Vidiauto Novosti Najave 60 godina legendarnog Maserati Eldorada

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 03.07.2018. 06:28

60. obljetnica 

Maserati Eldorado: legenda koja je promijenila mnogo toga

60 godina legendarnog Maserati Eldorada

Prije 60 godina, Stirling Moss je sjeo za upravljač prvog europskog vozila kojemu sponzor nije bio iz automobilske branše.

Natjecateljski bolid Maserati Eldorado bio je u mnogočemu prvi i pokrenuo je mnoge trendove. Tako je to bio prvi bolid jednosjed iz Europe kojemu je glavni sponzor bila tvrtka koja nikako nije bila povezana s autoindustrijom. Eldorado je bila tvrtka koja je proizvodila sladoled.

Maserati Eldorado Racecar desno

To je bio veliki zaokret u svijetu motosporta, te su se time otvorila vrata i drugim proizvođačima za traženje sponzora iz drugih industrija. Tako se i na samom bolidu mogu primijetiti logotipi tvrtke Eldorado – kauboj koji se smije, a na bočnim stranama ispod logotipa eldorado, nalazi se i natpis Italija, kako bi se pokazala nacionalnost te dvije kompanije.

Maserati Eldorado Racecar sa strane

Maserati Eldorado je opremljen V8 motorom obujma 4.190 ccm i davao je snagu od 410 KS pri 8.000 okretaja u minuti. Kotači su bili veličine 18 inča, na koje su bile namontirane Firestone gume punjene helijem! Ukupna težina bolida iznosila je 758 kg.

Maserati Eldorado Racecar motor

Kada je 29.06.1958. godine održana utrka u Monzi, Moss je nakon prvog i drugog zagrijavanja bio na četvrtom, odnosno petom mjestu, a kada je utrku želio završiti na trećem mjestu, nije uspio. Razlog je kvar na upravljačkom mehanizmu, uslijed čega je Moss izletio sa staze i sletio u ogradu. No ni Moss nije bio ozlijeđen, a ni Maserati nije bio jako oštećen, a ukupan poredak ga je smjestio na sedmo mjesto.

Maserati Eldorado Racecar volan

Originalni Maserati Eldorado u restauriranom izdanju je dio Panini kolekcije koja je smještena u Modeni, a upravo taj primjerak i gledate na fotografijama.

Maserati Eldorado Racecar sprijeda
Ključne riječi:
bolid Eldorado klasični automobili Maserati
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 24. veljača 1955.

Rodio se Profesor

Na današnji dan u Saint-Chamondu, Francuska, rođen je Alain Prost, višestruki prvak Formule 1 i vozač s najviše GP pobjeda. Fanovi ga od milja zovu 'Profesor', po svom kalkuliranom stilu vožnje.

vs

.::.