Vidiauto Automobili Predstavljamo Taycan s 952 KS i dosegom od 678 km

Autor: MJ Objavljeno: 07.02.2024. 09:25

Novi Porsche Taycan: još više snage i dosega

Taycan s 952 KS i dosegom od 678 km

Obnovljeni Porsche Taycan, doživio je značajne promjene skrivene ispod blagih estetskih promjena te novi model ima veći doseg, više snage te veću snagu punjenja,

Taycan i dalje koristi J1 platformu te ima dvije veličine baterije, ali je kapacitet veće baterije (koja je bila traženija) povećan s 93 kWh na 105 kWh (bruto). Ovim je dosg povećan na 678 km (ovisno o modelu).

Porsche_Taycan_02

Nova je konstrukcija kućišta od kompozitnih materijala pa je težina smanjena za 9 kg, unatoč većem kapacitetu..

Uz novu bateriju stigla je i nova brzina punjenja koja iznosi 320 kW, odnosno 50 kW više nego prije. U Porscheu ističu kako će biti moguće održati snagu preko 300 kW u rasponu većem od pet minuta.

Porsche_Taycan_03

Tako će se, unatoč povećanju kapaciteta baterije za 12 posto, Taycan napuniti od 10 do 80 posto u samo 18 minuta, odnosno četiri minute brže nego prije. Također, ukupna težina je smanjena do 15 kg, ovisno o modelu.

U slučaju da se koristi 400 V punjač, brzine su ograničene na 150 kW, dok je najveća snaga na AC punjaču 11 kW.

Porsche_Taycan_04

Ugrađen je i novi stražnji elektromotor koji je 10,4 kg lakši nego prije, ali i do 80 kW snažniji, ovisno o modelu.

Svi Taycani imaju određenu razinu povećanja snage, počevši od osnovnog Taycana s jednim motorom RWD (opremljenog Sport Chrono paketom) od 60 kW, do modela Turbo S koji s Launch Controlom ima dodatnih 140 kW, odnosno ukupno 700 kW (952 KS).

S dodatnom snagom početni Taycan do 100 km/h treba 4,8 sekundi, a Turbo S samo 2,4 sekunde.

Porsche_Taycan_05

 Svi Taycani serijski dolaze s adaptivnim zračnim ovjesom, a za modele s pogonom na sve kotače opcijski se nudi i Active Ride ovjes

Sustav koristi zračne opruge s dvije komore, ali ih usklađuje s novim amortizerima s dvostrukim ventilom koji su već predstavljeni u Panameri.

Porsche_Taycan_06

Active Ride ovjes omogućuje individualnu kontrolu svakog amortizera zahvaljujući vlastitom kompresoru na električni pogon.

Manje su vidljive vanjske promjene, ali ih ipak ima. Novi prednji odbojnici, kao i nova ponuda aero-optimiziranih kotača i guma u veličinama između 19 i 21 inča te nova paleta boja.

Porsche_Taycan_07

Modeli Turbo i Turbo S također imaju novi završetak 'Turbonite' na vanjskim detaljima i oznakama prvi put viđenim na novoj Panameri i Macanu.

Porsche je predstavio nova Matrix LED prednja svjetla, s opcijskim HD Matrix izvedbama.

Porsche_Taycan_08

Kabina nije značajno drugačija, ali su unaprijeđena postojeća digitalna sučelja kojima se pristupa putem glavnog 10,9-inčnog zaslona osjetljivog na dodir te dodatnog zaslona za suvozače.

Taycan će i dalje biti dostupan u tri izvede, sedan, Sport Turismo i Cross Turismo.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 23. srpanj 1903.

Proizveden prvi Ford Model A

Prvi Ford Model A isporučen je svom vlasniku Dr. Ernstu Pfenningu iz Chicaga.  Automobil je znatno pridonio razvoju tvrtke te popločio put budućim uspješnim modelima poput legendarnog T.

vs

.::.