Vidiauto Testovi Testirali smo... Citroen C5 New Business 2.0 HDi 160 TEST

Autor: Davorka Vlahović Bonači Objavljeno: 28.12.2012. 14:42

Udobna i snažna poslovna limuzina

Citroen C5 New Business 2.0 HDi 160 TEST

Citroen C5 New Business 2.0 HDi 160 TEST

Na test smo dobili Citroen C5 New Business s turbo dizelskim motorom BVA6 snage 163 KS i s vrlo bogatom opremom. Tu je i Hydractive Plus ovjes treće generacije koji pruža i sportski ugođaj, u kombinaciji s automatskim mjenjačem, a s oznakom New Business vrlo se jasno cilja na poslovni segment kupaca

Testirao: Krunoslav Ćosić

Citroen C5 New Business 2.0 HDi 160 je francuska krstarica, luksuzna limuzina na četiri kotača koja je udobna, stabilna u vožnji i ima sasvim dovoljno snage koju crpi iz 2.0 HDi motora snage 163 KS. Veliki 18-colni kotači dodatno ju „podižu“ tako da je ugođaj još i veći na prolaznike i druge vozače. U ponudi su limuzinska i Tourer verzija karoserije.

S obzirom da se radi o Hydractive III+ ovjesu, vozačima naviknutima na krutiji ovjes će vožnja Citroenom C5 možda sličiti na vožnju po vodi, uz povremeni osjećaj ljuljanja. Ovjes se može i otvrdnuti, u bilo kojem trenutku.

04032012932
04032012955

Oznaka New Business jasno cilja na poslovni segment kupaca u kojem Citroen C5 ima svoje mjesto. Nakon što smo testirali Citroen C5 New Business 2.0-litreni motor snage 140 KS, na test smo dobili jaču verziju, sa 163 KS. Osim u snazi motora razlika je i u ovjesu – slabija verzija dolazi s klasičnim ovjesom, dok jača verzija ima hidropneumatski sustav amortizera.

Vanjski izgled

Prednjim dijelom vladaju prepoznatljivi bumerang farovi spojeni s kromiranim linijama znaka Citroen, uz dnevna LED svjetla. Testni automobil je bio u jako lijepoj bijeloj boji i ima na sebi dosta kromiranih detalja. Sviđa nam se obrub maske hladnjaka. Velika hauba dominira i daje naznaku da se ispod nalazi nešto snažno, s boka u donjem dijelu vozila ponovo kromirani detalji u obliku lajsni, a prtljažnik je debeo i djeluje moćno.

Veliki 18-colni kotači podižu automobil koji izgleda još masivnije, a u skladu s tom masivnošću su i stražnja svjetla koja su velika. Konkavno staklo daje mu identitet koji će ovom Citroenu C5 zasigurno dati dozu originalnosti i kroz budućnost.

04032012935
04032012999
04032012939

Inače, ako pogledamo izgled testnog Citroena C5 stječe se dojam kako je C5 više njemačkog dizajna nego onog francuskog. Kad ne bi bilo konkavnog stakla, bio bi to gotovo čisti njemački dizajn. Nama se osobno dizajn jako sviđa, a i mnogima drugima oko nas je „sjeo“. Podsjećamo, za dizajn Citroena C5 bio je zadužen naš Domagoj Đukec. Dizajnom Citroen vrlo samouvjereno ulazi u segment poslovnih kupaca.

Unutrašnjost

Interijeru testnog Citroena C5 se nema što prigovoriti, sve je vrlo kvalitetno i dotjerano. Korišteni su kvalitetni materijali, nema škripanja, a dodirnete li bilo što u unutrašnjosti osjetit ćete kvalitetu. Ovo je odličan obiteljski, ali i poslovni automobil koji svoje mjesto pronalazi kao business vozilo.

Naročito će se svidjeti onima koji vole udobnost, po čemu su Francuzi i te kako poznati. Svi znamo da su Nijemci „vrlo tvrdi“ na cesti, a što se i te kako osjeti na hrvatskim cestama. Dakle, kokpit je prostran i odaje luksuz, a imitacija kroma, koja se prostite od velikog ekrana u boji do desne strane kokpita u funkciji je dizanja dizajna unutrašnjosti.

