Vidiauto Testovi Testirali smo... Citroen Grand C4 Picasso 2.0 BlueHDi 150 Exclusive TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 12.05.2014. 11:28

Monovolumen iz budućnosti 

Citroen Grand C4 Picasso 2.0 BlueHDi 150 Exclusive TEST

Citroen Grand C4 Picasso 2.0 BlueHDi 150 Exclusive TEST

Sam se parkira, ima dva ekrana dijagonala od 19 inča, mjesta za sedam osoba, svemirski izgled – ukratko, to je novi Citroen Grand C4 Picasso.

Testirao: Krunoslav Ćosić

Druga generacija najvećeg Picassa donosi najnaprednije (multimedijske) tehnologije na tržištu, odličan 2,0-litreni HDi motor te još više prostora u unutrašnjosti, a ovaj se monovolumen Grand C4 Picasso može i sam parkirati.

U odnosu na prvu generaciju, novi Citroen Grand C4 Picasso nije narastao po dužini (dužina je 459 cm), ali je dobio više iskoristivog prostora u unutrašnjosti; istovremeno, veliki Picasso sada je niži za 3 centimetra, još je širi, a povećan je i međuosovinski razmak za 11 cm. Na novom Grandu C4 Picasso Citroen koristi novu platformu pod nazivom EMP2 koja je i omogućila najveći međuosovinski razmak u klasi – 2840 mm.

Vanjski izgled

Vizualno, u odnosu na manju verziju C4 Picasso (koji je proglašen najboljim obiteljskim automobilom u Hrvatskoj za 2014 godinu – HR Auto 2014), razlika nije samo u vanjskim i unutrašnjim proporcijama, i dizajnerski se oba Picassa razlikuju – razlike su primjetne u prednjem dijelu, lukovima krova, novim stražnjim sjedalima s LED diodama u 3D dimenziji. Grand je duži za 16 cm, a i međuosovinski je razmak duži za 5,5 cm tako da je još udobniji na cesti.

Citroen C4 Picasso i Grand C4 Picasso prve generacije

Citroen C4 Picasso i Grand C4 Picasso prve generacije

Citroen Grand C4 Picasso 2.0 BlueHDi 150 Exclusive TEST (3)

Svjetla imaju 3D efekt, a to se uživo najbolje može osjetiti

I dalje je to jedan od najljepših jednovolumena današnjice koji je razbio stereotipe kako MPV vozila moraju izgledati samo kao krafne, bez ikakvih dizajnerskih obilježja. Sa svojim prednjim dnevnim LED svjetlima, Citroen Grand C4 Picasso na prvi pogled izgleda kao da je stigao s drugog planeta, a ševroni odlično povezuju LED svjetla. Dizajn je agresivan, nije dosadan niti copy-paste bilo kojeg drugog automobila. S boka se dizajneri nisu previše igrali tako da je bočna strana klasično monovolumenska, ali veliki 17-colni aluminijski naplaci i gume u dimenziji 205/55 R17 čine i tu stranu daleko boljom. Straga su već spomenuta LED svjetla s 3D efektom koja ćete najbolje doživjeti ukoliko ih pogledate s neposredne blizine. U svakom slučaju, izgled automobila je kompaktan, moderan i ne izgleda kao da će uskoro zastarjeti, a dizajneri su mu istovremeno podarili dizajn koji nije u stilu „plesala je jedno ljeto“.

Interijer

U odnosu na manji C4 Picasso, test vozilo donosi veći prtljažni prostor, ali i smještaj za više putnika. Tako se u unutrašnjost bez problema može smjestiti sedam osoba, a što su hokejaši Medveščaka i testirali. Naravno, u tom slučaju prtljažni prostor je zaista minimalan (obujma je 170 litara), tako da ćete morati nabaviti „krovni prtljažnik“. S obzirom da se stražnja sjedala u drugom redu mogu pojedinačno pomjerati za 150 mm, u slučaju kada su dodatna dva sjedala spuštena u podnicu prtljažnika, možete imati ogroman prtljažni prostor od 645 do 700 litara. I kada su jedno ili oba sjedala u trećem redu ispravljena, i ispod njih imate prostro za smještaj sitnije prtljage. Sam manevar uspravljanja i spuštanja sjedala iz trećeg reda je praktičan i brz. Imate li nešto zaista veliko za prevesti, a ne želite koristiti usluge kombija, Grand C4 Picasso 2013 će i te kako dobro poslužiti; obaranjem svih sjedala osim vozačkog u unutrašnjost Picassa može se smjestiti predmete dužine i do 2,5 metara (obujam je 1843 litre). Sjedala su obložena kožom, a prednja sjedala imaju i grijanje.

