Vidiauto Automobili Predstavljamo Renault Sport: trkaći automobili za svaki dan

Autor: Matko Jović Objavljeno: 19.05.2023. 15:11

Renault Sport: u čast cestovnim performansama

Renault Sport: trkaći automobili za svaki dan

Ponuda modela Renault Sport brzo se proširila od Spidera do Meganea 3 R.S.

Megane R.S. Ultime, posljednji je model koji nosi oznaku Renault Sport, koja više od 20 godina označava cestovne modele s karakterom i performansama trkaćih modela.

Kratica R.S., odnosno Renault Sport, jedna je od kultnih kratica  svijetu automobila i u više od 20 godina donijela neke od najboljih i najuzbudljivijih modela svog vremena.

Renault_Sport_oznaka

Priča je počela sredinom 90-ih kada je, potaknut prodajnim uspjehom modela Clio Williams, Renault Sport razvio je model "W94" koji je prikazan na Ženevskom salonu automobila 1995.

Spider Renault Sport bio prvi cestovni model koji je u nazivu imao  "Renault Sport", a radilo se o roadsteru s dva sjedala, aluminijskom karoserijom i motorom smještenim u sredini straga koji se proizvodio u Alpineovoj tvornici u Dieppeu od 1995. do 1999.

Renault_Sport_Spyder

Smjer marke time je bio utvrđen te je kasnije primijenjen na brojne modele s jednakim beskompromisnim pristupom performansama i užitku u vožnji.

Godine 2000., ta je filozofija primijenjena na Clio R.S. koji se temeljio na serijskom modelu Clio 2 i nudio bolje performanse od Clija Williams, s naglaskom na diskretan izgled.

Clio_RS

Modeli Clio 3 i Clio 4 također su predstavljeni u izdanjima s potpisom Renault Sport, iako je najveći trag ostavio zapanjujući Clio V6 koji je predstavljen iste godine kad i Clio 2 R.S.

Clio V6 s motorom od 230 KS, ugrađenim u sredinu straga i proširenim blatobranima, jedan je od najspektakularnijih modela svog vremena te je i danas vrlo tražen među kolekcionarima, a vrijednost mu se procjenjuje preko 100.000 eura!

Clio_V6

R.S. modeli su iskustvo stečeno na trkaćim stazama i relijima prenijeli na cestovne modele. Tako je hidraulično ograničenje prigušenja na amortizerima, kakvi su najprije ugrađeni u Clio 2 R.S., plod iskustva u reli natjecanjima.

Također, upravljanje svim kotačima je prvi put ugrađeno u Megane 2 R.S, a imao ga je i radikalni R26R.

Megane_R26R

R26R je također jedan od kultnih R.S. modela djelomično je razvijen na legendarnoj stazi Nürburgring Nordschleife. Vrlo zahtjevna staza na kojoj su provedena brojna ispitivanja izdržljivosti, ali i oboren rekord u brzini u kategoriji automobila s prednjim pogonom.

Prvi je rekord postavio Vincent Bayle 2008. za upravljačem modela R26R. Zatim ga je zamijenio Laurent Hurgon koji je postigao tri nova rekorda: 2011. s Meganeom 3 Trophy, 2014. s Meganeom 3 Trophy-R i 2019. s Meganeom 4 Trophy-R.

Megane_3_RS_02

Budući da je Renault Sport Cars 1. svibnja 2021. postao Alpine Cars, Megane R.S. Ultime posljednja je serija s oznakom R.S. U tu posebnu seriju, predstavljenu u siječnju 2023., utkana je sva stručnost odjela Renault Sport, uključujući neovisni prednji ovjes, spušteni Cup ovjes, amortizeri s hidrauličnim graničnicima kompresije i sustav upravljanja s četiri kotačia 4CONTROL.

Renault_Megane_RS_Ultime_01

Megane R.S. Ultime proizveden je u 1976 numeriranih primjeraka (kao posveta godini osnutka Renault Sporta) koji nose posebne oznake s potpisom Laurenta Hurgona.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 29. studeni 1996.

11-29-1996 Predsjednik VW-a odstupa nakon špijunske afere

Predsjednik VW-a odstupa nakon špijunske afere

Predsjednik Volkswagena Jose Ignacio Lopez morao je odstupiti s položaja nakon optužbi da je ukrao trgovačke tajne iz General Motorsa za vrijeme dok je radio u toj tvrtci. Lopez je 1993. zajedno s još trojicom menadžera iz GM-a prešao u VW.

vs

.::.