04032012949
04032012950

Dizajnu nemamo što prigovoriti osim možda postojanje plastike na upravljaču koja ima dobru funkciju – koža se neće trošiti i upravljač će dugo vremena ostati sačuvan, ali nam se nekako čini da plastika djeluje jeftino i da bi više pristajala nekom jeftinijem Korejcu.

Upravljač ima fiksni unutrašnji dio na kojem se nalazi velik broj različitih gumenih gumba putem kojih se upravlja tempomatom i ograničavanjem maksimalne brzine, multimedijom i putnim računalom. Tu je i truba, koja ima dosta malena dva gumba za trubljenje. Da li je fiksni dio bolji ili ne, ostavljamo svakome neka odluči, ali nama je ovo rješenje jako dobro jer smo uvijek tijekom vožnje imali fiksne tipke, na svojem mjestu.

Vozači koji pri većim okretanjima upravljača vole primiti upravljač s unutarnje strane ruba neće moći koristiti upravljač kao onaj s pokretnim središnjim dijelom čisto iz razloga što je prostor za ruku dosta uzak, tako da ovaj manevar baš i nije za izvođenje.

Na instrument ploči se nalaze brojčanici okretomjera i brzinomjera, s tim da je okretomjer puno manjeg promjera. Voljeli bismo kada bi i okretomjer bio veći, ali u suštini on za ovakav tip motora s automatskim mjenjačem i nije previše bitan jer se za sve brine sam automobil, vozač samo treba dozirati pritisak noge na papučicu gasa.

04032012979
04032012978
04032012953

Unutar brzinomjera smješten je ekran na kojem se prikazuju informacije s putnog računala, postoje dvije trip informacije, a moguće je odabrati i digitalni prikaz brzine vožnje te prikaz s navigacijskog uređaja – prikazuje se naziv ulice/ceste po kojoj se vozi, a tu su još i informacija o altitudi odnosno nadmorskoj visini te kompas. Putem tipki moguće je podesiti osvjetljenje instrument ploče i ekrana.

Ekran je odlično uklopljen u kokpit, a detaljnije o ekranu možete pročitati u dijelu testa s multimedijom.

Mjesta ima jako puno, i naprijed i natrag. Testni je Citroen C5 zaista veliko vozilo s prostranim prostorom za putnike koji neće osjetiti manjak komoditeta. Sjedala su odlične ergonimije i duže putovanje nećete niti osjetiti. Na stražnjim je sjedištima također puno mjesta, a moguće je stražnju klupu podijeliti na dva dijela izvlačenjem naslona za ruke. Time ćete dobiti dva mjesta u konačnici i „poslovni look“.

04032012946
04032012947
04032012941

Prtljažnik je ogroman, kakav se i očekuje od vozila dužine 478 centimetara i nudi volumen od 467 litara. Citroen je za stražnje staklo koristio konkavni (udubljeni) oblik čime se dobilo na većem ulazu u prtljažnik, pa je i utovar veće prtljage praktičniji. Francuzi ne bi bili Francuzi kad ne bi nešto ovako smislili, a usput je osim dizajnerski i vrlo praktično rješenje.

Naravno, tim se rješenjem dobilo nešto manje prostora na dijelu unutrašnjosti ispod stakla, ali to je prostor koji se i ionako ne koristi za ništa pametno (osim za stavljanje raznih medeka ili drugih stvarčica koje ljude vesele).

04032012942
04032012976

Voljeli bismo u prednjem dijelu imati još više pretinaca, konkretno za mobitel koji se može smjestiti ispod audio sustava, ali pri jačem gasu mobitel zna i izletjeti (motor je vrlo snažan i mobitel jednostavno sklizne van). Imate li dva mobitela, drugi ćete morati staviti u mali pretinac lijevo od upravljača.

