Vidiauto Novosti Najave Kreću oštri prijedlozi o EURO 7 emisijama

Autor: Mario Šešlek Objavljeno: 05.04.2023. 14:02

Kreću oštri prijedlozi o EURO 7 emisijama

Kreću oštri prijedlozi o EURO 7 emisijama

Europska komisija želi što prije riješiti pitanje novog EURO 7 standarda za nova motorna vozila koji bi na snagu trebao stupiti već 2025. godine

Europska komisija želi što prije riješiti pitanje novog EURO 7 standarda za nova vozila koji bi na snagu trebao stupiti već 2025. godine, što je proizvođačima vrlo kratko vrijeme za odrađivanje svih potrebnih preinaka koje se tek trebaju definirati.

Zemlje Europske unije i zakonodavci pregovarat će o prijedlozima Euro 7 ove godine o strožim ograničenjima emisija automobila koji će uvjetovati rad dizelskih automobila, ali ne i benzinskh. U pravila su uključena i teška teretna vozila i autobusi, a obuhvaćaju oštriju kontrolu dušikova oksida i ugljikova monoksida.

Euro 7 bi stupio na snagu sredinom 2025. godine za automobile i sredinom 2027. godine za teretna vozila i autobuse.

Prijedlog Komisije proširuje testiranje stvarnih emisija u vožnji (RDE) i dodaje kontinuirano testiranje emisija putem nadzornog sustava ugrađenog u vozilo, a pravila bi također obuhvaćala emisije guma i kočnica.

S druge strane, ACEA grupa Europskih proizvođača automobila ističe kako implementacija Euro 7 standarda podiže cijene automobila za oko 2.000 €. Europska komisija pak tvrdi kako bi cijene automobila trebale narasti za oko 150 €, dok će cijene kamiona i buseva narasti za oko 2.600 €. 

Glavni problem, kako se navodi, je da rok do 2025. "praktički ne ostavlja razumno vrijeme za promjene u motorima" i nedostaje detalja o postupcima testiranja, a novi senzori zahtijevaju i dodatne investicije u razvoju novih automobila.

Ostaje još puno detalja koji se oko novih sustava mora definirati, s vrlo malo vremena za implementaciju, što bi moglo dodatno negativno utjecati na cijene automobila.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 18. srpanj 1948.

Prva pobjeda najvećeg

Najveći vozač u povijesti Formule 1 Juan Manuel Fangio nastupio je u svojoj prvoj utrci te završio kao 12. Iako je tada imao već 27 godina Fangio je do kraja karijere (1957.) nanizao pet naslova svjetskog prvaka.

vs

.::.