Vidiauto Testovi Testirali smo... Dacia Sandero Stepway Expression TEST

Autor: Mario Šešlek Objavljeno: 10.09.2023. 16:34

Lako se zaljubiti

TEST: Dacia Sandero Stepway Expression

Dacia Sandero Stepway Expression TEST

Treća generacija Sandero Stepway modela dobila je osvježenje u obliku nove prednje maske, točnije brendinga, kao i ažurirani infotainment sustav.

Dacia Sandero po dimenzijama se savršeno uklapa u definiciju gradskog automobila, s dovoljno prostora i ako se zaputite do mora. No, tu je i Stepway verzija koja cijelu računicu diže na novu razinu jer dodaje nekoliko detalja kojima štiti limariju plastičnim dijelovima otpornijima na udarce kamenčića s obzirom da neće hrđati, kao i možda bitnijim podizanjem cijelog automobila za nekoliko centimetara.

Sandero Stepway-1

Nemamo puno komentara o stanju naših otvorenih i gradskih cesta, no ako se nalazite u području s puno nezgodno smještenih ležećih ili se penjete na nogostup kako biste došli do svog dvorišta, ovaj model prijeći će preko svake prepreke bez problema.

Sandero Stepway-18

Dacia se u ovoj kategoriji drži svojeg provjerenog trocilindraša u benzinskoj ili benzin + LPG izvedbi koji razvijaju od 90 do 100 KS i zaokružuju odličnu ponudu još boljom zahvaljujući niskoj potrošnji.

Dizajn i praktičnost

Trenutni dizajn Sandero Stepway modela nije dugo na tržištu, no već je lako prepoznatljiv na cestama zahvaljujući jedinstvenom svjetlosnom potpisu i modrnom dizajnu prednje makse koji je sada dobio osvježenje.

Sandero Stepway-2

Naime, Dacia je prešla sa svog loga štita i odlučili su se za vrlo oštar logo s dizajniranim DC slovima koji dominiraju prednjom maskom automobila. Ispod znaka dodan je Stepway potpis koji označava offroad mogućnosti ovog modela zahvaljujući zaštitnoj plastici koja se i te kako primijeti u usporedbi sa standardnim Sandero modelom, a pokriva donje dijelove automobila koji su najizloženiji kamenčićima.

Sandero Stepway-8

Najnoviji update dizajnu odnosi se na spomenuti logo i rešetku oko njega koja sada ima bijele linije koje se protežu do prednjih svijetla. Na njima se odmah primjećuje svjetlosni potpis kao linija koja horizontalno dijeli svijetla, a pri kraju se razdvaja u obliku slova Y.

Donja strana svijetla ima oborena LED svijetla te klasična duga svijetla sa zamjenjivom žaruljom. S gornje strane imamo žarulje žmigavaca koje su također lako zamjenjive ako se pokvare. Ispod glavnih svjetala, na plastičnom otoku nailazimo na dodatna svijetla za maglu koja također koriste standardne žarulje.

Sandero Stepway-16

Prednja strana cijeog automobila zapravo je potpuno ista kao i kod novog Dacia Joggera koji je zapravo više-manje svojevrsna karavan verzija upravo Sandero Stepway modela pa su prednja polovica kao i unutrašnjost automobila isti.

Moderan dizajn Sanderu daje i napuhani dizajn poklopca motora s modernim oblikom, a isto se nastavlja s branicima oko prednjih i stražnjih kotača koji imaju istaknuti dizajn u usporedbi s ostatkom stranica automobila.

Sandero Stepway-13

Sa strane su, osim plastičnog dna, dodane naljepnice pri dnu prednjih i stražnjih vrata, ponovno da istaknu dizajn i istovremeno zaštite metalnu površinu na kritičnim dijelovima gdje mogu biti oštećeni kamenčićima za vrijeme vožnje. Kada automobil gledate sa strane tek onda razumijete koliko više prostora ima za prijelaz preko prepreka u svakodnevnoj vožnji.

Sandero Stepway-24

Pogledamo li krov, sa Stepway modelom dobivate i modularne krovne nosače koje možete prilagoditi svojim potrebama, a naš testni model dobiva i krovni prozor koji možete otvoriti ili prekriti, a nama se svakako dopada. 

Sandero Stepway-14

Straga, automobil ima obli dizajn s oštrim krajem tako da je parkiranje unazad puno jednostavnije.

Sandero Stepway-20

Ovdje je dno automobila ponovno u standardnoj crnoj plastici, pa brojne nezgodne ogrebotine neće biti vidljive. Veliki plus su dosta uska stražnja svijetla koja omogućuju velik otvor za prtljažnik koji standardno ima 410 litara zapremnine, iako imajte na umu da je rub nešto viši od idealnog za utovar težih predmeta.

Sandero Stepway mob-8

Preklapanjem stražnjih sjedala dobivate 1.108 litara tovarnog prostora, solidno za kompaktan automobil.

