Vidiauto Testovi Testirali smo... Peugeot 508 RXH 2.0 HDi FAP HYbrid4 TEST

Autor: Kristijan Ptičar Objavljeno: 25.06.2012. 12:33

Hibridni luksuz za kojim se svi okreću

Peugeot 508 RXH 2.0 HDi FAP HYbrid4 TEST

Peugeot 508 RXH 2.0 HDi FAP HYbrid4 TEST

Peugeot 508 RXH je pravo osvježenje u ponudi luksuznih limuzina, a tu je i hibridni pogon koji koristi dizelski i električni motor. Sve je prožeto kvalitetnim i luksuznim materijalima te dobrim dizajnom koji privlači pozornost. Testirali smo karavanski allroad s 200 hibridnih KS

Testirao: Krunoslav Ćosić
Hibrid Peugeot osvaja na prvi pogled i nigdje ne prolazi nezapaženo - niti na parkingu, niti na cesti. Testirali smo prvi hibridni dizelski motor na svijetu 2.0 HDi FAP HYbrid4.
Hibridni pogon
Testirani Peugeot 508 RXH koristi jednu od najnovijih hibridnih tehnologija - kombinaciju dizelskog i električnog motora. Već godinama testiramo hibride s benzinskim motorom (Toyota je sa svojim Priusom došla do treće generacije), a sada smo na test dobili drugačiju kombinaciju koja će omogućiti još manju potrošnju goriva.

IMAG0220

Upravo to je glavni razlog razvoja i proizvodnje hibridnih vozila, a krenete li u matematičko računanje, nismo baš sigurni da će vam se kupnja hibrida isplatiti.
Nikal Metal Hidrid baterije su danas još uvijek jako skupe, niste sigurni niti koliko će trajati, a ako biste ih danas mijenjali za nove baterije trebate izdvojiti oko 10.000 eura. Testirani hibrid košta oko 370.000 kuna, iznos koji za 80.000 kuna premašuje vrijednost klasičnog dizelskog pogona (toliko košta Peugeot 508 s 2.2 dizelskim motorom snage 204 KS).
Jasno, tehnologija se razvija i zbog toga su cijene tako visoke, ali zasigurno zaključujete kako ovaj automobil neće kupiti netko tko će previše razmišljati o iznosu koji treba izdvojiti. Hibridni automobili su namijenjeni ekološki osviještenima, kojima je priroda, zdrav zrak i zdravlje bitnije od novca. OK, kupnjom ovog Peugeota dobivate i dobar izgled.

IMAG0246
IMAG0249

Peugeot 508 RXH koristi tehnologiju HYbrid4, koja je premijeru imala na Peugeotu 3008, a nakon početka prodaje modela Peugeot 508 (koji je naslijedio Peugeot 407) došao je red na hibridni pogon kod modela 508. Jednostavno, danas svi ili imaju hibridni model automobila ili pak ozbiljno rade na njemu.
Vjerojatno vas zanima potrošnja goriva na 508 RXH - prosjek cijelog testa nam je bio oko 7 litara. Tvornički podatak kaže da je potrošnja u kombiniranom ciklusu ispod 4,2 l/100 km.
Vozač može pratiti i koliki je postotak u ukupnoj potrošnji bio korišten u hibridnom modu. Tu je i detaljna statistika potrošnje za svakih prethodnih 5 minuta vožnje. Sve je prikazano grafički.
Ukoliko ste ekološki osviješteni (mi u svim VidiAuto testovima pišemo kolika je emisija CO2 koju motor emitira) onda će vam se svidjeti podatak od samo 109 grama po kilometru. S tim da se vozite u automobilu mase od 1770 kilograma. I sa snagom od 200 KS.

IMAG0230

U kakvom je pogonu automobil moguće je pratiti u svakom trenutku putem ekrana na kojem se prikazuje skica automobila, s prikazanim pogonima i baterijom. Vidi se tijek energije - ide li energija iz dizelskog, električnog ili pak iz oba motora, ali vidi se i kada se s kotača ili kočnica prikuplja energija u baterije. Također, možete vidjeti i koliko su baterije napunjene, a ukoliko su slabe, neće se koristiti električni pogon čak i ako ga forsirate putem gumba za odabir vrste pogona.

