Vidiauto Novosti Autobiz Hibridi rastu brže od električnih

Autor: MJ Objavljeno: 12.05.2024. 10:36

Rast hibrida i pad prodaje električnih vozila za novu strategiju

Hibridi rastu brže od električnih

Kretanja na tržištu utječu na preispitivanja strategija proizvođača automobila koji se okreću hibridima suočeni s trendom pada prodaje električnih vozila.

raniji datum prestanka proizvodnje automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem i potpuni prelazak na električne automobila, novi trendovi na tržištu doveli su do preispitivanja takvih odluka.

Danas se čini kako se balon prodaje električnih automobila pomalo ispuhao, a ostaje za vidjeti što su razlozi za takvu situaciju, previsoke cijene (i s tim povezan prestanak subvencija) ili ograničen broj potencijalnih kupaca koji su spremni prihvatiti novu tehnologiju.

Nekadašnji hit start-upovi poput vijetnamskog Vinfasta, čija je tržišna vrijednost u nekim trenucima nadmašivala većinu tradicionalnih proizvođača, danas su na rubu propasti, a Tesla, perjanica električne ponude, također se suočava s padom prodaje i valom otpuštanja.

Primjera imamo i u našem dvorištu gdje je Rimac objavio kako je prodana tek trećina planirane količine Nevere (50 od 150) jer kupci super-automobila ipak više žele motore s unutarnjim izgaranjem.

Ovom popisu treba dodati Rivian, Lucid te Fisker koji je već obustavio proizvodnju i u stečaju je.

S druge strane Toyota, koji su nazivali dinosaurom kojem prijeti izumiranje, bilježi rekordnu prodaju (ali i rekordni profit) na valu odlične prodaje hibridnih modela.

Zanimljivo je kako je japanska tvrtka u prošloj fiskalnoj godini prodala 3,7 milijuna hibridnih modela (32 posto više nego godinu ranije) te samo 116.654 potpuno električnih vozila. Iako se u sljedećoj fiskalnoj godini planira rast prodaje električnih vozila za 46 posto, on će još uvijek iznositi tek oko 171.000 komada.

Toyota_Prius

U isto vrijeme se očekuje 25-postotni rast prodaje hibridnih modela koji bi trebao dosegnuti 4,65 milijuna, odnosno 42 posto ukupne prodaje.

U svjetlu bržeg rasta prodaje plug-in hibridnih u odnosu na električne modele, Volkswagen je također najavio prilagođavanje strategije te planira ponuditi veći broj plug-in hibridnih modela.

U ovom trenutku su u ponudi četiri modela: Golf, Tiguan, Passat i Touareg, pri čemu prva tri nude električni doseg preko 100 km, a Touareg preko 50 km.

Također, prošle je godine proizvođač odustao od planova za izgradnju tvornice električnih vozila u Njemačkoj vrijedne 2 milijarde eura.

Uz usporavanje rasta električnih vozila, proizvođači se okreću poznatim pogonskim sklopovima kako bi obranili prodaju i tržišni udio.

Uz Toyotu i Volkswagen, Mercedes-Benz ranije je također objavio kako će prodavati automobile s motorima s unutarnjim izgaranjem dulje nego što se očekivalo zbog razočaravajuće prodaje električnih vozila.

Slične informacije dolaze iz Forda koji je 2021. bio najavio cilj da do kraja desetljeća u Europi prodaje samo automobile na električni pogon.

Cilj je bio ambiciozniji od plana Europske unije da nakon 2035. dopusti prodaju samo automobila s nultom emisijom u sklopu svoje strategije smanjenja CO2.

Ford sada kaže da bi mogao nastaviti prodavati automobile s motorom s unutarnjim izgaranjem nakon 2030. ako ih kupci budu tražili.

Potražnja za električnim automobilima bila je slabija nego što je Ford prvotno planirao te ciljevi na tom planu nisu ispunjeni.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 25. srpanj 1945.

7-25-1945 Kaiser Frazer

Kaiser Frazer

Henry Kaiser i Joseph Frazer osnovali su tvrtku za proizvodnju automobila. Već u prvoj godini proizvedeno je 11.000 automobila, a godinu dana kasnije 100.000. Radi nedostatka sredstava novi se modeli nisu razvijali tako da je tvrtka 1953. prodana. Na fotografiji se nalazi Kaiser Virginian iz 1949.

vs

.::.