Vidiauto Testovi Testirali smo... Renault Captur Intens TCe 100 LPG TEST

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 21.03.2022. 11:55

Preko 1000 km samo s jednim punjenjem? Moguće! 

Renault Captur Intens TCe 100 LPG TEST

Renault Captur Intens TCe 100 LPG TEST

Renault Captur se trenutno nudi s benzinskim, hibridnim i pogonom na plin, a baš ovaj potonji nudi najbolji omjer uloženo/dobiveno za sve one koji mnogo putuju, što zbog povoljnije vožnje, što zbog autonomije s puna oba spremnika od preko 1000 kilometara!

Renault Captur je jedan od najpopularnijih modela u ovoj klasi, a u Renaultu vjerojatno nisu ni mogli zamisliti kakav će hit postati Captur, kada su 2013. godine u Ženevi prikazali prvu generaciju ovog modela. Krajem 2019. godine Renault predstavlja drugu generaciju Captura, koja je donijela nekoliko novosti, kao što su plug-in hibridni i standardni hibridni pogonski sklop, a od 2021. u ponudi više nema dizel motora, no za one koji prelaze mnogo kilometara, a ne žele hibrid, Renault je ponudio i izvedbu s tvornički ugrađenim plinom.

Renault-Captur-Intens-TCe-100-LPG-04

Jednolitreni turbo benzinac je kombiniran s plinskim pogonom, a tvornička ugradnja znači i neka elegantnija rješenja nego naknadne ugradnje. Tako je priključak za punjenje spremnika plinom ispod istog poklopca kao i onaj za punjenje benzina, a spremnik od 40 litara plina, od kojih je iskoristivo 32 litre, nalazi se u podnici prtljažnika umjesto rezervnog kotača. Šteta je samo što prekidač za vožnju na plin nije elegantnije riješen, iako svojom pozicijom lijevo dolje od volana nije nametljiv i teško ga je za vidjeti. No tu je putno računalo koje pokazuje vrijednosti za benzinski i plinski pogon odvojeno, pa uvijek znate sve vrijednosti. Ako vam se sve ovo čini poznato, nije ni čudno, jer se isti pogonski sklop ugrađuje i u Clio LPG, Sandero Eco-G i u Duster Eco-G.

Renault-Captur-Intens-TCe-100-LPG-17

Ako ste na svojoj benzinskoj postaji gdje uvijek točite gorivo imali svog omiljenog prodavača s kojim ste uvijek razmijenili nekoliko zgodnih rečenica koje su njemu i vama popravile dan, kupnjom ovog modela rjeđe ćete ga viđati i s time se morate pomiriti. Iako ste pomislili da se doseg iz naslova možda odnosi na Captur s pogonom na struju, ipak se ovdje radi o dva tvornički ugrađena tanka za punjenje tradicionalnim pogonskim gorivima. Jedan sa benzinskim a drugi s LPG gorivom, ali upravo način na kojim je to zamišljeno od inženjera u Renaltu možda vas zavara u osjećaju vožnje i činjenici da ćete vrlo rijetko svraćati na benzinsku postaju kako bi točili gorivo.

Dizajn i praktičnost

Jeste li ikada čuli da se nekome Captur ne sviđa? Nismo ni mi, pa je jasno kako su u Renaultu odlično pogodili dizajn. Doduše, druga je generacija dosta nadmašila prvu u svim smjerovima, no i dalje je riječ o prilično kompaktnom primjerku. Tako u dužinu mjeri 4227 mm, u širinu 1797 mm i u visinu 1576 mm, dok mu je udaljenost od tla 142 mm, što je i više nego dovoljno za penjanje na rubnike ili vožnju neasfaltiranom cestom do vikendice.