IMAG0241

Tu je i prikaz okretomjera koji ima nekoliko dijelova na kojima se prati punjenje baterija, eko vožnja i postotak snage koja se iskorištava. Jasno, gas do daske i kazaljka odlazi prema 90%.
Prilikom pokretanja vozila, ukoliko su baterije dovoljno napunjene, koristit će se električni pogon, ali čim malo jače stisnete papučicu gasa uključuje se dizelski motor. U pojedinim fazama vožnje, kada se koristi samo dizelski motor, električni će se motor uključiti kada vam treba dodatne snage. Ako se vozite autocestom konstantnom brzinom, tada se koristi samo dizelski motor.

Peugeot 508 RXH na cesti

Ispod haube test vozila se nalazi poznati 2.0 HDi motor snage 163 KS, a do ukupnih 200 KS dolazi se uz pomoć električnog motora snage 37 KS. S obzirom na veliku masu, snaga od 200 KS je razumljiva i očekivana, a kada bi se radilo o slabijoj kombinaciji sigurni smo da bi se automobil vukao po cesti.

U praksi, 200 KS se pokazalo odličnima, agilnima, spremnima na sportske performanse. S obzirom da se električni pogon nalazi na stražnjoj osovini, Peugeot 508 RXH je allroad vozilo koje ima pogon na sva četiri kotača.

IMG_1253

Najveći okretni moment je 450 Nm i osjeti se snaga, bez obzira na veliku masu od 1770 kg. Ukoliko pogledamo samo turbodizelski motor snage 163 KS (dostupno pri 2750 okretaja), okretni moment je 300 Nm pri 1580 okretaja. Tu je i tehnologija FAP (filtar čestica). Električni motor je snage 37 KS, što je maksimalna snaga koja nije konstantno dostupna, konstantno je dostupno 27 KS. Okretni moment za električni motor je 100 Nm, a privremeno 200 Nm.

Automobil se pokreće putem Start/stop gumba, pri čemu ključ treba samo biti u blizini (ne mora biti fizički vidljiv, može biti u torbi ili jakni). Maksimalna brzina hibridnog Peugeota je 213 km/h, a do stotke ubrzava za 8,8 sekundi.

IMAG0237

Putem lijepo dizajniranog gumba vozač sam bira jedan od četiri moda vožnje  automatski, sportski, 4WD i ZEV (potpuno električni - Zero Emition Vehicle). Perfomanse u svakom modu su drugačije i osjeti se velika razlika. Jasno, automatski mod sam kombinira najbolje vozne performanse u tom trenutku, dok sportski povećava osjetljivost papučice gasa i općenito performanse u vožnji.

IMAG0234

4WD pogon na sva četiri kotača neće dati tako jake sportske performanse, osjeti se kako motor sporije ubrzava i sporije reagira, ali je zato bitan ukoliko se nađete na skliskom terenu, u vožnji po zavojima...

Potpuno električni pogon je namijenjen u sporijoj gradskoj vožnji, kada se svakih nekoliko sekundi zaustavljate. Malo gas, pa malo kočnica. Kada pritisnete kočnicu, energija kočenja se akumulira i sprema u baterije koje se nalaze u stražnjem dijelu vozila. Upravo je radi toga vozilo i tako teško. U ZEV modu je moguća maksimalna brzina do oko 50 km/h.

Jasno, i ubrzava se sporije tako da to nije mod koji će se koristiti u normalnoj vožnji, jer biste bili prespori u vožnji, a i napravili biste kolonu vozila iza sebe. Dakle, ZEV mod je odličan u gradskim gužvama kada se praktički možete besplatno voziti, jer onoliko energije koliko potrošite iz baterija, toliko i dobijete kada pustite papučicu gasa i kada kočite.

Sportski mod je vrlo zabavan i tada doslovce vozite zvijer na kotačima. Papučica gasa baš agilno reagira, a vozilo se snažno ubrzava. Mjenjač je automatski, s polugama na upravljaču tako da u odabiru stupnja prijenosa možete i sami sudjelovati. Poluge su velike i sviđaju nam se jer ih nećete nikada promašiti. Primjetno je mijenjanje brzina ukoliko snažno pritisnete papučicu gasa.

20120611_101629

Naravno, ukoliko ne prebacite sljedeću brzinu, automobil će to napraviti sam umjesto vas. Ako se pitate koji je onda smisao tih poluga, odgovor je da ipak na taj način sami odlučujete o stupnju prijenosa, a i natjerat ćete motor da se vrti do maksimuma u svakoj brzini. Kada ste na automatici, tada se brzine ipak nešto brže mijenjaju.

