Vidiauto Testovi Testirali smo... Ford Mustang Mach E GT TEST

Autor: Mario Šešlek Objavljeno: 25.10.2023. 15:30

Druga strana električne mobilnosti

TEST: Ford Mustang Mach-E GT 487 KS ER

Ford Mustang Mach E GT TEST

U svijetu automobila tema o električnim modelima je u samom centru. Mustang je u potpunosti fokusiran na performanse i užitak vožnje kojoj je teško odoljeti.

Mustang je brend kojeg gotovo svi znamo, no i dalje se vrlo rijetko viđa na našim cestama, što mu možda dodatno diže prestiž kada se nađete oči u oči s jednim od modernih modela. Vjerojatno ste znali da je Ford izbacio novog, potpuno električnog mustanga. To im je odlično opravdanje da slože odličan električni automobil i isprobaju njegove granice, ciljajući na sportske performanse.

Mustang-13

Nakon druženja upravo s novim Mustang Mach-E modelom, točnije GT verzijom koja ima nekoliko konja iznad standarda, možemo lagano preporučiti automobil svakome tko voli biti prilijepljen za sjedalo, sa želucem u grlu. Svi novi električni auti imaju taj “wow” efekt kada prvi krenete na semaforu, no sportski električni automobili ipak dižu iskustvo na novu razinu.

Mustang-20

GT model tako stiže od 0 do 100 za svega 3,7 sekundi, a ni ubrzanja za preticanje ili postizanje brzine spajanjem na autocestu neće trajati više od trenutka.

Dizajn i praktičnost

Možda je najzanimljivija zapravo razlika u dizajnu kojeg ima električni Mach-E model u usporedbi s “klasičnim” Mustang modelom koji velik postotak karoserije predaje klasičnom motoru, a dizajn cijelog automobila vrlo je oštar i “nazubljen”. Mach-E s druge strane nema motor “pod haubom”, već koristi dva elektromotora, jedan smješten kod prednjih, a drugi kod stražnjih kotača.

Mustang-8

Zahvaljujući tome, prednji kraj je skraćen, a podizanjem “poklopca motora” nailazite na odjeljak za ostavljanje stvari sprijeda iliti “frunk” koji je taman dovoljan da u njega pospremite žice za punjenje automobila gdje god se našli. Tu su još i kojekakve posude za tekućine automobila na koje valja baciti oko tu i tamo.

Mustang-49

Sprijeda tako Mustand Mach-E GT i te kako ima agresivan izgled, no uvelike je omekšan za električnu verziju. Tome najviše pridodaje “poklopac” koji je zamijenio prednju rešetku s obzirom da se iza njega više ne hladi veliki motor. Plastičan pokrov prozirnog je dizajna te je u njemu i dalje stilizirana rešetka koja se ističe odbljeskom svijetla. Preko nje je veliki Mustang logo koji možda najbolje ističe automobil. Iznad Mustang znaka primijetiti ćete ugrađenu kameru koja sprijeda prati promet, te vam pomaže u parkiranju.

Mustang-23

Ono što će svakako okretati poglede su oštra prednja svijetla koja svakako ističu ovaj automobil od “standardnih” modela, a imaju ravnu “obrvu” na vrhu, zajedno s tri segmenta koji odvajaju oborena i duga svijetla. Svijetla u automatskom načinu rada koriste segmentirano osvjetljenje, pa duga svijetla gase samo onaj dio snopa koji bi mogao smetati nadolazećim vozačima kao i vozačima ispred vas, dok ostatak pogleda na cestu i okolinu ostaje osvjetljen dugim snopom.

Mustang-14

Dok je automobil relativno nizak s istaknutim prednjim krilom, nećete imati problema s prelaženjem kojekakvih prepreka na našim cestama. Ipak ne savjetujemo da baš testirate tu izjavu s rijetkim ekstremnijim nagibima, no većina ležećih nije problem.

