Vidiauto Testovi Testirali smo... Nissan Micra 1.2 DIG-S Tekna Premium TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 02.04.2014. 15:40

Gradski „supercharger“ mališan 

Nissan Micra 1.2 DIG-S Tekna Premium TEST

Nissan Micra 1.2 DIG-S Tekna Premium TEST

Redizajnirana Micra četvrte generacije donosi minimalne promjene, ali tu je supercharger koji snagu podiže na 98 KS

Testirao: Krunoslav Ćosić

Nova Nissan Micra sa superchargerom (kompresorom) je zabavan gradski automobil koji će svoj polet pokazati ne samo na gradskim ulicama, kada brzo morate ubrzati jer već nakon nekoliko stotina metara morate kočiti, nego i na otvorenoj cesti, ali i na autocesti. Iako motor nije velik obujmom, ugrađeni kompresor daje mu u praksi jako dobre performanse. Čak bolje nego što piše na papiru sa specifikacijama.

Dizajnerski, Micra je posebna na cesti – prethodna verzija Micre, koju smo također testirali (pročitajte detaljan test Nissan Micra 1.2 Tekna) imala je ublažen izgled u odnosu na njezinog prethodnika koji se zaista isticao s velikim brojem detalja. Micra je sada opet posebna, s linijama koje nisu u potpunosti ispeglane tako da auto nema onaj dosadni štih kakav znaju imati automobili ovog ranga. U prednjem dijelu primjećuje se jako puno kromiranih dijelova koji obrubljuju gotovo svaki detalj prednjeg dijela vozila. Tu je i saćasta rešetka koja izgled čini sportskijim, pa ako vam se netko i makne ispred vas, nakon što stisnete papučicu gasa moći ćete i potvrditi s razlogom ovaj agresivniji izgled. S boka se u stražnjem dijelu vozila primjećuje izdignuti dio krova, a ne spušteni, kako je inače uobičajeno. Jasno, time se na stražnjoj klupi dobilo nešto više mjesta, a tu je i stražnji spojler koji pojačava dojam koji smo imali s prednjom maskom hladnjaka. Jasno, postojanje staklenog panoramskog krova dodatno utječe na još bolji ukupni dojam i donijet će vam jako puno svjetla u automobil, a dio svjetla će doprijeti i do putnika na stražnjoj klupi.

Usporedbom s prethodnom Microm četvrte generacije, predstavljenom krajem 2010. godine na Pariškom sajmu, promjene su najviše zahvatile prednji kraj (svjetla, masku hladnjaka i odbojnike), dok su straga svjetla minimalno promijenila dizajn. U unutrašnjosti su promjene primjetne u središnjem dijelu kokpita s klima uređajem (u biti, komande klima uređaja su ostale praktički identične) i ekranom osjetljivim na dodir.

Nissan Micra test na cesti

Nissan Micra 1.2 DIG-S Tekna Premium (5)

Vjerojatno ćemo za upravljačem ovog automobila i dalje češće viđati žene nego muškarce, ali upravo ugradnja kompresora predstavlja mamac za muški dio publike. Motor je benzinski, obujma 1,2 litre, a na kotače se dobije 98 KS, što je sasvim solidno. Zahvaljujući superchargeru, Nissan Micra je agilna i dobro povuče i iz nižih okretaja, iako se prava snaga dobije u višim okretajima. Ipak, po gradu ćete ju uglavnom voziti u području između 1500 – 3000 okretaja. Micra ima dobra međuubrzanja, a solidnom se pokazala i na autocesti, na kojoj ćete vjerojatno napraviti najmanje kilometara. Tako ćete u trećem stupnju prijenosa bez problema potegnuti do 140 km/h, a Micra će i dalje nastaviti ubrzavati tako da se ne radi o tromom malenom, gradskom automobilu.

