Vidiauto Testovi Testirali smo... Mazda3 Skyactiv G150 Plus Sound TEST

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 23.01.2021. 09:04

Uvjerljiva i bez turba 

Mazda3 Skyactiv G150 Plus Sound Style TEST

Mazda3 Skyactiv G150 Plus Sound TEST

Mazda3 je nedavno dobila novi benzinski Skyactiv motor s blagim hibridnim sustavom koji se sa snagom od 150 KS smjestio u sredinu ponude, a testirali smo model s jedini trenutno dostupnim paketom opreme u karoserijskoj izvedbi s 5 vrata.

Iako je na naše tržište stigla još početkom 2019. godine, Mazda3 i dalje plijeni poglede na cesti. Naravno tome je zaslužna i Mazdina atraktivna crvena boja, kao i karoserijska izvedba s 5 vratiju. Iako ni limuzinska izvedba ne izgleda loše, dapače, izvedba s 5 vratiju zahvaljujući svojim oblinama i napuhnutim stražnjim dijelom djeluje iznimno sportski i elegantno, a to se kupcima sviđa.

Mazda3 Skyactiv G150 Plus Sound Style 16

Uz to, Mazda je poradila i na samoj kvaliteti, pa se tako sada ugrađuju materijali više kvalitete, oprema je luksuznija, a u unutrašnjosti vrijedi pravilo manje je više. Mnogima se navedeno dopada i to je razlog što Mazda svakom novom generacijom želi otići još korak dalje po pitanju kvalitete, no to se već odražava i na cijeni. A budućim bi se kupcima mogao svidjeti i novi dvolitreni atmosferski benzinac koji je uparen s blagim hibridnim sustavom i malenom baterijom, a koji bi trebao biti dovoljno snažan za sve potrebe i istovremeno dovoljno štedljiv. Naravno, i ovaj je motor iz aktualne Skyactiv serije.

Dizajn i praktičnost

Iako je aktualna generacija Mazde3 predstavljena prije par godina, dizajn je još uvijek dovoljno svjež i atraktivan, pa i dalje privlači poglede. Posebice u crvenoj boji testnog modela, ali i kao izvedba s 5 vrata. Iako ni limuzinska izvedba ne zaostaje u dizajnu, radi kompaktnosti i praktičnosti, mi uvijek radije biramo kombilimuzinsku izvedbu.

Mazda3 Skyactiv G150 Plus Sound Style 11

Nizak i oštro dizajniran prednji kraj vozila i okrugla i napuhnuta stražnjica odlično su uklopljene u jednu cjelinu. Doduše, radi dizajna preglednost s pozicije vozača je donekle ograničena radi širokog C stupa bez prozora, no zato je tu sustav za prepoznavanje vozila u mrtvom kutu, pa problem može biti jedino parkiranje na tijesnom parkiralištu.

Mazda3 Skyactiv G150 Plus Sound Style 09

Serijski dolaze prednja i stražnja LED svjetla, a kada u retrovizoru ostali vozači vide ''namršten'' dizajn prednjeg dijela vozila, odmah se sklanjaju u desnu traku. Stražnjim dijelom pak dominiraju velike limene površine, a dodatan sportski dojam naglašava crni spojler i dvostruke ispušne cijevi.

Mazda3 Skyactiv G150 Plus Sound Style 17

Poklopac prtljažnika je velik i širok i omogućuje lak utovar stvari, no prtljažni prostor je obujma tek 351 litre, što je na samom dnu ove klase, no u Mazdi smatraju kako je dizajn ipak važniji, a po potrebi se uvijek mogu ugraditi krovni nosači i krovni kofer, ako za time ima potrebe.

Mazda3 Skyactiv G150 Plus Sound Style 02

Unutrašnjost

Ukratko bi mogli reći jednostavno i efektno. No ipak imamo puno više toga za reći. Unutrašnjost je najviše napredovala u odnosu na prethodnika, i pritom mislimo na dizajn, ali i na kvalitetu korištenih materijala. Sve gornje površine su meke na dodir, sve je prepuno ukrasnih šavova, pa bi mogli reći kako Mazda3 ima i premium štih. No ima i nedostataka. Najviše bode u oči površine s klavirskim lakom oko ručice mjenjača koje su izrazito osjetljive na ogrebotine, pa ubrzo sve izgleda prilično izgrebano. No nije riječ o dubinskim oštećenjima, već isključivo o površinskim, no svejedno smeta. Ispred vozača je smješten multifunkcionalni volan s odlično raspoređenim tipkama, pa privikavanje traje izrazito kratko.

Mazda3 Skyactiv G150 Plus Sound Style 05

Instrument ploča ima digitalni središnji dio i prilično je pregledna, no voljeli bi da ima više mogućnosti prilagodne. Slično je i sa središnjim infotainment zaslonom kojim se upravlja pomoću tipki i kotačića koji su smješteni kod mjenjača i funkcioniraju odlično, te ćete se i na njih lako naviknuti. No sam dizajn sustava je možda i prejednostavan. S druge strane, lak je za korištenje no nekako nam nedostaju boje i ''življi'' dizajn.

Zato hvalimo komande dvozonskog klima uređaja koje su odvojene od multimedijskog sustava i lake su za korištenje. Podno klime je postavljen i USB priključak koji djeluje kao da se tamo odjednom našao, tj. kao da su ga zaboravili negdje ugraditi pa ga je u zadnji tren trebalo ubaciti u vozilo. Pretinaca ima dovoljno, a držači za čaše se nalaze ispod poklopca pa ne skupljaju prašinu dok ih ne koristite.