Pogledamo li automobil sa strane, vidjeti ćemo gdje se zapravo najviše razlikuje od originala. Ovaj model preuzeo je popularan pristup “Sportskom SUV” dizajnu t eje riječ o povišenom automobilu s puno prostora za vožnju odraslih osoba sprijeda i straga. Zapravo, udobnost i prostranost su plusevi automobila, no o tome ćemo malo kasnije. S prednje vozačeve strane nalazi se otvor za punjenje automobila strujom te naravno podržava i ekstremno brze punjače od 150 kW koje tu i tamo možete naći i kod nas, kada rade.

Mustang-16

Detalji na vratima vozača ovdje su istaknuti, no poprilično zaobljeni, a ista priča nastavlja se i prema stražnjoj strani. Nazovimo općeniti dizajn aerodinamičnim i krenimo dalje. Veliki detalj koji upada u oko svakako su 20” alu kotači sa specijalnim 245/45 gumama od Pirellija dizajniranim kako bi održale automobil čvrsto na cesti kod naglog starta kao i u zavoju. Stražnji prozori zatamnjeni su u cilju privatnosti kao i smanjivanja vrućine od sunca suputnicima.

Mustang-6

Detalj koji će svaki puta novu osobu zaustaviti da razmisli svakako je način otvaranja vrata. Mach-E nema klasične ručke, već se vrata otvaraju pritiskom na gumb koji je smješten nešto više, na rubu vrata pored prozora. Za otvaranje prednjih vrata imate i malu izbočinu koju povučete da vrata možete otvoriti.

Mustang mob-1

Osim gumba, tu je još jedan detalj, a to je mogućnost pristupa automobilu korištenjem numeričke šifre, koju možete unijeti tipkanjem po vratima. Šifru je moguće postaviti pomoću infotainmenta i aplikacije, a omogućuje pristup automobilu bez korištenja ključa, no na vratima ćete ostaviti poprilično jasne otiske.

Mustang mob-17

Pogledate li automobil iz profila, rubovi krova prate, što je vjerojatno ju jednom trenutku bio originalan sportski model ovog Mustanga. No, krov se prema stražnjem dijelu ipak izravnava za dobivanje tog SUV dizajna.

Mustang-3

Istovremeno suputnici straga dobivaju daleko više prostora, pogotovo za glavu, a ujedno je i prostor za prtljagu povećan, pretvarajući ovaj automobil u pravi “mali” SUV, no lagano ga možemo smjestiti u crossover kategoriju. Tu je naravno i antena u stilu peraje, a i pola stražnjeg stakla prekriveno je krovnim krilom.

Mustang-17

Primijetiti ćete da je staklo na vratima prtljažnika dosta visoko, što utječe i na pogled retrovizora pa ćete imati viši pogled prema krovovima automobila iza vas.

Mustang-1

Stražnja svijetla ostaju u obliku tri prepoznatljiva pravokutnika vertikalno izdužena, s laganim 3D efektom jer je cijelo tijelo automobila straga lagano uvučeno, što je dizajn na svim modernim Mustang modelima. Mach-E dodaje još jednu horizontalnu crtu za moderan svjetlosni potpis te kod paljenja pokazivača smjera donja polovica rasvjete svijetli narančasto. Na kraju tu je još pomoćno svijetlo za vožnju unazad, smješteno na samom dnu blatobrana kako bi osvijetlilo i pod za asistenciju kameri.

Mustang-4

Vrata prtljažnika otvaraju se i zatvaraju sama pritiskom na gumb, a dočekuje vas velik otvor za prtljažnik kapaciteta 402 litre.

Mustang-37

Na desnoj strani, osim kuke za vrećice imate i dodatan 12 V izlaz koji možete koristiti za napajanje raznih gadgeta, kao i punjenje laptopa, s adekvatnim adapterom.

Mustang-39

Ispod podnice nalazimo još malo prostora, idealno za odlaganje žica za punjenje te prve pomoći kako za vas tako i za automobil, ako vam se probuši guma.

Mustang-38

Spuštanjem stražnjih sjedala, koja se mogu spuštati i u 2:1 omjeru, dobivate ukupno 1.420 litara prostora što je svakako solidna brojka i ako treba za pomoć pri seljenju.

