Vidiauto Savjeti Palac gore za kupnju Atraktivni prvi automobili za Njega ili Nju: Ford Ka vs Kia Picanto vs Opel Karl vs Toyota Aygo

Autor: Mikloš Lang Objavljeno: 26.10.2015. 08:58

VIDIAUTO Izbor tjedna – Palac gore za kupnju!

Atraktivni prvi automobili za Njega ili Nju: Ford Ka vs Kia Picanto vs Opel Karl vs Toyota Aygo

Atraktivni prvi automobili za Njega ili Nju: Ford Ka vs Kia Picanto vs Opel Karl vs Toyota Aygo

Skupljanje vozačkog iskustva započinje prvim samostalno odvoženim kilometrom. Pretresli smo ponudu cjenovnog ranga oko 75.000 kuna i odabrali najpreporučljivijeg gradskog šarmera.

U idealnom bi svijetu mladi ljudi nakon položenog vozačkog ispita trebali sjesti za upravljač vlastitog automobila i još k tome novoga. Kod nas (ali i u mnogim drugim zemljama) taj se nezaboravni trenutak obično odgađa negdje u kasniju životnu dob, a kod mnogih, nažalost, nikada ne dođe na red.

No, odlučili smo se na ovu usporedbu, makar radi onih sretnika koji su u mogućnosti svoju odraslu djecu darovati novim automobilom. I onih koji sami žele kupiti mali gradski automobil koji će ih vjerno služiti u svakodnevici, ali i pratiti na povremenim putovanjima. Temeljna ideja je ekonomičnost na svim razinama i bit će zanimljivo vidjeti koliko traži spremnost na kompromise.

ford ka opel karl toyota aygo kia picanto najava usporedbe

Mnogo je razloga za i malo protiv toga da za kunsku protuvrijednost od desetak tisuća eura kupite jedno od ovdje prikazanih, modernih gradskih prometala. Imajte na umu da njihove malene dimenzije više ne predstavljaju "usko grlo" pošto se otisnete izvan gradskih ulica, jer se s nekima od ovdje okupljenih vozila itekako lijepo može putovati – uz malo dobre volje i mladalačkoga duha čak i daleko, pa i vrlo daleko.

Krenimo na posao. Kandidate nećemo prozivati ni abecednim redom niti po veličini, već smo se odlučili na treću opciju – kronološki, prema datumu predstavljanja. Prvi je onaj s najdužim tržišnim stažem – Ford Ka.

Ford-Ka-2013-2

Ford Ka

Mala "kugla" s Fordovom značkom isprva asocira na "reduciranu" Fiestu, no na drugi pogled otkriva svoj vrckast i simpatičan identitet. Dok je prva generacija Ka nudila sportski skučenu kabinu i puno vozačkog spirita, drugu, još uvijek aktualnu seriju krasi iznenađujuća prostranost u zadanim vanjskim gabaritima. Zajedničko im je stabilno ležanje i solidno držanje pravca, kao i ljubav za zavojima i natprosječna okretnost.

No postoji tu i jedna "talijanska veza": Ka je sestrinski model Fiata 500 koji je skuplji, a ipak daleko uspješniji. Obojica koriste Pandinu platformu i dolaze iz iste tvornice u Poljskoj. Ka je primjer kako iz dva različita svijeta pomiriti najbolje elemente te ih uspješno integrirati u optimalnu cjelinu.

ford_ka-titanium-2010_r1.jpg

Interijer Forda Ka

Da je najmanji Ford stari model pokazuje njegova motorska paleta – ponuda se svodi na jedan jedini atmosferski, osamventilski četvorocilindrični oldschool benzinac, iz doba kada se još nije spominjao downsizing.

Sedamdesetak konja ga čini dovoljno hitrim, a za ostalo se brine Fordov ovjes. Na precizan mjenjač, direktan upravljač i profi vozačku poziciju – što drugo reći – nemamo prigovora. No, dok Ka u Njemačkoj košta već od 7990 eura (odnosno oko 60.000 kuna), u Hrvatskoj se jedini model u ponudi cijeni na čak 83.900 kuna! Nije teško pogoditi zašto ga slabo obilaze kupci.

