Vidiauto Testovi Testirali smo... Citroen C5 New Business 2.0 HDi

Autor: Davorka Vlahović Bonači Objavljeno: 28.12.2012. 15:59

Krstarica s udobnim klasičnim ovjesom

Citroen C5 New Business 2.0 HDi

Citroen C5 New Business 2.0 HDi

Limuzinska izvedba Citroena C5 bogatija je za još jedan paket – New Business. U ponudi se nalaze dva dizelska HDI motora snage 140 i 163 KS. Isprobali smo verziju sa 140 KS.

Testirao: Krunoslav Ćosić

Citroen C5 New Business 2.0 HDi košta 189.900 kuna, a za tu se cijenu dobije limuzina koja i prema našem mišljenju, ali i mnogih oko nas zaista odlično izgleda. Vozilo smo isprobali i po gradu, i izvan grada, a zanimalo nas je i kako se C5 drži po strmim i oštrim zavojima Medvednice.

Po brdima i dolinama…

Dolazak na vrh Sljeme je protekao iznenađujuće ugodno jer C5 se jako dobro drži po zavojima, nema naginjanja tako da je vožnja vrlo sigurna i ugodna. Pridodamo li tome standardnu Citroenovu udobnost, rezultat može biti samo odličan. Automobil je vrlo ugodan pri prelasku preko ležećih policajaca tako da je praktički s njime moguće prijeći brzinom koja je dopuštena. Gume su dimenzija 245/45R18.

IMGP0117

Ovjes je klasični, dok se kod jače verzije sa 163 KS koristiHydractive III + ovjes koji je još mekši. Na klasični nemamo nikakvih pritužbi jer pruža direktniji ovjes, a time i direktniji osjećaj ceste, vožnja je sportskija.

Naime, kod nas je većina ležećih policajaca (uspornika, prema nekim verzijama hrvatskog jezika) postavljena tako da brzinu smanje na puno manje nego što je ograničenje na tom dijelu ceste. Zbog toga se događa i usporavanje vozila te dodatno zagađenje zraka.

Masa vozila iznosi 1608 kilograma, a nakon uspinjanja do Sljemena uslijedilo je spuštanje. Za kontrolu tako velike mase potrebne su dobre kočnice, a C5 nas niti u jednom trenutku nije izdao. Zaista odlične kočnice.

Dizelaš snage 140 KS

Dizelski turbo motor dolazi s mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa, a šesterobrzinski ručni mjenjač se u vožnji ponaša dosta dobro, iako možda na prvi dodir i ne izgleda tako. Prijenosni su omjeri dobri, a i prebacivanje je ugodno. Sviđa nam se završna obrada u dijelu oko ručice mjenjača, sve djeluje jako lijepo. Naročito dva mala pretinca.

IMGP0127
IMGP0135
IMGP0118

Uz kočnice i mjenjač, vrlo je bitan i kožom presvučen upravljač podesiv po visini i dubini za koji također možemo zaključiti da je dobar. Radi se o izvedbi kod koje je središnji dio fiksan i ne okreće se zajedno s kolom upravljača tako da su vam sve komande uvijek na dohvat ruke, ne morate ih tražiti. Tipke na upravljaču su ugodne za korištenje i ima ih zaista puno.

Ako probate po zavojima voziti s rukom u unutrašnjem dijelu kola upravljača, to baš i neće biti ugodno jer je prostor vrlo uzak. Ne preporučujemo baš takvu vožnju. Zamjerku dajemo na premale tipke za sirenu – koriste se posebne dvije tipke, a ne cijela središnja površina upravljača.

IMGP0125

Vožnja je ugodna i zahvaljujući odličnim sjedištima koja su se pokazala odličnima i pri većim udaljenostima, a pohvaljujemo mogućnost podešavanja visine sjedišta i za vozača i za suvozača, te podešavanje lumbalnog dijela naslona sjedala vozača.

Ukoliko vozač voli niži položaj u vožnji moći će si podesiti niži položaj i tako uživati u dosta dobrih 140 KS koje nudi ovaj 2.0 turbo dizelaš. Sviđa nam se i postojanje središnjeg naslona za ruku između prednjih sjedala te na stražnjim sjedištima.

Ipak, u jednom se dijelu ne uživa, ukoliko vozite na drugačiji način nego što traži ovaj motor. Naime, ako lagano krenete i prebacite vrlo brzo u drugu brzinu, a broj okretaja bude na 1500, tada ćete osjetiti turbo rupu koja je primjetna i postoji do 1800 o/min.

Nakon toga Citroen C5 zaista dobro povuče, osjeti se okretni moment od 340 Nm, dostupan pri 2000 okretaja. Koristi se tehnologija direktnog ubrizgavanja pod visokim pritiskom. Naš je savjet nešto više ići u okretaje želite li osjetiti snagu motora, a ne čekati dok povuče. Na recimo 3000 okretaja, inače ćete se voziti lagano, bez žurbe.

18072011067

Naravno, možete slušati i naredbe koje se prikazuju na ekranu, koje vam savjetuju kad je vrijeme za sljedeću brzinu, a što bi trebalo štedjeti gorivo. Ukoliko se motor visoko vrti prilikom ubrzavanja, tada će se na ekranu pojaviti preporuka za povećanjem čak i za više brzina, na primjer iz druge u četvrtu brzinu. Druga je brzina dosta kratka, a tek se u trećoj brzini osjeti snaga, što je i razumljivo zbog mase.

Četverocilindarski motor se vrti do odličnih 5000 okretaja, kada nastupa blokada motora. Maksimalna brzina iznosi 204 km/h, a od 0-100 km/h Citroen C5 stiže za 10,6 sekundi. Snaga od 140 KS dostiže se pri 4000 o/min. Emisija CO2 iznosi 153 g/km.