Mustang-40

  

Unutrašnjost

Ford Mustang Mach-E GT svakako je spoj modernih tehnologija, s fokusom na one željne aktivne vožnje. Unutrašnjost svakakod aje moderan dojam s pažnjom na detalje, no nedostatak brojnih nepotrebnih gumbića uvijek vozaču na prvo mjesto stavlja cestu i vožnju. Fokus na vožnju pojačava i prednji vozačev zaslon koji je dovoljno velik da prikaže sve bitne informacije, no nećete na njemu zadržavati pogled.

Mustang mob-15

Desno od vozača je ogroman infotainment zaslon visoke rezolucije na kojem je snalaženje vrlo jednostavno kada se na njega naviknete. Dok je većina funkcija prebačena na touchscreen upravljanje, Ford je zadržao valjak kojim upravljate glasnoćom na samom zaslonu na što smo vječno zahvalni.

Mustang mob-14

Obožavamo glazbu u vožnji, a jednostavna kontrola kada naleti neki hit vrlo je bitna. I ostale postavke poput grijanja lako se kontroliraju, no o tome ćemo više kada pričamo o infotainmentu.

Mustang-126

Materijali s kojima se susrećete sastoje se od kože, brušene kože, tkanine i naravno plastike s jedinstvenim dizajnom površine na nekim detaljima. Sve površine s kojima ćete imati interakciju su mekane i ugodne pod rukom, a perforirana sjedala grle vas i u oštrim zavojima kako oko pasa tako i oko ramena. Tkanina kojom su neke površine prekrivene uglavnom krije zvučnike s Bang & Olufsen potpisom, a ima ih dovoljno u automobilu za dobivanje pravog surround efekta, s odličnom reprodukcijom dubokih tonova i pri vrlo glasnim postavkama.

Mustang-74

Jednom kada se kao vozač sjednete, na vratima s lijeve strane dočekuju vas kontrole za sva četiri prozora. Iznad njih imate ponovno hrpu gumbića koji svi kontroliraju retrovizore, osim jednog koji onemogućuje kontrolu prozora suputnicima straga. Tu je i kvaka za otvaranje vrata, u obliku poluge ubačene u udubljenje odmah ispod konzole za kontrolu podizanja prozora. Jednostavno ju gurnete prstima prema nazad i vrata će se otvoriti. Ovaj princip je na svim vratima automobila, što opet može ostaviti suputnike s nekoliko sekundi razmišljanja prije nego otvore vrata.

Mustang-115

Na samim vratima još imate mali set gumbi koji ih može zaključati, a ujedno služi i za biranje do tri predmemoriranih postavi koje možete postaviti za različite vozače na temelju njihovih želja i navika, pogotovo kada je riječ o položaju sjedala. Ni ne znate koliko ovaj postavka olakšava korištenje vozila s više vozača dok ju jednom ne isprobate.

Mustang-116

S lijeve strane od volana dolazimo do kontrola prednjih svijetla i drugih sitnica. Osim paljenja svijetla, možete pritiskom velikog gumba upaliti i svijetla za maglu straga, a tu su i gumbi za postavljanje osvjetljenja infotainmenta i nadzorne ploče ispred vozača. Dodatni gumbi pale ubrzano odmagljivanje prednjeg vjetrobranskog stakla, a tu je i gumb za isključivanje kontrole proklizavanja, funkcija koju bismo ipak savjetovali velikoj većini da ju ne gasi.

Mustang-120

Ispod njih, nadohvat noge, nalazi se “gumb” koji dvaput pritisnete nogom za otvaranje prednjeg prtljažnog prostora.

Mustang-113

Sam volan vrlo je udoban i prekriven kožom, s velikim Mustang logom u centru. Ovdje nemate hrpu postavki, već s nekoliko gumbi kontrolirate najbitnije stvari. Lijeva strana volana kontrolira sve pametne funkcije za pomoć u vožnji, od držanja trake, do paljenja i kontrole adaptivnog tempomata. Tempomat se kao i kod ostatka novih automobila pokazao odličnim za vožnju po otvorenoj “staroj” cesti, kao i na autocestama, no po gradu ipak vi morate upravljati kao i bez njega, dok on drži razmak od automobila ispred.

