Vidiauto Testovi Testirali smo... Opel Meriva 1.6 CDTI 136 KS Cosmo  TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 22.09.2014. 22:32

Asimetrična, štedljiva, udobna  

Opel Meriva 1.6 CDTI 136 KS Cosmo  TEST

Opel Meriva 1.6 CDTI 136 KS Cosmo  TEST

Opel Meriva je višenamjensko (MPV) vozilo u kojem će se udobno voziti pet osoba, a stražnja asimetrična vrata su pun pogodak.

Testirao: Krunoslav Ćosić

Opel Meriva je na tržištu već 12 godina, a prva generacija (Meriva A) spadala je u klasu mini MPV vozila dok druga (Meriva B) već spada među kompaktna MPV vozila. Inače, Merivu ćete pronaći po cijelom svijetu, ali se u pojedinim zemljama drugačije zove – u Velikoj Britaniji je Vauxhall Meriva, a u Južnoj Africi i Čileu se Meriva producira pod markom Chevrolet. Kako je poznato, Chevrolet se povukao iz Europe, pa tako i iz Hrvatske.

I dok je prva generacija Opel Merive nastala na trećoj generaciji Opel Corse (redizajnirana je 2006. godine), trenutna druga generacija se proizvodi od 2010. godine. Predstavljena je u ožujku 2010. na Geneva Motor Show 2010. U siječnju 2014. Meriva je u Briselu predstavljena u facelift uzdanju, a istovremeno je predstavljen i novi 1,6-litreni turbodizelski motor koji dolazi u tri verzije snage: 95, 110 i 136 KS. Upravo ovaj najjači smo dobili na test.

Opel Meriva 1.6 CDTI (2)

U odnosu na prvu generaciju, aktualna je po dužini narasla s 4050 mm na 4300 mm, ali je niža za 10 mm. Istovremeno, i međuosovinski razmak je narastao s 2630 na 2644 mm. Za dizajn je bio zadužen Niels Loeb. Nova monovolumen Meriva ima asimetrična stražnja vrata koja naziva FlexDoors. U praksi, odlično riješeno, praktično, ergonomski, prostrano rješenje koje i dan-danas izaziva pozornost putnika koji se po prvi put susreću s asimetričnim vratima. I prednja i stražnja vrata mogu se otvoriti za gotovo 90 stupnjeva (točno je 84 stupnja) tako da je ulazak i izlazak fluidan i zaista praktičan. Stražnja vrata koja se otvaraju prema natrag će cijeniti svi roditelji dok djecu stavljaju na sjedalicu ili pak kad se vraćate iz trgovine s velikim torbama u rukama.

Dizajnerski, jednovolumen Opel Meriva je dotjerana gledajući iz svih kutova. Prednja svjetla s LED-icama asociraju na orlovski pogled, prednja kromirana maska (rešetka hladnjaka) je prepoznatljivo Opelovska, dok ćete na boku odmah primijetiti iskrivljenu kromiranu liniju koja se proteže preko vrata i završava na bočnom staklu. Preko vrata ćete primijetiti svojevrsni 3D efekt. I stražnji kraj je dotjeran – svjetla s lijepim potpisom su visoko postavljena uz dinamično i fluidno dizajnirana stražnja, peta vrata.

Opel Meriva na cesti

U vozačkom pogledu, sve je na svojem mjestu - naslon za ruku u središnjem dijelu može se podešavati po dužini (zato su tu postavljene FlexRail tračnice s crvenim osvjetljenjem, a unutar njih se može smjestiti dosta toga). Nešto povišena ručica mjenjača sa 6 brzina odlično leži u ruci. Isto tako, i naslon za lijevu ruku na vozačkim vratima je dobro pozicioniran. Vozačko sjedalo može se podešavati i po visini, kao i kozom obloženi upravljač koji se može i grijati. Da, upravo tako; kolo upravljača se kroz nekoliko trenutaka počinje grijati, što ćete jako cijeniti zimi, kad je unutrašnjost vozila hladna na dodir. Ispod ručice preciznog i ugodnog mjenjača s kratkim hodovima smještena je električna parking kočnica koja se, na žalost, ne podiže automatski prilikom gašenja motora nego se mora ručno stisnuti. Prilikom kretanja vozila nije ju potrebno isključiti nego se automatski isključuje.

Opel Meriva 1.6 CDTI (1)

Testirani 1,6-litreni turbodizelski motor s četiri cilindra mijenja stari 1,7-litreni snage 130 KS i može se zavrtjeti do maksimalnih 5200 okretaja, ali ako je uključena tipka Eco tada će ubrzavanje stati na oko 4800 okretaja. Motor s 320 Nm okretnog momenta (za 20 Nm više nego na 1.7 CDTI) postaje živahan već na 1500 okr/min kada agilno reagira turbina i ugodno će se voziti do 2000 okretaja kako biste potrošnju držali u granicama najniže moguće. Ubrzavanje je snažno i iznad 3000 okretaja, a mjenjač sa šest stupnjeva dobro je uparen s motorom. Mijenjanje je zaista ugodno, a brzine su dobro raspoređene, s tim da ćete s prvom samo lagano krenuti. Mjenjač je odličan, ima precizne i kratke hodove. Upravljač dobro reagira, precizan je u većini situacija tako da se možete pouzdati u njega, kao i u kočnice. Opel Meriva od 0 do 100 km/h stiže za 9,9 sekundi, a najveća brzina je 197 km/h.

