Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi Concept Skytop je najljepši BMW posljednjih godina

Autor: MJ Objavljeno: 26.05.2024. 16:25

BMW Concept Skytop: prekrasni targa GT kao posveta legendarnim modelima

Concept Skytop je najljepši BMW posljednjih godina

BMW Concept Skytop je prekrasni targa GT dvosjed koji nas vraća u doba elegantnih BMW modela.

I dok dizajn recentnih serijskih BMW modela izaziva dosta prijepora oko veličine "bubrega", i ostalih detalja, oko izgleda studije BMW Concept Skytop, prijepora sigurno neće biti jer će se svi složiti kako je prekrasan.

BMW Concept Skytop_01

Prikazan na svjetskom okupljanju ljepote automobilske industrije,  Concorso d‘Eleganza Villa d‘Este, na bali jezera Como, Concept Skytop reinkarnira neke od najljepših BMW-a, prije svega Z8 ili 503.

Concept Skytop zapravo je aktualni BMW serije 8, "obučen" u poluotvorenu "targa" karoseriju, a elegantna i sofisticirana estetika zauzima središnje mjesto.

Prednji dio je znatno suzdržaniji i elegantniji od onih na mnogim aktualnim BMW modelima.

BMW Concept Skytop_02

Za razliku od serije 7 koja golemim "bubrezima" izaziva oprečne reakcije, Concept Skytop ima relativno malu, osvijetljenu, bubrežastu rešetku ispod zašiljene haube, oponašajući legendarni nos morskog psa povijesnih BMW-a poput originalnog CS Coupea.

Obzirom da se bazira na seriji 8, to znači da se za pogon koristi isključivo pogonski sklop s motorima s unutarnjim izgaranjem, a svojevrsni korak unatrag je i ručica mjenjača umjesto prekidača, što je rješenje koje se koristi na novim modelima.

BMW Concept Skytop_03

Kabina s istim osnovnim rasporedom instrumenata otkriva još više sličnosti sa serijom 8, iako su ugrađeni neki elementi prije facelifta, kao što je spomenuta ručica mjenjača.  

Kako je ovdje motor u drugom planu, BMW ne navodi nikakve podatke, osim da se radi i najsnažnijem motoru u ponudi.

BMW Concept Skytop_04

U svakom slučaju se radi o 4,4-litarskom V8 motoru, ali to može biti "normalna" verzija iz 850 s 390 kW (530 KS) ili nešto jača izvedba iz M8 sa 460 kW (625 KS).

U oba slučaja je prijenos preko 8-brzinskog Steptronic automatskog mjenjača te pogon na sve kotače.

BMW Concept Skytop_05

Iako se radi o konceptu, Concept Skytop je dramatično odstupanje od trenutnog BMW dizajnerskog izričaja te ostaje za vidjeti radi li se o hommageu legendarnim modelima ili smjeru u budućnost.

BMW Concept Skytop_06
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 24. lipanj 1900.

Promet u nacionalnom parku Yosemite

Oliver Lippincott na današnji je dan 1900. godine postao prva osoba koja je u nacionalni park Yosemite ušao motornim vozilom, točnije, tzv. Locomobilom.

vs

.::.