Što se tiče ovjesa, naprijed se koristi pseudo-McPherson, a stragaje posebni modularni neovisni ovjes za HYbrid4 model. Prilikom kočenja se i te kako osjeti masa, iako kočnice dobro obavljaju svoj posao, ali kočnicu je potrebno pritisnuti jače nego kod standardnih automobila.

Alu naplaci su lijepo dizajnirani, a gume su 245/45 R18. Standardno, Peugeot je udoban na cesti, a automobil se dobro ponaša u svakom modu vožnju. Niti oštriji zavoji ne dovode do gubitka kontrole, jedino što ćete osjetiti je dužina od 4823 mm.

Što se tiče sigurnosti automobil ima 6 zračnih jastuka - 2 prednja jastuka, 2 bočna naprijed i 2 zračne zavjese naprijed i nazad. Ima i 2 ISOFIX-a na stražnjoj klupi. Od vozačkih tehnologija tu su ESP, ABS, ASR, EBD, CBC, AFU - tehnologije koje se koriste za kontrolu stabilnosti, blokade kotača, proklizavanja, momenta motora...

Vanjski izgled

Smeđa boja karoserije u kombinaciji s kromiranim detaljima i crnim plastikama jako dobro izgleda. Izduženi, karavanski dizajn djeluje moćno na cesti. Kao da vozite vozilo iz premium segmenta. U praksi je i riječ o premiumu, jer sve ukazuje na to - dizajn, korišteni materijali u unutrašnjosti, a i cijena.

IMG_1244
IMAG0203

Prednjim dijelom vladaju LED svjetla - po tri uspravne linije LED-ica smještene su u donjem dijelu maske i daju pečat dizajnu (izgledaju poput pandži). Poklopac motora je prepoznatljiv i viđamo ga na svim novim Peugeotima.
S boka do izražaja dolazi linija koja se prema stražnjem kraju spušta i aludira na linije kupea. Monotoniju razbijaju i pregrađeni prozori na prednjim vratima, a vanjski retrovizori su pomjereni prema natrag.

U stražnjem dijelu testirani Peugeot 508 RXH izgleda poput većine karavana - rekli bismo kako su se dizajneri u tom dijelu malo „smirili“. Ali, tu nije kraj - stakleni panoramski krov površine 1,62 metara proteže se gotovo cijelom površinom krova. Naravno, postoji zaslon kojim se putnici u vozilu štite od sunca.

IMG_1257

Unutrašnjost

Unutrašnjost i završna obrada oduševljavaju na svakom detalju - sjedala su obložena kožom i alcantar materijalom i vrlo su ugodna i udobna za sjedenje. Na prednjim sjedištima je moguće produžiti dio za noge, tako da se dobije dodatni oslonac. Sjedala u Peugeotu imaju još nešto što nam se jako sviđa - naslon za glavu je moguće podešavati i horizontalno. Prednja sjedala se električno podešavaju.

20120611_101621
20120611_095741

Jedino nas je malo strah boje materijala koja je vrlo osjetljiva na bilo kakav oblik prljavštine, pa i najmanji. Općenito, korišteni su otmjeni materijali kombinirani s kožnim dekorom i kožom alcantar. Grijanje sjedišta je moguće podešavati u tri nivoa.
Još malo ekskluzivnosti: vozačko sjedište ima masažu! Dovoljno je pritisnuti gumb na središnjem tunelu i počinje masaža leđa s električno pokretanom lumbalnom masažom. Vrlo ugodno i korisno za duža putovanja, dok nam na kraćim putovanjima masaža i nije trebala.

IMAG0224
IMAG0268

I putnici na stražnjim sjedištima će uživati jer postoje ventilacijski kanali za taj dio vozila. Što se tiče prtljažnog prostora, jasno da nemate komoditet kao u klasičnom karavanu jer dio prtljažnika zauzimaju baterije, ali prtljažnik s aluminijskim vodilicama i četiri kromirane kuke za pregrađivanje prtljažnika je i dalje solidan sa svojih 423 litara volumena (plus dodatni prostor od 11 litara, ispod podnice). Na primjer, dječja kolica i još jako puno prtljage stanu bez problema.
Zasigurno ćete uživati u otvaranju i zatvaranju prtljažnika jer se sve obavlja električno - na daljinskom upravljaču je dovoljno malo duže držati pritisnut gumb od prtljažnika i prtljažnik će se automatski otvoriti. Trebate li ga zatvoriti, pritisnite gumb na prtljažniku i sam će se zatvoriti, dok vi odlazite prema kabini vozila.

