Vidiauto Testovi Testirali smo... Dacia Duster 1.5 dCi 110 4x4 Ambiance TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 27.07.2014. 09:37

Redizajn, niska cijena, 4x4 pogon 

Dacia Duster 1.5 dCi 110 4x4 Ambiance TEST

Dacia Duster 1.5 dCi 110 4x4 Ambiance TEST

Testirani 1.5 dCi motor, pogon na sve kotače i povoljna cijena za Dacia Duster jamac su dobre kupnje, ukoliko znate što tražite i za koliko novaca.

Testirao: Krunoslav Ćosić

Iako su se prije pet godina svi čudili, iz tada predstavljenog koncepta Duster zaista je 2010. godine nastao Dacia Duster, rumunjski SUV za sve one koji bez straha voze i po asfaltu i izvan njega, pa i po planinama i gorama, bez razmišljanja o podlozi, ali s jednom bitnom misli u glavi, a to je cijena!
Iako koncept Duster niti blizu ne sliči finalnoj verziji i u to se vrijeme nije niti znalo hoće li u serijsku proizvodnju, finalni Duster je u konačnici dobro ispao.

Naime, koncept Duster izgledom asocira na sportske coupe modele dok unutrašnjost nudi praktičnost jednog MPV-a. Bio je to iznimno zanimljiv i atraktivan koncept, nešto na što nismo navikli kod Dacije. Koncept Duster se, osim dizajnom, posebno isticao rješenjem vrata koja se otvaraju jedna nasuprot drugih. A što se tiče naziva Duster, rumunjski je proizvođač tijekom 80-ih godina u svojem programu imao terensko vozilo tog naziva.

Dacia Duster koncept

Dacia Duster koncept iz 2009. godine na ženevskom salonu automobila

Finalna verzija prvog kompaktnog SUV vozila u povijesti Dacije predstavljena je na auto salonu u Ženevi 2010. godine. Duster je rezultat Renaulta i Dacije, a nastao je na bazi iste platforme kao i Logan, a kasnije Sandero. Krajem 2013. godine uslijedio je facelift prve generacije Dustera na Frankfurt auto salonu tako da je izmijenjena verzija preuzela linije s koncepta Renault Duster DCross.

Duster ima kratke prevjese, izbočene blatobrane i zaštitu podnice, pri čemu je odstojanje od tla 21 cm (20,5 cm za verziju na prednji pogon) tako da Duster zaista jamči solidne terenske sposobnosti. U to smo se i uvjerili na vrletima Velebita na kojima je Duster bez pogovora ispunjavao svaku našu naredbu.

Osim uobičajenih kozmetičkih promjena (prednja i stražnja svjetla, novi branici i maska hladnjaka), novi je Duster dobio prošireni popis opreme kako bi se borio s konkurencijom, a promjene su vidljive i u unutrašnjosti. Sada je Duster još boljeg i svježijeg dizajna, redizajn mu je baš dobro došao, a tamnosiva boja mu odlično stoji. Vjerojatno je ovo boja koja će se najviše tražiti prilikom kupnje. Veliki prednji i stražnji blatobrani povezani su linijom preko prednjih i stražnjih vrata dajući tako dinamiku i bočnom dijelu vozila. Najviše oduševljava prednja maska sa saćastom strukturom i kromiranim detaljima koji su najbitniji vizualni izražaj nove Dacije Duster. Svjetla su također vrlo moderna. Jedino bismo smanjili poklopac od rezervoara koji je kamionskih dimenzija. Bespotrebno je tako velik. Spomenimo uzdužne krovne nosače u crnoj boji, s natpisom Duster.

Novi Duster emitira i manje CO2, a već isprobani 1.5 dCi turbodizelski motor K9k i dalje je ostao vrlo važan motor za europsko tržište - s 90 i 110 KS. U ponudu motora stigli su 1,6-litreni benzinski motor sa 16 ventila snage 105 KS (102 KS za verziju s LPG-om) te novi motor 1.2 TCe sa 125 KS.

Dacia Duster na cesti (i izvan ceste)

S obzirom da Duster nema reduktor, inženjeri su pristupili drugom rješenju kako bi zadržali nisku cijenu, ali i terenske performanse – skratili su prvi stupanj prijenosa mjenjača tako da se s Dusterom doslovce u većini situacija, dok startate na ravnoj cesti bez opterećenja, može krenuti iz druge brzine, bez opterećenja na spojci i mučenju vozila. Zbog toga ćete biti među startnijim vozilima na semaforu jer ćete u drugoj brzini nešto duže ubrzavati nego inače u prvoj i dostići ćete 50 km/h, bez ijedne promjene stupnja prijenosa.

