Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi Nova Škoda Epiq s dosegom od 400 km

Autor: MJ Objavljeno: 15.03.2024. 14:24

Škoda Epiq: mali električni SUV za 25.000 eura

Nova Škoda Epiq s dosegom od 400 km

Škoda je otkrila prve detalje o novom malom električnom SUV-u koji bi trebao biti ulazni električni model te koštati manje od 25.000 eura, a serijska izvedba je najavljena za sljedeću godinu.

S 4,1 m duljine, Epiq je neznatno kraći od Yetija, ali nudi automobil veći prtljažnik s impresivnih 490 litara u usporedbi s Yetijevih 416 litara.

U unutrašnjosti ima puno tradicionalnih Simply Clever rješenja, uključujući plutajuću središnju konzolu s praktičnim mjestom za bežično punjenje telefona, duboke pretince u  vratima, kukice za vrećice u prtljažniku, itd.

Skoda_Epiq_02

Naravno i ovdje dominira veliki središnji zaslon osjetljiv na dodir, ali raduje što su zadržani i fizički prekidači. Umjesto ključa bi trebali koristiti pametni telefon koji će služiti kao digitalni ključ, a naravno materijali su održivi.

Epiq je najnovija interpretacija Škoda dizajnerskog jezika te dosta podsjeća na koncept Vision 7S. Ono što je već započeto na aktualnim modelima, ovdje je kompletirano jer više nigdje nema tradicionalnog Škoda logotipa već je zamijenjen natpisima.

Skoda_Epiq_03

Matrix-LED prednja svjetla odvojena su od dnevnih svjetala – kao što su bila na prvoj generaciji Yetija te se nalaze ispod glavnih svjetala i spajaju se na crnu plohu koja je rastegnuta cijelom širinom vozila.

Bočni profil ima naglašene lukove kotača okružene crnom oblogom, dok se jasna ramena

Epiq će sjediti na maloj MEB platformi Volkswagen grupe koja će se također koristiti za nadolazeći Volkswagen ID. 2 i Cupra Raval, a proizvodit će se u istoj tvornici u Pamploni u Španjolskoj.

Skoda_Epiq_04

Iako je Škoda najavila kako će Epiq imati domet do preko 400 km, nije objavila nikakve dodatne tehničke informacije.

Što se tiče imena Epiq, ono slijedi Škodinu strategiju imenovanja električnih SUV modela čiji naziv počinje s E i završava na Q, a potonje vrijedi za SUV modele.

Sam naziv dolazi od od starogrčke riječi "epos" što znači riječ, stih, priča ili pjesma.

Skoda_Epiq_05

Epiq je jedan od šest novih Škoda električnih automobila koji će biti lansirani tijekom sljedećih godina.

Prva će stići Škoda Elroq prije kraja ove godine, a ostale uključuju ažurirane verzije Enyaqa, proizvodnu verziju koncepta Vision 7S te još jedan manji model za koji se Škoda nada da bi mogao konkurirati Daciji Springu s cijenom oko 20.000 eura.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 22. travanj 1970.

4-22-1970 Prvi Dan planeta Zemlje

Prvi Dan planeta Zemlje

Prva proslava Dana planeta Zemlje (Earth Day) održana je u zajednicama diljem SAD-a. Earth Day je kreacija senatora Gaylorda Nelsona, stvorena zbog rastuće zabrinutosti o stanju okoliša jer veliki doprinos zagađenju okoliša imaju i automobili.

vs

.::.