Vidiauto Testovi Testirali smo... 2022 MG ZS XCLE 1.0 AT Luxury TEST

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 29.10.2022. 04:43

Pozitivno iznenađenje 

TEST: 2022 MG ZS XCLE 1.0 AT Luxury

2022 MG ZS XCLE 1.0 AT Luxury TEST

Prvi MG koji smo testirali nas je ugodno iznenadio i ostavio dobar dojam, iako ima sitnica koje bi nekima mogle smetati, ipak je riječ o sasvim solidnom automobilu fer odmjerene cijene.

MG, odnosno Morris Garage, tvrtka je koja je nastala u Velikoj Britaniji 1924. godine, a stvorio ju je William Morris, a tijekom godina je tvrtka rasla i bila specijalizirana za sportske modele, posebice dvosjede bez krova, da bi krajem prošlog stoljeće redovito tunirala serijske modele Rovera. No kriza i bankrot doveo je do preuzimanja tvrtke od strane kineske tvrtke SAIC Motors. Tvrtka j u početku proizvodila modernizirane modele Rovera, no kasnije su polako počeli predstavljati i vlastite modele.

2022 MG ZS XCLE 1.0 AT Luxury 03

I tako, malo po malo, stigli su i na europsko tržište, a glavni im je model ZS, kompaktni SUV koji se prodaje od 2017. godine, a prije dvije godine je prošao i kroz redizajn. Odnedavno je dostupan i na našem tržištu, a riječ je o modelu koji bi mogao konkurenciji pomrsiti planove. Naime, sve što ste do sada čuli ili znali o kineskim automobilima ovdje ne vrijedi, osim poneke sitnice.

2022 MG ZS XCLE 1.0 AT Luxury 05

MG ZS je dostupan s atmosferskim benzincem sa 106 KS, no na test nam je pristigao snažniji turbo benzinac sa 111 KS, koji je jedino i dostupan s automatskim mjenjačem, a što je pak vezano uz najbogatiji paket opreme Luxury. Pa krenimo onda detaljnije o ovom modelu.

Dizajn i praktičnost

Nije jedinstven, ali nije ni kopija, no bogat paket opreme i atraktivna narančasta boja ostavljaju dobar dojam. Toliko dobar da su nas često pitali koji je to uopće automobil i ima li ga za kupiti u Hrvatskoj. Izgleda kako su dizajneri pogodili što kupci traže i žele. No ni mi ne možemo prigovoriti. Prednji kraj krasi velika maska motora s velikim MG logotipom, a LED svjetla imaju i dnevna LED svjetla istog oblika kao i stražnja. Tu su i ukrasni srebrni umetci na donjem dijelu branika, a u kuteve branika su se smjestila svjetla za maglu koja prate zavoj.

2022 MG ZS XCLE 1.0 AT Luxury 02

Gledajući s boka, kotači, iako promjera 17 inča, izgledaju možda mrvicu premalo, a tu je i plastična zaštita oko čitavog vozila, kao i srebrni umetak na pragovima automobila. Stranice nisu prazne, već su tu linije koje imaju smisla, a tu su i srebrni krovni nosači. Možda nedostaju jedino dodatno zatamnjena stražnja stakla koja bi se zasigurno dobro uklopila s narančastom metalik bojom, koja se ne nadoplaćuje, kao ni jedna druga metalik boja.

2022 MG ZS XCLE 1.0 AT Luxury 19

Straga su linije jednostavne ali efektne. Spojler na kraju krova je standardna oprema, kao i LED stražnja svjetla, a branik prati dizajn prednjeg dijela s crnim umetcima, ali i lažnim otvorima ispušnog sustava i srebrnim detaljima. Sveukupno simpatično i teško će netko reći kako je riječ o kineskom autu.

2022 MG ZS XCLE 1.0 AT Luxury 14

Poklopac prtljažnika je velik i ima široki otvor, a tu se skriva i iznadprosječno velik prtljažnik koji u osnovnom obliku prima 448 litara prtljage, dok se preklapanjem stražnjeg naslona dobiva gotovo ravna podnica, a obujam je tada 1375 litara. Spomenimo i kako postoji prostor za rezervni kotač, a koji dobro dođe da se u njega pospremi sva oprema koju je potrebno imati u vozilu. I Da, prtljažnik se otvara uz pomoć MG logotipa, kao i na Volkswagenu. Nekada je i dobro nešto kopirati.