Unutrašnjost

Imajmo na umu da novi model donosi update u dizajnu prednje maske pa je unutrašnjost ostala ista. Ipak, ako dolazite od starijeg modela, puno se toga promijenilo na bolje, s fokusom na udobnost vozača.

Sandero Stepway mob-12

Ne radi se o napretku u luksuzu, no dodane su površine od tkanine oko prednje konzole za atraktivniji izgled i osjećaj pod rukom, što uključuje i naslone na vratima. Sjedala su također bila udobna i na duljim vožnjama, bilo da se vozili autocestom ili po “starim” otvorenim cestama.

Sandero Stepway-31

Kako je riječ o ručnom mjenjaču, sredinom upravo on dominira te je obučen u eko kožu. Dobivate naravno i naslon za lakat desne ruke s prostorom za pohranu. Ispred mjenjača ima prostora za mobitel i ostale sitnice, a ovdje ćete naći i USB-A utor za povezivanje mobitela sa infotainment sustavom, kao i klasični 12V utor za napajanje ostalih gadgeta koje ćete eventualno koristiti, makar to bio brzi punjač za vaš mobitel.

Sandero Stepway-32

Iznad njih dobivamo lako prepoznatljive komande za kontrolu klimatizacije automobila koje vidimo i na drugim vozilima Renault grupacije. Vrlo je jednostavna za kontroliranje, brzo postavite željenu temperaturu i snagu, te uz sve ostalo još i atraktivno izgleda.

Sandero Stepway-55

Između većih gumbi su četiri manja za brzo paljenje odmagljivanja stakla ili recirkulacije zraka unutar kabine. Pri samom vrhu konzole, odmah ispod infotainmenta i ventilacije imamo red gumbi koji će biti popunjen ovisno o razini opreme za koju se odlučite.

U Extreme verziji tu je kontrola grijanja sjedala vozača i suvozača, paljenje Eko načina rada motora, kao i gapenje automatskog gašenja motora dok nije u brzini. Na vrhu je infotainment sustav koji smo vidjeli i na ostalim Dacia modelima, a novost je svakako integrirana navigacija zajedno s modernim dizajnom dovoljno dobrim za sve što vam treba.

Sandero Stepway-57

Lijevo od ovog zaslona imate i držač za mobitel koji možete rotirati prema želji, a svakako će biti koristan onima koji puno vremena provode iza volana, no bili bismo pažljivi kod rukovanja da ostane što dulje funkcionalan.

Sandero Stepway-27

Volan ima prepoznatljive detalje, a multimedija se kontrolira trećim stalkom s desne strane iza volana, koji možete prepoznati iz Renault vozila. Volan ima gumbe za kontrolu tempomata s lijeve strane, a kontrolu prikaza podataka na zaslonu ispred vozača na desnoj strani volana. Kontrole su vrlo jednostavne i lagano je doći do svega što želite.

Sandero Stepway-34

Lijevo od volana, kod vašeg koljena imate i valjak za odabir visine oborenih svjetala. Savjetujemo da svakako prilagodite svijetla ako imate putnike u trećem redu vozila.

Sandero Stepway-52

Na vratima vozača imate standardno kontrolu sva četiri prozora, kao i elektroničko prilagođavanje retrovizora. Na podu imate i ručicu koju morate povući kako bi vam se otvorila vratašca za punjenje benzina.

Sandero Stepway-25

Pogledamo li stražnji red sjedala, možete ih oboriti u 2/1 omjeru, a suputnici straga imaju i pristup dodatnom 12V utoru, idealnom za spajanje punjača mobitela.

Sandero Stepway mob-11

Srednji naslon za glavu nešto je niži kako bi vozač imao pregledan pogled na cestu, a ne bismo straga vozili tri odrasle osobe s obzirom na prostor, no troje djece nisu nikakav problem.

Sandero Stepway mob-10

Kao osoba visine 190 cm, duža vožnja sprijeda nije predstavljala izazov, a ima dovoljno mjesta i straga za glavu zahvaljujući kraćem krovnom prozoru. Putnici iza također dobivaju zvučnike za odlično iskustvo vožnje.

Infotainment

Infotainment ovdje osim zaslona u sredini nudi i ručicu kao držač mobitela koji možete držati okomito ili vodoravno. Sam zaslon infotainmenta ima dijagonalu 8”, dovoljno za pregledan prikaz svih podataka koje automobil nudi, kao i Android Auto koji smo također testirali.

Sandero Stepway-51

Glavna novost ovog sustava je sada lokalna navigacija koju sustav nudi, kao i pristup internetu pa imate pristup i obavijestima na karti kao i stanju prometa te obližnje benzinske crpke, a podržana je i navigacija na Hrvatskom.

Sandero Stepway-44

Od multimedije, imate radio, što uključuje i DAB sustav, s laganim pretraživanjem po frekvencijama, a imate i liste te favorit stanice za brzi odabir. Uz radio imate i opcije reprodukcije zvuka, od pojačavanja glasnoće što se brže vozili ako bi se negirala sve veća glasnoća ceste i vjetra.