IMGP0143
IMGP0128

Okretomjer je smješten s desne strane komandne table s instrumentima, što je više iznimka među vozilima, ali Francuzi su oduvijek voljeli biti drugačiji i posebniji. Voljeli bismo kada bi okretomjer bio nešto veći, ovako je stavljen u drugi plan, dok je u prvom planu brzinomjer. S lijeve se strane nalaze pokazivači goriva, a unutar svakog od ova tri instrumenta nalazi se i ekran koji prikazuje dodatne informacije.

Nama je svakako najzanimljiviji onaj unutar brzinomjera, koji će pokazati kolika je potrošnja goriva. Prosjek testa, koji je osim vožnje do Sljemena, uključivao i vožnju autocestom te otvorenim cestama, iznosi 8 litara. Na otvorenoj cesti Citroen C5 troši oko 7 litara, a po gradu oko 8 litara.

Na istom se ekranu prikazuje i brzina vožnje tako da vas se na taj način informira o brzini. Mnogi zanemare analogni brzinomjer jer se na brzinomjeru koji pokazuje do 260 km/h i ne primjećuje tako lako mala brzina. To bismo voljeli vidjeti na svakom novom vozilu.

18072011069

Citroen C5 dosta pozornosti posvećuje i sigurnosti – zračni jastuci postoje za vozača i suvozača, koljeno vozača, a tu su još prednje bočne i prednje zavjese.

Komforna limuzina

Dizajnerski se Citroenu C5 nema što zamjeriti, automobil odlično izgleda i sve ga više viđamo na našim cestama, a nudi i originalno konkavno stražnje staklo čime je i poklopac prtljažnika još veći. Prednjim i stražnjim dijelom dominiraju velika svjetla – naprijed su u obliku bumeranga, spojena prepoznatljivim Citroenovim logotipom, dok su straga minimizirana prema registracijskoj pločici.

IMGP0112
Citroen C5 New Business 2.0 HDi (26)

Ispod prednjih glavnih svjetala (postoje i LED dnevna svjetla) nalaze se maglenke koje se uključuju u zavojima i tako dodatno osvjetljavaju cestu. Odlična stvar za noćnu vožnju po zavojima jer ćete tada uvijek imati osvijetljen dio ceste koji se inače baš i ne vidi tako dobro, a što će automatski omogućiti i sigurniju, pa i bržu vožnju.

Citroen C5 New Business 2.0 HDi (12)

Ipak, paljenje svjetala se događa vrlo brzo, i pri vrlo malom okretanju upravljača, što je nepotrebno. Savladavanje blagih zavoja zaista ne traži ovako nešto, a naročito može ići na živce vozačima koji se nalaze ispred nas, a kojima se u retrovizoru non-stop pale lijeva i desna maglenka. Za vozače iz suprotnog pravca to bi mogao biti znak i namjere pretjecanja, kad se ulazi u lijevi zavoj.

Kad već spominjemo svjetla spomenimo i dvije male svjetleće LED diode smještene pored unutarnjeg retrovizora, a koje za vrijeme vožnje osvjetljavaju komandni dio s mjenjačem. Ove se diode ne mogu isključiti.

Citroen C5 nudi i veliki prtljažnik kapaciteta 467 litara koji se može povećati spuštanjem stražnjih sjedišta – klupa je preklopna u kombinaciji 1/3 i 2/3. Krenemo li prema naprijed dolazimo do kabine u kojoj ima izrazito puno mjesta za sve putnike. Komfor je primjetan u svakom kutu vozila dugačkog 478 cm, i na prednjim i na stražnjim sjedištima tako da nema dodira koljena s dijelovima unutrašnjosti. Osim ako u vozilu ne vozite Blanku Vlašić.

IMGP0141

Multimedija i dodatna oprema

Citroen C5 je bogat multimedijom, a do izražaja svakako dolazi navigacijski uređaj MyWay koji koristi dva ekrana za prikaz informacija – središnji veliki ekran i ekran smješten unutar brzinomjera, tako da  se ne mora previše skretati pogled s ceste. Oba ekrana su u boji, a prikazuje se i nadmorska brzina. Zgodan podatak. Karte se učitavaju putem SD kartice, a utor za SD kartice se nalazi unutar audio sustava.

18072011070
18072011073
IMGP0123
IMGP0132

Prilikom odabira novog odredišta nudi se i predviđanje naziva nakon unesenih nekoliko slova, a automatski se zasjenjuju slova koja ne mogu biti dio mogućih naziva. Time se ubrzava pretraživanje i upisivanje znakova.

Veliki ekran u boji nudi i nekoliko tema pozadine, što nije baš česta pojava u današnjim automobilima, a ima i jako dobro podesavanje brightnessa. Ispod audio sustava može se smjestiti mobitel, koji se putem Bluetootha spaja na audio sustav.

Citroen C5 New Business 2.0 HDi (25)
Citroen C5 New Business 2.0 HDi (21)

Klima uređaj omogućuje odvojeno podešavanje temperature, a parking senzori sprijeda i straga će olakšati uparkiravanje vozila.

Citroen C5 nudi bogatu opremu uključenu u cijenu od 189.900 kuna, dobar motor, ugodan ovjes i dobar dizajn. Pravi predstavnik više srednje klase, iako nam djeluje i kao više od spomenute klase, bit će odličan izbor kako za poslovne tako i obiteljske potrebe.

IMGP0115
IMGP0110
Citroen C5 New Business 2.0 HDi (15)
Citroen C5 New Business 2.0 HDi (24)
Citroen C5 New Business 2.0 HDi (16)
Citroen C5 New Business 2.0 HDi (7)
18072011065
18072011076
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.