2022 MG ZS XCLE 1.0 AT Luxury 15

Unutrašnjost

Otvaramo vozačeva vrata i ostaje ugodno iznenađeni. Odmah primjećujemo komandnu ploču s mekom plastikom i prošivom s kontrastnim koncem, upravljač je dobrog promjera, a jedino bi voljeli da je mrvicu deblji. Sjedala su presvučena kožom i izgledaju lijepo, a i udobna su, no na duljim vožnjama bolje je nakratko stati i prošetati. Uz to, prošivena su istim koncem kao i komandna ploča. Tu je i električno podešavanje, no nekako se uvijek sjedi (pre)visoko. Moramo naglasiti da se pazilo na detalje. No ono što nedostaje je pokazivač vanjske temperature. A s druge strane, u izborniku možete vidjeti temperaturu svake gume. Zanimljivo.

2022 MG ZS XCLE 1.0 AT Luxury 12

Upravljač ima sve potrebne tipke za upravljanje, a iza njega se nalazi u potpunosti digitalna instrument ploča koja donosi sve potrebne informacije. Dizajn nije najnapredniji, no ne može se reći da je zastario, no to se ne može reći za središnji multimedijski zaslon koji dolazi u dijagonali od 10,1 inča. Tu se vidi kako dizajn malo zaostaje za instrument pločom, no najveći mu je nedostatak spori odziv. S druge strane, ispod njega su postavljene fizičke tipke za najvažnija podešavanja – temperatura klime, brzina ventiliranja i glasnoća.

Ispod je još praktična polica i dva USB priključka, kao i 12V priključak, a tik ispred mjenjača postavljene su tipka za kameru u 360 stupnjeva i Start/Stop sustav, a iznenađujuće dolazi i tipka za isključivanje ESP-a, ali i za sustav za pomoć pri spuštanju na nizbrdicama. Između prednjih sjedala je postavljen i naslon za ruke, koji, barem smo tako imali osjećaja, nije ništa drugo nego plastika presvučena kožom, bez ikakve podstave, odnosno spužve. Šteta, jer je postavljen na idealnu visinu.

2022 MG ZS XCLE 1.0 AT Luxury 11

Na stražnjim sjedalima ponovno iznenađenje. I kada pomaknete prednja sjedala do kraja, iza mogu sjesti odrasle osobe prosječne visine. Konkurencija tu ipak kaska. Dovoljno je prostora i za glavu, a tu su i dva USB priključka za punjenje uređaja s praktičnom policom za oglaganje uređaja. Šteta je što nema ventilacijskog otvora. No zato se stražnja stakla spuštaju do kraja pa svježi zrak može nesmetano ući.

Motor i vožnja

Testni model je pokretao 1,0-litreni trocilindrični motor iz General Motorsa, koji razvija maksimalnu snagu od 82 kW/111 KS i pritom nudi 160 Nm okretnog momenta koji je dostupan od 1800 okretaja. Pogon je isključivo na prednje kotače, a mijenjač je automatski sa 6 stupnjeva prijenosa.

2022 MG ZS XCLE 1.0 AT Luxury 13

Ručica automatskog mjenjača je klasična, što nekako i više volimo za razliku od tipki ili jedne polugice koja ide naprijed natrag, i uglavnom radi dobro. Ovo nije automobil za sportsku vožnju, pa je tome prilagođen i mjenjač, a ubrzanje bi moglo biti i brže od 12,4 sekunde. Doduše, nešto je bolje kod međuubrzanja, no vjerojatno kupcima ovog modela to nije ni važno jer voze puno smirenije.

