Autor: Kristijan Ptičar Objavljeno: 13.11.2012. 15:28

Audi A4

Četvorka za 5

Riječ je, naravno, o potpuno novom modelu A4, automobilu koji je za Audi iznimno važan u realizaciji najavljenog cilja – dostizanje magične brojke od milijun prodanih primjeraka iduće godine. Audi, naime, bilježi rekordne rezultate diljem svijeta te je stoga ovaj optimističan plan i sasvim realan. Novi A4 zasigurno će vjetar usmjeriti u Ingolstadtska jedra, no krenimo redom.

Agresivan pogled

S izgledom, naravno, jer je dizajn ključan u premium segmentu. Ukratko, novi A4 predstavlja još jedno odlično izdanje Audijevog dizajnerskog tima. Ipak, osobnost mu nije jača strana jer su svi bitniji elementi gotovo preslikani s ostalih modela, posebice s prekrasnog coupea A5, no bez obzira na obiteljsku sličnost, novi je A4 zaista atraktivan. Ono nešto što nam je nedostajalo na fotografijama novi A4 u potpunosti projicira kada ga vidite uživo. Iznimno sportski agresivno ali istovremeno i s pravom dozom elegancije. LED-ice, naravno, djeluju sasvim drugačije u zbilji i definitivno su detalj koji se nikako neće svidjeti BMW fanovima kada ih ugledaju u retrovizoru. Sve u svemu, novi A4 možda djeluje i najatraktivnije u svom segmentu premium igrača i čini se kako mu je upravo BMW-ova trojka zacrtana lovina. Hoće li ju i uspjeti skinuti s trona najprodavanije limuzine segmenta ostaje da vidimo.

 

Nova konstrukcija

Uz izgled Audi se temeljito pozabavio i svim tehničkim komponentama. Najvažnija novost – prednja je osovina pomaknuta za 15 centimetara prema naprijed. Time je omogućen bolji smještaj motora i ostalih pripadajućih komponenti čime se uz snižavanje težišta u konačnici postiglo i ono najvažnije -  dinamičnije vozne osobine. Tome treba pridodati i povećanje međuosovinskog razmaka kao i prošireni trag kotača. Zaključak – stabilnost vozila je izvrsna što je još jedan razlog za brigu BMW-a. Iako minhenska «ekipa» preferira potpuno drugačiji koncept sa stražnjim pogonom, ostaje da vidimo kakva će biti vremena obaju konkurenata na test stazi.

 

Vrhunska tehnologija

Nadalje, valja spomenuti i potpuno nove sustave Drive Select, kojim vozač putem gumbiju na središnjoj konzoli određuje set-up ovjesa (sportski tvrdo ili udobno mekano) i ostalih komponenti te izvanredni Dynamiklenkung, odnosno dinamični volan kojim se smanjuje potreba za motanjem upravljača u gradu dok se pak na autocesti osjetljivost reducira za ugodniju vožnju. Zamislite zavoj pod 90 stupnjeva i isprobajte koliko Vam treba okreta volana. Istu tu stvar Audijev Dynamiklenkung smanjuje za duplo ili čak i više. Na autocesti, pak, upravljač postaje mekaniji što znači kako ćete ga više pomicati prilikom blagog skretanja ali će tako vožnja biti udobnija i putnici neće osjetiti zamorno trzanje automobila. Također, Audi je predstavio i sustaveAudi Side Assist i Audi Lane Assist koji upozoravaju na vozila u mrtvom kutu odnosno na opasno prelaženje trake.

 

Unutrašnjost na top nivou

Iznutra tipična Audi priča. Naravno, ovaj puta još bolja. Izrada i korišteni materijali su jednostavno perfektni, a prostranost je zaista izvanredna. Ugođaj u kabini također zaslužuje top ocjenu te još jednom potvrđuje kako Audi i u ovoj klasi silovito grabi naprijed. Ergonomija je također savršena, a sada je tu i izvrsni MMI (Multi Media Interface) sustav, trenutno najjednostavniji i najpraktičniji, jednom rječju – najbolji, Interface sustav na tržištu.

 

Zbogom pumpe-düse

Od uvođenja A4 će se nuditi s dva benzinca i tri dizelaša. Svi koriste izravni sustav ubrizgavanja goriva, dakle, Audi ali i cijeli Volkswagen koncern se oprašta od dizelskog crpka-brizgaljka (pumpe-düse) koncepta. Isti je, naime, imao prednosti, kao što je manja potrošnja i veća iskoristivost momenta no i prilični nedostatak – prilično grub rad motora. Audi se tako vraća common-railu koji ipak jamči puno uglađeniji rad. TDI je tako zadržao obujam od dvije litre i, sada, s common-railom razvija 143 KS. Uz njega TDI ponudu zaokružuju još dva V6 motora: 2.7 snage 190 KS te moćni 3.2 sa 240 KS. S njime A4 dostiže impresivne performanse: ubrzava za izvrsnih 6.1 sekundu, najveća brzina je 250 km/h uz deklariranu potrošnju od svega 6.9 litara na 100 km. Benzinci su 1,8 TFSI od 160 konja i V6 od 265 konja.

 

Od 34.000 Eura u Hrvatskoj

Cijene će se u Hrvatskoj kretati od 34 tisuće Eura za najslabiji benzinac i dizelaš, a prvi primjerci stižu potkraj studenog. Sve u svemu, novi je A4 izvrstan automobil i sigurno je kako Audi ima pravog aduta za borbu s Mercedesom i BMW-om.

Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 27. lipanj 1990.

6-27-1990  NASCAR-ovi munjeviti dani

NASCAR-ovi munjeviti dani

Tvrtka Paramount Motion Pictures predstavila je na današnji dan 1990. godine film Days of Thunder, djelo istih ljudi koji su kreirali hit Top Gun. Glavne uloge igrali su Tom Cruise i Nicole Kidman.

vs