Mustang-117

Desna strana volana ima sve gumbe namijenjene kontroli multimedije i pozivima, ako je mobitel spojen sa sustavom. Malo iznad centra volana, primijetiti ćete izbočinu, a riječ je o infracrvenom senzoru koji vas prati i upozorava ako gubite fokus s ceste.

Mustang-118

Centar je rezerviran za ogroman 15,5” infotainment “plutajući” zaslon koji je ujedno i pristupna točka velikoj količini mogućnosti automobila. Kako smo već spomenuli, koristi se i fizički gumb za kontrolu glasnoće što je po nama velik plus.

Mustang-50

Ispod infotainmenta imamo policu primarno namijenjenu ostavljanju mobitela s obzirom da podržava i bežično punjenje, no tu ima prostora i za druge sitnice. Na vrhu police dodatno dobivate i dva utora za punjenje, a USB-A podržava i Android Auto / Apple CarPlay. Niže od police za mobitele imate i dva držača za šalice, uvijek dobrodošao dodatak. Ispod ove police, s obzirom da nema fizičkog mjenjača, ima prostora za još cijeli dodatan prostor za pohranu tako da lagano možete odložiti i torbu / vrećicu bez da stvarate nered.

Mustang-130

Nakon držača za šalice, bliže vašoj ruci, nalazi se naravno mjenjač. Kod električnih automobila, pristup mjenjaču kao gumbu kojeg okrećete za mijenjanje modova vožnje definitivno nam je omiljen. U sredini imate i gumb za aktiviranje L moda rada koji simulira vožnju jednom pedalom, no Ford unutar infotainmenta ističe da je glavna ideja ove postavke olakšano voženje kod jačih nizbrdica gdje će automobil održavati odabranu brzinu nizbrdo pomoću regenerativnog kočenja.

Mustang-128

Desno od gumba za biranje rada motora, imate gumbe za aktiviranje električne ručne kočnice, gumb za aktiviranje pomoći pri parkiranju u obliku automatskog traženja parking prostora i uparkiravanja, kao i standardni gumb za “sva četiri” pokazivača smjera.

Mustang-123

Na kraju imamo i naslon za ruku koji možete izvući prema želji, a ujedno je i poklopac s dodatnim prostoru za pohranu raznih sitnica ispod njega, a lagano se povuče poput rolete. U ovom prostoru nalazimo i 12 V utor na kojeg možete povezati razne gadgete, uključujući i brzi punjač za mobitel, ako vam je potreban.

Mustang-124

Straga, suvozače dočekuje vrlo udobno sjedalo s puno prostora i za više suvozače. Dok se pet odraslih osoba može voziti, mislimo da je četvero magičan broj za udobnu vožnju s pregradom za pića koja je ujedno i naslon za ruke.

Mustang-44

Centar, ispred suputnika ima dva otvora za zrak, a imaju opciju usmjeravanja puhanja zraka kao i kontrolu intenziteta, no temperatura je ista koju si odabere vozač. Ispod otvora za zrak dobivate dva USB izlaza za punjenje, jedan USB-C, a drugi klasični USB-A.

Mustang-43

Nisu problem ni dulje vožnje gdje vam je jedini limit domet, odnosno opcije punjenja oko ciljane lokacije.

Mustang mob-13

  

Infotainment

Infotainment je na Mustang Mac-E modelu teško ne primijetiti. Pričamo o ogromnom 15,5” zaslonu vertikalno postavljenom u centar, a zaslon ima visoku svjetlinu i rezoluciju za prikaz svih potrebnih informacija. Sastoji se od nekoliko segmenata, neki su više-manje statični poput klasičnih gumbi, dok je glavni dio zaslona rezerviran za razne opcije ili prikaz velikih aplikacija poput navigacije ili primjerice Android Auto sustava.

Mustang mob-11

Donji dio zaslona, oko “plutajućeg” prstena kojim možete kontrolirati glasnoću multimedije uglavnom je statičan te pokriva brz pristup čestim opcijama koje korisnik odabire. Lijevi i desni rubovi kontroliraju željenu toplinu klimatizacije s obzirom da se koristi dvozonska klima.