Mazda3 Skyactiv G150 Plus Sound Style 06

Prostora sprijeda ima i više nego dovoljno, a lako se mogu smjestiti i dvometraši i ni u jednom trenutku im neće nedostajati prostora, no kako Mazda3 ima prilično nisku liniju krova, ulaz i izlaz će biti malo otežan. Straga po širini ima dovoljno prostora, a odraslima bi moglo nedostajati prostora za glavu. Djeca će straga uživati, no Mazda3 ne nudi ni ventilacijske otvore za stražnje putnike, ali ni USB priključke, pa čak ni najobičniju 12V utičnicu. Šteta. To ima čak i sve više automobila u klasi ispod nje, pa bi to trebalo popraviti.

Motor i vožnja

Najnoviji motor u ponudi Mazde3 se smjestio u zlatnu sredinu ponude, a riječ je o dvolitrenom Skyactiv-G150 motoru koji koristi inovativnu tehnologiju, odnosno riječ je o benzinskom motoru koji kombinira rad dizelaša i benzinca, a ima i 24V blagi hibridni sklop. Sve to bi trebalo rezultirati niskom potrošnjom i manjim ispuštanjem CO2. Uz ovaj motor je uparen 6-brzinski ručni mjenjač, a u opciji je moguće naručiti i 6-brzinski automatik.

Mazda3 Skyactiv G150 Plus Sound Style 03

Iako ima dovoljno snage i za žustriju vožnju, nedostatak turbo punjača se može primijetiti prilikom dužih uspona kada mu počinje nedostajati snage i kada je potrebno prebaciti u nižu brzinu, no takve situacije su rijetke. Treba samo imati na pameti da ga se uvijek vozi iznad 2.300 okretaja i tada će Mazda3 rado reagirati na pritisak papučice gasa.

Mazda3 Skyactiv G150 Plus Sound Style 04

Za ubrzanje do stotke Mazdi3 treba malo iznad 9 sekundi, dok je maksimalna brzina 206 km/h, no da bi dostigli maksimalnu brzinu trebate i nešto vremena. Naime, ubrzanja do cca 140-150 su dobra, no iznad toga su sve sporija, pa i to trebate imati na pameti.

Mazda3 Skyactiv G150 Plus Sound Style 08

Što se pak potrošnje tiče, prosjek nam je bio 7,9 litara. Nije malo, no treba uzeti u obzir kako smo većinu vremena proveli u gradu gdje je potrošnja uglavnom bila između 8 i 8,5 litara, s time da nismo imali laku nogu na papučici gasa. Na otvorenoj cesti uz malo pažnje potrošnja pada i ispod 6 litara, pa je ova izvedba odlična za sve koji se puno voze otvorenom cestom.

Mazda3 Skyactiv G150 Plus Sound Style 14

A sama vožnja je prilično udobna. Tvrđe podešen ovjes odlično upija loše domaće ceste, a prelasci preko uspornika su također ugodni. Naginjanje karoserije je minimalno, a Mazda3 rado drži zamišljeni pravac vozača čak i kada se malo pretjera. Za prosječnog vozača i više nego dovoljno.

Zaključak i cijene

Testna Mazda3 Skyactiv G150 Plus Sound Style košta 196.085 kuna, a u tu je cijenu uključena dodatna oprema – metalik boja, tepisi Luxury i kadica prtljažnika. Sve ostalo je dio serijske opreme paketa Plus Sound Style, jedinog koji je trenutno dostupan na ovako pokretanoj Mazdi.

Mazda3 Skyactiv G150 Plus Sound Style 15

Cijene za Mazdu3 kreću od 161.505 kuna za izvedbu sa 122 KS snažnim benzincem, odnosno od 185.305 kuna za izvedbu Skyactiv-X sa 180 KS snažnim benzincem i osnovnim paketom opreme. U ponudi s najsnažnijim motorom su i izvedbe s pogonom na sve kotače, a cijene im kreću od 207.878 kuna za izvedbu s ručnim mjenjačem, odnosno od 235.528 kuna za izvedbu sa 6-brzinskim automatikom. Limuzinska izvedba s 4 vrata se ne nudi u svim izvedbama, no cijene su joj uglavnom niže parsto kuna u odnosu na kombilimuzinsku izvedbu.

Mazda3 Skyactiv G150 Plus Sound Style 12

Mazda3 definitivno nije najpovoljnija kupnja u klasi, no nudi mnogo toga za traženi novac. Potrošnja u gradu bi mogla biti malo niža, no s nešto lakšom nogom na gasu to se može i ostvariti. No bez obzira na sve, Mazda3 je dobra kupnja i nitko tko je kupi neće pogriješiti.

Mazda3 Skyactiv G150 Plus Sound Style 20

Tehničke karakteristike

3 Skyactiv G150 Plus Sound Style
Vrsta motora: Benzinski
Obujam motora: 1998 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 150 KS pri 6000 o/min
Snaga u kWh: 110 kWh pri 6000 o/min
Okretni moment: 213 Nm pri 4000 o/min
Mjenjač: 6 stupnjeva
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 9,50 s
Maksimalna brzina: 204 km/h
Potrošnja (grad): 6,60 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 4,70 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (kombinarano): 5,40 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 7,90 (kWh ili l)/100 km
CO2 emisija: 122 g/km
Duljina: 4460 mm
Širina: 1795 mm
Visina: 1435 mm
Međuosovinski razmak: 2725 mm
Obujam prtljažnika: 351 l
Masa vozila: 1374 kg
Gume: 215/45 R18
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 196085 kn
Ključne riječi:
Mazda3 Skyactiv G150 Plus Sound Style
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.