Vidiauto Testovi Testirali smo... Honda CR-V Turbo CVT Lifestyle 7S TEST

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 08.02.2020. 06:41

Za velike obitelji 

Honda CR-V 1,5 Turbo 4WD CVT Lifestyle 7S TEST

Honda CR-V Turbo CVT Lifestyle 7S TEST

Nakon početnih modela s benzinskim i hibridnim pogonom, na test nam je pristigla i bogato opremljena Honda CR-V sa 7 sjedala i pogonom na sve kotače, a što nam takva izvedba donosi, pročitajte u nastavku.

Honda CR-V je jedan od najprodavanijih SUV vozila u svijetu, a u prilog mu idu mnoge stvari, među ostalima tu je velika prostranost i dobra motorizacija, ali i privlačan izgled i poslovična Hondina pouzdanost i duga garancija.

Honda CR-V 1,5 Turbo CVT Lifestyle 7S 14

No za razliku od početne izvedbe Comfort s benzinskim motorom, ručnim mjenjačem, pogonom na prednje kotače i 5 sjedala, testni model je došao sa 7 sjedala i bogatim Lifestyle paketom opreme, a tu je i pogon na sve kotače i CVT automatski mjenjač.

Honda CR-V 1,5 Turbo CVT Lifestyle 7S 12

Imali smo prilike testirati izvedbu s odličnim hibridnim pogonom, no Honda ne nudi CR-V sa 7 sjedala u kombinaciji s takvim pogonom. Šteta, jer je riječ o dovoljno snažnom, a istovremeno i štedljivom motoru, no možda se u budućnosti i to promijeni.

Dizajn i praktičnost

Već na prvi pogled se mora priznati kako je dizajn najnovije generacije Honde CR-V oku i najgodniji, bez obzira iz kojeg kuta je gledali, a i dizajnerima je uspjelo sakriti više od 4,5 metara dugu karoseriju u kompaktniji izgled.

Honda CR-V 1,5 Turbo CVT Lifestyle 7S 19

Kromirana maska koja ulazi u velika i namrštena svjetla i prednji branik sa srebrnim detaljima i duguljastim LED svjetlima za maglu naglašavaju robusnost, dok su stražnja svjetla postavljena okomito i kreću od vrha krova te se ispod prozora šire, a međusobno su spojena srebrnim umetkom koji obrubljuje donji dio prozora. Stražnja vrata su masivna i skrivaju veliki otvor za prtljažnik, a za sportsku notu se brinu dvije ispušne cijevi koje su smještene u same kuteve.

Honda CR-V 1,5 Turbo CVT Lifestyle 7S 10

Bočna linija je uglavnom prekrivena limenim površinama, uz manje prozore, a tu su i 18-inčni aluminijski naplatci i kromirani detalji uz donji dio vratiju. Za pohvalu su vrata čiji rub prelazi sam prag vozila, pa su time u Hondi osigurali čiste hlače svim putnicima.

Honda CR-V 1,5 Turbo CVT Lifestyle 7S 04

Kako je riječ o sedmerosjedu, s podignutim svim sjedalima prtljažnik broji svega 150 litara, pa je u ovom slučaju potrebno koristiti krovni prtljažnik za bilo kakva putovanja. S preklopljena stražnja dva sjedala obujam mu raste na oko 500 litara, dok se sa spuštanjem svih stražnjih sjedala obujam povećava na 1.509 litara, i pri tome je podnica potpuno ravna.

Honda CR-V 1,5 Turbo CVT Lifestyle 7S 03

Unutrašnjost

Čim se smjestite na sjedalo vozača i pronađete idealan položaj, shvatit ćete koliko je prostora oko vas. Čak se i dvometraši začude koliko je prostora Honda uspjela ponuditi u ovim dimenzijama. Preglednost je dobra u svim smjerovima, no ugrađena je i stražnja kamera za lakše manevriranje na manjim prostorima.

Honda CR-V 1,5 Turbo CVT Lifestyle 7S 07

Instrument ploča je poznata i oku ugodna, s preglednim i jednostavnim dizajnom, bez suvišnih dizajnerskih detalja. Kako i treba biti, a središnjom konzolom dominira 7-inčni zaslon s ugrađenim navigacijskim sustavom, ali i fizičkom tipkom za paljenje i gašenje, odnosno glasnoću. Neki konkurenti to nemaju, a bez toga ne možete slušati glazbu u ugašenom autu dok nekog čekate.

Dizajn softvera je jednostavan, a moglo bi se reći i zastario, a karta bi vizualno također mogla izgledati ljepše, no sve radi kako treba i sustav je jednostavan za korištenje, pa ćemo mu oprostiti za neke nedostatke. Tu je i klasična ručica automatskog mjenjača, za razliku od tipki koje su prisutne kod hibridne izvedbe.

Honda CR-V 1,5 Turbo CVT Lifestyle 7S 10

U drugom redu sjedala prostora također ima mnogo, pa još jednom moramo naglasiti kako se iza vozača dvometraša može smjestiti još jedan dvometraš bez da mu je tijesno u bilo kojem smjeru! Rijetkost u bilo kojoj klasi vozila, a tu putnike čeka i ventilacijski otvori, ali i dva USB priključka za punjenje gadgeta. Drugi red sjedala se može podešavati po dužini, ali i po nagibu.

