Vidiauto Testovi Testirali smo... Renault Megane Grandtour E-Tech TEST

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 13.03.2021. 08:13

Dobar spoj 

Renault Megane Grandtour E-Tech Plug-in Hybrid 160 Edition One TEST

Renault Megane Grandtour E-Tech TEST

Vozite li se uglavnom po gradu, s ovako motoriziranim Meganeom možete voziti i samo na struju, uz uvjet da redovito punite bateriju. Odziv na gas je dobar, a sve dok ima struje u bateriji i na otvorenoj će cesti trošiti svega par litara. Jedini mu je pravi problem cijena.

Renault je prošle godine predstavio dotjeranu izvedbu Meganea, a tom prilikom je predstavljena i plug-in izvedba koja je trenutno dostupna samo u karavanskoj Grandtour inačici, a kakvu smo imali prilike testirati u bogatoj Edition One opremi.

Renault Megane Grandtour E-Tech Plug-in Hybrid 160 Edition One 01

Dotjerivanje na pola životnog vijeka je donijelo blage kozmetičke dorade prednjeg dijela vozila. Tako se tu može primijetiti novi branik s novim svjetlima za maglu, a sada Megane serijski dolazi s LED svjetlima, ali i s LED dnevnim svjetlima C oblika. U ponudu su stigle i nove boje karoserije, kao i novi dizajn aluminijskih naplataka, a promjene se mogu vidjeti i na stražnjem braniku, kao i na grafici stražnjih svjetala. Sve to je donijelo nešto elegantnijem ukupnom dojmu ovog automobila.

Dizajn i praktičnost

Posljednja generacija Meganea je kod predstavljanja donijela još uvijek aktualan dizajnerski izričaj s karakterističnim prednjim svjetlima, a u svim karoserijskim izvedbama je dizajn skladan i oku privlačan, čak i kod limuzinske izvedbe, što je rijetkost u ovoj klasi. Doduše, nije ni da ima više puno konkurencije, no nije ni loše spomenuti kako i ta opcija postoji.

Renault Megane Grandtour E-Tech Plug-in Hybrid 160 Edition One 14

Bočna linija izgleda prilično duga, zahvaljujući dugom krovu i prilično niskoj silueti, a svakako treba naglasiti i kako karavanska inačica ima i nešto veći međuosovinski razmak, a i čitavo vozilo se proteglo na popriličnu dužinu od 4.626 mm. Nekad su vozila srednje klase bila toliko duga.

Renault Megane Grandtour E-Tech Plug-in Hybrid 160 Edition One 09

Dizajn stražnjeg dijela vozila je prilično jednostavan, ali i dalje prepoznatljiv zahvaljujući karakterističnom dizajnu stražnjih svjetala. Uz to, stražnja vrata su prilično velika i široka, a podnica niska, što doprinosi praktičnosti.

Renault Megane Grandtour E-Tech Plug-in Hybrid 160 Edition One 04

Tu je i prtljažnik koji je manji u odnosu na izvedbe bez hibridnog sustava i broji 389 litara, dok se preklapanjem stražnjih sjedala dobiva obujam od 1.372 litre. Treba naglasiti i kako je ispod podnice smješten i prostor za spremanje kablova. No da je i dalje riječ o velikom prostoru govori i priložena fotografija gdje je u Megane Grandtour E-Tech utovarena perilica, a uz koju stane gotovo još jedna. I hibridna izvedba je praktična, gotovo kao i obična.

Renault Megane Grandtour E-Tech Plug-in Hybrid 160 Edition One 02

Unutrašnjost

U unutrašnjosti je prilikom redizajna također pripremljeno nekoliko novosti. Manje su one u dizajnu presvlaka i nešto drugačijih nijansi boja, a veće se odnose na digitalnu instrument ploču, ali i novi središnji multimedijski zaslon i softver, te komande klima uređaja.

Renault Megane Grandtour E-Tech Plug-in Hybrid 160 Edition One 05

Digitalna instrument ploča je prilagođena hibridnom sustavu, a možete joj i sami prilagoditi izgled, prilično je jednostavnog dizajna, no istovremeno je pregledna i laka za korištenje, a uvijek možete vidjeti sve važne informacije bez da pritišćete neku tipku. Novi središnji zaslon dijagonale 9,3-inča (Paket Navigacija E-Tech – 6.000 kn) donosi i najnoviju inačicu softvera koja je sada ljepšeg dizajna, brža u radu i nudi više mogućnosti prilagodbe, što dovodi do intuitivnijeg korištenja. Tome pomažu i nove komande klima uređaja koje su sada odvojene od zaslona i moguće je mijenjati osnovne postavke uz pomoć kotačića.

Prostora na prednjim sjedalima ima i više nego dovoljno, dovoljno su profilirana i prilično udobna. Središnji naslon za ruke je dovoljno širok da se vozač i suvozač ne dodiruju laktovima, a voljeli bi da je malo deblje podstavljen, jer nakon duže vožnje počinje žuljati. Posebice u izvedbi s automatskim mjenjačem, kada desnu ruku ne trebate povremeno micati radi prebacivanja brzina.

Renault Megane Grandtour E-Tech Plug-in Hybrid 160 Edition One 06

Iznad prosjeka klase je prostora i na stražnjim sjedalima. To treba zahvaliti 43 mm većem međuosovinskom razmaku u odnosu na izvedbu s 5 vrata, što direktno nudi i više centimetara za koljena, a zahvaljujući i dužoj liniji krova, više je i prostora za glavu. Tako da će se na stražnjim sjedalima ugodno smjestiti i dvije osobe i za duže putovanje, dok će u troje biti ugodno ipak samo djeci. Za pohvalu su i ventilacijski otvori, kao i dva standardna USB priključka te dodatna 12V utičnica, pa punjenje gadgeta neće biti problem.