Citroen C5 2.0 HDi – test vožnja

HDi turbo dizelski motor zaslužuje sve pohvale. Iz 2.0 litrenog motora dobije se snaga od 163 KS, dostupne pri 3.750 okretaja. Mjenjač je automatski, sa šest brzina (dostupna je verzija i s ručnim mjenjačem), vrlo je ugodan u vožnji i nećete osjetiti nikakve trzaje prilikom prebacivanja brzina. Moguće je i ručno (sekvencijalno) prebacivanje brzina, ali će i u tom slučaju automatika odraditi svoj posao ukoliko na vrijeme ne prebacite u sljedeću brzinu.

04032012936
04032012957
04032012954

Moguće je odabrati sportski S mod tako da će se brzine mijenjati pri višim okretajima (tu je i tipka za vožnju prilagođenu zimskim uvjetima, kada se kreće iz treće brzine)) . Inače, u klasičnom modu, pri laganijoj vožnji, brzine se mijenjaju pri 1.700 okretaja, i uvijek je tako. U bilo kojoj brzini, uvijek će se prebaciti sljedeća brzina pri 1.700 okretaja.

Motor jako dobro vuče i uvijek ima dosta snage, a u koju brzinu mjenjač treba ubaciti odlučit će na osnovu broja okretaja i pritiska na papučicu gasa. Treba li vam veća snaga potrebno je snažnije pritisnuti papučicu gasa i mjenjač će spustiti za dvije niže brzine.

Pri tome ćete na prebacivanje ipak morati malo pričekati, tako da računajte na to prilikom kratkih dionica na kojima brzo morate ubrzati i prestići vozilo ispred sebe. Jednostavno, sekundu ranije stisnite gas i dobit ćete performanse kakve želite.

Ukoliko se vozite po takvim cestama onda je najbolje ručicu mjenjača prebaciti u ručni mod, a brzine će se mijenjati u daleko višim okretajima. Naravno, i sami možete prebaciti u niži ili viši stupanj prijenosa. S tim da ćete u niži stupanj prijenosa moći prebaciti tek kad se okretaji spuste ispod 3.000.

Prilikom vožnje po autocesti, pri brzini od 130 km/h motor se vrti na 2.500 okretaja tako da je štedljiv i tih, a ima jako puno snage pri tim okretajima. Malo jači pritisak na gas i automobil će ubrzati bez pogovora.

Želite li tvrđi ovjes sa sportskim štihom tada obavezno koristite uključenu suspenziju amortizera i dobit ćete tvrđi ovjes, bez naginjanja vozila u zavojima. Moramo priznati da nas je stabilnost Hydractive III+ ovjesa iznenadila jer vozilo koje je do tada bilo dosta „mekano“ u zavojima odlično drži cestu.

04032012956

Nema gubitka kontrole niti velikog naginjanja, a ovjes se automatski prilagođava uvjetima na cesti i načinu vožnje. Nadalje, održava se i stalna visina karoserije, bez obzira na opterećenje. Putem tipki je moguće i ručno mijenjati udaljenost vozila od ceste, trebate li savladati neku veću prepreku, na primjer. Nešto što na Citroenovim automobilima postoji već nekoliko desetljeća.

Na drugim modelima je moguće odabrati i klasični ovjes, kao na primjer na modelu s dizelskim motorom snage 140 KS, i pri tome ćete imati direktniji osjećaj ceste.

Upravljač je dosta mekan i kao da je više namješten na gradsku vožnju, nego na sportsku vožnju. Falilo nam je čvrstoće dok smo dosta oštro prolazili sljemenske zavoje. Preciznost je osrednja, iako ne možemo reći da je neprecizan. Prilikom svakog zakretanja upravljača automatski se uključuju maglenke koje osvjetljavaju bočni dio ceste. Možda se maglenke prerano pale, stava smo da bi njihova aktivacija trebala biti pri većim okretanjima upravljača.

S obzirom da je testni Citroen C5 veliko vozilo, nastalo na platformi većeg C6, automobil je pregledan u vožnji, a isto tako i prilikom parkiranja. Ukoliko ipak niste sigurni koliko prostora imate naprijed ili natrag prilikom parkiranja, tu su prednji i stražnji parking senzori koji zvučno i slikom na ekranu prikazuju slobodni prostor. Pri tome se zvuk na audio sustavu stiša i vrlo jasno čujete bipanje parking senzora.