Honda CR-V 1,5 Turbo CVT Lifestyle 7S 05

U trećem je pak redu prilično tijesno, i odmah se vidi kako su ta sjedala namijenjena najmlađima, jer će se jedino oni moći smjestiti i imati mjesta za noge. S druge strane, vrata se otvaraju iznimno široko, pa je ulazak i izlazak na stražnja dva reda sjedala iznimno jednostavan.

Motor i vožnja

1,5-litreni četverocilindrični turbo benzinac razvija 142 kW, odnosno 193 KS pri 5.600 okretaja, dok je najveći okretni moment od 243 Nm dostupan u rasponu od 2.000 do 5.000 okretaja, a uparen je s automatskim bestupanjskim CVT mjenjačem, a pogon je na sve kotače.

Honda CR-V 1,5 Turbo CVT Lifestyle 7S 06

Iako Honda ima reputaciju sportskog brenda, CR-V u ovom slučaju to nije. Iako je maksimalna brzina i više nego dovoljnih 200 km/h, a za ubrzanje do stotke mu treba ravno 10 sekundi, u međuubrzanjima se vidi kako je 1,6 tona teška karoserija u kombinaciji s ovakvim mjenjačem jednostavno prevelik teret za motor.

Honda CR-V 1,5 Turbo CVT Lifestyle 7S 08

Stoga se motor vrtu u (pre)visokim okretajima čim malo jače pritisnete papučicu gasa, a tada i potrošnja raste na oko 10 litara. Pri smirenijoj vožnji potrošnja se kreće između 8 i 9 litara, a tada je i buka u vozilu najmanja.

Honda CR-V 1,5 Turbo CVT Lifestyle 7S 17

No ako ga vozite s lakšom nogom na gasu, vožnja postaje puno ugodnija. Buka je minimalna, naginjanje karoserije isto tako, a tu je i manja potrošnja. Izgleda da je ovakva kombinacija motora, pogona i mjenjača napravljena za takvu vrstu vožnje.

Honda CR-V 1,5 Turbo CVT Lifestyle 7S 02

Ovjes je dobro podešen, iako je malo tvrđi, no problema s prelascima preko rupa i ležećih policajaca su udobni, a jedino ako pretjerate s brzinom u zavoju, prednji kraj voli malo pobjeći. No kao što smo rekli, CR-V nije namijenjen takvoj vožnji pa mu ovakve sitnice opraštamo.

Zaključak i cijene

Cijena testnog modela je 332.503 kn i serijski dolazi stvarno s bogatom opremom, što sigurnosnom, što ona za udobniju vožnju i nekako nam se čini kako Lifestyle paket opreme nudi najbolji omjer uloženo dobiveno.

Honda CR-V 1,5 Turbo CVT Lifestyle 7S 22

Najpovoljniji CR-V s pogonom na sve kotače i automatskim mjenjačem te sa sedam sjedala dolazi s paketom opreme Elegance Navi, a za njega je potrebno izdvojiti 323.990 kuna, no ako želite pogon na sve kotače i ručni mjenjač, cijena takvog modela kreće od 306.990 kuna za opremu Elegance Navi.

Honda CR-V 1,5 Turbo CVT Lifestyle 7S 01

Ako vam nisu potrebna više od 5 sjedala a želite pogon na sve kotače, cijene su povoljnije i kreću od 290.990 kn za model s ručnim mjenjačem, odnosno od 310.990 kn za automatski mjenjač, a tada možete izabrati i izvrstan hibridni model čije cijene kreću od 311.390 kuna.

Honda CR-V 1,5 Turbo CVT Lifestyle 7S 13

Honda CR-V je iznimno prostran automobil simpatičnog izgleda, a ponuda kombinacija motora, pogona, mjenjača i opreme je velika, pa se treba malo poigrati opcijama i pronaći model koji vam najbolje odgovara.

Honda CR-V 1,5 Turbo CVT Lifestyle 7S 16

Tehničke karakteristike

CR-V 1,5 Turbo CVT Lifestyle 7S
Vrsta motora: Turbo benzinski
Obujam motora: 1498 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 193 KS pri 5600 o/min
Snaga u kWh: 142 kWh pri 5600 o/min
Okretni moment: 243 Nm pri 2000 o/min
Mjenjač: CVT
Pogon: pogon na četiri kotača
Ubrzanje 0-100 km/h: 10,00 s
Maksimalna brzina: 200 km/h
Potrošnja (grad): 8,60 l/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 6,20 l/100 km
Potrošnja (kombinarano): 7,10 l/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 9,70 l/100 km
CO2 emisija: 162 g/km
Duljina: 4600 mm
Širina: 1855 mm
Visina: 1689 mm
Međuosovinski razmak: 2662 mm
Obujam prtljažnika: 150 l
Masa vozila: 1598 kg
Gume: 235/60 R18
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 332503 kn
Ključne riječi:
4WD Honda CR-V 1,5 Turbo CVT Lifestyle 7S test
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 23. rujan 1897.

9-23-1897 Prva smrtna žrtva prometa u Velikoj Britaniji

Prva smrtna žrtva prometa u Velikoj Britaniji

Devetogodišnji Stephen Kempton poginuo je na današnji dan u prometnoj nezgodi na cesti Stockmar u blizini Hackneya. Dječak se švercao na vanjskom dijelu taksija i prilikom toga izgubio ravnotežu te pao pod kotače automobila.

vs