Vidiauto Testovi Testirali smo... Citroen C4 Cactus 1.6 BlueHDi 100 Feel TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 29.01.2015. 16:55

Boc-boc ekstravagancija 

Citroen C4 Cactus 1.6 BlueHDi 100 Feel TEST

Citroen C4 Cactus 1.6 BlueHDi 100 Feel TEST

C4 Cactus ne bode, ali svojim dizajnom "bode oči". Testirali smo i inovativne bumpere na vratima.

Testirao: Krunoslav Ćosić

2007. godine Citroen je u Frankfurtu predstavio koncept C-Cactus, ekološki hatchback atraktivnog i veselog dizajna koji je za pogon koristio e-HDI sustav. Čak šest godina kasnije Citroen je na frankfurtskom salonu automobila (IAA 2013) premijerno predstavio novi konceptni automobil pod nazivom Citroen Cactus. Već je iz prvih teasera bilo vidljivo da će Cactus biti povezan s Citroenom C4 Picasso. Cactus su karakterizirale glatke i pročišćene površine sedefaste bijele boje, tekući oblici lišeni svakog oblika agresivnosti, bočna leptir-stakla te „plutajući“ krov, s elementom zaštite pomoću Airbumps elemenata. Bilo je primjetno nepostojanje bočnih stakala, stražnjeg stakla i središnjih stupova. Njegova elastična površina prošla je posebnu «soft» obradu zbog koje je otporan na ogrebotine, a u sebi ima kapsule zraka koje amortiziraju udarce. Finalna verzija Cactusa, koju smo testirali, predstavljena je u Ženevi 2014. godine pod nazivom Citroen C4 Cactus. I dok je standardni Citroen C4 vrlo klasično i pomalo monotono dizajniran, Citroen C4 Cactus je njegova potpuna suprotnost. Kao da ne spadaju pod isti model. Donosimo opširan review.

Pročitajte test Citroen C4 Medveščak+ 1.2 e-THP 130

Inovativne kapsule zraka

Citroen C4 Cactus je nakon koncepta Cactus uspio zadržati većinu karakteristika, što je rijetkost u današnje vrijeme kada se konačni proizvod pojavi dosta drugačiji i s manje slobode koja je dana dizajnerima. Svakako, u najinteresantniji dio dizajna spadaju Airbumperi dostupni u četiri boje smješteni na vratima i u prednjem i stražnjem dijelu vozila kako bi se boja zaštitila od ogrebotina koje našim vozilima nanose putnici iz drugih vozila prilikom izlaska iz samog vozila ili pak prilikom parkiranja. Odlično rješenje za snižavanje troškova održavanja vozila. Površina bumpera je izrađena od termoplastičnog poliuretana (TPU) koji sadrži kapsule zraka za amortizaciju udaraca. Iz Citroena izjavljuju kako ih ne treba posebno održavati tako da se peru zajedno s karoserijom vozila.

Upravo to nam se i dogodilo jednu večer tijekom testa - ugasili smo motor i nastavili sjediti u vozilu kako bismo provjerili statuse na društvenim mrežama. U tom trenutku pored nas se parkirala malo starija gospođa koja je otvarajući svoja vrata na vozilu bez imalo pardona udarila u vrata našeg testiranog Citroena C4 Cactus. Nije se nimalo zbog toga osjećala krivom nego je samo zalupila svoja vrata i otišla dalje.
Na vratima Cactusa nije bilo nikakvih tragova niti ogrebotina od drugog vozila. Cactus je položio test! Internetski forum je mjesto na kojem možete pronaći slična iskustva.

Citroen C4 Cactus 1.6 BlueHDi 100 (6)

Otvaranje prednjih vrata Cactusa je također pogodno za susjedna vozila parkirana na parkiralištu jer se krajevi airbumpera prilikom dodira s drugim vozilom samo ugodno naslone na vrata drugog vozila. Šteta što takva zaštita nije izvedena i na stražnjim vratima vozila tako da ne biste morali strepiti za susjedna vozila kada vam djeca izlaze iz vozila. Bumperi su dobri, ali ipak ne zaštićuju cijelu karoseriju.
Na testu smo imali jako zanimljivu žutu boju karoserije u kombinaciji s crnim bumperima. Auto je non-stop privlačio pozornost na cesti - gledali su ga zainteresirano i pomalo u čudu putnici iz drugih vozila kao i mnogobrojni pješaci. Citroen C4 Cactus je zaista poseban automobil iz C segmenta, naročito ako odaberete neku živu boju.

U dvobojnom karoserijskom dizajnu vesele i posebna prednja LED svjetla smještena u gornjem, visokom dijelu poklopca motora čineći tako Cactus i pomalo svemirskim vozilom. Takav koncept svjetala uživaju vlasnici Citroena C4 Picasso. Stražnji kraj je jedini nešto umjereniji u ekstravaganciji.