Mustang-129

Pritiskom na dio s temperaturom, možete tipkati po “+” ili “-” znakovima, no pojaviti će vam se i klizač tako da biranje omiljene temperature značajno olakšavaju.

Mustang-61

Ovdje su i ostale postavke klimatizacije, od intenziteta rada, smjera puhanja i ostalih sitnica, što uključuje i red pri dnu zaslona kojim palite grijanje vozačevog i suvozačkog sjedala, grijanje volana, brzo odmagljivanje prednjeg i stražnjeg stakla za optimalnu vidljivost. Sredina plutajućeg prstena također ima funkciju, a možete brzo ugasiti i upaliti glazbu.

Mustang-51

Iznad dijela zaslona rezerviranog za klimatizaciju na slikama ćete vidjeti i kratice, a odnose se na nedavno pokrenute postavke sustava, glazbe ostalih sitnica, a sustav vam može ponuditi i postavke koje smatra da su vam bitne. No, ovaj red se može povećati i smanjiti prema potrebi glavnog prikaza trenutne aplikacije, a glavna aplikacija poput sustava parking kamera jednostavno že prekriti taj prostor po potrebi.

Mustang-53

Na samom vrhu zaslona imate sliku automobila za brzi pristup postavkama, kao i “Home” ikonu za vraćanje na izbor aplikacija. U gornjem desnom uglu imate standardan set ikona s prikazom vremena, stanjem povezanosti s mobitelom, konekcija s Internetom i slično.

Mustang mob-6

Ostali dio zaslona, otprilike dvije trećine, koriste se za prikaz odabranih aplikacija, informacija i postavki za vrijeme vožnje. Zaslon je uistinu velik i lagano je s njega pročitati sve detalje, a klasično nudi “dnevni” svijetli i “noćni” tamni prikaz.

Osnovni zaslon s aplikacijama nudi vam prikaz vašeg profila s kojim ste povezani i na mobitel. Ispod toga, imate standardne aplikacije poput radija, postavki veze s mobitelom, navigaciju, informacije poput pritiska u gumama i potrošnji električne energije, Android Auti / Apple CarPlay i ostale detalje. Tu je i nekoliko rudimentarnih igara ako trebate izgubiti koju minutu dok čekate zadnjih desetak posto baterije da se napuni prije kretanja.

Mustang-54

Radio vam na jednom zaslonu nudi kontrolu glasnoće, traženje stanica po frekvencijama, kao i već memorirane stanice na velikoj listi lako preglednoj i pristupačnoj koja koristi i logo svake radio stanice koja ima opciju ažuriranja takvih podataka.

Mustang-55

U postavkama za radio možete definirati i sve podatke koje želite vidjeti ili sakriti u vezi radio stanica i obavijesti o prometu. Sustav očekivano podržava i moderne DAB+ standarde.

Mustang-56

Kada odaberete postavke klimatizacije, Ford je u 3D prikazu vrlo jasno prikazao koje dijelove klimatizacije kontrolirate i gdje usmjeravate zrak, te su vam ovdje dostupne sve opcije na jednom mjestu.

Mustang-59

Primijetiti ćete i veliki “E-Heat” gumb koji pali jedini grijač u automobilu i bez kojeg ne radi grijanje kabine kao ni odmagljivanje. Naravno, njegovim paljenjem se smanjuje i domet automobila.

Mustang-58

Kod prikaza informacija o putovanjima koje računalo pamti, možete vidjeti na što je sve potrošena energija baterije, po postocima. Računalo odvojeno prati svako aktualno putovanje, kao i dva odvojena koje možete resetirati prema svojim željama.

Mustang mob-10

Većina baterije odlazi na vožnju, no dobar postotak odnosi i klimatizacija, dodaci poput rasvjete i ostale elektronike u automobilu, a automobil prati i potrošnju uzrokovanu eksternim uvjetima, primjerice kod visokih vrućina ili zimskih uvjeta.

Automobil dolazi s vlastitom navigacijom koja zahvaljujući pristupu internetu prikazuje i aktualno stanje na cesti, a prikaz je vrlo jasan s istaknutim skretanjima kao i umanjenom prikazu na vozačevu zaslonu, kada je vrijeme za skretanje. Vrlo koristan detalj svakako je i pokazivač ukupnog dometa s trenutnim kapacitetom baterije tako da vam je lakše planirati stajanja za punjenje putem.

