Vidiauto Automobili Automoto sportovi Dacia Sandrider za Dakar 2025

Autor: MJ Objavljeno: 30.01.2024. 14:04

Dacia trkaći prototip Sandrider za nastup na Dakaru 2025.

Dacia Sandrider za Dakar 2025

Dacia će sljedeće godine nastupiti na reliju Dakar s modelom Sandrider, posebno razvijenom automobilu koji se temelji na konceptu Manifesto.

Nakon Dustera, Dacia sada ima i Sandrider, a buggy s karoserijom od ugljičnih vlakana, kojeg je konstruirao britanski Prodirive, zadržava logiku Dacia automobila te nema nepotrebnih dodataka, ali s fokusom na aerodinamiku i terenske mogućnosti.

Sandrider3

Ugradnjom najosnovnijih panela na karoseriji Dacia je smanjila masu Sandridera za oko 15 kg, a u pustinji je svaki gram važan.

Ipak za razliku od Manifesta, Sandider ima vrata, a podvozje je posebno ojačano kako bi preživjelo torturu vožnje po pustinji.

Pokreće ga 3.0 V6 motor s dvostrukim turbopunjačem, za pretpostaviti je da se radi o motoru koji se ugrađuje u Nissan 400Z, a troši sintetičko gorivo koje dobavlja glavni sponzor relija, saudijska tvrka Aramco.

Sandrider1

Najeća snaga je 265 kW (360 KS) pri 5.000 o/min, a najveći moment je 539 Nm ori 4.250 o/min.

Prijenos snage je na sve kotače preko 6-brzinskog sekvencijalnog mjenjača.

Kako bi se smanjilo zagrijavanje bolida i posade, u panele od karbonskih vlakana su ugrađeni posebni pigmenti koji blokiraju infracrveno zračenje.

Sandrider

Također, sjedala su presvučena antibakterijskim materijalom koji automatski regulira vlagu, što je jako važno kod znojenja na visokim temperaturama.

Ugrađena je i magnetna ploča na koju se mogu postaviti vijci kotača, kako se ne bi izgubilu u pijesku prilikom promjene kotača.

Sandrider4

S duljinom od 414 cm Sandrider je tek malo dulji od Sandera, a premijeru će imati na reliju Maroko u listopadu, što će biti zagrijavanje za Dakar u siječnju sljedeće godine.

U momčadi su deveterostruki svjetski prvak u reliju Sébastian Loeb, peterostruki pobjednik Dakara Nasser Al-Attiyah te  Rally-Raidom pobjednica svjetskog kupa u rally-raidu Cristina Gutiérrez.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 22. veljača 1923.

Milijuntni Chevrolet

Na današnji dan 1923. godine proizveden je milijuntni Chevrolet. Ova je tvrtka osnovana kada je William Durant zaposlio Loiusa Chevroleta, švicarskog trkaćeg vozača i zvijezdu Buick Racing Teama, kako bi dizajnirao novi automobil...

vs

.::.