Vidiauto Testovi Testirali smo... Mazda 3 sedan 2.2 CD150 Challenge TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 19.02.2014. 16:09

Dizelaš s duhom benzinca 

Mazda 3 sedan 2.2 CD150 Challenge TEST

Mazda 3 sedan 2.2 CD150 Challenge TEST

Turbodizelski 2,2-litreni motor vrti se sve do 5800 okretaja i ponaša poput benzinca, ali istovremeno omogućuje da se Mazda 3 vozi i na 1500 okretaja. Sve to prati niska potrošnja goriva.

Testirao: Krunoslav Ćosić

U većini testova dizelski su motori „majstori“ za niže okretaje, a ovisno o podešenosti turbine i turbo rupe većinu snage, momenta i gušta u vožnji imat ćete samo u području od 1500 ili 2000 okretaja do 3000, eventualno 4000 okretaja. Mazdin turbodizelski 2,2-litreni motor, koji smo već upoznali na Mazdi CX-5 već je tada pružio zanimljive performanse i u višim okretajima, pri čemu uopće nije primjetna turbo rupa.

Zbog toga nam je i testiranje nove Mazde 3 s 2,2-litrenim turbodizelskim motorom CD150 snage 150 KS zazivalo zazubice sve dok kompaktni automobil nismo uzeli u svoje ruke i vidjeli što se s istim motorom može napraviti kod lakšeg automobila od Mazde CX-5. Na test smo dobili trojku u sedan izvedbi s četvora vrata, s ručnim šestbrzinskim mjenjačem. Inače, dizelska trojka dostupna je i u sport/hatchback izvedbi s pet vrata, a ta karoserijska izvedba nudi i automatski mjenjač za koji čisto sumnjamo da će biti tražena roba u gradu. Razlike između Mazda 3 sport i Mazda 3 sedan izvedbi su dosta velike, ali i uz nekoliko sličnosti – sedan verzija duža je za čak 12 centimetara (ukupno ima 458 cm), ima obujmom daleko veći prtljažnik od 419 litara (sport verzija ima 364 litre), dok obje verzije nude izrazito veliki međuosovinski razmak od čak 2700 milimetara. Time Mazda 3 polako izlazi iz klase kompaktnih vozila i prelazi u višu srednju klasu.

Ipak, iako ima za kompaktnu klasu izrazito veliku haubu (zbog mehaničke izvedbe motora, koja je ista i kod CX-5 i kod Mazde 6), prostor u unutrašnjosti kao i u prtljažniku je karakterističan za kompakte. Isto tako, i cijena je u kompaktnoj klasi. I dok je početna cijena za Mazdu 3 119.165 kuna (Mazda 3 sport G100 s benzinskim 1,5-litrenim motorom snage 100 KS), početna cijena za dizelsku inačicu je 166.939 kuna. Mazda je u ponudu motora na dizelsko gorivo odlučila ponuditi samo jedan motor, koji smo i imali na testu, snage 150 KS, dok više nema slabije niti jače inačice kao kod prethodne generacije (u ponudi su bili 1,6-litreni sa 116 KS, 2,2-litreni sa 150 KS i 2,2-litreni sa 185 KS). U benzinskoj ponudi su prisutna tri motora – 1,5-litreni sa 100 KS, 2,0-litreni sa 120 KS i 2,0-litreni sa 165 KS. Dakle, Mazda ne ide na downsize obujma motora, nego i dalje ostaje vjerna kubičnim centimetrima, što mnogi vozači i te kako cijene.

Po čemu je Mazda 3 s CD150 motorom tako specifična?

Ovaj motor se može voziti i na 1000 okretaja, u bilo kojoj brzini. Okretni moment od čak 380 Nm dostupan je pri 1800 okretaja. Poput svih motora iz Mazdine ponude, i ovaj motor ima omjer kompresije od čak 14,0:1, što je za dizelske motore najmanje na svijetu. Dosegom brojke okretaja od 1500 automobil već predlaže prebacivanje u sljedeći stupanj prijenosa, a motor bez problema vuče i u tako niskim okretajima. Očekivali biste kako već nakon 2000 okretaja dolazi do zasićenja okretajima.

Mazda3 sedan 2.2 CD150 Challenge (1)

Međutim, tada otkrivamo kako motor bez problema dolazi do 5000 okretaja. Ne stajemo na tome, nego pritišćemo papučicu gasa i dalje. Motor ubrzava, ali i vozilo ubrzava tako da se ovdje ne radi samo o ubrzavanju kazaljke, kao na nekadašnjim dizelašima. Stižemo do 5500 okretaja, ali kazaljka i dalje nastavlja svoju kretnju prema brojci od 6000 okretaja u minutu. Ipak, nismo uspjeli dosegnuti brojku 6; ubrzavanje staje na oko 5800 okretaja. Iako se na izrazito malenom okretomjeru čini kako smo došli do 6000 okr/min. Nevjerojatno! Ovo je zaista dizelski motor s karakterom benzinskog. Nastavljamo dalje s testiranjem...

Idemo provjeriti do koliko se km/h automobil može voziti u pojedinim stupnjevima prijenosa putem inače odličnog 6-brzinskog mjenjača s kratkim hodovima i vrlo preciznim prebacivanjem u bilo koju brzinu. Stajemo, prebacujemo u prvu brzinu i počinjemo ubrzavati. Kada je kazaljka odlično dizajniranog brzinomjera dosegnula 60 km/h, motor je prestao ubrzavati. Naravno, odavno nas je upozorio da je vrijeme za drugu, pa i za treću brzinu, ali nismo se obazirali na taj prijedlog. Prebacujemo u drugu brzinu i nastavljamo ubrzavati sve do 100 km/h. Slijedi treća brzina i ubrzavanje do čak 155 km/h. Zaista interesantno, do stotke se dolazi za samo 8 sekundi, dok se s benzinskim G165 motorom snage 165 KS dolazi za 8,2 sekunde. Ovaj sedan za 0,1 sekundu brže dolazi do stotke nego sport verzija. Uspoređujući maksimalne brzine, sedanka može dosegnuti brzinu od 213 km/h, dok hatchback staje na 210 km/h. Zbog toga joj je i emisija CO2 nešto niža – 104 g/km, za razliku od peterovratne verzije koja emitira 107 grama.

Mazda3 sedan 2.2 CD150 Challenge (2)

U praksi, s benzincem ćete bez problema prebaciti i za nekoliko brzina niže, ukoliko želite. To je moguće i s testiranom Mazdom 3 – vozite se u šestoj brzini na oko 1500 okretaja te želite snažno ubrzati. Nema problema, možete doslovce mjenjač prebaciti u drugu brzinu, iako ovakva vožnja s turbodizelašem i nema smisla jer iako motor omogućuje visoku vrtnju, snaga u višim okretajima nije tako energična i agilna kao kod benzinca. U svakom slučaju, potpuno drugačije iskustvo vožnje dizelskog motora. Zanimljivo, nakon startanja, kada se uvijek vrlo jasno čuje štektanje dizelskog motora, u vožnji prestaje taj osjećaj jer nema buke u vožnji, nema tog karakterističnog dizelskog zvuka, a i performanse motora u visokim okretajima su kao na kakvom (nešto slabijem) benzincu.

Istovremeno, ovaj motor je i strašno štedljiv. Ovo nam je četvrta Mazda3 na testu tako da smo isprobali sve verzije koje se nude i možemo zaključiti kako su nove Mazde 3 sa SkyActiv tehnologijom zaista štedljive. Tako smo na otvorenoj cesti s Mazdom 3 sedan CD150 imali potrošnju od 4 litre (nakon prijeđenih 250 kilometara stanje rezervoara se smanjilo za samo jednu crticu, od njih 12), a motor se u šestom stupnju pri brzini od 90 km/h vrti na 1500 okr/min.

Na autocesti je potrošnja 6,8 litara, a oko 6,5 po gradu. Prosječna potrošna na testu je 6 litara. Pogled na tvorničke podatke o potrošnji govori kako sedan verzija troši nešto manje – u kombiniranoj vožnji potrošnja je 3,9 litre, dok je kod sport verzije 4,1 litru. Podsjetimo se našeg nedavnog testa Mazde 3 G100 kada smo s benzinskim 1,5-litrenim motorom snage 100 KS na otvorenoj cesti imali stvarnu potrošnju od samo 4,06 litara. Naravno, svemu doprinosi i-stop sustav koji automatski zaustavlja motor prilikom stajanja na semaforu.

Mazda3 sedan 2.2 CD150 Challenge (3)

Mazda 3 je u vožnji vrlo upravljivo vozilo, ugodno i za višesatne vožnje čemu pridonose odlična sjedala. Sam vozački položaj je dobro posložen tako da se tijekom vožnje obje ruke mogu nasloniti na naslone. Sve je na svojem mjestu i očigledno se jako pazilo na vozački položaj. S obzirom da veliku dužinu vozila od 458 cm dobro će vam doći i parking senzori koji su inače dio paketa Attraction, ali su bili dodatna oprema na test vozilu. Ukoliko je auto radio glasno pojačan, bipanje ne smanjuje glasnoću, a nema niti vizualnog prikaza do prepreke. Stoga, idete li u rikverc, samo pritisnite maleni gumbić od glasnoće kako biste aktivirali Mute funkciju te na miru parkirali vozilo.

Sve komponente vozila su zaista odlično složene i SkyActiv se u praksi pokazuje zaista kao tehnologija, a ne kao marketinški trik. Odličan je i precizan upravljač, mjenjač smo već pohvalili, jako su dobre i kočnice, ovjes, ugodnost tijekom vožnje zbog velikog međuosovinskog razmaka od 2700 mm. Mazda se u vožnji ne naginje previše, ali istovremeno nije pretvrda. Ovo je automobil u koji se zaista može imati povjerenja tijekom vožnje. Treba vam samo hrabrosti i istraživati mogućnosti koje se nude.

Vanjski izgled
Mazda3 sedan 2.2 CD150 Challenge (5)

Dizajnerski, Mazda 3 je zaista zanimljiv automobil, naročito po svojoj vanjštini koja privlači poglede. Jednom kada vidite prednju masku vozila ona ostaje zapamćena, ali vrlo teško ćete razlikovati Mazdu 3 sedan i Mazdu 6 jer su sličnosti vrlo velike. Naravno, s boka postaje jasno o kojem se modelu radi jer šestica je duža za tridesetak centimetara. Mišićavi prednji kraj kao da pripada većoj klasi, do sada se kompaktni automobili nisu usudili bili tako snažni. Prednji je kraj ravan i nema „povijenost“ prema stražnjem dijelu, tu je i velika maska hladnjaka kao i odlično dizajnirana prednja svjetla koja mogu biti obogaćena i s LED dnevnim svjetlima kod paketa Attraction, većeg od Challenge na testiranoj trojci. Odmah na prvi pogled osvojit će vas linija koja započinje na haubi, a završava na stražnjim vratima, dok istovremeno kreće još jedna dizajnerska linija sa stražnjih vrata i završava na boku. Isti se detalj koristi kod obje karoserijske verzije Mazde 3, dok je stražnji kraj nešto smireniji uz također dobro dizajnirana svjetla.

Interijer

Na prvi pogled unutrašnjost Mazde 3 djeluje klasična i smirena, a onda krenete gledati detalje kao što su piano materijali, lajsna ispred suvozača te imitacija kevlara na vratima. Korišteni materijali na kokpitu i vratima su mekani i ugodni na dodir tako da nema straha od nikakvih zvukova. Središnji dio konzole nema previše tipki jer su mnoge tipke prisutne na velikom ekranu osjetljivom na dodir, u kapacitivnoj tehnologiji koja je daleko bolja od rezistivne koju koristi većina današnjih proizvođača automobila.

Izbornik je preveden na hrvatski jezik, a sučelje izbornika je riješeno korištenjem tabova. Upravljanje je moguće, osim putem touch ekrana, i putem tipki na upravljaču te putem HMI komandera. HMI komander je vrlo praktičan, ergonomski je pozicioniran tako da se tijekom vožnje uopće ne mora gledati u sam komander nego samo u ekran. Inače, ekran je osjetljiv na dodir samo dok je vozilo zaustavljeno. Komander omogućuje kretanje tipkom u svim smjerovima, kao i potvrdu, a pored se nalazi i maleni potenciometar za glasnoću zvuka. Tijekom vožnje držite desnu ruku na središnjem naslonu i vrlo jednostavno upravljate multimedijom koja je doista bogata.