Renault-Captur-Intens-TCe-100-LPG-18

Sprijeda Captur donosi aktualan obiteljski dizajnerski potpis, što znači svjetla u obliku slova C, a serijski dolaze i dnevna LED svjetla C oblika, ali i standardna svjetla u LED tehnologiji. Serijska su i stražnja LED svjetla, koja su također C oblika, a elegantno su uklopljena u dizajn stražnjeg dijela.

Renault-Captur-Intens-TCe-100-LPG-22

Straga dominiraju velike i čiste površine, a srebrni umetci na braniku razbijaju monotoniju. Također, sada je straga samo Renault logo, unutar kojeg je smještena kamera, te natpis Captur, bez dodatnih natpisa modela, motora ili opreme. Gledajući s boka, 17-inčni aluminijski naplatci mu dobro stoje, a prava je šteta što stražnja stakla nisu dodatno zatamnjena, što bi se odlično uklopilo uz crni krov i srebrnu aluminijsku lajsnu koja prati donji rub bočnih prozora.

Renault-Captur-Intens-TCe-100-LPG-08

Kako su dimenzije veće, tako Captur nudi i veći prtljažnik od prethodnika, pa tako u osnovi zaprima 422 litre, dok se preklapanjem stražnje klupe korisni obujam povećava na 1275 litara. LPG izvedba nudi jednak prtljažni prostor kao i standardni benzinac, a razlog tome je što je spremnik plina ugrađen na mjesto rezervnog kotača. Time je i dalje dostupna dvostruka podnica, kao i potpuno ravna utovarna površina.

Renault-Captur-Intens-TCe-100-LPG-09

Unutrašnjost

Unutrašnjost je moderna, jednostavna za korištenje i prilično prostrana. Svatko tko je sjedio ili vozio noviji Renault odmah će znati gdje se što nalazi, dok će se svi ostali jako brzo naviknuti na sve.  Volan posjeduje sve tipke za upravljanje, no komande radija i handsfree sustava su na posebnom nosaču ispod volana. Kad jednom naučite gdje je koja tipka, bez ikakvih problema ćete moći upravljati njime.

Renault-Captur-Intens-TCe-100-LPG-25

Instrument ploča je digitalna, no središnji dio dijagonale 7 inča je moguće podešavati, dok se s lijeve i desne strane nalaze pokazivač temperature i razine goriva, i njih nije moguće mijenjati. Doduše, voljeli bi da se zaslon može više prilagođavati, no možda će se moći u budućnosti, Ovako ste ipak prepušteni samo na nekoliko opcija. No ono što je za pohvalu je što je uvijek prikaz iznimno pregledan.

Središnjom konzolom dominira okomiti 9,3-inčni zaslon s navigacijom, koji se doplaćuje, a koji je posljednje generacije, pa donosi moderan izgled, lako korištenje i prosječnu brzinu izvođenja. Podno njega su fizičke ''klavirske tipke'', a tu su i izdvojene komande automatskog klima uređaja. Ako vam je dizajn poznat, nije ni čudno, jer iste komande koriste i neki drugi modeli, a podešavanje je lako i bez micanja pogleda s ceste. Također, iznenađujuće je kako se dvozonski klima uređaj ne nudi ni u doplati, no to će vjerojatno biti ispravljeno kod redizajna. Tu su i praktični pretinci, kao i središnji naslon za ruke s dodatnim zatvorenim pretincem.

Renault-Captur-Intens-TCe-100-LPG-05

Prostranost je veća nego kod prethodnika, a sprijeda je prostora zaista na pretek, čak i za iznimno visoke vozače, a svi će lako naći svoju idealnu vozačku poziciju zahvaljujući izdašnom podešavanju volana i sjedala. Prostora je dovoljno i u širinu, pa će se rijetko vozač i suvozač sudarati laktovima.

Renault-Captur-Intens-TCe-100-LPG-07

Straga je također više prostora za koljena, ali i za glavu, pa se ni odrasli neće osjećati skučeno. Tu su i ventilacijski otvori koji će omogućiti dobro hlađenje ljeti, a putnike straga očekuju i dva USB priključka za punjenje gadgeta, ali i dodatna 12V utičnica. Sve što trebate.

