Vidiauto Testovi Testirali smo... Honda Civic 1.0T VTEC 129 Comfort TEST

Autor: VIDIAuto Objavljeno: 13.08.2017. 20:07

Idealan kompakt za one koji traže maksimum 

Honda Civic 1.0T VTEC 129 Comfort TEST

Honda Civic 1.0T VTEC 129 Comfort TEST

Testirali smo Hondu Civic s trocilindričnim motorom snage 129 KS koja je već u početnom paketu izrazito bogato opremljena – nudi i sustav samostalne vožnje, automatski klima uređaj, grijanje sjedala…

Deseta generacija Honde Civic, inače jednog od najdugovječnijih automobilskih modela koji se proizvodi još od davne 1972. godine, dostupna je u dvije karoserijske izvedbe – kompakt s pet vrata te limuzina s četvora vrata. Nisu to jedine razlike koje se vežu uz novi Civic; ponuda motora nije ista pa tako uz testirani Civic 1.0T snage 129 KS s tri cilindra dolazi još jedan turbobenzinac obujma 1,5 litara i snage 182 KS, s četiri cilindra.

Honda Civic 1.0T VTEC 129 Comfort (3)

Testirali smo prethodno i Civic u izvedbi s 5V i 182 KS. Pogled na cjenik modela Civic 4V pokazuje da je uz njega dostupan samo jači motor od 182 KS. Dakle, radi se o dva potpuno nova motora u ponudi, nema više 1,4 i 1,8-litrenih benzinaca snage 100 odnosno 142 KS, ali za sada nema u ponudi niti dizelskih motora. Krajem 2017. trebao bi u ponudu stići poznati i odlični 1,6-litreni motor snage 120 KS.

Na test smo uzeli slabiji motor od 129 KS, a radi se o trocilindričnom motoru obujma od jedne litre pojačanom s turbinom, koja se u vožnji čak i može čuti, što zvuči vrlo zabavno. Motor je zanimljiv za proučavanje jer se vrti do maksimalnih 5700 okr/min, što u nekim situacijama baš i nije dovoljno jer se recimo pri pretjecanju u drugom stupnju prijenosa maksimalno može postići 80 km/h, ako baš idemo skroz do kraja s ubrzavanjem. Promjena stupnja je potrebna ipak nešto ranije pa testirani Civic traži i nešto drugačiji način izmjena brzina. Maksimalna snaga se postiže pri 5500 okretaja.

Honda Civic 1.0T VTEC 129 Comfort (4)

Pri startu je potrebno motor zavrtjeti i do 3000 okretaja kako bi se kompaktni Civic dužine veće od 4,5 metra pokrenuo s mjesta. Zbog toga je potrošnja u gradu nešto viša od očekivane i dostiže i do 9 litara. Tijekom našeg testa, s vozačem mase 76 kilograma i visine 173 cm, u gradskoj vožnji smo imali vrlo loš raspored semafora pa smo imali česte startove baš iz prvog stupnja prijenosa. U vožnji se, pri startanju, čuje zvuk triju cilindara, vrlo karakterističan za sve trocilindraše, a nakon postizanja željene brzine zvuk u kabini praktički nestaje. Odlučimo li se na sportskiju vožnji, jer ovaj motor i to može omogućiti, ponovo dobivamo zvuk u kabinu, koji bi vam se čak mogao i svidjeti.

Na otvorenoj cesti smo imali potrošnju 4,7 litara, uz prosjek brzine od 70 km/h. Testirali smo Civic i na autocesti – u šestom stupnju motor se pri 130 km/h vrti na 3000 okretaja, a potrošnja je bila oko 7 litara. Automobil nije lijen nego je baš agilan i spreman na međuubrzavanja, bez promjene stupnja prijenosa. U svim načinima vožnje smo imali uključen klima uređaj, a povremeno smo koristili i Eco način vožnje u kojem je papučica gasa nešto manje osjetljiva na promjene i pritisak. Pri zaustavljanjima na semaforu motor bi se ugasio.

Motor je povezan s ručnim mjenjačem sa šest stupnjeva, a već smo spomenuli kako je drugi stupanj nešto kraći nego smo naviknuti. Ručica mjenjača je nešto povišena pa dobro sjeda u ruci, uz središnji naslon za desni lakat. Hodovi ručice mjenjača su vrlo precizni i ugodni tako da je „šaltanje“ jako zabavno. Sve prati i odličan te precizan upravljač podesiv po visini i dubini, ali nije obložen kožom jer ta opcija dolazi tek sa sljedećim paketom opreme Elegance. Ipak, paket opreme Comfort u testnom modelu nudi više od 50 različitih stavki tako da je Honda izrazito darežljiva pri kupnji novog Civica, čak i ako se odlučite za početni paket opreme.

Honda Civic odlično leži na cesti, udobna je, čvrsta i vrlo ugodna na lošijim cestama, u zavojima, na autocesti. Civic može i sam voziti, uz pomoć kamere i radara koji prate bijele linije na prometnici (ili samo jednu, središnju) te vozila ispred nas. Na kolu upravljača aktiviramo sustave dodirom na tipku te nakon postizanja brzine vožnje veće od 70 km/h Civic sam upravlja vozilom (isključuje se kad brzina vožnje padne ispod 65 km/h), a mi samo držimo ruke na kolu upravljača. Ukoliko na adaptivnom tempomatu podesimo određenu brzinu, Civic će i sam kočiti ako naiđemo na sporije vozilo ispred nas. 