Mustang-62

Imate i nekoliko prikaza karti, uključujući i 3D modele zgrada u gradovima.

Mustang-63

Pozabavimo se ovdje i postavkama za zvuk. Kako smo spomenuli, sustav nosi potpis Bang & Olufsen, a od osnovnih postavki možete namijestiti podizanje glasnoće ubrzavanjem automobila, prilagodljiv zvuk kao i standardni balans unutar kabine.

Mustang-71

Za sam ton, imate EQ opcije za visoke, srednje i duboke tonove, a mi smo postavili standardni “V” dizajn koji pojačava visoke i duboke tonove kojim većini žanrova glazbe dodate popularnu “živost” za vrijeme reprodukcije, efekt koji su ugrađeni zvučnici i te kako u mogućnosti ostvariti na svim glasnoćama.

Mustang-70

Tu je i upmixanje glazbe za Surround efekt koji nam se odmah dopao jer zvuku daje dodatnu prostranost nad klasičnim stereo efektom. Možete odabrati i gdje da glazba bude najglasnija unutar automobila, sve do gašenja svih zvučnika osim onih najbliže samo jednom sjedištu u vozilu.

Mustang-73

Od generalnih postavki, možete vidjeti i stanje baterije dok je na punjenju. Automobil će i na temelju vaših nedavnih vožnji procijeniti ukupan domet na bazi trenutnog postotka baterije. Možete i odrediti kada da se automobil puni, te do kojeg postotka, kako bi što dulje očuvali visok kapacitet baterija. Također možete postaviti i grijanje ili klimatizaciju automobila tik prije nego krećete kako bi kabina bila optimalne temperature prije svakog kretanja.

Mustang-75

Na kraju tu su brojne i stvarno mislimo brojne postavke vezane za sigurnu vožnju na cesti koje uključuju i sve senzore automobila. Priča kreće lagano s odabirom adaptivnog tempomata koji prati promet ili klasičnog tempomata koji samo drži traženu brzinu. Također možete odabrati želite li da auto drži sredinu trake, prati znakove uz cestu koji limitiraju brzinu, a možete odrediti i “tolerancu” na pročitanu brzinu.

Mustang-76

Oko brzine također imate sustav koji će vam javiti svaki puta kada pređete limit, a možete birati kod paljenja sustava želite li samo auditorno upozorenje ili fizičku limitaciju brzine, ponovno s mogućnosti biranja tolerancije.

Mustang-79

Tu su još razni sustavi za detektiranje potencijalnog sudara s opcijama da automobil preventivno počne kočiti, pa čak i pomoći u izbjegavanju sudara skretanjem.

Mustang-80

Osim sustava za mrtvi kut koji dobivate osvjetljenjem na retrovizorima, automobil može detektirati kada primjerice krenete krivim putem kod spajanja na autocestu, činjenica na koju će vas i te kako upozoriti. Tu su i sustavi upozoravanja na promet kada izlazite s parkirnog mjesta, koje radi odlično, no svejedno bismo dobro gledali obje strane ceste prije ikakvih manevara.

Mustang-82

Zatim imamo razne postavke u vezi otključavanja i zaključavanja vozila, od pozdravne svjetlosne animacije izvana, raznih obavijesti ako je nešto detektirano na sjedalima kada auto ugasite, do zapamćenih postavki kada se auto upali.

Mustang-84

Tu je i postavka za paljenje iz daljine, odnosno omogućuje pokretanje grijanja sjedala i volana kao i klimatizaciju prije nego uopće sjednete u automobil.

Mustang-87

Kod rasvjete, točnije prednjih dugih svijetla, ovdje imate opciju automatske kontrole dugih svijetla, no umijesio standardnog gašenja/paljenja, samo se segmenti svijetla koji smetaju prometu gase tako da i dalje imate većinu prostora ispred sebe osvjetljenu bez da smetate ostalim vozačima na cesti.

