Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi Nio ima 30 stanica za zamjenu u Europi

Autor: MJ Objavljeno: 01.12.2023. 17:58

Nio proširuje mrežu stanica za zamjenu baterija

Nio ima 30 stanica za zamjenu u Europi

Nio je kineski proizvođač električnih vozila koji (uz punjenje) jedini nudi i mogućnost zamjene baterija. Proces zamjene baterija je potpuno automatiziran te traje svega pet minuta, odnosno tek nešto duže od punjenja spremnika goriva.

Vozilo se automatski naveze i pozicionira na rampu za zamjenu i roboti samostalno skinu vijke i konektore, odvoje bateriju koja se odvozi u skladište, a sustav dostavlja punu bateriju koja se onda spoji na vozilo.

Cijeli proces traje 277 sekundi, odnosno manje od 5 minuta. Nakon skidanja se svaka baterija testira i ako je ispravna ide na punjenje, a u slučaju nekih grešaka baterija se mora servisirati prije ponovnog punjenja.

Kupac procesom upravlja preko aplikacije na telefonu ili infotainment zaslonu gdje bira stanicu za zamjenu, rezervira termin te plaća uslugu. Pri tome može birati između tri veličine baterija (75, 84 i 100 kWh) ovisno o potrebama i dostupnosti baterija u određenoj stanici.

NIO_Malmo_2

Nio je upravo objavio kako je u Malmöeu otvorio 30. po redu stanicu za zamjenu baterija u Europi, koje se nalaze u pet zemalja.

Nova stanica može napraviti 408 promjena na dan te spremiti 21 bateriju.

Osim u Europi, Nio ima glavninu stanca u Kini, a trenutno je operativno ukupno 2.217 stanica za zamjenu. Do sada su korisnici napravili gotovo 33 milijuna zamjena baterija.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 22. travanj 1970.

4-22-1970 Prvi Dan planeta Zemlje

Prvi Dan planeta Zemlje

Prva proslava Dana planeta Zemlje (Earth Day) održana je u zajednicama diljem SAD-a. Earth Day je kreacija senatora Gaylorda Nelsona, stvorena zbog rastuće zabrinutosti o stanju okoliša jer veliki doprinos zagađenju okoliša imaju i automobili.

vs

.::.