2022 MG ZS XCLE 1.0 AT Luxury 17

ZS se dobro snalazi i u gradu i na otvorenoj cesti, a daha će mu ponestati tek pri bržim vožnjama na autocesti. No tada je i potrošnja viša, pa ne treba voziti iznad cca 140 km/h, kada je potrošnja oko 8 litara, dok pri 150 ona raste na gotovo 10 litara. S druge strane, na otvorenoj će cesti, i uz lakšu nogu na gasu ona pasti i na blizu 6 litara, dok je u gradu uglavnom oko 8 do 9 litara. Na kraju nam je prosjek bio 8,1 litru, s mnogo vožnje po autocesti.

2022 MG ZS XCLE 1.0 AT Luxury 16

Ovjes je podešen nešto mekanije nego što smo navikli, pa malena ulegnuća znaju zaljuljati karoseriju. No nemojte krivo shvatiti, nema tu nikakvih sigurnosnih problema, no ako ste navikli na tvrđi ovjes, trebat ćete se malo priviknuti. Naginjanje u zavojima je nešto jače, opet radi ovjesa, no ponovno moramo naglasiti bez ikakvih sigurnosnih problema. Jedino pri prebrzim prolascima nos zna početi bježati, no to 99% vlasnika nikada neće iskusiti, jer se jednostavno tako brzo neće voziti po takvoj cesti. Za pohvalu su i gume su dosta mesnate kako ne bi naškodile udobnosti.

2022 MG ZS XCLE 1.0 AT Luxury 09

Zaključak i cijene

MG ZS XCLE 1.0 AT Luxury je najskuplji benzinski ZS i dolazi sa svom dostupnom opremom, a jedino trebate izabrati jednu od šest boja, a sve boje su već uključene u cijenu, tako da nema nikakvih doplata, a cijena mu je 180.075 kuna, odnosno 23.900 eura. Ako ste ljubitelj ručnih mjenjača, jednako motoriziran ZS će vas koštati 1000 eura manje, odnosno 22.900 eur (172.540 kn).

2022 MG ZS XCLE 1.0 AT Luxury 07

Osnovni model dolazi s atmosferskim benzincem i ručnim mjenjačem po cijeni od 18.900 eur (142.402 kn) i donosi bogatu opremu koja uključuje 10,1-inčni multimedijski zaslon, 17-inčne aluminijske naplatke, LED svjetla, tempomat i ostalu opremu.

2022 MG ZS XCLE 1.0 AT Luxury 01

Iskreno, nismo puno očekivali od ovog automobila, no moramo priznati da nas je jako iznenadio, i to u pozitivnom smislu. Posebice se to odnosi na dizajn, ali i na ukupan dojam u kabini gdje je sve bilo čvrsto i izgledalo je kako će lako prijeći višegodišnju uporabu. Uz to, tu je i jamstvo od 7 godina ili 150.000 prijeđenih kilometara, što dodatno ulijeva povjerenje. Ako ovako nastavi, MG brend bi ponovno mogao biti poznat diljem Europe.

2022 MG ZS XCLE 1.0 AT Luxury 18

Tehničke karakteristike

ZS XCLE 1.0 AT Luxury
Vrsta motora: Turbo benzinski
Obujam motora: 999 ccm
Broj cilindara: 3
Snaga u KS: 111 KS pri 5200 o/min
Snaga u kWh: 82 kWh pri 5200 o/min
Okretni moment: 160 Nm pri 1800 o/min
Mjenjač: automatski
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 12,40 s
Maksimalna brzina: 180 km/h
Potrošnja (grad): 8,90 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 6,70 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (kombinarano): 6,10 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 8,10 (kWh ili l)/100 km
CO2 emisija: 163 g/km
Duljina: 4323 mm
Širina: 1809 mm
Visina: 1653 mm
Međuosovinski razmak: 2580 mm
Obujam prtljažnika: 448 l
Masa vozila: 1264 kg
Gume: 215/55 R17
Euro NCAP ocjena: nije ocijenjen
Cijena: 180075 kn
Ključne riječi:
MG ZS XCLE 1.0 AT Luxury
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 19. ožujak 1952.

3-19-1952 Milijun Jeepova

Milijun Jeepova

Na današnji dan 1952. godine proizveden je milijuntni primjerak prvog, pravog, izvornog Jeepa.

vs

.::.