Testirani Cactus pripada sada već mnogobrojnoj obitelji modela C4, a svoje mjesto pod suncem traži ne samo dobrim i neobičnim dizajnom nego i vrlo povoljnom početnom cijenom od 101.900 kuna.

Citroen C4 Cactus 1.6 BlueHDi 100 (2)

Imati 100 KS ispod haube u današnje vrijeme i nije bas nešto, uzmemo li u obzir masu današnjih automobila. Ali, ako olakšate automobil za 200 kilograma, to je u konačnici bolje nego da ste povećali snagu motora. Upravo to je napravljeno na Citroenu C4 Cactus koji je u odnosu na standardni Citroen C4 lakši za oko 200 kilograma, ovisno o verziji motora. Zbog toga je turbodizelski 1,6-litreni BlueHDI motor vrlo agilan u vožnji, snažan i željan ubrzavanja.

Manja masa od 200 kilograma postignuta je korištenjem kompaktne i lagane platforme, najnovijih motora malog obujma koji zadovoljavaju buduću normu Euro6 (benzinski motor PureTech i dizelski motor BlueHDi sa sustavom Stop&Start). Tu su i učinkoviti materijali: čelik vrlo visoke elastičnosti (THLE), aluminij za poklopac motora te za prednje i stražnje nosače. Stražnja stakla je moguće samo odškrinuti (na tome se uštedjelo 11 kg), a još šest kilograma ušteđeno je na stražnjoj klupi koja je preklopiva jednodijelno.

Cactus u vožnji

Jasno, kad smo lagano krenuli, osjetili smo turbo rupu, ali s nešto više pritisnutom papučicom gasa to nam se više nije događalo, što je naročito bitno prilikom izlaska iz sporedne na glavnu cestu kada je potrebno malo brže startati kako bismo se uključili u gust promet. Na žalost, testirani C4 Cactus nema okretomjer pa u prvom trenutku tijekom testa nismo niti znali kako se motor ponaša, ali vrlo brzo smo se sprijateljili s motorom. Nedostatak okretomjera je tijekom vožnje ublažen s preporukama za sljedeći stupanj prijenosa, a primjetno je kako su brzine nešto vise razvučene tako da se u petom, najvećem stupnju treba voziti barem 70 ili 80 km/h.

Citroen C4 Cactus 1.6 BlueHDi 100 (1)

Dakle, test vozilo se s 1.6 četverocilindričnim motorom BlueHDi pokazalo jako dobrim odabirom, ima dovoljno snage za agilna ubrzavanja, kad je potrebno pretjecati motor će dati svoj obol, a Cactus je i vrlo zabavan u vožnji. Uživali smo testirajući ga.
Dizelski motor je pri startu nešto bučniji, ali zvuk nestaje iz kabine tijekom vožnje.
Vožnja po neravnim cestama je pokazala istovremenu udobnost vozila, prepoznatljivu za Francuze. Prelazak preko ležećih policajaca je bio ugodan, bez stresa za automobil i putnike.
Cactus se dobro drži i pri vožnji po zavojima, iako je primjetno da je težište vozila nešto višlje. U odnosu na klasični C4 dužine 4329 mm, Cactus je za 17,2 centimetara kraći (4157 mm), uz isti međuosovinski razmak od 2,60 metara. Cactus je nastao na platformi PF1 koja je osnova za modele Citroen C3 i DS3.

U gradskoj vožnji potrošnja na Citroenu C4 Cactus nam je tijekom testa bila ispod 6 litara. Vožnjom po lokalnim cestama potrošnja se smanjuje na oko 4 litre. Na kraju testa, kombinirana potrošnja je bila 5,9 litara. Potrošnji pogoduje start-stop sustav (Eco off), ali ako vam smeta ne postoji fizički gumb za gašenje start-stop sustava nego se on nalazi u sučelju, što je zakopano među opcijama, s tim da se funkcija ne može trajno isključiti nego samo tijekom jedne vožnje. Očigledno, s ciljem da se ova funkcija što rjeđe isključuje, kako bi se zaštitio okoliš.

Kočnice na test vozilu su diskovi, i naprijed i natrag pa nam i vizualno vozilo izgleda ljepše, za razliku od recimo Renaulta Captur koji straga ima bubanj kočnice. Kočnice su jako dobre. Progresivni servo upravljač podesiv po visini je nešto mekši i pokazao se dobrim u praksi.
Ručni mjenjač s pet stupnjeva prijenosa ima duge hodove ručice, s tim da je mijenjanje brzina ipak ugodno. Da su brzine dosta duge uvjerili smo se pri vožnji u četvrtoj brzini jer nam je sugerirano da prebacimo u petu brzinu tek iznad 75 km/h. U ponudi je i robotizirani ETG 6 mjenjač.

