Vidiauto Novosti Najave LBX: najmanji Lexus

Autor: MJ Objavljeno: 05.06.2023. 23:13

Lexus LBX: luksuzni kompaktni SUV

LBX: najmanji Lexus

Iako većina premium marki stavljaju fokus na veće modele kako bi povećali profit, Lexus s novim modelom LBX dovodi luksuz u klasu kompaktnih SUV-ova.

Novi Lexus LBX je dizajniran za europske kupce, a koristi Toyotinu GA-B platformu, na kojoj vozi i Toyota Yaris Cross, no unatoč istoj platformi i duljini od tek 419 cm, LBX kvalitetom i profinjenošću jasno pokazuje kako je riječ o premium marci.

Za pogon se koristi hibridni pogonski sustav koji kombinira 1,5-litarski trocilindrični benzinski motor s automatskim CVT mjenjačem te elektromotor. Tu je nova bipolarna nikal metal hidridna baterija, za koju u Lexusu ističu kako je lakša i kompaktnija nego prije te omogućuje brže punjenje i pražnjenje.

lbxemotioneu02

To znači više snage za veći elektromotor od onog koji se koristi u Yarisu, za snažnija ubrzanja, a sustav bi u gradskoj vožnji trebao raditi više od 50 posto vremena u električnom načinu rada.

Motor također ima vratilo za uravnoteženje za mirniji rad, a ukupna sistemska snaga pogonskog sklopa je 100 kW (136 KS) te okretni moment od 185 Nm, što omogućuje ubrzanje do 100 km/h za 9,2 sekunde.

lbxcoolsoniccopperbitone05

Ovaj podatak je za modele s prednjim pogonom, a Lexus će ponuditi i E-Four izvedbu s pogonom na sve kotače, koja će imati dodatni elektromotor na stražnjoj osovini

U unutrašnjosti se LBX može pohvaliti 12,3-inčnom instrumentom pločom te središnjim infotainment zaslonom osjetljivim na dodir veličine 9 inča, dok opcijski nudi i head-up zaslon.

lbxemotioneu03

Premium nastup pojačan je obiljem kože i vrlo mekane plastike na armaturi.

Prtljažnik obujma 332 litre u modelu s pogonom na prednje kotače je pristojan, ali se zbog dodatnog motora to smanjuje na 255 litara u modelu E-Four.

Nudi se izbor od četiri modela "atmosfere" uz osnovnu razinu: Elegant i Relax koji se fokusiraju na profinjeni osjećaj, te Emotion i Cool koji imaju sportskiji, dinamičniji karakter.

Elegant nudi unutrašnjost bez kože i dolazi s 18-inčnim aluminijskim naplatcima, dok se Relax fokusira na "luksuzne elemente i vrhunski stil".

lbxcoolsoniccopperbitone14

Emotion je najsportskija opcija u liniji, s dvobojnim krovom, dok Cool uravnotežuje Emotionovu urbanu, sportsku privlačnost s malo više luksuza.

Vlasnici koji žele svom LBX-u dati personaliziraniji izgled mogu iskoristiti novu uslugu Lexus Bespoke Build. Lexusov pristup kupcu na prvom mjestu daje im slobodu da personaliziraju svoje vozilo detaljima po mjeri.

Obrada po narudžbi omogućuje kupcima promjenu boje sigurnosnih pojaseva i uzoraka veza na presvlakama i boju šavova te ukrase na ukrasima.

lbxemotiondeteu04

Jedna od značajki koja dolazi kao standardna oprema za sve modele LBX je Lexusov sigurnosni sustav+.

Sustav uključuje adaptivni tempomat, pomoć pri prometnoj traci, upozorenje na sudar s autonomnim kočenjem, nadzor mrtvog kuta i upozorenje na poprečni promet, kao i Lexusov e-zasun za otpuštanje vrata i tehnologiju pomoći pri sigurnom izlasku koja će spriječiti putnike da otvore vrata u slučaju opasnosti.

Proširena sigurnost će biti dostupna kao opcija, uvodeći značajke kao što su Front Cross Traffic Alert sustav i Panoramic View Monitor.

Prodaja započinje početkom sljedeće godine.

lbxcooleu03
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 3. ožujak 1932.

3-3-1932 Umro Alfieri Maserati

Umro Alfieri Maserati

Alfieri Maserati umro je na današnji dan 1932. u 44. godini života uslijed komplikacija nastalih od trkaće nesreće koja se dogodila 1927. godine.

vs

.::.