Vidiauto Novosti Autobiz Novi Euro 7 propisi spašavaju male automobile

Autor: MJ Objavljeno: 01.10.2023. 15:21

Novi Euro 7 propisi spašavaju male automobile

Novi Euro 7 propisi spašavaju male automobile

Ublaženi prijedlog Euro 7 norme možda je spas za male automobile, za koje su proizvođači automobila rekli kako neće biti isplativi obzirom na povećanje cijene koje će uzrokovati Euro 7 norma.

Novi prijedlog Euro 7 norme u biti znači zadržavanje razine zagađenja kod osobnih automobila na sadašnjoj razini, dok bi i se dalje zahtijevala poboljšanja za teške kamione te uvela prva ograničenja emisija čestica iz kočnica i guma.

Ključne emisije koje regulira Euro norma, trenutno važeća Euro 6e, uključuju krute čestice, ugljični monoksid i dušikov oksid, za koje zdravstveni stručnjaci ističu da uzrokuju desetke tisuća smrti godišnje.

Problem za proizvođače automobila su troškovi ispunjavanja traženih standarda, što bi dovelo do povećanje cijene vozila u proizvodnji za oko 1.000 eura, odnosno dvostruko više za kupce.

Doduše, oni koji zagovaraju strože mjere, ističu kako taj trošak ne bi trebao biti već od 200 eura po vozilu.

Volkswagen je, prije nego što se pojavio novi prijedlog, najavio kako bi stroga Euro 7 norma mogla dovesti do nestanka Pola u Europi, jer bi uvođenje novih pravila prouzročilo povećanje cijene od 3.000 do 5.000 eura.

U isto vrijeme je i Škoda najavila kako neće obnavljati karavansku verziju Fabije zbog poteškoća, odnosno povećanja cijene, u ispunjavanju novih normi.

Cijela automobilska industrija je bila vrlo složna u kritikama prvotnog prijedloga Euro 7 norme za koju su tvrdili kako znači "više regulacije, bez ikakvog poboljšanja kvalitete zraka", dok je izvršni direktor Stellantisa Carlos Tavares novu normu nazvao "beskorisnom".

Izvršni direktor Grupe Renault, Luca de Meo, je izjavio kako bi uvođenje Euro 7 u prvobitnom obliku moglo dovesti u opasnost radna mjesta u Europi, jer bi povećanje cijena moglo bi smanjiti prodaju novih vozila za 7 do 10 posto.

Udruga proizvođača vozila ACEA, nazvala je novi prijedlog Europskog vijeća "mnogo razumnijim", ali ističu kako je na svakom proizvođaču automobila da odluči o svojoj proizvodnoj strategiji jer će Euro 7 i dalje zahtijevati dodatna ispitivanja i ulaganja.

S druge strane, zagovaratelji strožih normi, ističu kako nema jamstva da će se proizvođači automobila ponovno posvetiti malim automobilima jer su ionako preusmjerili fokus na skuplje SUV modele.

Također, tvrde i kako se isplati ulagati u strože Euro 7 norme, jer će se do 2035. proizvesti još 100 milijuna novih automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem.

Očekuje se da će Europski parlament glasovati o novoj verziji prijedloga do početka studenog, a Europsko vijeće, parlament i Europska komisija zatim će pregovarati o konačnoj verziji, koja bi mogla biti odobrena u roku od nekoliko mjeseci.

Propisi bi stupili na snagu 24 mjeseca kasnije za nove modele i 36 mjeseci za postojeće modele, što najvjerojatnije znači 2026. ili 2027. godine.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 22. travanj 1970.

4-22-1970 Prvi Dan planeta Zemlje

Prvi Dan planeta Zemlje

Prva proslava Dana planeta Zemlje (Earth Day) održana je u zajednicama diljem SAD-a. Earth Day je kreacija senatora Gaylorda Nelsona, stvorena zbog rastuće zabrinutosti o stanju okoliša jer veliki doprinos zagađenju okoliša imaju i automobili.

vs

.::.