Motor i vožnja

Testni Megan je opremljen plug-in hibridnim sklopom koji se sastoji od 1,6-litrenog atmosferskog benzinskog motora koji razvija maksimalnu snagu od 91 KS te od dva elektromotora snage 67 KS i 34 KS, a sustav je uparen s MultiMode automatskim mjenjačem koji radi na principu mjenjača iz Formule 1. Ukupna snaga sustava je pak 160 KS. Svakako treba naglasiti da je glavni pokretač automobila elektromotor, a ne benzinski, kako je inače slučaj, no to vrijedi samo ako je baterija dovoljno napunjena.

Renault Megane Grandtour E-Tech Plug-in Hybrid 160 Edition One 03

A kako sve funkcionira? Jako dobro. Ako redovito punite bateriju, jutarnji odlasci na posao i popodnevno vraćanje kući možete odvoziti i samo na struju. Doseg nam je u gradu s punom baterijom bio oko 50-ak kilometara, a ako malo jače pritisnete papučicu gasa, pali se i benzinski motor, a u tom slučaju je potrošnja oko 3 litre.

Renault Megane Grandtour E-Tech Plug-in Hybrid 160 Edition One 08

Na otvorenoj cesti će potrošnja biti ista, no kad se baterija isprazni, potrošnja raste na oko 6 litara, dok će na autocesti rado popiti i oko 8 litara. Odlazak na more bi uz laganiju vožnju bez problema mogao proći s prosjekom manjim od 6 litara, a čak i manjim ako pak putujete starom cestom, gdje ćete ipak imati prilike napuniti bateriju regeneracijom kočenja ili vožnje nizbrdo.

Renault Megane Grandtour E-Tech Plug-in Hybrid 160 Edition One 07

Mjenjač radi dobro i rijetko trza, pa je u odnosu na EDC mjenjače, kakvi se inače mogu dobiti u Renaultu, ugodno iznenađenje, a prebacivanje s benzinskog na električni pogon i obrnuto se ni ne osjeti, osim što osjetite snažnije ubrzanje. Inače, za ubrzanje od 0 do 100 km/h ovom modelu treba 9,8 sekundi, dok mu je maksimalna brzina 183 km/h. Sasvim dovoljno.

Renault Megane Grandtour E-Tech Plug-in Hybrid 160 Edition One 11

Što se pak udobnosti tiče, ona je tipično za francuska vozila, što znači kako je udobna, ali ne i premekana. Bez obzira na nešto veću masu, Megane Grandtour E-Tech se vozi lako i udobno. Dobro drži pravac i teško ćete ga izbaciti iz zadane putanje.

Zaključak i cijene

Renault Megane Grandtour E-Tech Plug-in Hybrid 160 Edition One s dodatnom opremom košta 271.940 kuna, dok mu je cijena bez nje 252.900 kuna. Početni hibridni model dolazi s opremom Intens koji je dobavljiv po cijeni od 242.900 kuna.

Renault Megane Grandtour E-Tech Plug-in Hybrid 160 Edition One 17

Razlika je to od 62.000 kuna u odnosu na turbo dizel izvedbu s EDC automatskim mjenjačem i Edition One opremom, koja nudi snagu od tek 115 KS i koja košta 190.900 kuna. U prilog hibridnoj inačici ide puno bolji mjenjač, ali i puno snažniji sustav koji nudi bolja međuubrzanja, a ako redovito punite bateriju i puno povoljniju vožnju. Doduše, uz eventualne poticaje razlika u cijeni je manja, no nekako imamo osjećaj kako će domaći kupci ipak radije izabrati dizelski motor. Posebice početni model Zen koji košta 155.900 kuna i koja je najpovoljnija inačica Grandtour izvedbe Meganea. Najpovoljniji benzinski Megane Grandtour dolazi sa 140 KS snažnim turbo benzincem po cijeni od 164.900 kuna, dok u Edition One opremi s EDC mjenjačem košta 189.900 kuna.

Renault Megane Grandtour E-Tech Plug-in Hybrid 160 Edition One 10

Megane Grandtour E-Tech je jako dobro napravljen automobil koji nudi udobnu vožnju i nisku potrošnju te dovoljno prostora za putnike, no cijena mu je trenutno veliki teret.

Renault Megane Grandtour E-Tech Plug-in Hybrid 160 Edition One 16

Tehničke karakteristike

Megane Grandtour E-Tech Plug-in Hybrid
Vrsta motora: Plug-in hibrid
Obujam motora: 1598 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 160 KS pri 5600 o/min
Snaga u kWh: 117 kWh pri 5600 o/min
Okretni moment: 144 Nm pri 3200 o/min
Mjenjač: automatski
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 9,80 s
Maksimalna brzina: 183 km/h
Potrošnja (grad): ---
Potrošnja (otvorena cesta): ---
Potrošnja (kombinarano): 1,30 l/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 5,40 l/100 km
CO2 emisija: 28 g/km
Duljina: 4626 mm
Širina: 1814 mm
Visina: 1449 mm
Međuosovinski razmak: 2669 mm
Obujam prtljažnika: 389 l
Masa vozila: 1678 kg
Gume: 205/55 R16
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 271940 kn
Ključne riječi:
Renault Megane Grandtour E-Tech Plug-in Hybrid 160 Edition One test
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 16. svibanj 1956.

Otvoren GM-ov centar

Na današnji dan 1956. godine General Motors je svečano otvorio svoj GM Technical Center u Warrenu, Michigan, vrijedan 125 milijuna dolara. Taj je centar bio djelo Alfreda Sloana i GM-ovog dizajnera Harleya Earla.

vs