Vidiauto Novosti Događanja Od pola do pola s električnim pogonom

Autor: MJ Objavljeno: 19.12.2023. 22:49

Nissan Ariyom od Sjevernog do Južnog pola

Od pola do pola s električnim pogonom

Bračni par, Chris i Julie Ramsey, uspjeli se dovesti sa Sjevernog do Južnog pola na električni pogon pri čemu su prevezli gotovo 30.000 km za što im je trebalo 10 mjeseci.

Ova 10-mjesečna avantura tijekom koje su prevezli 30.000, započela je na zaleđenom Arktičkom moru na Sjevernom magnetskom polu.

Nakon toga su prešli Sjeverne i Južnu Ameriku prije nego su se prevezli na Antartiku te stigli do Južnog pola.

Ovo je prvi put da je neki automobil, a k tome i električni, završio ovakvo putovanje.

Na velikim udaljenostima i zahtjevnim terenima izvan ceste, potpuno električna Nissan Ariya s e-4ORCE pogonom na svim kotačima, prošla je najteže testove na ekstremnim temperaturama i velikim visinama.

Nissan_Pole to Pole_02

Vozilo je s tvorničkim specifikacijama te bez modifikacija na pogonskom sklopu ili bateriji, a jedina vanserijska intervencija bila je ugradnja posebnih BF Goodrich guma.

Chris i Julie počeli su planirati Pole to Pole ekspediciju još 2017., nakon što su završili Mongol Rally u svom Nissanu Leafu, prvi put da je električno vozilo korišteno za savladavanje izazova od 10.000 km.

Prepoznali su važnost koje će ovakva ekspedicija imati za električne automobile te koliko će pomoći stvaranju preduvjeta za masivniju elektrifikaciju izgradnjom potrebne infrastrukture

Iako ističu kako su imali puno povjerenje u nevjerojatne mogućnosti električnih vozila te da će Nissan Ariya uhvatiti u koštac sa svime što joj se nađe na putu, no da je svejedno bilo puno teže nego su očekivali.

Nissan_Pole to Pole_03

Chris i Julie su također naglasili ponos što je Pole to Pole dopro do milijuna ljudi u svim dijelovima svijeta i potaknuo ih da prihvate električna vozila u svojim svakodnevnim životima.”

Ramseyi su se gdje god je bilo moguće koristili javnim punjačima na ruti. U polarnim područjima vjetroturbina i solarni uređaj omogućili su im da iskoriste vjetar i sunce za pogon automobila.

Također, ekspedicija je bila tempirana kako bi se iskoristilo arktičko ljeto, a na Antarktici su bili u vrijeme kad je dnevno svjetlo trajalo 24 sata.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs

.::.