Pri startanju se čuje zvuk tri cilindra, ali možete čuti i zvuk superchargera. Kasnije je u vožnji motor dosta tih. Inače, Micra je dostupna samo s benzinskim 1,2-litrenim motorom koji dolazi kao atmosferski i testirani sa superchargerom. Atmosferski snage 80 KS smo već isprobali u testu Nissan Note 1.2 Acenta. U obje verzije je moguće birati između peterostupanjskog ručnog ili pak (automatiziranog) CVT mjenjača (ipak, provjerite verziju opreme jer ne nude sve verzije i CVT mjenjač). Mi smo na testu imali verziju s ručnim mjenjačem koji se pokazao dosta dobrim, a iako hodovi ručice mjenjača nisu potpuno fluidni, moramo nakon tjedan dana vožnje zaključiti kako se radi o dosta dobrom mjenjaču.

Testna Micra najveću snagu od 98 KS (72 kW) postiže pri 5600 okretaja, a najveći okretni moment od 147 Nm dostupan je pri 4400 o/min. Motor ima kompresijski omjer od 13:1. Najveća brzina koju je moguće postići s Nissan Microm je 180 km/h, što je sasvim solidno, pa čak i više nego dovoljno. Do stotke će vas Micra dovesti za 11,3 sekundi. Dok motor radi na mjestu vrti se na gotovo 1000 okretaja, što je specifično za motore s tri cilindra. Spomenimo s GPS-om izmjerene stvarne brzine vožnje – pri brzini od 130 km/h (toliko pokazuje kazaljka okretomjera) stvarna brzina je 123 km/h, a pokazuje li vam kazaljka brzinomjera brzinu od 80 km/h, tada je stvarna brzina kretanja 76 km/h.

U vožnji po zavojima Micra se dosta dobro drži, nema velikog naginjanja niti gubitka kontrole. Ugodna je vožnja i s isključenom kontrolom proklizavanja (ESP je dio serijske opreme), ukoliko se želite malo guštati, a kako se radi o manjem automobilu, zaista ga nije teško kontrolirati. Ovjes je srednje tvrd, ipak ne možete očekivati veliku udobnost od malenog gradskog automobila koji ima međuosovinski razmak od 2450 mm. Što se tiče ovjesa, naprijed se nalazi nezavisni Mac Pherson sa spiralnim oprugama, dok je straga torziona osovina, uz spiralne opruge. Spomenimo trag kotača koji imaju dimenzije 175/60R15 – naprijed je trag 1460 mm, a straga je za 5 mm širi (1465 mm) kako bi se dobilo bolje ležanje u zavojima i nepredviđenim situacijama.
Upravljač je srednje precizan i očekivano je mekši radi ugodnije vožnje po gradu (električni je, ima servo). Moramo priznati da smo zadovoljni s kočnicama, iako se straga nalaze bubnjevi (naprijed su diskovi). Masa od 955 kilograma zaista nije velika.

Micra je zahvaljujući svojim velikim staklenim površinama pregledna u svakom smjeru, a tu su i prednji i stražnji parking senzori. Inače, testirani model ima najjači paket opreme Tekna Premium tako da vam ključ ne treba biti u rukama nego negdje uz vas – na vanjskim prednjim bravama se nalazi gumb koji otključava vrata. Isto tako, niti za pokretanje motora nije potrebno koristiti ključ nego se startanje obavlja pritiskom na tipku.

Nissan Micra 1.2 DIG-S Tekna Premium (1)

Inače, ovaj 1,2-litreni DIG-S motor opremljen je start/stop sustavom koji vrlo brzi pokreće motor nakon što se motor ugasi prilikom stajanja na semaforu ili u koloni. Zbog toga je moguće nešto i uštedjeti na potrošnji goriva tako da nam je prosjek testa 7 litara. Potrošnja se značajno smanjuje na otvorenoj cesti kada je moguće postići i za više od dvije litre manju potrošnju. Emisija koju emitira Nissan Micra je 95 g/km, a dok se stoji na semaforu na ekranu unutar brzinomjera ispisuje se koliko ste kilograma CO2 spasili. U postavkama putnog računala možete provjeriti koliko ste vremena ukupno proveli s ugašenim motorom dok ste bili zaustavljeni, a ovo se vrijeme ne ispisuje dok stojite na semaforu.

