Vidiauto Automobili Predstavljamo I posljednji preokret

Autor: Kristijan Ptičar Objavljeno: 13.11.2012. 15:59

BMW serije 3

I posljednji preokret

Čak 2,75 milijuna prodanih jedinica, odnosno čak 560.000 komada u najboljoj proizvodnoj godini detalj je koji ljutoj konkurenciji iz Stuttgarta i Ingolstadta ne jamči miran san. Trojka je svojom koncepcijom, kvalitetom i šarmom uvelike obilježila uspjeh bavarskog diva etabliravši se kao najuspješniji model s više od polovice svih ukupno prodanih modela s plavo bijelim propelerom na nosu.

Zbogom posljednjem «starom» BMW-u

Nakon sedam godina uspjeha, kako to već u Münchenu tradicionalno biva, na scenu izlazi novi model. Bolji? Jasno. Veći? Jasno. Kvalitetniji? Jasno. Ljepši? E ovdje ćemo ostati suzdržani jer nova trojka označava i definitivno zatvaranje uspješne knjige s naslovom «Prekrasni BMW automobili kroz desetljeća». Da se razumijemo, nikako ovdje ne tvrdimo da je nešto ružno, no činjenica ostaje kako je novi BMW-ov stilski val prouzročio masu kontroverzi. Čelni čovjek BMW dizajnerskog odjela, Amerikanac Chris Bangle, svojim je, skromno ćemo kazati, avangardnim rješenjima Bayerische Motoren Werke usmjerio u jedan nov, radikalan smjer. Pa iako se greške počinju i naplaćivati (serija 7 je morala proći opsežan redizajn koji će se uskoro predstaviti javnosti) trojka ipak nosi jak Bangleov potpis. No, pričekajmo automobil uživo. 

Tehnika ide dalje

Ono što već sada valja napomenuti jesu promjene vidljive i na papiru, a koje kažu kako nova trojka nudi mnogo više prostora u unutrašnjosti, više snage s četiri potpuno nova motora, aktivan upravljač – nešto dosad neviđeno u ovoj klasi (ali kao opcija), zatim serijsko dvostupanjsko stop svjetlo, i-drive sustav te šesterostupnjaski mjenjač za sve modele. Sve ćemo to prvi puta imati prilike vidjeti već u proljeće na Ženevskom auto salonu. A isprobati? Prve bi isporuke trebale uslijediti ubrzo nakon Ženevske premijere.

Četiri nova motora

Gotovo 30 godina, odnosno kroz pet generacija trojka slovi za najbolji automobil u klasi. Komfor, zavodnički motori i poglavito dinamička svojstva njeni su aduti. U ovoj priči sve to mora biti još bolje. Za početak BMW-ovi su «doktori» servirali nove šesterocilindrične motore, ono što od BMW-a obožavamo, s novim genijalnim konstruktorskim detaljima. Tako je aluminij prepustio mjesto još lakšem i otpornijem magneziju. Snaga? Naravno da je porasla. I to značajno. Ionako izvrstan trolitreni motor (330i) dobio je dodatnih 27 KS, odnosno 258 KS te 300 Nm okretnog momenta. To će biti i najjači i najlakši šest cilindrični motor u segmentu. Novost je i sustav VALVETRONIC zadužen za optimalno upravljanje radom usisnih ventila. Time motor postaje spontaniji ali i štedljiviji te čišći. Novi motor u 325i ima 218 KS uz 250 Nm okretnog momenta, a 320i prvi će puta koristiti četverocilindrični motor od dvije litre najveće snage 150 KS i 200 Nm. Osnovni četverocilindraš u ponudi će se pojaviti kasnije tijekom godine. Dizelsku konjicu predvodi 320d sa 163 KS i respektabilnih 340 Nm okretnog momenta. Isti bez problema zadovoljava strogu Euro-4 ekološku normu. Svi modeli serijski će se isporučivati s novom šestero stupanjskom manualnom mjenjačkom kutijom dok automatika s istim brojem stupnjeva ostaje kao opcija.   

Još agilniji

Uzdužno postavljen motor, stražnji pogon i jednako opterećenje obaju osovina detalji su koji označavaju BMW-ovu tradiciju te koji jamče izvrsna dinamička svojstva. Agilnost dodatno pospješuje nova prednja osovina s dvostrukim ramenima od aluminija. Straga je pak napredna multi-link osovina. Aktivni upravljač, kao još jedan novitet, pospješuje komunikaciju s vozačem pružavši još bolji osjećaj ovisno o uvjetima i podlozi. DSC, sustav kontrole stabilnosti, postao je još bolji pa uz masu naprednih sigurnosnih sustava pruža i mogućnost optimiziranja zaustavnog puta u kišnim uvjetima tako što suši disk pločice.

Veće - prostranije - sigurnije

O izgledu nećemo mnogo. Tek o dimenzijama. Plus 49 mm u dužinu, plus 78 u širinu te plus 6 u visinu jasno upućuju kako je nova trojka postala još prostranija i ugodnija za putovanje. Ono što karoserija ne otkriva na pogled jest podatak kako je mnogo čvršća i lakša od prethodne – čak 25 posto veća čvrstoća jasno se odražava i na sigurnost pa serija 3 cilja samo na maksimalnih 5 EuroNCAP zvjezdica. Sa čak šest zračnih jastuka u seriji to ne bi smio biti problem. Bi-Xenon tehnologija i sustav koji zakreće snop svjetala u zavoju dodatni su detalji koji utječu na povećanu sigurnost i udobniju vožnju. Klima je uređaj, pak, postao još napredniji te zato znatno brže zagrijava/hladi kabinu. 

Idemo dalje?

Sve u svemu, nova je trojka opravdala zasluženi status. Gotovo svi preduvjeti za ostanak na tronu su prisutni. Gotovo svi, jer kupci će u omiljenoj europskoj klasi pokazati što misle o crtaćem umijeću gospodina Banglea.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 17. listopad 1994.

10-17-1994 Najduža vožnja taksijem

Najduža vožnja taksijem

Nakon 42.350 prijeđenih kilometara vozač taksija Jeremy Levine i dvoje putnika Mark Aylett i Carlos Aresse vratili su se u London s puta do Rta dobre nade u Južnoj Africi. Putnici su za avanturu platili nevjerojatnih 40.000 funti (oko 65.000 eura).

vs