Vožnjom po gradu i skretanjima pod 90 stupnjeva nema potrebe za prebacivanjem u drugi stupanj tako da se komotno možete voziti u većini situacija u trećoj brzini. Ručica mjenjača ima kratke i precizne hodove tako da je pravo zadovoljstvo „šaltati“ brzine u vožnji. Silaskom izvan ceste Duster ne postaje manje zanimljiv niti vozljiv. Sve je na svojem mjestu, ovjes dobro podnosi neravnine, a po strmim uzbrdicama i nizbrdicama prva brzina će kontrolirati brzinu kretanja, a vozač se može usmjeriti na teren i savladavanje terena. Ipak, jedna opaska: prekidač za mijenjanje pogona (iz prednjeg u automatsko mijenjanje pogona te u zaključani 4x4) je prenisko postavljen i teže uhvatljiv.

U terenskim uvjetima ćete voziti na „lock“ modu (moguć je do brzine do 60 km/h), a izlaskom na asfaltiranu cestu možete koristiti AUTO način koji automatski prebacuje prijenos i na stražnji pogon ukoliko je to potrebno. Za najnižu potrošnju koristite samo prednji pogon. Možemo zaključiti kako je motor dobar, agilan, nije trom i daje više nego što očekujete od 110 KS. U kritičnim situacijama u pomoć će doći kontrola stabilnosti vozila koja se po želji može i isključiti.

Dacia Duster 1.5 dCi 110 4x4 (4)

Sami birate prijenos snage na prednju i stražnju osovinu

Upravljač se zadovoljavajuće ponaša, ali primjetno je da mu nedostaje preciznosti te ima dosta „lufta“. Moguće ga je podesiti samo po visini, a ne i po dubini.

1.5 dCi 110 motor uparen s pogonom na sve kotače (4WD) dobro se ponaša i na autocesti – pri 130 km/h motor se u šestom stupnju vrti na točno 3000 okretaja, a pri toj brzini začut ćete šum zraka kroz vjetrobransko staklo. Pri brzini od 130 km/h stvarna brzina vožnje je 127 km/h, pokazao je naš testni GPS (na otvoreno cesti smo prema kazaljci brzinomjera vozili 80 km/h, dok je u stvarnosti brzina bila 77 km/h). Ukoliko na autocesti trebate ubrzati, vrlo često nije niti potrebno mijenjati u niži stupanj prijenosa jer će motor i iz nižih okretaja povući vozilo u višu brzinu vožnje. Testirani Dacia Duster prati stupnjeve prijenosa te će sugerirati najoptimalniji stupnja prijenosa u danom trenutku.

Masa praznog vozila je 1379 kg, a najveća dopuštena masa je 1875 kilograma. Duster dolazi s četiri zračna jastuka, s ABS-om, ESP-om, servo upravljačem.

Interijer

Sjedala u Dusteru su udobna i za duže vožnje, baš dobro drže tijelo i u zavojitim cestama. S obzirom na paket opreme Ambiance, vozačko sjedalo nema mogućnost podešavanja i po visini. U unutrašnjosti nam se sviđaju okretomjer i brzinomjer jer su velikih promjera i pregledni, a imaju i kromirani obrub. Plastika na kokpitu je tvrda i ne zahtijeva često održavanje, a dvobojnost kokpita, rukohvatu na vratima i tekstilnih sjedala čini novi Duster bolje dizajniranim u unutrašnjosti. Pronaći ćete u unutrašnjosti i kromirane obrube oko ventilacijskih otvora i instrumenata brzinomjera i okretomjera, kao i velik broj raznih pretinaca.

I dok je prije redizajna Duster imao prekidače za prednja stakla smještene u središnjem dijelu konzole, sada su prekidači smješteni na oboja prednja vrata, što je praktičnije, a izvedbu zasigurno nešto poskupljuje. Vremena se mijenjaju pa tako i Duster biva sve moderniji, iako možete pronaći neke stare detalje poput prekidača u vratima koji su namijenjeni za zaključavanje vozila iznutra. Straga se nalaze ručni podizači stakala, a spomenimo i ručno namještanje vanjskih retrovizora.

Dacia Duster 1.5 dCi 110 4x4 (3)

Obujam prtljažnika varira radi li se o 4x4 ili 4x2 pogonu

Mjesta u unutrašnjosti ovog dosta velikog SUV-a ima zaista puno tako da se nitko neće požaliti na manjak prostora. Eventualno ćete osjetiti nešto manje prostora u prtljažniku jer stražnji pogon je uzeo dio tog dijela vozila. Testirani Duster ima i rezervni kotač u punoj veličini (što i očekujemo od ozbiljnog SUV-a) tako da je taj detalj smanjio obujam prtljažnika. Obujam prtljažnika s pogonom 4x2 je 475 litara (sa spuštenim stražnjim sjedalima i bez rezervnog kotača 1636 litara), dok je u verziji 4x4 obujam 443 litre (maksimalno 1570 litara).