U Citroenu Grand C4 Picasso zaista se komotno voziti, osjećaj je kao da ste u vlastitom domu, prostora ima zaista „kao u priči“ tako da je ovo idealan monovolumen za velike obitelji ili za sve one koji se osjećaju velikima. U kojem god smjeru pogledate, Citroen Grand C4 Picasso ima prostornost. Zbog toga se u marketinškom nazivu Technospace i koristi riječ „prostor“. Grand je i izrazito tehnološki napredan automobil, otkrit ćete to u daljnjem dijelu našeg opširnog testa.

U unutrašnjosti dnevno svjetlo dopire i putem panoramskog krova koji ima i zaštitu od sunca, a pokrov se pokreće električno, putem prekidača na krovu. Površina stakla je velika tako da je ovo detalj koji svakako preporučujemo prilikom kupnje jer je krov inače zaista velik i dobro će putnicima doći što više svjetla tijekom vožnje. Vozač i suvozač mogu podesiti ručno sjenilo za sunce iznad svoje glave jer se cijeli sklop može podešavati po dužini te tako omogućiti više ili manje svjetla prilikom vožnje. S obzirom na dugi i položeni A stup, ovo je odlično riješeno. U istom području nalazi se i dodatni retrovizor kojim se nadgledaju putnici straga (djeca, na primjer).

Putnici straga dobivaju klimatizirani zrak putem otvora i regulacije smještene na boku vozila, imaju rasklopive stoliće u prednjim sjedalima tako da je komoditet u stražnjem dijelu zaista kao u prvoj klasi zrakoplova. Istovremeno, i putnici na prednjim sjedalima uživaju u blagodatima koje novi Grand C4 Picasso nudi – osim grijanja u zimskim mjesecima tu je i prava masaža tijekom vožnje, a sjedalima se električno može namjestiti i lumbalni položaj. Spomenimo i kako se naslon za glavu može podešavati ne samo po visini nego i po dužini, što ćete cijeniti prilikom dužih vožnji.

Kvaliteta svih korištenih materijala je kvalitetna, ugodna i mekana na dodir, a grafika koja se proteže pojedinim dijelovima unutrašnjosti zaista je odlična. Skriveni pretinac između vozača i suvozača je velikog obujma tako da u njega mogu stati i nešto veće stvari. Naslon za noge suvozača dobro će doći prilikom dužih putovanja.

Grand C4 Picasso u vožnji

2,0-litreni BlueHDi 150 BVM6 turbodizelski common-rail motor snage 150 KS pokazao se snažnim, agilnim, dinamičnim i zabavnim u vožnji. Iako biste od vozila ovakvih proporcija očekivali da je nestabilan u vožnji, s Grandom baš i nije takva situacija ukoliko ne pretjerujete. U odnosu na prethodnika vozilo je niže (i podnica je niža za 2 cm), a i sam motor je niže postavljen za 5 cm tako da se dobilo niže težište, pa samim time i sigurnije vozilo. Uz sve to, masa vozila je manja za oko 100 kilograma.

Motor s četiri cilindra je i više nego dobar za automobil ovakvih proporcija, ali snaga će vam sigurno ustrebati kada je vozilo pod punim opterećenjem tako da je snaga u suštini dobro odabrana. Nećete kupiti ovakvo vozilo kako biste se sami vozili, a u takvoj je vožnji Grand C4 Picasso zaista snažan na cesti. Prilikom vožnje po autocesti najbolje će doći do izražaja jer je vožnja ugodna, nema stresova, a prilikom vožnje od 130 km/h, u šestom stupnju ručnog mjenjača, motor se vrti na oko 2200 o/min. GPS uređajem izmjerili smo stvarnu brzinu – pri 130 km/h brzina je 127 km/h.

Citroen Grand C4 Picasso 2.0 BlueHDi 150 Exclusive TEST (4)

Sigurno vas zanima i potrošnja – pri vožnji autocestom na 130 km/h je 6 litara. U gradskoj vožnji potrošnji potrošnja je između 5-6 litara, s čime smo zadovoljni, dok je na otvorenoj cesti moguća potrošnja i do 4 litre. Ovisi koliko ste teški na papučici gasa. U prosjeku, automobil nam je na testu imao potrošnju od 6,3 litre. Emisija CO2 iznosi 110 g/km.
Nižoj potrošnji po gradu pridonosi sustav gašenja motora na semaforu, a već pri brzini od 20 km/h motor se automatski isključuje u leru te pokreće ponovnim stiskom papučice spojke.

