Vidiauto Novosti Autobiz Električari iz Kine bez poticaja u Francuskoj

Autor: MJ Objavljeno: 22.12.2023. 12:54

Francuska ukida poticaje električnim vozilima iz Kine

Električari iz Kine bez poticaja u Francuskoj

Zbog novih pravila oko poticaja, tri najpopularnija električna vozila na francuskom tržištu, Dacia Spring, Tesla Model 3 i MG4, izgubit će pravo na poticaje za električna vozila u Francuskoj.

Sva tri modela proizvode se u Kini i uvoze u Francusku, a nova pravila će uzimati u obzir i količina emisije ugljičnog dioksida u procesu proizvodnje.

Ovim se vozila proizvedena u Kini, gdje većina energije dolazi iz fosilnih goriva, uglavnom ugljena, stavljaju u značajno nepovoljniji položaj.

U Europi već naveliko raste bojazan zbog jeftinih automobila iz Kine, posebno električnih, koji počinju uzimati tržište automobilima proizvedenim u Europi.

Francuska vlada je objavila popis modela koji maju pravo na poticaje, pa tako Teslin Model Y, koji se proizvodi u Njemačkoj, ispunjava uvjete za poticaje, ali Model 3 proizveden u Kini ne.

Na isti način Smartov #1, proizveden u Kini, nije na popisu, ali ForTwo, proizveden u Francuskoj, jest.

Vlada predsjednika Emmanuela Macrona željela je učiniti električna vozila proizvedena u Francuskoj i Europi pristupačnijima za domaće potrošače u odnosu na jeftinija vozila proizvedena u Kini.

Novčani poticaji u Francuskoj su između 5.000 i 7.000 eura, a ukupni trošak je oko milijardu eura godišnje.

Prosječna maloprodajna cijena električnih vozila u Europi iznosila je više od 65.000 eura u prvoj polovici 2023., dok je u isto vrijeme prosječna cijena električnih vozila na kineskom tržištu bila nešto preko 31.000 eura.

U nedostatku jeftinih električnih vozila proizvedenih u Europi, trećina svih poticaja ide potrošačima koji kupuju električna vozila proizvedena u Kini.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs

.::.