Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi Mercedes-Benz Concept CLA: 750 km dosega

Autor: MJ Objavljeno: 04.09.2023. 00:07

Mercedes-Benz Concept CLA: najava nove MMA platforme

Mercedes-Benz Concept CLA: 750 km dosega

Mercedes-Benz je predstavio Concept CLA, električnu coupe limuzinu s četvero vrata i više od 750 km dosega.

Concept CLA koristi pogon iz koncepta Vision EQXX, koji uspio prevesti više od 1.000 km s jednim punjenjem.

Mercedes navodi da se radi i konceptu koji je vrlo blizu serijskoj proizvodnji te najavljuje nadolazeću obitelj kompaktnih automobila.

Prema riječima izvršnog direktora Ole Kalleniusa, kompaktna gama trebala bi imati coupe s četvora vrata, karavan i dva SUV-a.

23C0311_009

Concept CLA ima električni sustav s naponom od 800 V koji omogućuje snagu punjenja do 250 kW, odnosno punjenje energije dostatne za 400 km u samo 15 minuta.

S visokom učinkovitošću, odnosno vrlo malom potrošnjom od samo 12 kWh/100 km, Concept CLA je jedan od najštedljivijih vozila današnjice.

Concept CLA bit će prvi automobil izgrađen na MMA platformi, koju Mercedes opisuje kao "prvo električnu", što znači da se također koristiti i za motore s unutarnjim izgaranjem.

23C0311_105

Pogon je na stražnje kotače, ali će MMA platforma također uključivati opcije pogona na sve kotače.

Ostale značajke MMA uključuju dvije različite kemije baterijskih ćelija, s izborom početne LFP (litij-željezno fosfatne) baterije ili izvedbu s anodom od silicijeva oksida koja omogućuje veću energetsku gustoću.

Mercedes ističe da su paketi baterija lakši i čvršći od trenutnih konfiguracija, dijelom zahvaljujući korištenju ljepila umjesto vijaka za spajanje modula.

23C0311_003

Concept CLA koristi električni motor od 175 kW spojen s dvostupanjskim prijenosnikom. Novi motor, razvijen u tvrtki, koristi znatno manje rijetkih metala.

Mercedes opisuje unutrašnjost koncepta kao "minimalističku eleganciju prožetu tehnologijom" koja kombinira organske materijale poput konoplje i kože s površinama visokog sjaja; paleta boja je srebrna i kristalno bijela, s plavim i ljubičastim detaljima.

Kao i kod drugih novih Mercedesovih modela, korisničko sučelje će biti MBUX sustav koji uključuje i Superscreen.

23C0311_127

Također, vozila na MMA platformi bit će i prva koja će u potpunosti koristiti MB.OS operativni sustav

MMA vozila će se proizvoditi u Mercedesovim tvornicama u Njemačkoj, Mađarskoj i Kini, a električni, hibridni i benzinski modeli proizvodit će se na istim linijama.

23C0311_022
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 23. lipanj 1996.

Zanardijeva prva CART pobjeda

Alessandro Zanardi, bivši vozač Formule 1, osvojio je na današnji dan 1996. godine svoju prvu CART IndyCar utrku u Portlandu, Oregon, u bolidu Reynard-Honde.

vs

.::.