Mustang-89

Tu su i postavke ambijentalnog osvjetljenja, no smatramo da se u ovom području ipak može još poraditi jer je u ponudi samo suptilno osvjetljenje nogu vozača i suvozača, u jednoj od sedam boja.

Mustang-99

Kod asistencije pri parkiranju imate na raspolaganju 360° kamere, što uključuje i ptičju perspektivu koja je po nama najkorisniji detalj za precizno parkiranje.

Mustang-103

Nude se i detaljniji pogledi u raznim kutovima, kako biste bili sigurni da ćete ožuljati zid ili automobil iza vas.

Mustang-104

Radar osim zvučnih signala ima i vizualan prikaz blizine nekoj prepreci na gornjem dijelu zaslona, u slučaju da prepreka nije vidljiva na kamerama jer su sami kutovi automobila zapravo nevidljivi kamerama.

Unutar sustava možete tražiti pomoć kod navigacije do obližnjeg parkinga, kao i aktivaciju samog parking asistenta da sam auto pospremi na slobodno mjesto. Auto ima i Valet Mode koji zaključavate šifrom kako biste izbjegli brigu oko automobila jednom kada predate ključeve jer zaključava gotovo sve opcije.

Mustang-107

Zaslon ispred vozača dosta je minimalističan s podacima o bateriji i dometu, eventualnoj navigaciji sa nadolazećim skretanjima kao i prikaz stanja automobila ako upalite sustave poput držanja trake na cesti ili adaptivnog tempomata. Tu je naravno i prikaz brzine kao i način vožnje koji ste odabrali.

Mustang-112

Spomenimo još načine vožnje koje automobil nudi, odvojeno od moda “jednom pedalom”. Svi sportski automobili imaju više modova vožnje, ovisno o tome želite li štedljivu gradsku ili živahnu vožnju na otvorenoj cesti. Mustang nikada nije bio “običan gradski automobil”, već održava svoj sportski duh i u električnoj izvedbi.

Mustang-100

Tako su i iz Forda rekli da ovdje nećete naći “štedljivi” ili “usporeni” eko način rada. Modovi vožnje koji se nude više su okrenuti iskustvu koje vozač želi iz svoje vožnje, a u svakom trenutku imate i te kako sportske performanse spremne za aktivaciju.

Mustang-101

Tako se modovi dijele na Whisper, Active i Untamed. Dodatno, aktivacijom Untamed opcije, imate mogućnost paljenja Untamed Plus načina rada, no on je izričito namijenjen trkaćim stazama s obzirom na postavke automobila koje su onda uključene, ili točnije, isključene.

Mustang-102

Modovi reguliraju responzivnost vožnje kao i omjer kod pogona motora za prednje i stražnje kotače, kako biste dobili više sportski odaziv vozila kada ga želite.

  

Motor i vožnja

Ford Mustang Mach-E sam po sebi ima impresivne performanse, No, mi smo na testu imali GT model koji predstavlja vrh ponude po pitanju samih performansi te koristi dva elektromotora ukupne snage 358 kW iliti 487 KS s baterijom pohrane 91 kWh iskoristive energije. Okreni moment od 860 Nm osigurava ubrzanje od 0 do 100 km/h za svega 3,7 sekundi.

Mustang-31

Imajte na umu da je automobil zaključan na nekih 200 km/h maksimalne brzine te je osjetno većina fokusa bila upravo na performansama ubrzanja pri nižim brzinama, radije nego vožnja maksimalnom brzinom, gdje se i obično električni automobili dosta muče, ipak je riječ o automobilu koji prazan ima oko 2,3 tone.

Ovisno o modu vožnje koji odaberete, agresivniji modovi znači i više fokusa na stražnji elektromotor koji znači i sportski osjećaj u vožnji i zavojima. Osi kretanja, ima odlične performanse i kod kočenja gdje se citiraju udaljenosti ispod 35 metara za brzinu od 100 km/h, što je impresivno s obzirom na masu automobila.

Mustang mob-5

Još jedan detalj je svakako trajanje baterije. S modelom koji mi vozimo baterija traje oko 350 km, ovisno naravno o načinu vožnje, no za one koji se odluče samo na stražnji pogon i veću bateriju, ta vrijednost ide do 500 kilometara, pa preporučamo da birate na temelju svojih prioriteta.

