Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi Standard za bežično punjenje električnih automobila

Autor: MJ Objavljeno: 28.11.2023. 07:49

Induktivno punjenje

Usvojen standard za bežično punjenje električnih automobila

Standard za bežično punjenje električnih automobila

Međunarodno udruženje automobilskih inženjera (SAE International) odabralo je sustav pozicioniranja tvrtke Mahle kao globalno standardno rješenje za bežično punjenje električnih automobila

Induktivno odnosno bežično punjenje električnih automobila kudikamo je jednostavniji način punjenja električnih automobila budući da nema potrebe za petljanjem s kablovima ili traženjem punionica s odgovarajućim priključkom.

Pogotovo ako u takvu jednadžbu uvrstite i nepovoljne vremenske uvjete.

Tvrtka Mahle je razvila odgovarajući sustav pozicioniranja koji omogućava električnom automobilu da se jednostavno, pouzdano i precizno postavi točno iznad zavojnice za punjenje instalirane u podu, a koji je nedavno priznat od Međunarodnog udruženja automobilskih inženjera (SAE) kao globalni standard za bežično punjenje.

Podsjetimo, SAE International je neprofitna organizacija sa sjedištem u SAD-u koja okuplja više od 128.000 inženjera i tehnoloških stručnjaka iz automobilskih i srodnih djelatnosti s ciljem globalne standardizacije proizvoda i usluga.

Mahle_02

Rješenje za proizvođače koje je ponuđeno od strane tvrtke Mahle trebao bi omogućiti rapidan rast alternativnog tržišta za punjenje baterija električnih ili hibridnih automobila.

Mahleov sustav pozicioniranja DIPS (Differential Inductive positioning System) je baziran na magnetskom polju te automatski uspostavlja vezu s kontroliranom točkom punjenja čim se električni automobil približi.

Poseban navigacijski sustav u vozilu pruža potporu vozaču kao bi se vozilo idealno pozicioniralo.

Sam proces punjenja nakon toga započinje automatski. Sustav također radio i kod vozila s autonomnim parkiranjem gdje se umjesto vozaču upute prosljeđuju parkirnom sustavu.

Prilikom razvoja Mahle je aktivno surađivao s tvrtkama Witricity i Siemens, a dobra je vijest da proces ne ometaju ni loši vremenski uvjeti poput kiše ili snijega.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 22. veljača 1923.

Milijuntni Chevrolet

Na današnji dan 1923. godine proizveden je milijuntni Chevrolet. Ova je tvrtka osnovana kada je William Durant zaposlio Loiusa Chevroleta, švicarskog trkaćeg vozača i zvijezdu Buick Racing Teama, kako bi dizajnirao novi automobil...

vs

.::.