Inače, „Veliki“ C4 Picasso odlično povuče i ispod 2000 okretaja te se ubrzavanje zaista osjeti, kao i okretni moment od 370 Nm. Motor se vrti do 5000 okretaja, a za dobru vožnju bitno je da ste s okretajima iznad 1500. S motorom je uparen i dobar 6-brzinski mjenjač s kraćim hodovima ručice nego što je bilo uobičajeno na prethodnoj generaciji. Motor se pokreće bez ključa, dovoljno je stisnuti gumb za startanje, a isto tako ključ se ne koristi niti za otključavanje vrata; ključ je dovoljno samo imati pored sebe.

Benzinska ponuda sastoji se od 3 dizelska (e-HDI 90, e-HDi 115, BlueHDi 150) i dva benzinska motora (VTi 120 i THP 155), a moguće je kod pojedinih verzija motora i opreme uzeti i automatski šeststupanjski mjenjač.

Samostalno parkiranje

Uz pomoć četiri kamere smještene na četiri strane vozila te sustav Park Assist moguće je i da se automobil sam parkira na parkirališno mjesto. Nakon pritiska na tipku na upravljaču prvo odaberete način parkiranja (bočno, uzdužno) te s automobilom s uključenim pokazivačem smjera (žmigavcem) prođete pored slobodnog parking mjesta na udaljenosti između 0,5 i 1,5 metara, kako bi automobil procijenio može li se parkirati vozilo. Zatim slijedi science fiction: automobil će na ekranu napisati naredbu koju trebate napraviti (ubaciti u rikverc, na primjer), a zatim će samostalno početi vrtjeti upravljač, dok vozač kontrolira brzinu kretnje otpuštanjem spojke kvačila. Ukoliko automobil mora napraviti manevar prema naprijed, obavijestit će vas tako da je u praksi sve vrlo jednostavno, ali i sigurno! Naime, na ekranu možete vidjeti stanje oko vozila i prepreke u koje biste mogli udariti, imate pomoć i od parkirališnih senzora, retrovizore, tako da se doslovce ništa nenadano ne može dogoditi. Kada je automobil parkiran, dobit ćete i zvučnu obavijest.

Ako ste vješt vozač, ovaj sustav vjerojatno nećete koristiti, osim kada je prostor zaista malen, tako da će vam automobil sigurno uspjeti parkirati vozilo. Ali, ako niste baš vješti i nezgodno je parkirati ovako velik automobil, onda preporučujemo korištenje sustava Park Assist. Osim toga, sustav vam pomaže i kada izlazite s parkinga, ukoliko vam je netko ostavio vrlo malo prostora za manevar. Zabavno je u svakom slučaju. Budite oprezni jer se upravljač jako brzo okreće tako da ruke nemojte držati na kolu upravljača niti unutar kola, a pazite i na odjevne predmete kao što su šalovi ili marame, a koje bi mogle zapeti unutar kola upravljača.

Uz pomoć četiri kamere možete vidjeti situaciju oko vozila, ukoliko recimo niste sigurni ima li kakvih nižih prepreka, stupića i slično prije nego li krenete u manevar. Dakle, imati pogled od 360 stupnjeva.

Citroen Grand C4 Picasso 2.0 BlueHDi 150 Exclusive TEST (1)

Sustav Blind spot monitoring dobro će doći kao dodatno upozorenje na automobile u mrtvom kutu

Spomenimo i sustav Blind spot monitoring koji uz pomoć radara prati vozila u mrtvom kutu tako da se u slučaju vozila u mrtvom kutu na vanjskom retrovizoru pojavljuje svjetlosno upozorenje da prelazak u drugu traku ili pretjecanje nisu sigurni.

Multimedija

Znate li za još neki automobil koji nije prerađen, a da se serijski može kupiti s dva ekrana ukupne dijagonale od čak 19 inča? U središnjem dijelu kokpita smještena su dva ekrana u boji, pri čemu je udaljeniji dijagonale 12 inča, u širokom (wide) formatu tako da se na njemu prikazuju informacije bitne za vožnju, ali ga možete koristiti i prema vlastitim željama – na primjer, možete postaviti svoju vlastitu fotografiju kao pozadinu. Ekran je u dobroj rezoluciji tako da su svi prikazani elementi čitljivi, vjernih boja i vidljivi tijekom vožnje svim putnicima u vozilu.

Drugi se pak ekran, dijagonale 7 inča, koristi i za upravljanje velikim 12-inčnim ekranom, ali ima i samostalnu namjenu tako što se iz raznih modova prelazi putem tipki osjetljivih na dodir, smještenih pored ekrana. Tako se na ekranu podešava klima, što je vrlo moderno s obzirom da se radi o ekranu osjetljivom na dodir, ali koji bi starijim generacijama mogao biti nešto šokantniji u prvom trenutku jer su navikli na prave, fizičke tipke, a ne na softverske touch tipke na ekranu. Praktičnost touch tipki je nešto manja nego pravih jer je po našim cestama malo teže baš svaki put pogoditi tipku koju ste htjeli pritisnuti. Tipke su malene, ipak ekran od 7 inča ne pruža toliki komoditet.