Debeo A stup pri skretanjima smanjuje vidljivost, a isto tako je i C stup nepregledan pa treba biti pažljiv prilikom promjena voznih traka. U prednjem dijelu je vozilo dobro pregledno.
Straga parking senzori bipaju pri parkiranju bez iscrtavanja udaljenosti na ekranu, a na uzbrdici automatski se vozilo zadržava tri sekunde kako auto ne bi krenuo, što je dobro za sve koji imaju strah od kretanja na uzbrdici. Kamera smještena iznad registarske pločice je vrlo korisna pri vožnji unatrag.

Citroen C4 Cactus 1.6 BlueHDi 100 (3)

U ponudi motora su benzinski trocilindarski 1.2 PureTech 82 snage 82 KS,  1.2 turbobenzinac PureTech 110 snage 110 KS te još jedan turbodizelski 1.6 e-HDi 92 s 92 KS, uz testirani 1.6 BlueHDi 100.

Interijer

Osim zanimljivog i cool vanjskog izgleda, jak adut Citroena C4 Cactus je i interijer. Unutrašnjost odiše ekskluzivnim dizajnom, velikim brojem zanimljivih detalja prožetim kroz sve dijelove interijera. Sviđa nam se dizajn ručki na oplatama vrata koje asociraju na ručke na starim putnim torbama. To je zaista pun pogodak! Rukohvati su i udobni, nisu samo lijepi. Cijeli kokpit je spušten u odnosu na vjetrobransko staklo tako da vozač ima bolju preglednost u vožnji, istovremeno se može vidjeti i poklopac motora, što je rijetkost na današnjim novim automobilima. Mi smo na testu imali odličnu žutu boju tako da nas je svaki put veselilo pogledati na poklopac motora u vožnji.

Ispred suvozača je primjetno jako puno prostora, a taj prostrani prostor se dobio prebacivanjem suvozačkog zračnog jastuka u strop vozila, koristeći tehnologiju Airbag in Roof (zbog toga je prednji dio stropa nešto deblji, ali to nimalo ne smeta). Citroen C4 Cactus je prvi serijski automobil na svijetu koji ima ovako riješen suvozački zračni jastuk tako da se pretinac otvara prema gore. Prostor ispred suvozača je također vrlo stilski dizajniran. Osvojila nas je kvaka za otvaranje tog pretinca, jako je lijepo dizajnirana. U svakom slučaju, interijer Cactusa je pravi praznik za oči. Naravno, ukoliko niste klasik u dusi koji ne voli nove stvari, onda bi vam unutrašnjost mogla izgledati preavangardno. Korišteni materijali su tvrdi na dodir, ali svejedno ih nećete dodirivati nego ćete ih vrlo često zadovoljno gledati.

Mjesta u unutrašnjosti Citroena C4 Cactus ima primjetno puno, sjedenje je komotno i ugodno za duže vožnje. Putnici straga nemaju komoditet spuštanja stakla na vratima nego samo mogu koristiti otvaranje stakla u leptir položaj (prednja stakla nemaju opciju spuštanja jednim dodirom nego je potrebno držati prekidač sve dok se staklo ne spusti ili podigne. Na taj se način štedjelo na masi i mehanizmu s motorom, s ciljem niže cijene vozila u konačnici. Prtljažnik s petim vratima je dovoljno prostran pa će u obujam prtljažnika od 358 litara stati dosta prtljage. Klasični C4 nudi 410 litara prtljažnika.

Citroen C4 Cactus 1.6 BlueHDi 100 (4)

  
Multimedija

Smještaj svih instrumenata je dobar, a primjetno je kako u unutrašnjosti baš i nema prekidača. Naime, Citroen je digitalnost započetu na Citroenu C4 Picasso/ Grand C4 Picasso usavršio na Cactusu tako da je gotovo pa sve digitalno. Na 7-inčnom ekranu osjetljivom na dodir, koji koristi rezistivnu tehnologiju nešto jačeg dodira (nije kao na današnjim pametnim telefonima s kapacitivnim ekranima koje je dovoljno samo lagano dotaknuti), smještene su sve komande koje se koriste u vožnji - klima uređaj je u potpunosti digitalan. Ispod ekrana smješteno je nekoliko tipki, dizajnerski dobro ukomponiranih u dio koji asocira na cilindar oko kojeg bi se trebao vrtjeti ekran. Ekran je fiksno postavljen i ne može se dodatno podešavati. S obje strane ekrana nalaze se touch tipke koje vode do drugih funkcija multimedijskog sustava srednje jakosti zvuka (glasan zvuk do daske ne preporučujemo jer nakon 70% jakosti zvuk postaje fercav).

