Autor: Kristijan Ptičar Objavljeno: 13.11.2012. 15:28

Audi A4

Četvorka za 5

Riječ je, naravno, o potpuno novom modelu A4, automobilu koji je za Audi iznimno važan u realizaciji najavljenog cilja – dostizanje magične brojke od milijun prodanih primjeraka iduće godine. Audi, naime, bilježi rekordne rezultate diljem svijeta te je stoga ovaj optimističan plan i sasvim realan. Novi A4 zasigurno će vjetar usmjeriti u Ingolstadtska jedra, no krenimo redom.

Agresivan pogled

S izgledom, naravno, jer je dizajn ključan u premium segmentu. Ukratko, novi A4 predstavlja još jedno odlično izdanje Audijevog dizajnerskog tima. Ipak, osobnost mu nije jača strana jer su svi bitniji elementi gotovo preslikani s ostalih modela, posebice s prekrasnog coupea A5, no bez obzira na obiteljsku sličnost, novi je A4 zaista atraktivan. Ono nešto što nam je nedostajalo na fotografijama novi A4 u potpunosti projicira kada ga vidite uživo. Iznimno sportski agresivno ali istovremeno i s pravom dozom elegancije. LED-ice, naravno, djeluju sasvim drugačije u zbilji i definitivno su detalj koji se nikako neće svidjeti BMW fanovima kada ih ugledaju u retrovizoru. Sve u svemu, novi A4 možda djeluje i najatraktivnije u svom segmentu premium igrača i čini se kako mu je upravo BMW-ova trojka zacrtana lovina. Hoće li ju i uspjeti skinuti s trona najprodavanije limuzine segmenta ostaje da vidimo.

 

Nova konstrukcija

Uz izgled Audi se temeljito pozabavio i svim tehničkim komponentama. Najvažnija novost – prednja je osovina pomaknuta za 15 centimetara prema naprijed. Time je omogućen bolji smještaj motora i ostalih pripadajućih komponenti čime se uz snižavanje težišta u konačnici postiglo i ono najvažnije -  dinamičnije vozne osobine. Tome treba pridodati i povećanje međuosovinskog razmaka kao i prošireni trag kotača. Zaključak – stabilnost vozila je izvrsna što je još jedan razlog za brigu BMW-a. Iako minhenska «ekipa» preferira potpuno drugačiji koncept sa stražnjim pogonom, ostaje da vidimo kakva će biti vremena obaju konkurenata na test stazi.

 

Vrhunska tehnologija

Nadalje, valja spomenuti i potpuno nove sustave Drive Select, kojim vozač putem gumbiju na središnjoj konzoli određuje set-up ovjesa (sportski tvrdo ili udobno mekano) i ostalih komponenti te izvanredni Dynamiklenkung, odnosno dinamični volan kojim se smanjuje potreba za motanjem upravljača u gradu dok se pak na autocesti osjetljivost reducira za ugodniju vožnju. Zamislite zavoj pod 90 stupnjeva i isprobajte koliko Vam treba okreta volana. Istu tu stvar Audijev Dynamiklenkung smanjuje za duplo ili čak i više. Na autocesti, pak, upravljač postaje mekaniji što znači kako ćete ga više pomicati prilikom blagog skretanja ali će tako vožnja biti udobnija i putnici neće osjetiti zamorno trzanje automobila. Također, Audi je predstavio i sustaveAudi Side Assist i Audi Lane Assist koji upozoravaju na vozila u mrtvom kutu odnosno na opasno prelaženje trake.

 

Unutrašnjost na top nivou

Iznutra tipična Audi priča. Naravno, ovaj puta još bolja. Izrada i korišteni materijali su jednostavno perfektni, a prostranost je zaista izvanredna. Ugođaj u kabini također zaslužuje top ocjenu te još jednom potvrđuje kako Audi i u ovoj klasi silovito grabi naprijed. Ergonomija je također savršena, a sada je tu i izvrsni MMI (Multi Media Interface) sustav, trenutno najjednostavniji i najpraktičniji, jednom rječju – najbolji, Interface sustav na tržištu.

 

Zbogom pumpe-düse

Od uvođenja A4 će se nuditi s dva benzinca i tri dizelaša. Svi koriste izravni sustav ubrizgavanja goriva, dakle, Audi ali i cijeli Volkswagen koncern se oprašta od dizelskog crpka-brizgaljka (pumpe-düse) koncepta. Isti je, naime, imao prednosti, kao što je manja potrošnja i veća iskoristivost momenta no i prilični nedostatak – prilično grub rad motora. Audi se tako vraća common-railu koji ipak jamči puno uglađeniji rad. TDI je tako zadržao obujam od dvije litre i, sada, s common-railom razvija 143 KS. Uz njega TDI ponudu zaokružuju još dva V6 motora: 2.7 snage 190 KS te moćni 3.2 sa 240 KS. S njime A4 dostiže impresivne performanse: ubrzava za izvrsnih 6.1 sekundu, najveća brzina je 250 km/h uz deklariranu potrošnju od svega 6.9 litara na 100 km. Benzinci su 1,8 TFSI od 160 konja i V6 od 265 konja.

 

Od 34.000 Eura u Hrvatskoj

Cijene će se u Hrvatskoj kretati od 34 tisuće Eura za najslabiji benzinac i dizelaš, a prvi primjerci stižu potkraj studenog. Sve u svemu, novi je A4 izvrstan automobil i sigurno je kako Audi ima pravog aduta za borbu s Mercedesom i BMW-om.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 23. lipanj 1996.

Zanardijeva prva CART pobjeda

Alessandro Zanardi, bivši vozač Formule 1, osvojio je na današnji dan 1996. godine svoju prvu CART IndyCar utrku u Portlandu, Oregon, u bolidu Reynard-Honde.

vs

.::.