S druge pak strane korištenje svih drugih funkcionalnosti na manjem ekranu je jako dobro, zabavno i zaista prilagođeno modernom vremenu kada sve postaje digitalno i na dodir. Birate li telefonski broj na ekranu, numeričke tipke su dovoljno velike, kao i ikone na dnu ekrana.
Na 7-inčnom ekranu možete mijenjati sheme boja, kontrast i razinu osvjetljenja, isključiti ekran tijekom vožnje, odabrati temu koja će se koristiti na velikom ekranu (moderna ili pak neka od staromodnijih), a ako vam bilo što nije jasno, postoji interaktivna pomoć koja će vam pojasniti kako koristiti ovako kompleksan i bogat infotainment sustav.

Bluetooth povezivost, osim za telefoniranje i slušanje glazbe s mobitela na zvučnicima multimedijskog sustava, može se koristiti i za gledanje odnosno slušanje zapisa s Youtubea jer zvuk se prebacuje na zvučnike; gledate li kakav video s odličnim zvukom, tada ćete zaista uživati u kvaliteti jer ovako veliki prostor je idealan za slušanje glazbe i zvučnih efekata kao što je recimo turiranje motora.

Za više mogućnosti multimedije možete koristiti Citroen Multicity Connect koji za razne servise poput internetskog pretraživača i raznih POI servisa koristi internetsku vezu, ali vam je potreban i USB koji možete nabaviti od Citroenovih dilera.
Želite li na sustav spojiti vanjske uređaje, 2x USB i AUX konektori su skriveni unutar posebnog pretinca, a isto je tako skriven unutar pretinca i CD player.

Citroen Grand C4 Picasso cijena

Početna cijena za Citroen Grand C4 Picasso s benzinskim VTi 120 motorom snage 120 KS je 148.000 kuna, u vrijeme testiranja, dok je početna cijena za dizelsku inačicu e-HDi 90 s motorom snage 92 KS 149.422 kuna (paket Attraction). Jači dizelski model e-HDI 115 starta od 154.442 kune, dok testirani model s BlueHDi 150 motorom snage 150 KS s paketom opreme Intensive ima cijenu od 191.806 kuna. Poželite li najjači paket opreme Exclusive na istom motoru, tada je cijena 216.768 kuna (za inačicu s automatskim mjenjačem cijena se penje na 229.814 kuna).

Popis opreme koju nudi testirani Citroen Grand C4 Picasso je podugačak, pa ćemo samo ukratko nabrojati najzanimljivije stavke, a većinu stavki smo već i spomenuli kroz test: šest zračnih jastuka, pomoć pri kretanju na uzbrdici, pokretanje bez ključa, dnevna LED svjetla, automatska električna parking kočnica, audio sustav sa šest zvučnika, automatska klima, atermičko vjetrobransko staklo, parking senzori sprijeda i straga, četiri kamere, već spomenuti 12-inčni HD i 7-inčni ekrani, navigacijski sustav, krovni nosači, sustavi za parkiranje Park Assist i nadzor mrtvog kuta te koža Finn.

©VidiAuto.com, svibanj 2014.

Tehničke karakteristike

Grand C4 Picasso 2.0 BlueHDi 150
Vrsta motora: Turbo diesel
Obujam motora: 1997 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 150 KS pri 4000 o/min
Snaga u kWh: 110 kWh pri 4000 o/min
Okretni moment: 370 Nm pri 2000 o/min
Mjenjač: 6 stupnjeva
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 11,30 s
Maksimalna brzina: 209 km/h
Potrošnja (grad): 4,90 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 3,80 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (kombinarano): 4,20 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 6,30 (kWh ili l)/100 km
CO2 emisija: 110 g/km
Duljina: 4597 mm
Širina: 1826 mm
Visina: 1638 mm
Međuosovinski razmak: 2840 mm
Obujam prtljažnika: 700 l
Masa vozila: 1698 kg
Gume: 205/55 R17
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 216768 kn
Ključne riječi:
cijena u Hrvatskoj Citroen Grand C4 Picasso HDi test turbodizel
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam







Na dan: 5. prosinac 1977.

12-5-1977 Prednji pogon za Amerikance

Prednji pogon za Amerikance

Predstavljen je Plymouth Horizon, prvi mali američki automobil s prednjim pogonom. Tehnički napredak na području pogonske tehnologije omogućio je smanjenje dimenzija i troškova proizvodnje sustava prednjeg pogona.

vs