Interijer

Ulaskom u vozilo razveselit će vas krem i siva boja, a crna je boja prisutna samo u središnjem dijelu kokpita na koji su smješteni multimedijski sustav s ekranom osjetljivim na dodir te komande klima uređaja. Taj je dio premazan crnom piano bojom tako da je vrlo elegantan, ali i pravi mamac za otiske prstiju i prašinu. Komande klima uređaja su smještene u krug unutar kojeg se nalazi manji ekran s prikazom temperature.

Unutrašnjost je izrađena od tvrde, ali lijepe na pogled plastike, a na vratima se nalazi detalj od tkanine, identičan materijalu na sjedalima. Dakle, korištena je tvrda plastika, ali ju zato ne morate maziti i paziti. Ispred suvozača se nalaze dva pretinca u koje se mogu smjestiti nešto manji predmeti, a između njih je uski prostor u koji tijekom zime možete staviti krpu, na primjer. Dijelovi Nissan Micre su zaista dobro dizajnirani.

I dok naprijed ima solidno mjesta, straga Micra ne puca od prostora; ima ga upravo onoliko koliko i očekujete od automobila dužine 3825 mm. Djeca će imati sasvim solidno prostora, dok će odrasli morati strpljivo smotati noge u koljenima ili pak zamoliti suputnike u prednjem dijelu da svoje sjedalo malo poguraju prema naprijed. Sjedala su ugodna, imaju lijep uzorak u krem boji, ali nemaju izražene bočne potpornje. Putnici straga će na svojim vratima morati ručno podizati i spuštati stakla.

Nissan Micra 1.2 DIG-S Tekna Premium (4)
Nissan Micra 1.2 DIG-S Tekna Premium (3)

Prtljažnik je manjih dimenzija kakve i odgovaraju gradskim automobilima – obujma je 265 litara, a spustite li stražnja sjedala tada ćete dobiti 605 litara. Površina je u krem boji tako da možete očekivati nešto veću osjetljivost tako da pazite na čistoću predmeta koje stavljati u prtljažnik. Stražnja polica će sakriti sadržaj prtljažnika od nepoželjnih pogleda. Ispod podnice se nalazi rezervni kotač manjih dimenzija.

Multimedija

Okosnicu multimedije čine ekran osjetljiv na dodir u rezistivnoj tehnologiji, oko kojeg se nalaze tipke kojima se upravlja CD playerom, radijem, navigacijom, vanjskim uređajima spojenima putem USB-a i AUX ulaza te Bluetootha. Sučelje izbornika je pregledno i jednostavno složeno (nije prevedeno na hrvatski jezik), a upravljanje je moguće i putem tipki na upravljaču. Gumbi na upravljaču su dobro dizajnirani i ugodni pod prstima tako da je korištenje moguće i bez gledanja u njih tijekom vožnje. Spojite li na multimedijski sustav pametni telefon s pristupom Internetu, putem ekrana ćete moći pristupati i nekim servisima koji zahtijevaju internetsku vezu – vremenska prognoza, pretraživanje točaka od interesa (POI), provjeriti cijene goriva ili pak kakvo je stanje u prometu (potonji su dostupni u zemljama u kojima postoje aktivni prometni servisi, a Hrvatska se ne ubraja među njih). Spojite li telefon putem Bluetootha, na sustav je moguće prenijeti kompletan telefonski imenik, a putem virtualne tipkovnice na ekranu možete birati novi telefonski broj. Sugovornici su nas solidno čuli, kao i mi njih.

Što se tiče zvukovnih mogućnosti, audio sustav je solidno glasan, a možete podesiti i osnovne zvučne parametre prema svojim preferencijama (bass i treble). Zgodno je što se glasnoća zvuka može automatski podešavati ovisno o brzini kretanja vozila.
Znate li da u putno računalo možete unijeti rođendane svojih najbližih? Da, i to je moguće, a moguće je dodati i godišnjice (braka na primjer) tako da ćete i na taj način biti sigurni da nećete zaboraviti neke bitne datume. Ili pak možda samo želite upisati kada ste kupili svoju novu Micru ;)