Multimedija je srednje bogata u paketu Ambiance – monokromatski ekran u tri reda prikazuje velike i čitljive fontove, a dodatna oprema na paket Ambiance su radio CD MP3 s USB i AUX ulazom te Bluetooth. Preko Bluetootha koji omogućuje brzo spajanje sustava i telefona ćete moći razgovarati i upravljati vozilom, a ako je baterija vašeg telefona pri kraju, tu ćete informaciju dobiti na ekran. Na ekranu ćete imati razne liste poziva koje ste obavili. Zvuk audio sustava je prosječne kvalitete i omogućuje jednostavna podešavanja – basove i srednje zvukove. Svim nabrojanim mogućnostima moguće je upravljati putem praktične i ergonomski postavljene tipke iza kola upravljača. Preko nje se možete javiti na poziv i prekinuti ga.

Od ostale opreme u test vozilu Dacia Duster smo koristili ručni klima uređaj s okruglim prekidačima koji su vrlo praktični u vožnji, bez gledanja u njih), dok eko vožnja smanjuje potrošnju Dustera kontrolirajući odnosno optimizirajući snagu motora i rad klima uređaja. Ambiance oprema obogaćena je metalik bojom, daljinskim centralnim zaključavanjem, regulatorom i ograničavačem brzine te svjetlima za maglu sprijeda.

Dacia Duster 1.5 dCi 110 4x4 (2)

Cijena za Dacia Duster

Početna cijena za benzinski 1.6 Duster snage 105 KS, bez pogona na sve kotače, iznosi 89.900 kuna, dok je cijena za isti motor, ali s pogonom na sve kotače 109.900 kuna. Jasno, to je najkonkurentnija cijena na tržištu koju nitko drugi nema.
Početna cijena za dizelski 1.5 dCi motor snage 90 KS je 113.000 kuna i to je jedina cijena koja se nudi s tim motorom (uz pogon samo na prednje kotače), a odaberete li jaču dizelsku verziju snage 110 KS s pogonom 4x4 cijena se tada penje na 139.000 kuna.

Testirani Duster 1.5 dCi 4x4 Ambiance ima cijenu 150.259 kuna tako da se s tom cijenom daleko odmaknuo od one početne, ali dalje je to najpovoljnije što možete pronaći u kombinaciji dizelskog pogona na sve kotače.
Za usporedbu, Nissan Qashqai ima početnu cijenu 149.900 kuna za benzinski 1.2 DIG-T motor, dok je početna cijena za dizelsku 1.5 inačicu snage 110 KS 168.000 kuna. U nešto jačoj izvedbi sa 1.6-litrenim dizelskim motorom snage 130 KS možete kombinirati i 4x4 pogon – cijena je tada od 204.316 do 259.085 kuna, ovisno o odabranom paketu opreme.

©VidiAuto.com, srpanj 2014.

Tehničke karakteristike

Duster 1.5 dCi 110 4x4 Ambiance
Vrsta motora: Turbo diesel
Obujam motora: 1461 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 110 KS pri 4000 o/min
Snaga u kWh: 80 kWh pri 4000 o/min
Okretni moment: 240 Nm pri 1750 o/min
Mjenjač: 6 stupnjeva
Pogon: pogon na četiri kotača
Ubrzanje 0-100 km/h: 12,90 s
Maksimalna brzina: 168 km/h
Potrošnja (grad): 5,70 l/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 5,00 l/100 km
Potrošnja (kombinarano): 5,20 l/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 7,50 l/100 km
CO2 emisija: 135 g/km
Duljina: 4315 mm
Širina: 2000 mm
Visina: 1695 mm
Međuosovinski razmak: 2674 mm
Obujam prtljažnika: 443 l
Masa vozila: 1379 kg
Gume: 215/65 R16
Euro NCAP ocjena: 3
Cijena: 150259 kn
Ključne riječi:
4x4 cijena u Hrvatskoj Dacia dCi Duster test
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 27. rujan 1925.

9-27-1925  Početak gradnje legendarnog Nurburgringa

Početak gradnje legendarnog Nurburgringa

U šumi Eifel započela je gradnja jednog od najpoznatijih svjetskih trkališta, Nurburgring. Staza je imala oko 21 kilometra i 72 zavoja. Tijekom godina staza odnijela brojne živote, a danas se u izvornom obliku koristi samo za rijetke prigode.

vs