Vidiauto Novosti Autobiz BYD gradi tvornicu automobila u Mađarskoj

Autor: MJ Objavljeno: 23.12.2023. 14:19

BYD će proizvoditi električne automobile u Mađarskoj

BYD gradi tvornicu automobila u Mađarskoj

BYD planira izgraditi svoju prvu europsku tvornicu automobila u Szegedu Mađarskoj, gdje će proizvodit električna i plug-in hibridna vozila za europsko tržište.

Odluka BYD-a dolazi nakon godinu dana od prve najave te pokušaja brojnih zemalja da dobiju golemu investiciju. Iako su se nudile i Francuska i Njemačka, kinezi su na kraju ipak izabrali Mađarsku.

BYD ima za cilj imati osvojiti 10 posto tržišnog udjela u Europi do kraja desetljeća, a u ovoj godini su u Europi prodali oko 13.000 automobila. Najveći dio te brojke pripada modelu Atto 3 kojih je u prvih 11 mjeseci registrirano oko 11.000.

Procjenjuje se kako će tvornica u početku imati kapacitet od oko 200.000 automobila godišnje, ali se najavljuje i postupno povećanje.

BYD i mađarska vlada nisu otkrili veličinu investicije, niti vremenski rok dovršetka projekta.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je da će Mađarska dati subvencije za tvornicu BYD, ali će iznos objaviti tek nakon što dobije odobrenje Europske komisije. "Ovo će biti jedno od najvećih ulaganja u mađarskoj gospodarskoj povijesti", rekao je Szijjarto.

Iako BYD nije naveden kao korisnik, mađarska vlada je prije nekoliko dana objavila odluku o ulaganju od 130 milijuna eura za nadogradnju cestovne, željezničke, električne, plinske i vodovodne infrastrukture oko industrijskog parka u Szegedu, gdje je planira graditi tvornica

BYD već ima tvornicu u gradu Komarom u sjeverozapadnoj Mađarskoj koja proizvodi električne autobuse.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs

.::.