04032012980
04032012944

S obzirom na snagu od 163 KS i masu od više od 1.600 kg zasigurno je C5 veliki potrošač, pomislit ćete! U praksi je potrošnja prihvatljiva - po gradu 9 litara, na autocesti 7,5 l, a prosjek testa je bio 8 litara. Sasvim solidno s obzirom na sve navedeno.

Za ovakvu masu potrebno je imati i dobre kočnice koje će moći pravovremeno reagirati u bilo kojoj situaciji. Kočnice su odlične, a tu je i električna parking kočnica koja se automatski aktivira prilikom gašenja motora. Trebate li krenuti, nije potrebno otpuštati električnu kočnicu nego će ju automobil automatski otpustiti prilikom starta.

Jasno, ovo je rješenje odlično prilikom kretanja na uzbrdici jer vozilo neće krenuti prema natrag – dovoljno je aktivirati električnu kočnicu i samo krenuti pritiskom na papučicu gasa. Spomenimo, osim tempomata, i limitator koji omogućuje da ograničite maksimalnu brzinu vožnje. Super stvar ukoliko ne želite stalno provjeravati kojom se brzinom krećete. Zatreba li vam veća brzina dovoljno je samo pritisnuti papučicu gasa do kraja i blokada brzine će se pauzirati.

Vratimo se još malo motoru. Četverocilindarski motor od 0 do 100 km/h ubrzava za 10 sekundi, a najveća brzina je 210 km/h. Maksimalna se snaga dostiže pri 3.750 okretaja. Pogledamo li podatke kod verzije s ručnim šestbrzinskim mjenjačem, najveća brzina je ista, ali ubrzavanje kod verzije s ručnim mjenjačem je brže – 9,1 sekundi do stotke.

Emisija CO2 iznosi vrlo visokih 179 g/km (kod verzije s ručnim mjenjačem emisija je daleko manja – 129 g/km). Testni Citroen ima velik okretni moment od 340 Nm dostupan pri 2.000 okretaja.

U ponudi su samo dizelski motori, a ponuda je ograničena na testirani 2.0 HDi sa 163 KS (koji dolazi u dvije verzije – s automatskim i s ručnim mjenjačem), te nešto slabiji 2.0 HDi 140 sa 140 KS.

Od sigurnosnih sustava, kojima testirani C5 obiluje, spomenimo ABS, REF, ESP+ASR, AFU, sustav za kontrolu tlaka u gumama, a naEuroNCAP testu vozilo je dobilo 5 zvjezdica. U opremi se dobije 6 zračnih jastuka, a prilikom sudara stup upravljača se uvlači za 65 mm.

Specijalna serija Citroen C5 New Business nudi bogatu oprema koja, osim već spomenute opreme, uključuje navigaciju MyWay i bluetooth, putno računalo, regulator/limitator brzine, audio sustav CD MP3 bituner, dvozonski automatski klima uređaj.

Nadalje, tu je Paket Senzor 1 koji sadrži pomoć pri parkiranju sprijeda i straga i mjerenje raspoloživog mjesta za parkiranje te unutarnji elektrokromni retrovizor.

Paket Svjetlost ima automatske brisače i paljenje farova, a New Business se nastavlja s: upravljač presvučen kožom i podesiv po visini i dubini, LED dnevna svjetla, metalik boja, svjetla za maglu, automatska električna parkirna kočnica, električni i grijani preklopivi retrovizori, akustično vjetrobransko staklo.

Popis opreme uključene u New busienss čini i sekvencijalni električni podizači prednjih i stražnjih stakala, sjedalo vozača i suvozača podesivo po visini, podešavanje lumbalnog dijela naslona sjedala vozača, prednji centralni naslon za ruke, središnji naslon za ruke straga, kromirane letvice na bočnim staklima, unutarnji elektrokromni retrovizor… Vrlo bogata oprema.

Multimedija

04032012948
04032012952

Testni Citroen C5 nudi bogatu multimediju koja započinje velikim ekranom u boji dijagonale 7 inča, u omjeru 16:9. Temu odnosno boju prikaza izbornika je moguće mijenjati i u ponudi je pet živopisnih i modernih tema s vjernim prikazom boja i modernim dizajnom. Ekran je čitljiv i na suncu, ali je potrebno postaviti vrlo jak kontrast kako bi se sve informacije vidjele pri jakom suncu.