IMG_1236

Multimedija

Audio sustav je JBL-ov i garantira kvalitetan zvuk. S obzirom na dimenzije automobila i veliki prostor u unutrašnjosti zvuk je čist, prepun detalja. Kao da ste u audiofilskoj prostoriji, u kojoj je sve na svojem mjestu. Odlično! Zvuk smo testirali koristeći glazbu Jean Michel Jarrea, koja do punog izražaja dolazi jer ćete tada čuti i neke zvukove sintesajzera koje na uobičajenim jeftinijim audio sustavima nikada ne čujemo.

IMG_1263
IMAG0232

508 RXH u seriji je opremljen Arkamys sustavom za digitalnu obradu audio signala, koji omogućuje prirodniju reprodukciju različitih tipova glazbe. Za visok nivo reprodukcije zvuka, 508 RXH u serijskoj opremi nudi spomenuti HIFI JBL sustav s 10 zvučnika i pojačalom snage 500 W. Novost predstavlja jedan zvučnik centralno smješten u komandnoj ploči, te zasebna jedinica za reprodukciju najnižih tonova u prtljažniku.

Na audio sustav je moguće spojiti druge uređaje, putem 3,5 mm i USB porta koji su smješteni u pretincu. Upravljanje je moguće putem gumbića smještenih na upravljač te putem velikog broja tipki na središnjem tunelu. Upravljanje je vrlo intuitivno i precizno.

Na 7-inčnom ekranu u boji imali smo i navigaciju, a moguće je znati u svakom trenutku koliki je broj vidljivih satelita. Ukoliko vam je to bitno, imate mogućnost vidjeti i nadmorsku visinu na kojoj se vozite te kompas i smjer kretanja.  

IMAG0261

Naravno, spajanje mobitela putem Bluetootha je podržana opcija i pruža komoditet vožnje i istovremenog telefoniranja na siguran i zakonski način. U telefonski imenik automobila moguće je unijeti i vlastite kontakte (ime, adresu,e-mail i malu zabilješku).

Naravno, cijeli telefonski imenik iz vašeg telefona će se sinkronizirati s imenikom automobila tako da ćete imati sve dostupne kontakte. Imate mogućnost odabira prikaza kontakata iz telefonske memorije telefona, sa SIM kartice ili pak obje memorije. Ili niti jedne.

Serijski dolazi i head-up display s prikazom brzine i navigacije, nešto što već nekoliko godina viđamo kod Peugeota, a vrlo je korisno u vožnji jer vozač i bez skretanja pogleda s ceste može pratiti brzinu kretanja.

Cijena za Peugeot 508 RXH 2.0 HDi FAP HYbrid4

Peugeot 508 RXH 2.0 HDi FAP HYbrid4 je svestran automobil - dobar je i kao poslovni i kao obiteljski automobil, a povišena karoserija za 50 mm u odnosu na standardni 508 i pogon na sva četiri kotača omogućuju mu i izlazak s asfalta na makadam (razmak od tla je 184 mm).

IMAG0248

Ipak, s obzirom da se radi o luksuznom automobilu, vjerojatno ga baš i nećete voziti po makadamu. Hibridni pogon košta, a cijenu nije moguće umanjiti jer u Hrvatskoj ne postoji nikakva olakšica za hibridne automobile.

Cijenu od 339.900 kuna, koliko košta 508 RXH zaista teško komentirati jer se radi o automobilu koji ulazi u high-end segment, a u tom se segmentu kune malo lakše „daju prodavačima automobila“.

Testirani je automobil imao i zanimljivu dodatnu opremu (automatski četverozonski klima uređaj, sjedala koža/alcantara, motorizirano otvaranje prtljažnika, handsfree, metalik boju...) tako da se cijena penje na oko 370.000 kuna (49.000 eura).

©VidiAuto.com, 06.2012.

IMG_1248
IMAG0252
IMAG0254
IMAG0207
IMAG0208
IMAG0210
IMAG0213
IMAG0229
IMAG0231
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs