Vidiauto Novosti Autobiz Revizija zabrane fosilnih goriva 2035

Autor: MJ Objavljeno: 04.07.2024. 10:08

EPP razmatra reviziju zabrane klasičnih motora 2035.

Revizija zabrane fosilnih goriva 2035

Europska pučka stranka (EPP), najveća skupina zastupnika u Europskom parlamentu, nastojat će ublažiti odluku o zabrani prodaje automobila koji emitiraju CO2 nakon 2035. godine.

Europska pučka stranka je ona nedavnim izborima za EU parlament osvojila najviše glasova te ponovno postala najutjecajnija skupina iz čijih će se redova ponovno delegirati  predsjednik(ica) Europske komisije

Na sastanku u Portugalu ovog tjedna, zastupnici EPP raspravljali su o političkim prioritetima za sljedeći petogodišnji mandat Europskog parlamenta, a jedan od njih je i "revizija pravila za smanjenje CO2 za nove automobile i dostavne modele kako bi se omogućila upotreba alternativnih goriva s nultom emisijom nakon 2035. godine."

EU je prošle godine donio odluku kojom će se 2035. godine zabraniti prodaja novih automobila s emisijama CO2, odnosno prekinuti prodaja novih vozila s motorom s unutarnjim izgaranjem na benzin i dizel.

Europska komisija takvom odlukom želi osigurati put za prodaju novih automobila koja pokreću samo na "e-goriva" - sintetička goriva koja se mogu koristiti u automobilima s motorom s unutarnjim izgaranjem umjesto benzina - kako bi se nastavila nakon 2035., nakon što je Njemačka zahtijevala ovo izuzeće.

EPP nije precizirao na koji bi način želio promjenu politike CO2 u automobilima. U dokumentu se dodaje da grupa želi "revidirati zabranu motora s unutarnjim izgaranjem i razviti najsuvremeniju tehnologiju motora s unutarnjim izgaranjem".

Ovaj dokument će izvršiti pritisak na predsjednicu Ursulu von der Leyen (koja također pripada Europskoj pučkoj stranci), oko načina upravljanja europskom zelenom agendom, dok traži glasove većine zastupnika za drugi mandat.

Von der Leyen je nužna potpora EPP-a kako bi osigurala većinu, ali također treba pridobiti i druge skupine uključujući socijaliste i demokrate, koji se protive ublažavanju europske politike u borbi protiv klimatskih promjena.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 24. srpanj 1938.

Dick Seaman osvaja veliku nagradu Njamačke

Dick Seaman je za volanom Mercedes-Benz-a 154 pobijedio na velikoj nagradi Njemačke na Nurburgringu. Dick Seaman je bio prvi Britanac kojem je to uspjelo nakon 15 godina.

vs

.::.