Mustang-18

Baterija se bazira na 400 V arhitekturi, a podržava AC punjenje snage maksimalno 11 kW, dok je DC brzo punjenje limitirano na oko 110 kW, koliko je pokazivao brzi punjač na koji smo automobil spojili. Tako da će za punu bateriju kod kuće trebati oko 9 sati, ako instalirate 11 kW punjač. S brzim punjenjem očekujte oko 80 % baterije između 45 i 55 minuta, ovisno o temperaturi okoline. Što je hladnije, automobil se sporije puni. Iznad 80 % punjenje se značajno usporava radi očuvanja kapaciteta baterije.

Mustang-5

Sama vožnja po nama je pravi užitak. Mustanga smo naravno vozili gradom gdje se pokazao odličnim sudionikom u prometu koji lagano upija sve prepreke, no osjeti se da je nešto tvrđi od klasičnih automobila. Imate i vožnju jednom pedalom za jutarnje, popodnevne i večernje Zagrebačke gužve, a funkcionira i praćenje prometa iako naravno morate imati ruke na volanu.

Mustang-15

Zatim smo se za potrebe testiranja zaputili na krug preko Medvednice do Stubičkih toplica kao odličan test ponašanja automobila u zavojima, a zatim obilaznicom do autoceste i Karlovca da vidimo kakva mu je potrošnja. Sve smo zaokružili laganom vožnjom otvorenom cestom da vidimo minimalnu potrošnju bez ikakvih kočenja optimalnom brzinom.

Mustang-36

Prije svega, automobil se unatoč svojoj masi lijepi za cestu na vrlo oštrim Sljemenskim zavojima, a uspon kao ni spust mu nisu nikakav problem. Ugodan je i za vozača i suvozača s obzirom na odlična sportska sjedala koja će vas držati na mjestu.

Konstantno dodavanje “gasa” kao i vožnja autocestom podigla je prosječnu potrošnju na gotovo 30 kWh, što znači da bismo mogli prijeći oko 300 kilometara s najagresivnijom vožnjom koja se i dalje pridržava limita cesta kojima smo putovali, s dozvoljenim odstupanjem na autocesti, naravno.

Mustang-25

Na otvorenim cestama, putovanje brzinama od oko 70 km/h u prosijeku, postigli smo potrošnju od svega 16 kWh na 100 km što znači da bi vozači sa zauzdanim pritiskom na papučicu mogli prijeći i 500 kilometara na jednom punjenju. Automobil u gradu dodatno rekuperira energiju pa možete završiti i sa većom kilometražom ako se odlučite za model samo sa stražnjim pogonom i ne koristite puno klimu u automobilu.

Sve u svemu, druženje s automobilom bilo je pravi užitak u vožnji, kako u gradu tako i na otvorenoj cesti

  

Zaključak i cijena

Ford Mustang Mach-E GT zanimljiv je automobil po svim aspektima. S jedne strane riječ je o vrlo prostranom Crossover SUV-u s dovoljno prostora za više suputnike. S druge strane, riječ je o automobilu s jednim od najimpresivnijih ubrzanja na svijetu koji može biti vaš u relativno kratkom roku.

Mustang-21

Automobil smo dobili na test u crnoj boji koja će svakako izgledati atraktivno onim koji znaju u što gledaju, no mi bismo za ovakav auto svakako odabrali malo “življu” boju koja će istaknuti dizajn Mach-E modela, pogotovo u GT izvedbi.

Mustang-9

Na kraju i cijena koja iznosi 95.028 € za GT model u trenutku testiranja, koja i nije nevjerojatna jednom kada ga usporedite sa “standardnim” električnim automobilima koji su na cestama.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 23. srpanj 1903.

Proizveden prvi Ford Model A

Prvi Ford Model A isporučen je svom vlasniku Dr. Ernstu Pfenningu iz Chicaga.  Automobil je znatno pridonio razvoju tvrtke te popločio put budućim uspješnim modelima poput legendarnog T.

vs

.::.