Vidiauto Novosti Najave Porsche Mission X: poklon za 75 rođendan

Autor: MJ Objavljeno: 10.06.2023. 14:24

Porsche Mission X: električni rekorder Nürburgringa

Porsche Mission X: poklon za 75 rođendan

Impresivni novi Porsche Mission X, predstavljen povodom obilježavanja 75. godišnjice marke, koncept je električnog hiperautomobila koji predstavlja potencijalnog nasljednika modela Carrera GT i 918 Spyder, a cilj mu je obaranjem rekorda na "Ringu".

Naziv Mission X jasna je referenca na koncept Mission E iz 2015., s kojim je najavljen Taycan koji je predstavljen 2019.

Porsche je 2021. pokazao Mission R, koji nagovještava električne nasljednike 718 Boxster i Cayman koji se očekuju sredinom ovog desetljeća.

Porsche Mission X_002

S oko 4,5 metara duljine i dva metra širine, koncept Mission X je relativno kompaktan hiperautomobil, a međuosovinski razmak od 2,73 metra odgovara Carreri GT i 918 Spydera. Zbog bolje aerodinamike, konceptno ima gume različitih veličina, 20 inča naprijed i 21 inč straga.

Porsche nije otkrio nikakve tehničke pojedinosti predviđenog pogonskog sklopa za Mission X, ali je iznio niz ciljeva koje inženjeri žele postići kako bi dosegao serijsku proizvodnju.

Porsche Mission X_003

To uključuje rekord kruga na Nürburgringu (trenutni rekord drži Mercedes-AMG One, koji je krug od 20,8 km prešao za 6 minuta i 35,18 sekundi.

Fokus će također biti na učinkovitosti i laganoj konstrukciji, a predviđeni omjerom snage i težine je 1 KS/kg, što bi značilo oko 1500 KS ili više.

Porsche Mission X_004

Snagu možemo samo pretpostaviti, kao i težinu jer nisu objavljeni, ali obzirom na dimenzije, električni pogon (odnosno potrebnu bateriju) te sve trikove lagane konstrukcije, težina bi trebala biti oko 1.500 kg

Porsche je potvrdio da će baterija biti postavljena iza sjedala (postoje samo dva), odnosno tamo gdje bi se nalazio motor u tradicionalnoj konfiguraciji hiperautomobila sa središnje postavljenim motorom.

Porsche ovo naziva "e-core" pristupom, odnosno optimalnom rasporedu mase u automobilu radi boljeg upravljanja, ali i nižim podom nego u tradicionalnoj izvedbi električnih automobila s baterijom u podnici.

Porsche Mission X_005

Također, Porsche ističe kako će mogućnosti punjenja biti "značajno poboljšane" zahvaljujući korištenju napona od 900 V, a cilj je da se Mission X puni dvostruko brže od Taycana.

Obzirom da Taycan postiže 225 kW, to sugerira da Porsche cilja na brzinu od 450 kW, što bi omogućilo da automobil ima relativno malu bateriju, čime bi se smanjila težina.

Porsche Mission X_006

Porsche nije dao nikakve pojedinosti o vrsti ili veličini baterija koje će koncept koristiti

Dizajn automobila ima za cilj spojiti performanse i luksuz, a očiti su brojni detalji iz Porscheovih bolida koji su osvajali 24 sata Le Mansa.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 23. srpanj 1903.

Proizveden prvi Ford Model A

Prvi Ford Model A isporučen je svom vlasniku Dr. Ernstu Pfenningu iz Chicaga.  Automobil je znatno pridonio razvoju tvrtke te popločio put budućim uspješnim modelima poput legendarnog T.

vs

.::.