Nissan Micra cijena

Početna cijena za model Nissan Micra je 73.900 kuna i za taj novac dobit ćete slabiji 1,2-litreni motor snage 80 KS, s početnim paketom Visia (prethodna Micra startala je s cijenom od 76.900 kuna). Testirani model s kompresorom i paketom opreme Acenta (drugim po jakosti) ima početnu cijenu od 93.500 kuna, dok će vas verzija s CVT mjenjačem koštati 107.500 kuna. Micra s 1.2 DIG-S s Tekna Premium paketom opreme ima cijenu od 106.500 kuna te nije dostupna s verzijom s CVT mjenjačem (dostupna je sa slabijim paketom opreme Acenta Look, za 111.500 i to je u biti najskuplja Micra u cjeniku). Metalik boja cijenu podiže za 2200 kuna tako da je konačna cijena za testiranu Micru 108.700 kuna.

Već u osnovnoj opremi Nissan Micra nudi ABS, ESP, NBAS šest zračnih jastuka, ISOFIX, ručni klima uređaj, radio s CD-om i priključcima USB i AUX, četiri zvučnika, Bluetooth, putno računalo, komande audio i Bluetooth sustava na upravljaču, servo upravljač namjestiv (samo) po visini, daljinsko centralno zaključavanje itd. tako da je popis sasvim solidan. Sljedeći paket Acenta, između ostalog, donosi kožom presvučen upravljač, naslon za ruku vozača, vozačko sjedalo podesivo po visini, djeljivu stražnju klupu u omjeru 60:40, električno podesive vanjske retrovizore, gume u dimenziji 175/60 R16, krovni spojler, LED stražnja i kočiona svjetla, tempomat i limitator brzine. Želite li automatski klima uređaj, morat ćete uzeti jači paket opreme Look, koji donosi i glossy crni izgled oko klima uređaja, zatim ćete dobiti 15-colne aluminijske naplatke, maglenke, automatsko paljenje svjetala te senzore za kišu.

Tekna uz sve prethodno navedeno za Look ima dodatna dva zvučnika (ukupno šest), Nissan Connect navigaciju, električno preklopljive vanjske retrovizore (automatski se preklapaju nakon izlaska iz vozila) te već spomenuti inteligentni ključ sa start/stop funkcijom (inače, dostupno samo na testiranom DIG-S motoru). Oznaka Premium u nazivu test modela označava ono što vidite iznad svoje glave – stakleni krov. Dakle, više niti maleni gradski automobili nisu siromašni opremom. Nissan Micra s dugim popisom opreme te odličnim motorom sa superchargerom je automobil za preporuku za kupnju jer ćete dobiti zabavan motor za sve situacije u kojima ćete koristiti ovo vozilo. Naravno, sve ćete to dosta i platiti, ali dobit ćete zanimljiv automobil.

©VidiAuto.com, travanj 2014.

Tehničke karakteristike

Micra 1.2 DIG-S Tekna Premium
Vrsta motora: Benzinski s kompresorom
Obujam motora: 1198 ccm
Broj cilindara: 3
Snaga u KS: 98 KS pri 5600 o/min
Snaga u kWh: 72 kWh pri 5600 o/min
Okretni moment: 147 Nm pri 4400 o/min
Mjenjač: 5 stupnjeva
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 11,30 s
Maksimalna brzina: 180 km/h
Potrošnja (grad): 5,10 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 3,60 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (kombinarano): 4,10 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 7,00 (kWh ili l)/100 km
CO2 emisija: 95 g/km
Duljina: 3825 mm
Širina: 1665 mm
Visina: 1510 mm
Međuosovinski razmak: 2450 mm
Obujam prtljažnika: 265 l
Masa vozila: 955 kg
Gume: 175/60 R15
Euro NCAP ocjena: nije ocijenjen
Cijena: 108700 kn
Ključne riječi:
cijena u Hrvatskoj DIG-S forum Micra Nissan test turbobenzin
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 5. veljača 1878.

2-5-1878 Rođen Andre Gustave Citroen

Rođen Andre Gustave Citroen

Na današnji dan rođen je Andre Gustave Citroen. Nizozemsko-židovskog porijekla, Citroen je postao jedan od vodećih proizvođača automobila u Francuskoj.

vs