Vidiauto Automobili Predstavljamo Volkswagen ID7 Tourer električni karavan

Autor: MJ Objavljeno: 19.02.2024. 23:04

Volkswagen ID.7 Tourer: još više prostora za putnike i prtljagu

Volkswagen ID7 Tourer električni karavan

ID.7 Tourer uz poznate vrijednosti, kao što je veliki doseg i visoka razina komfora, donosi i veći prtljažnik, ali i više prostora za glave putnika u drugom redu.

Iako su karavanske izvedbe kod nas manje zastupljene od limuzina, na zapadu Europe je suprotno i tamo udio karavanskih izvedbi (ovisno o modelu) doseže i 80 posto.

Volkswagen ID.7 Tourer_02

Stoga ne čudi da je Volkswagen uz limuzinsku, predstavio i karavansku izvedbu modela ID.7, koja nosi oznaku Tourer.

ID.7 Tourer većinu vanjskih dimenzija dijeli s limuzinom, a  oba su modela dugačka 4.961 mm te imaju dugački međuosovinski razmak od 2.971 mm.

Volkswagen ID.7 Tourer_03

Razlika je tek u stražnjem dijelu karoserije gdje se kod modela ID.7 Tourer krovna linija proteže daleko unatrag, a zahvaljujući duljem krovu i strmijim vratima prtljažnika, ID.7 Tourer ima još veći obujam prtljažnika.

Aerodinamika je vrlo važna za električne modele, a s koeficijentom otpora od 0,24, ID.7 Tourer je tek neznatno lošiji od limuzine koja ima 0,23.

Volkswagen ID.7 Tourer_04

Zahvaljujući povećanju visine straga, obujam prtljažnika je do 605 litara, a preklapanjem naslona stražnjih sjedala ova se brojka penje na 1.714 litara, pri čemu je teretni prostor dug gotovo dva metra.

Pogonski sustav je isti kao i na limuzini, odnosno elektromotor snage 210 kW (286 KS) (sinkroni s permanentnim magnetima) koji, preko dvostupanjskog 1-brzinskog prijenosnika, pogoni stražnje kotače.

Volkswagen ID.7 Tourer_05

I ovdje se nude Pro i Pro S izvedba,  pri čemu ID.7 Pro ima bateriju neto kapaciteta 77 kWh i najveću snage punjenja 170 kW, dok ID.7 Pro S ima bateriju neto kapaciteta 86 kWh  te najveću snagu punjenja 200 kW.

Doseg modela s manjom baterijom je oko 600 km, dok veća baterija omogućuje vožnju do 685 km bez punjenja.

Volkswagen ID.7 Tourer_06

I ovdje je u seriji head-up zaslon s proširenom stvarnošću koji se prilagođava onome što je ispred njega, tako da se informacije poput trenutne brzine i ograničenja brzine pojavljuju u virtualnom prvom planu, dok se navigacijska pomoć i druge značajke projiciraju dalje.

Tourer donosi i uključenje navigacije s pametnog telefona u prikazu proširene stvarnosti (preko Android Auto ili Apple CarPlay aplikacija).

Volkswagen ID.7 Tourer_07

Glavna interakcija sa sustavima vozila je preko velikog 15" infotainment zaslona osjetljivog na dodir, dok su funkcije za upravljanje temperaturom i glasnoćom audio sustava u obliku kliznih traka i nalaze se ispod zaslona.

Unaprijeđena je i IDA, govorna asistentica, koja ne samo da omogućuje upravljanje brojnim funkcijama vozila, nego i odgovara na mnoga pitanja jer pristupa online bazama podataka te također po prvi put ima novu integriranu značajku ChatGPT baziranu na umjetnoj inteligenciji.

Volkswagen ID.7 Tourer_08

ID.7 Tourer u Hrvatsku stiže na ljeto kad će biti poznate i cijene.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 22. travanj 1970.

4-22-1970 Prvi Dan planeta Zemlje

Prvi Dan planeta Zemlje

Prva proslava Dana planeta Zemlje (Earth Day) održana je u zajednicama diljem SAD-a. Earth Day je kreacija senatora Gaylorda Nelsona, stvorena zbog rastuće zabrinutosti o stanju okoliša jer veliki doprinos zagađenju okoliša imaju i automobili.

vs

.::.