Honda Civic 1.0T VTEC 129 Comfort (1)

ACC i LKAS sustavi su zaduženi za samostalnu vožnju, kad to uvjeti na kolniku omogućuju

Ipak, sustav nije namijenjen da samostalno vozi automobil od točke A do točke B nego nam samo pomaže u vožnji – naiđemo li na zavoj, kamera ne može snimiti bijelu liniju ispred nas jer se ne vidi i automatski se sustav isključuje dok ponovo ne dođemo na ravni(ji) dio prometnice. Istovremeno se prepoznaju i prometni znakovi. Sve nabrojano je dio početnog paketa Comfort tako da je Honda vrlo izdašna već od najniže cijene vozila. Još jedna zanimljivost: nakon aktivacije tempomata, ukoliko mijenjamo stupnjeve prijenosa mjenjača, tempomat se ne isključuje nego ostaje cijelo vrijeme aktivan, što drugi proizvođači baš i ne nude. Odlično i vrlo korisno!

U interijeru se osjećamo vrlo ugodno, možemo podesiti vozačku poziciju kakvu želimo, a ispred sebe vidimo lijepe prevjese na poklopcu motora; prva asocijacija na sportske automobile. Instrumenti su digitalni – u središnjem dijelu se prikazuje digitalni okretomjer, unutar njega se nalazi digitalni prikaz brzine vožnje dok se lijevo i desno nalaze LED-ice koje označavaju nivo goriva i temperature vode. Nema nikakvih analognih instrumenata. Još i tijekom vožnje imamo indikator načina vožnje – zelene linije označavaju da se vozimo ekološki dok jačim pritiskom na papučicu gasa za linija postaje bijela. Prostora u Hondi Civic ima u svim smjerovima, ovo je vrlo izdašan kompaktni automobil za pet osoba.

Sjedala su vrlo udobna pa nam je i višesatna vožnja ugodno prošla, bez potrebe da uopće stajemo i odmaramo se. Stražnja sjedala pružaju komfor veći od očekivanja za kompaktnu klasu, a takav je i prtljažnik obujma 478 litara u kojem se ispod podnice nalazi dodatni prostor u koji može stati poveća torba ili više sitnica (nema rezervni kotač). Krećete li na duži put, u prtljažnik Civica možete ponijeti puno toga.

Honda Civic 1.0T VTEC 129 Comfort (5)
Honda Civic 1.0T VTEC 129 Comfort (6)

Nova Honda Civic je zanimljiv i na cesti poseban kompaktni automobil koji se iz mase izdvaja neobičnijim dizajnom, u pojedinim detaljima djeluje i agresivan, ima dva spojlera na stražnjem dijelu te neobično široke vanjske retrovizore. Velik je ovo automobil pa će zadovoljiti i obitelji ali i samce koji traže posebnost. Za sada je ponuda motora nešto ograničena pa baš morate znati želite li relativno slabiji ili jači motor, a isto tako se možete odlučiti za ručni ili CVT mjenjač.

Već je u početnom paketu vrlo bogato opremljena Honda Civic pa iako nemamo touch ekran zadovoljni smo i s klasičnim 5-inčnim ekranom u boji jer nudi spajanje multimedije preko Bluetootha i USB-a. Zvuk se prostire preko osam zvučnika, uz mogućnost kontrole preko tipki na kolu upravljača. Imamo i crnom tkaninom presvučen krov vozila, grijanje prednjih sjedala, nasloni za ruke su od crne tkanine koja će sigurno biti vrlo osjetljiva. Mekani materijal dostupan po dijelu instrument ploče nalazi se i na prednjim vratima dok se na stražnjim vratima nalazi tvrda plastika.

Početna cijena za model Honda Civic 1.0T VTEC 129 Comfort je 144.890 kuna do registracije (toliko košta naš testni model), CVT izvedba košta 184.890 kuna. Tražite li više konjskih snaga, tada je cijena za izvedbu Civic 1.5T Sport 185.950 kuna. Civic 4V ima cijenu od 179.990 kuna.

Tehničke karakteristike

Civic 1.0T VTEC 129 Comfort
Vrsta motora: Turbo benzinski
Obujam motora: 998 ccm
Broj cilindara: 3
Snaga u KS: 129 KS pri 5500 o/min
Snaga u kWh: 95 kWh pri 5500 o/min
Okretni moment: 200 Nm pri 2250 o/min
Mjenjač: 6 stupnjeva
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 10,80 s
Maksimalna brzina: 203 km/h
Potrošnja (grad): 6,10 l/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 4,10 l/100 km
Potrošnja (kombinarano): 4,80 l/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 6,50 l/100 km
CO2 emisija: 104 g/km
Duljina: 4518 mm
Širina: 1799 mm
Visina: 1434 mm
Međuosovinski razmak: 2697 mm
Obujam prtljažnika: 478 l
Masa vozila: 1275 kg
Gume: 215/55 R16
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 144890 kn
Ključne riječi:
cijena u Hrvatskoj Civic Honda kompakt test
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 22. srpanj 1908.

Od kočije do karoserije

Albert Fisher i njegovi nećaci osnovali su uz kapital od 50.000 $ tvrtku Fisher Body Company specijaliziranu za proizvodnju kočija i automobilskih karoserija. Tvrtka je ubrzo postala najveći proizvođač karoserija u svijetu te je surađivala s GM-om.

vs