Sučelje multimedijskog sustava je dobro dizajnirano u svakom dijelu, a komande klima uređaja u digitalnom obliku će zasigurno najviše pozdraviti pripadnici mlađe (tablet/smartphone) generacije kojima je takav način kontrole i podešavanja prihvatljiviji. Prilikom npr. korištenja klime pri vrhu ekrana se prikazuje aktualna radijska postaja. Isto tako, ako koristimo klimu onda je pri vrhu ekrana prikazan radio.

Oba ekran su dobra na suncu, imaju dobru vidljivost. Digitalni brzinomjer se dobro vidi iako iznad nema zaštitu od sunca. Sučelje ekrana ima crnu pozadinu i kako bi se trošilo manje struje, ali nema mogućnosti promjena tema. Hrvatski jezik sučelja je podržan.
USB i AUX priključci se nalaze u pretincu ispred suvozača tako da su uređaji skriveni od vanjskih pogleda prilikom izlaska iz vozila.

Zaželite li još više infotainment opreme, onda je za vas paket Shine u kojem dolaze kamera za vožnju unatrag + pomoć pri parkiranju straga, navigacijski sustav + audio sustav MP3 sa 6 zvučnika + Jukebox.

Cijena za Citroen C4 Cactus 1.6 BlueHDi 100 Feel

Citroen C4 Cactus dolazi s tri paketa opreme - live, feel i shine. Početna cijena za Citroen C4 Cactus Live PureTech 82 je 101.900 kuna. U ponudi su i dvije specijalne serije kojima se Cactus dodatno može učiniti posebnim jer su moguće po tri kombinacije boja i natpisa Cactus na vozilu. Na primjer: Shine Edition „Moonlight“ (bijela Nacre boja karoserije, smeđi Airbump, smeđi natpis CACTUS), Shine Edition „Midnight“ (Deep Purple boja karoserije, sivi Airbump, crveni natpis CACTUS), Feel Edition „Hello“ (žuta Hello Yellow boja karoserije, crni Airbump, bijeli natpis CACTUS).

Već u osnovnoj opremi Cactus nudi ABS/REF/AFU/ESP/ASR, 6 zračnih jastuka, 7” tablet osjetljiv na dodir s funkcijama putnog računala, audio sustav MP3 s 4 zvučnika na 7” tabletu s komandama na upravljaču, USB ulaz, daljinsko centralno zaključavanje, digitalnu instrument ploču, dnevna LED svjetla, električne vanjske retrovizore, pomoć pri kretanju na kosini, prednje električne podizače stakala, regulator/limitator brzine, sjedalo vozača podesivo po visini.

Dakle, u osnovnom paketu opreme ne dolazi klima uređaj, ali je zadržana visoka tehnološka opremljenost vozila (naime, u mnogim sjevernim zemljama kupci niti ne kupuju klima uređaj), nego je ručni klima uređaj dostupan od srednjeg paketa feel (koji smo imali na testu).

Cijena testiranog modela je 129.948 kuna dok najjača izvedba Shine košta 143.718 kuna.

Cijena za benzinca kreće se od 101.900 do 114.892 kune (119.892 kune za robotizirani ETG mjenjač) dok slabiji dizelaš ima cijenu od 122.958 do 145.832 kune.

©VidiAuto.com, 01/2015.

Tehničke karakteristike

C4 Cactus 1.6 BlueHDi 100 Feel
Vrsta motora: Turbo diesel
Obujam motora: 1560 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 100 KS pri 3750 o/min
Snaga u kWh: 73 kWh pri 3750 o/min
Okretni moment: 254 Nm pri 1750 o/min
Mjenjač: 5 stupnjeva
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 10,70 s
Maksimalna brzina: 184 km/h
Potrošnja (grad): 3,80 l/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 3,20 l/100 km
Potrošnja (kombinarano): 3,40 l/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 5,90 l/100 km
CO2 emisija: 87 g/km
Duljina: 4157 mm
Širina: 1729 mm
Visina: 1540 mm
Međuosovinski razmak: 2600 mm
Obujam prtljažnika: 358 l
Masa vozila: 1187 kg
Gume: 205/55 R16
Euro NCAP ocjena: 4
Cijena: 129948 kn
Ključne riječi:
C4 C4 Cactus C4 Picasso cijena u Hrvatskoj Citroen forum review test
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 6. srpanj 1955.

Kontrola razine smoga

U SAD-u je donesena uredba Federal Air Pollution Control Act kojom se po prvi puta u svijetu država uključila u analize i kontrole zagađenja koje uzrokuju automobili. Sedam godina kasnije SAD kao prvi ulaže novac u borbu protiv auto zagađenja.

vs