Vidiauto Novosti Autobiz Gorki plodovi Brexita

Autor: MJ Objavljeno: 21.05.2023. 11:07

Hoće li V. Britanija izgubiti automobilsku industriju?

Gorki plodovi Brexita

Stellantis i Ford traže hitnu promjenu Brexit regulative, a u protivnom prijete zatvaranjem tvornica i odlaskom iz Velike Britanije.

Velika Britanija nastavlja ubirati gorke plodove Brexita, a neki od problema tek sada postaju vidljivi te ugrožavaju automobilsku industriju na Otoku koja zapošljava 800.000 radnika.

Naime, prema sporazumu o Brexitu, od 2024. godine se pri uvozu automobila iz V. Britanije u EU i obratno, neće naplaćivati dodatni porezi ili carine u slučaju da je najmanje 45 posto vrijednosti vozila (odnosno njegovih komponenti) iz V. Britanije odnosno EU.

Problem je što kod električnih vozila baterija predstavlja oko polovice vrijednosti vozila te, pošto V. Britanija nema ozbiljnu proizvodnju baterija, na električna vozila koja se tamo proizvedu od sljedeće godine bi se pri uvozu u EU plaćala carina.

To posebno pogađa Stellantis i Ford koji u Britaniji proizvode brojne modele i za tržište EU.

Stellantis u Engleskoj ima dvije tvornice dostavnih modela, jednu u Lutonu za velika dostavna vozila (Movano) te drugu u Ellesmere Portu za srednja i mala vozila koja je postala središnje mjesto za proizvodnju malih električnih dostavnih modela svih marki (Combo, Berlingo, Partner i Doblo).

U tvornicu je 2021. uloženo 120 milijuna eura, Stellantis je tada tvrdio kako će do 2024. uspjeti lokalno proizvesti dovoljno komponenti kako bi zadovoljili propise. No, to se pokazalo netočnim i proizvođači prijete prekidom ulaganja u nova postrojenja te premještanjem postojećih.

Ford je uložio oko 450 milijuna eura u tvornicu nedaleko Liverpoola koja bi trebala proizvoditi elektromotore za sve električne modele za europsko tržište.

Ford_Halewood

Naravno isti problem ima i EU, ali je on puno manji jer EU puno manje ovisi o britanskom tržištu, a na Kontinentu ima veći broj tvornica baterija pa bi veći broj modela mogao zadovoljiti kriterije.

Proizvođači sada pozivaju na produženje postojećeg režima do 2027. do kada bi lokalna proizvodnja trebala dosegnuti razinu koja bi omogućila ispunjavanje kriterija.

Velika Britanija svim silama nastoji spriječiti odlazak proizvođača te po mogućnosti privući nove, pa tako JLR-u (Jagura-Land-Rover) nude 500 milijuna funti kroz različite poticaje kako bi svoju novu gigatvornicu izgradili na Otoku umjesto u Španjolskoj što je također opcija.

Problema bi mogao imati i BMW koji u V. Britaniji proizvodi Mini, ali i drugi proizvođači koji također pozivaju na promjenu propisa jer bi došlo do usporenja elektrifikacije u Europi te dodatnog zaostatka u odnosu na azijske proizvođače. 

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.