Vidiauto Automobili Predstavljamo Kompaktni SUV sa sedam sjedala

Autor: MJ Objavljeno: 23.06.2024. 12:39

Novi Citroën C3 Aircross: kompaktni SUV sa sedam sjedala

Kompaktni SUV sa sedam sjedala

Citroën je u svoj novi kompaktni SUV uspio ugurati sedam sjedala, a najavljena cijena za potpuno električni e-C3 Aircross je samo 25.900 eura.

Citroënov najmanji SUV dostupan je u izvedbi sa sedam sjedala, unatoč tome što je dugačak samo 4,39 m, odnosno slično kao i novi Duster. Nudit će se benzinskim, hibridnim i električnim pogonima, pri čemu električna izvedba dolazi samo s pet sjedala.

C3 Aircross više ne koristi GM-PSA platformu već novu Smart Car arhitekturu, koja će biti baza za 13 globalnih, jeftinijih modela Citroëna, Fiata i Opela u narednim godinama.

S 4.390 mm, novi C3 Aircross je 230 mm duži od trenutnog modela, s produženim međuosovinskim razmakom koji osigurava lak pristup stražnjim vratima pri čemu je treći red s dva sjedala uglavnom namijenjen djeci.

Citroen C3 Aircross_01

S najavljenom cijenom bi Citroën e-C3 Aircross bio jedan od najjeftinijih električnih automobila na tržištu, ali se nudi i široka paleta ostalih mogućnosti pogona

Ponuda motora započinje 1,2-litarskim trocilindričnim benzinskim motorom s turbopunjačem koji proizvodi 100 KS i koji je uparen s ručnim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa.

Modeli 'Hybrid 136' imaju sličan motor ispod poklopca motora, ali u hibridnoj izvedbi ima 136 KS i spojen je sa šesterostupanjskim automatskim mjenjačem s dvostrukom spojkom u kojem je integriran elektromotor snage 21 kW (28 KS).

Ovim se omogućuje da hibridni C3 Aircross provede do 50 posto vremena u gradskoj vožnji s potpuno električnim pogonom.

Citroen C3 Aircross_02

Za sada se e-C3 Aircross nudi se samo s 44 kWh litij-željezno fosfatnom (LFP) baterijom i elektromotorom  snage 113 KS i 120 Nm okretnog momenta. Najveća brzina je 135 km/h, a 1415 kg težak SUV do 100 km/h treba 10,4 sekundi. Dovoljno za svakodnevnu upotrebu.

Baterija od 44 kWh omogućuje od 286 do 459 km dosega, a veća baterija koja će biti dostupna sljedeće godine to će dodatno povećati.

e-C3 Aircross ima najveću snagu punjenja od 100 kW, što znači da je za 20 do 80 posto potrebno 26 minuta. Punjenje na kućnom punjaču od 7 kW trajat će nešto više od četiri sata.

Izgled novog Citroëna C3 Aircross uključuje dosta elemenata koncepta Oli iz 2022., odnosno oštri prednji dio s novim logom, dok je stražnji dio posuđen od manjeg C3, pri čemu su branik i stražnja svjetla su prilagođeni C3 Aircrossu.

Naglašenom SUV nastupu pomažu u krovni nosači, naglašeni blatobrani te više od 20 cm udaljenosti od podlog.

Citroen C3 Aircross_03

U međuvremenu, unutrašnjost nudi "sve značajke dnevnog boravka na kotačima", kako ističu u Citroënu, a standardna oprema su Advanced Comfort sjedala, koja su udobnija te s boljim držanjem.

Sve bitne informacije o vožnji projiciraju se na tankom head-up zaslonu, umjesto na tradicionalnim instrumentima, a tu je i 10,25" središnji zaslon osjetljiv na dodir zakrenut prema vozaču te standardno dolazi s bežičnim Apple CarPlay i Android Auto povezivanjem.

Novi C3 Aircross standardno dolazi s pet sjedala, a Citroën očekuje da će najveći broj kupaca odabrati upravo ovu konfiguraciju.

Bez trećeg reda stražnja klupa je djeljiva u omjeru 40:60 i pomaknuta za 65 mm unatrag kako bi se najbolje iskoristio međuosovinski razmak od 2,76 m i napravilo više prostora za putnike straga.

Citroen C3 Aircross_04

Takav C3 Aircross ima prtljažnik od 460 litara s podnicom podesivom po visini. Kapacitet prtljažnika se povećava na 1.600 litara kada se stražnja sjedala preklope.

Ako se odlučite za opcijski raspored sa sedam sjedala, sjedala u trećem redu nude dovoljno prostora samo za djecu, a u ovoj konfiguraciji  ostaje samo 40 litara prtljažnika.

No, sjedala u trećem redu također se potpuno preklapaju, oslobađajući 330 litara prtljažnog kapaciteta u načinu rada s pet sjedala kada je to potrebno.

C3 Aircross uskoro kreće u prodaju, a najavljena je početna cijena od 16.500 eura.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 24. srpanj 1938.

Dick Seaman osvaja veliku nagradu Njamačke

Dick Seaman je za volanom Mercedes-Benz-a 154 pobijedio na velikoj nagradi Njemačke na Nurburgringu. Dick Seaman je bio prvi Britanac kojem je to uspjelo nakon 15 godina.

vs

.::.