Motor i vožnja

Jednolitreni turbo benzinac u kombinaciji s tvornički ugrađenom plinskom instalacijom razvija različitu snagu, ovisno na što se trenutno vozi. Tako pri vožnji na benzin razvija maksimalnu snagu od 67 kW/91 KS i pritom nudi 160 Nm okretnog momenta koji je dostupan od 2100 okretaja, dok pri vožnji na LPG razvija maksimalnu snagu od 74 kW/100 KS i pritom nudi mrvicu više okretnog momenta - 170 Nm, koji je dostupan od 2000 okretaja.

Renault-Captur-Intens-TCe-100-LPG-10

Sustav je povezan sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem, a snaga se prenosi na prednje kotače. Ako ne znate kako je riječ o vozilu koji ima i plinsku instalaciju, u vožnji nećete moći osjetiti razliku ili nekakvu promjenu u vožnji. Na koju vrstu goriva se vozite moći ćete vidjeti na prekidaču lijevo od volana, putem kojeg se može i ručno prebacivati između vrste pogonskog goriva.

Renault-Captur-Intens-TCe-100-LPG-06

Maratonski test s ovom izvedbom Captura odlučili smo napraviti vozeći se autocestom cijelom dionicom testa i mareći samo za prometne propise i propisane brzine koje su bile naznačene, jer da smo i htjeli nismo mogli prevariti kamere Tutor sustava kojima su Talijani lukavo premrežili sve svoje autoceste. No ipak vozili smo vrlo dinamično namjerno ne čuvajući potrošnju na eko modu kako bi vidjeli što možemo dobiti od dva tanka, te do kuda će nas dovesti bez ponovnog punjenja spremnika. Odlučili smo natankati automobil LPG-om i benzinom na izlazu iz Zagreba, kad je brojač kilometara pokazivao 8720 km, te vozeći se preko slovenske autoceste do Trsta i dalje kroz ravnice Veneta sve do zahtjevnog uspona preko Apenina autocestom od Bologne do Firence. Na povratu iz Firence tankali smo tek pred Padovom što je, uz vožnju po samoj Firenci, gotovo 1086 km prijeđenih s gorivom iz oba tanka. Fascinantno.

Renault-Captur-Intens-TCe-100-LPG-02

Vožnja radnim danom po talijanskim autocestama sve je samo ne užitak. Unatoč nevjerojatnom iskoraku u opremanju autocestama boljim i širim voznim trakama, kojih je često minimalno tri, često ste kao u video igri prisiljeni jednim oko gledati svoj smjer a perifernim vidom gledati hoće li neki od kamiona s velikim prikolicama iznenada krenuti u vašu traku bez upozorenja i time vas uvrstiti u knjigu žalosti. To znači da stalno trebati biti fokusirani i spremni stisnuti papučicu gasa kako bi izbjegli da vas kamion „poklopi“ i tu se Captur, čak i kada je bio u LPG modu, pokazao agilan jer se privremeno prebaci na benzinski pogon čime dobije potreban boost, a kasnije automatski vrati na LPG o čemu vas stalno obavješava zvučnim signalima. To je sve uglađeno i automatski, pa vozač nema potrebu o tome voditi brigu.

IMG_7688

Ono što je zaista prekrasno je da smo auto morali opskrbiti gorivom tek kada su oba tanka došla kraju, a to je oko 1100 km od polazišne točke. Imajte na umu da nismo koristili eko mod i da ga nismo „štedjeli“. Neki kažu da su na otvorneoj cesti mogli dostići i 1300 km s oba tanka što je možda i moguće ako automobil, kao u našem slučaju nije pod punim težinskim opterećenjem i vožnjom od 130 km/h u gotovo 80% vremena, prelazeći brdsku slovensku autocestu i nešto zahtjevnije Apenine.