04032012972
04032012959

Multimedijski sustav, koji se kontrolira putem tipki na upravljaču i na samom audio sustavu je ergonomski prilagođen i sve je na svojem mjestu. Putem tipki Radio, Music, Phone, Nav i Traffic se upravlja s bogatim izborom opcija. Zvuk je vrlo glasan i prenosi se putem osam zvučnika.

Mobitel se spaja putem Bluetootha vrlo jednostavno i brzo, a podaci iz mobitela se putem Bluetootha prikazuju i na ekranu automobila. Na taj je način moguće pozivanje brojeva direktno s ekrana, upisivanje telefonskog broja, a moguće je pogledati i listu poziva. Dakle, imate potpuni komoditet.

Citroen C5 New Business 2.0 HDi 160 (23)
Citroen C5 New Business 2.0 HDi 160 (24)
Citroen C5 New Business 2.0 HDi 160 (25)
Citroen C5 New Business 2.0 HDi 160 (26)

Jasno, biranje brojeva je manje komotno čisto iz razloga što se drugačije ne može, jer ne postoji kompletna tipkovnica, nego je pri korištenju Dial number funkcije potrebno gumb vrtjeti jako puno dok se ne dođe do željenog broja i potvrde. Ali, u praksi je sve dosta brzo i ne osjeti se sporost.

Zgodno je i što se telefonski brojevi mogu pohranjivati. Vozite se s nekim čiji broj telefona nemate. Ne morate broj upisivati u mobitel, upišite ga u telefon automobila i tako ćete oduševiti vašeg suputnika s mogućnostima koje ima vaš Citroen C5.

U postavkama je moguće podesiti melodiju prema želji, a u izborniku se nudi pet različitih polifonih melodija. Glasnoću melodije je također moguće podesiti, a ako odaberete najglasniji stupanj budite spremni za iznenađenje i šok jer je zvuk zaista glasan.

Citroen C5 New Business 2.0 HDi 160 (27)
Citroen C5 New Business 2.0 HDi 160 (28)

Test vozilo ima i 3D navigaciju MyWay koja karte ima pohranjene na SD kartici. Unos nove adrese je praktičan, ali ipak uvijek savjetujemo da se prilikom unosa adrese zaustavite s vozilom i na miru unesete adresu ili potražite neku točku od interesa (POI) kao što su benzinske pumpe, bankomati, restorani itd.

Za rutu je moguće odabrati najbrži put, najkraći put ili pak optimiziranu rutu. Prilikom vožnje je kartu moguće i zumirati, naravno, a ukoliko se nalazite u državi koja ima prometni servis putem GPS-a tada ćete na ekranu primati i različite informacije o zastojima na primjer.

Citroen C5 New Business 2.0 HDi 160 – cijena

Cijena od 213.900 kuna (oko 28.520 eura) za Citroen C5 2.0 HDi 160, koji se proizvodi u Francuskoj čini se vrlo povoljnom jer već dugo nismo vidjeli toliko opreme uključene u cijenu vozila, bez ikakve dodatne nadoplate. 10.000 kuna jeftiniji je model s ručnim mjenjačem.

S oznakom New Business Citroen vrlo jasno cilja na poslovni segment kupaca, a sudeći prema cijeni i opremi koja se dobije, odnosno ako pogledamo uloženo-dobiveno, možemo zaključiti kako Citroen s modelom C5 ima svoje mjesto u poslovnom segmentu u kojem uglavnom vladaju vozila njemačkog podrijetla. Francuzi imaju dostojnog konkurenta, koji je uz to i povoljniji cijenom.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 17. listopad 1994.

10-17-1994 Najduža vožnja taksijem

Najduža vožnja taksijem

Nakon 42.350 prijeđenih kilometara vozač taksija Jeremy Levine i dvoje putnika Mark Aylett i Carlos Aresse vratili su se u London s puta do Rta dobre nade u Južnoj Africi. Putnici su za avanturu platili nevjerojatnih 40.000 funti (oko 65.000 eura).

vs