Ni Kia se ne može pohvaliti nekim osobitim tržišnim probitkom svojeg četvorogodišnjeg mališana Picanta. Mada je odlično dizajniran i s petorim vratima, Picanto je zaglavio u sjeni bolje prihvaćenijih modela Rio i cee'd.

kia_picanto-5-door-2015_r30.jpg

Kia Picanto

Nudi upotrebljiv prtljažnik i dobru završnu obradu interijera. Sjedala su prihvatljiva za maksimalno četiri odrasle osobe. Picanto je ugodan u gradu, no na autocesti je neuvjerljiv. Njegova tri cilindra tada stupaju u prvi plan, a zvučna izolacija razočarava.

kia_picanto-5-door-2015_r2.jpg

Interijer Kije Picanto

S povećanjem brzine smanjuje se otpor na upravljaču koji postaje prelagan. Uobičajena "konjaža" ne iznenađuje ni u pozitivnom ni negativnom smislu, no valja reći kako je Kijin motor skroman potrošač goriva. Paketi opreme su dobri, a cijene bitno pristupačnije nego Fordove. Ne zaboravimo na sedmogodišnje jamstvo koje je bez premca.

Mnogo moderniji dojam ostavlja Toyotin natjecatelj. Aygo nema lak zadatak, ali je stekao veliko iskustvo. U devet godina od premijere prethodnika, s dva manja redizajna, u svijetu je prodano 800.000 primjeraka Ayga.

toyota_aygo-x-play-5-door-2014_r11.jpg

Toyota Aygo

Dizajn druge generacije je pod jakim utjecajem japanske urbane kulture mladih. Vrlo je hrabar i posebno upečatljiv s velikim X-om na prednjem dijelu. Uz upečatljiv "Pokemon stil" teško je ne prepoznati novu generaciju.

Aygo cilja na mlađe kupce pa su u Toyoti željeli ponuditi što bolji osjećaj za upravljačem. Pri tome nisu dovoljno pažnje posvetili jeftinom zvuku zatvaranja vrata koje je popraćeno zvonkim limenim efektom. No, mlade to neće smetati, a više će ih zaokupiti velik zaslon osjetljiv na dodir koji vidno poboljšava opći dojam unutrašnjosti.

toyota_aygo-5-door-2014_r2.jpg

Interijer Toyote Aygo

Poznati jednolitreni benzinac je prerađen. Inženjeri su se dotaknuli svakog detalja motora, ali ostao je karakterističan, frktavi zvuk trocilindraša. Vibracije su učinkovito neutralizirane, i dok motor radi u praznom hodu ručica mjenjača je potpuno mirna, a niti na upravljaču nema podrhtavanja. Na otvorenoj cesti Aygo tek katkad posustaje. Jedini problem su zapravo usponi, ako ispred njih nema dovoljno prostora za zalet.

opel_karl-2015_r9.jpg

Opel Karl

Posve suprotnu taktiku odabrao je Opel. Karla (ili Karlita, kako ga od milja nazivamo) krasi korektan, univerzalan Opelov dizajn, bez egzibicija u smjeru stripa, crtića ili plišanaca. Serijski je opremljen petorim vratima te posjeduje najprostraniju putničku kabinu i solidan prtljažnik.

Armaturna ploča je također ozbiljno konstruirana, dizajnom na tragu Corsine. Pošteno dimenzionirana prednja sjedala zaokružuju sliku jednog malenog, ali u svakom detalju ozbiljno zamišljenog i realiziranog automobila koji je više okrenut svima, a ne samo mladima.

opel_karl-2015_r1.jpg

Interijer Opela Karl

Naravno da mu to nećemo uzimati za manu. Mada i Karlov motor ima samo tri cilindra, upravo on je taj – kojeg li iznenađenja, i to baš od Opela – koji se najsportskije vozi! Ovjes se pri tome hrabro drži, ali zvučna izolacija i kod Opela podsjeća na neke jeftinije brandove, na primjer na Chevrolet (pokoj mu duši). Neki Karla vide i kao reinkarnaciju Sparka, što on u neku ruku i jest, ali je interpretacija sada mnogo bolja.

Na kraju se potvrdila stara mudrost – najbolji automobil je novi automobil, a što je noviji, to je bolji! Iz ovdje okupljenog kvarteta u uži izbor ulaze dva modela: Aygo i Karl. S obzirom na Toyotin blagi "dizajnerski ekstremizam" te bolji motor u Opelu, imamo i jasnog pobjednika, mada s malom prednošću. To je Opel Karl, ozbiljan automobilčić koji dizajnom pristaje svakome pa ne isključuje nijednu ciljanu skupinu kupaca. Ni mlade sa svježom vozačkom dozvolom, ali ni vitalne penziće!

ford ka opel karl toyota aygo kia picanto tablica

Napomena: navedene cijene vrijede na dan objave članka.

opel_karl-2015_r19.jpg

Opel Karl

Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 21. rujan 1947.

9-21-1947  Povratak GP utrka

Povratak GP utrka

Na stazi Lyon-Parilly održana je prva poslijeratna Grand Prix utrka u Francuskoj. Pobjedu je odnio Louis Chrion u automobilu Talbot-Lago. GP utrke na velika se vrata vraćaju 1950. godine kada je pokrenuto SP Formule 1.

vs