Unutar samog naslona smještena su dva USB utora, čitač SD kartice za navigaciju kao i AUX ulaz te 12-voltna utičnica. Sve je skriveno tako da se priključeni uređaji ne moraju vaditi iz vozila. Zvuk multimedijskog sustava je dosta glasan, a prostire se putem šest zvučnika. Čitač CD-a smještene je nešto niže nego što je uobičajeno, što je i razumljivo s obzirom da CD kao medij sve rjeđe i rjeđe koristimo. Osim Bluetootha, multimedijski sustav ima i Wi-Fi koji se spaja na pametni telefon te tako omogućuje i pristup internetskim servisima kako bi se na ekranu prikazala tjedna vremenska prognoza ili pak informacije o zemlji u koju putujete (prometne informacije, ograničenja). Vjerojatno ste primijetili kako je ekran pomalo neergonomski postavljen na kokpit tako da je sama pozicija ekrana trebala biti bolje uklopljena u interijer.

Mazda 3 CD150 cijena

Početna cijena za dizelski motor je 166.939 kuna, a želite li i metalik boju cijena se penje na 170.437 kuna, koliko košta testno vozilo u Aluminium metallic boji. Za te novce dobit ćete paket opreme Challenge koji sadrži podugačak popis opreme: 16-colne aluminijske naplatke, 7-inčni ekran u boji, šest zvučnika, pomoć pri kretanju na uzbrdici, DSC, šest zračnih jastuka, a motor se pokreće na gumb. Ključ je potrebno samo imati sa sobom, a koristi se za otključavanje vozila. Dobit ćete tempomat s imitatorom brzine, SCBS sustav koji inteligentno (samostalno) koči u gradskoj vožnji pri brzinama do 30 km/h (reagirat će ukoliko je razmak do vozila ispred vas prekratak i izgledan je sudar. Popis opreme čine još i automatski dvozonski klima uređaj, prednja svjetla za maglu, električno preklopivi vanjski retrovizori itd.

LED dnevna svjetla, bi-ksenon svjetla, radarski sustav RVM koji nadzire mrtvi kut, stražnji parking senzori, grijana prednja sjedala, zatamnjena stražnja stakla te senzori za kišu i svjetlo dio su paketa opreme Attraction koji ima cijenu od 179.659 kuna (183.157 kuna za metalik boju). Ciljate li na 18-colne aluminijske napratke, head-up display, dodatne dekoracije u vanjštini i unutrašnjosti vozila, Bose ozvučenje s evet zvučnika i još neke sitnice, tada ste odabrali paket opreme Revolution s cijenom od 189.199 kuna. Želite još dodatne opreme? Tu je Revolution Top koji donosi kožnu unutrašnjost, električno namjestivo vozačko sjedalo, te nekoliko tehnologija – upozorenje za napuštanje trake LDWS, automatsko upravljanje dugim svjetlima HBC, radarski tempomat MRCC koji će sam ubrzavati i kočiti vozilo u ovisnosti o uvjetima na cesti, dok SBS radi pri brzinama od 15 do 200 km/h i sam će zakočiti vozilo ukoliko ste u opasnosti od sudara.
Ukoliko se u bilo kojem paketu opreme odlučite za prekrasnu crvenu metalik Soul boju oznake 41V to će vas koštati dodatnih 1060 kuna, dok bež koža košta dodatnih 1080 kuna.

©VidiAuto.com, veljača 2014.

Tehničke karakteristike

3 sedan 2.2 CD150 Challenge
Vrsta motora: Turbo diesel
Obujam motora: 2191 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 150 KS pri 4500 o/min
Snaga u kWh: 110 kWh pri 4500 o/min
Okretni moment: 380 Nm pri 1800 o/min
Mjenjač: 6 stupnjeva
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 8,00 s
Maksimalna brzina: 213 km/h
Potrošnja (grad): 4,70 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 3,50 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (kombinarano): 3,90 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 6,00 (kWh ili l)/100 km
CO2 emisija: 104 g/km
Duljina: 4580 mm
Širina: 1795 mm
Visina: 1450 mm
Međuosovinski razmak: 2700 mm
Obujam prtljažnika: 419 l
Masa vozila: 1385 kg
Gume: 205/60 R16
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 170437 kn
Ključne riječi:
CD150 cijena u Hrvatskoj Mazda Mazda3 sedan test turbodizel
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs

.::.