Sandero Stepway-49

Možete također prilagoditi balans zvuka birajući u kojem dijelu da on bude glasniji ili tiši, s odvojenim ekvilajzerom za duboke, srednje i visoke tonove. Mi naravno preferiramo V postavke s povišenim visokim i dubokim tonovima na +3 ili 4. Spomenimo i Android Auto koji sasvim pristojno radi putem žice, a automobil automatski i puni mobitel.

Sandero Stepway mob-2

Osim multimedije, infotaiment vam pruža pristup brojnim funkcijama vozila, od aktivacije upozorenja u mrtvom kutu i sustava aktivnog kočenja. Također birate općenite postavke poput automatskog zaključavanja vrata kada krene vožnja, opcija paljenja svijetla kada otključate auto i ostale sitnice.

Sandero Stepway-45

Spomenimo i da automobil ima kameru za vožnju unatrag, kao i parking senzore sprijeda i straga, a u opcijama možete birati i vrstu zvuka koji proizvodi ako vam je standardan naporan.

Bitan detalj modernih automobila svakako je potrošnja, kao i učenje kako voziti na Eco način. Ovaj sustav prati vašu vožnju, a možete vidjeti kako vas ocjenjuje na temelju ubrzanja, kočenja i mijenjanja brzina za minimiziranje trošenja goriva.

Sandero Stepway-46

Kako se radi o turbo motoru s tri cilindra, ipak smo preferirali malo veći broj okretaja prije prebacivanja brzina, pa smo odmah dobili i nisku ocjenu po tom pitanju. Na otvorenoj cesti nakon 600 kilometara s Eko ocjenom od oko 65, imali smo prosječnu potrošnju od 7,4 l što je sasvim pristojno s obzirom na veličinu automobila i dodatna tri suputnika.

Sandero Stepway-47

Ispred vozača se nalaze klasični brzinomjeri s 2” crno-bijelim zaslonom koji vam nudi bitne informacije o vožnji. Tu možete saznati sve, od potrošnje goriva, prijeđenog puta, stanja goriva, savjete o prebacivanju brzina i ostalih informacija.

Motor i vožnja

Sandero Stepway u ponudi ima jedan motor, a na vama je želite li tvornički ugrađen i LPG ili ne. S benzinom motor proizvodi 67 kW / 91 KS, a na LPG-u ta vrijednost raste do 100 KS. Riječ je o trocilindričnom turbo benzincu obujma 999 ccm s okretnim momentom do 160 Nm.

Sandero Stepway mob-5

Dobivate 6 stupanjski ručni mjenjač i pogon na prednje kotače. Motor kao takav ima dovoljno snage za gradsku vožnju, a za ubacivanje na glavnu cestu jednostavno zavrtite na više okretaja da turbo dobije snage i nećete imati problema ubaciti se u promet.

Sandero Stepway-5

Limit dostiže na autocesti gdje možete pratiti lijevu traku, no ne bismo se ubacivali u nju i očekivali brzo preticanje. Ovaj automobil ipak bismo ocijenili kao savršenim za vozače koji ciljaju gradsku vožnju s limitiranim prostorom za manevriranje pri parkiranju.

Sandero Stepway-11

Automobil s ovim motorom postiže potrošnju od 7,4 l na 100 km, a mi smo se vozili autocestom do Zadra i natrag, imali dosta gradske vožnje i nešto vožnje na otvorenoj cesti. Kako god bilo, s dovoljno kilometara automobil uvijek završava na preko 7 litara, samo konstantna otvorena cesta može spustiti tu vrijednost.

Sandero Stepway-15

Nakon vožnje Joggera koji je zapravo karavan verzija ovog modela i koji koristi noviji motor te postiže između 5 i 6 litara potrošnje, jedva čekamo da postane dostupan i na ovom modelu.

Sandero Stepway mob-13

Mi smo vozili benzinsku verziju Sandero Stepway modela, s time da LPG model naravno ima nešto povoljniju potrošnju, ovisno o cijeni LPG-a.

Zaključak i cijena

U Dacijin Sandero Stepway lagano se zaljubiti s obzirom na omjer dobivenog i uloženog. Automobil može i na zahtjevniji teren bez straha od grebanja podnice, zaštićen je od kamenčića koji lete s guma, a dovoljno prostran za četiri odrasle osobe.

Sandero Stepway-21

Sustav koji koristi sada ima modernu navigaciju s obavijestima, a uvijek možete povezati i svoj mobitel. Vožnja je s novim modelom dovoljno ugodna da nismo imali značajnih primjedaba, osim naravno da bi mogli koristiti mekše materijale.

Sandero Stepway-3

Sjedala su udobna i za dulja putovanja s kojima automobil nema problema išli autocestom ili “starim” cestama. Mi smo na testu imali model sa srednjom opremom, a može biti vaš za 17.400 € uz doplatu opcija poput krovnog prozora za 430 €, kamera za parking i senzora mrtvog kuta za 450€, automatski klima uređaj za 195 € i ako želite wireless Android auto i CarPlay te navigaciju, dodatnih 400 €.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs

.::.