Renault-Captur-Intens-TCe-100-LPG-12

S ovim Capturom zaboravite na stajanja na benzinskim postajama, pa putovanje postaje zaista užitak, a uglađeno prebacivanje s LPG na benzin i obrnuto ponekad vam daje dojam da vozite blagi hibrid, posebno radi svoje agilnosti, ali za razliku od blagih hibrida, gdje su tankovi bezina skromni, u ovom slućaju izostaju česta skretanja s puta na tankanje.

Renault-Captur-Intens-TCe-100-LPG-20

Bez obzira na niskoprofilne gume većeg promjera, udobnost je dobra i na gradskim prometnicama, gdje će ovaj automobil ipak provesti dosta vremena. Na otvorenoj cesti je buka niska, kao i potrošnja, pa je užitak putovati s ovim modelom. Naginjanja karoserije također nisu izražena, a prolasci kroz zavoje su direktni i bez ikakvih nesigurnosti.

Renault-Captur-Intens-TCe-100-LPG-11

Zaključak i cijene

Renault Captur s tvornički ugrađenom plinskom instalacijom i svom dodatnom opremom kakvu je imao testni model košta 176.500 kuna, dok Captur Intens LPG bez dodatne opreme košta 159.500 kuna. Najpovoljniji model Captura s plinom pak dolazi s Limited paketom opreme i košta 147.800 kuna, što je točno 5.000 kuna skuplje od istovjetno opremljene izvedbe s benzinskim motorom.

Renault-Captur-Intens-TCe-100-LPG-24

Kako smo već rekli, jedina alternativa, barem trenutno, na našem tržištu je 145 KS snažan E-Tech hibrid, čija cijena starta od 178.600 kuna s Limited opremom, dok s intense paketom opreme starta od 188.500 kuna. To je razlika od 29.000 kuna u odnosu na LPG inačicu, pa se Captur LPG nameće kao jedini razuman izbor.

Renault-Captur-Intens-TCe-100-LPG-13

Ako nemate averziju na automobil pokretan plinom, a za što ne bi prvotno ni trebali imati, Captur LPG se nameće kao izvrstan izbor za sve koji vole štedjeti i koji prolaze puno kilometara. Iako i cijena plina raste svakim danom, ona je još uvijek dosta niža od benzina, pa se razlika u cijeni brzo istopi i počne štedjeti. A sve ostalo, pa Captur je jako dobar izbor za mlade obitelji, a nudi sve što je potrebno prosječnom vozaču.

Renault-Captur-Intens-TCe-100-LPG-03

Tehničke karakteristike

Captur Intens TCe 100 LPG
Vrsta motora: Turbo benzinski s plinom
Obujam motora: 999 ccm
Broj cilindara: 3
Snaga u KS: 100 KS pri 4600 o/min
Snaga u kWh: 74 kWh pri 4600 o/min
Okretni moment: 170 Nm pri 2000 o/min
Mjenjač: 6 stupnjeva
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 14,00 s
Maksimalna brzina: 173 km/h
Potrošnja (grad): 9,00 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 6,30 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (kombinarano): 7,30 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 7,80 (kWh ili l)/100 km
CO2 emisija: 115 g/km
Duljina: 4227 mm
Širina: 1797 mm
Visina: 1576 mm
Međuosovinski razmak: 2639 mm
Obujam prtljažnika: 422 l
Masa vozila: 1314 kg
Gume: 215/60 R17
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 176500 kn
Ključne riječi:
Renault Captur Intens TCe 100 LPG
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 4. prosinac 1971.

12-4-1971 Najveći opoziv vozila u povijesti

Najveći opoziv vozila u povijesti

General Motors je opozvao 6.700.000 vozila zbog greške na motorima. To je bio najveći dobrovoljni sigurnosni opoziv u povijesti autoindustrije.

vs

.::.