Iako je Meriva povišeno vozilo i ima višlje težište, u vožnji je sve to dobro izbalansirano tako da nema naginjanja koja smetaju u vožnji kao niti iznenadnih situacija. Ovjes je srednje mekano podešen pa je vožnja po neravninama vrlo ugodna. Općenito gledajući, Meriva je odlično monovolumensko vozilo i za po gradu i za duža putovanja. 
Preglednost je solidna, čak štoviše dobra, a pri parkiranju potpomažu vam prednji i stražnji parking senzori. Poklopac motora je nisko postavljen tako da ga nećete vidjeti s vozačke pozicije.

Meriva na autocesti pri 130 km/h u šestom stupnju prijenosa (pri 2250 okr/min) troši 6 litara, pa čak može i nešto manje, dok nam je na otvorenoj, tijekom testa, trošila 4,2 litre ako se vozi na 1500 do 1800 okretaja (toliki je inače i tvornički podatak). Prosjek testa je nakon gradske, izvangradske i vožnje po autocesti 5,9 litara. Tiha je u vožnji, motor je elastičan, hoće povući i zavrtjeti se kad vam ustreba. Ispod 1500 okr/min baš i ne vuče, dok se ne upali turbina. Uz pomoć Start/Stop sustava smanjuje se potrošnja u gradskoj vožnji.

Opel Meriva B 2014 dostupna je sa šest dizelskih motora, pri čemu pojedini modeli dolaze sa Start/Stop sustavom kao i s pet ili šeststupanjskim mjenjačima: 1.3 CDTI snage 55 kW/75 KS, 1.3 CDTI snage 70 kW/95 KS, 1.6 CDTI sa 70 kW/95 KS, 1.6 CDTI s 81 kW/110 KS, snažni 1.6 CDTI sa 100 kW/136 KS, dok je najvećeg obujma 1.7 CDTI snage 81 kW/110 KS i dolazi s automatskim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa.

Benzinci u Opel Merivi su svi 1.4-litreni, a snage su od 100 do 140 KS: 74 kW/100 KS dolazi s i bez Start/Stop sustava, uz mjenjač s pet stupnjeva, dok turbom ojačani motor ima snagu 88 kW/120 KS te dolazi u šest verzija uparenih s pet ili šeststupanjskim ručnim mjenjačima te automatskim. Najjači 1,4-litreni turbobenzinac možete kupiti s i bez Start/Stop sustava, a mjenjač je dostupan u dvije verzije – ručni sa šest stupnjeva ili pak automatski sa šest stupnjeva.

Interijer

Unutrašnjost je od uglavnom tvrde na dodir plastike, uz mekši materijal u središnjem dijelu kokpita, a na vratima i sjedalima nalaze se kožni detalji. Na pojedinim mjestima primijetit ćete kromirane detalje koji podižu unutrašnjost na višlji nivo.

Sigurno će vam se svidjeti predivno dizajnirani okretomjer i brzinomjer s kromiranim rubovima i noću bijelim osvjetljenjem čije kazaljke će se prilikom pokretanja motora zavrtjeti sve do 220 km na sat odnosno do 6000 okretaja. U obrubima instrumenata nalaze se kromirani prstenovi s ispisanim brojkama kilometara odnosno okretaja, a zaokružuje ih predivno bijelo osvjetljenje.

U središnjem dijelu kokpita, ispred ručice mjenjača smješteno je ukupno 38 tipki i četiri potenciometra, po uzoru na Astru i Insigniju, noću osvijetljenih crvenom svjetlošću. Iako su grupirane sve na jedno mjesto, ipak su konfuzne jer nema tipki koje malo više dolaze do izražaja kako bi snalaženje u vožnji bilo brze i ergonomičnije. Kada je ručica mjenjača u trećem ili petom stupnju, teško je doći do tipki klima uređaja kojima se podešava jakost hlađenja. Putnici u prednjem dijelu kabine uživat će jer si mogu odvojeno podesiti temperaturu.

Sjedala u potpornim zonama obložena kožom dobro drže tijelo u vožnji. Stražnja se pak dva sjedala mogu podešavati i po dužini te tako povećati prostor u prtljažniku ili pak povećati prostor za noge.

Ipak, glavna stvar na Opel Merivi su stražnja vrata koja se otvaraju asimetrično u odnosu na prednja vrata. Time je ulazak u vozilo puno komotniji i lakši, cijenit će to i starije osobe kojima je problem savijati se prilikom ulaska. I prednja su vrata dobra jer se mogu otvoriti za gotovo 90 stupnjeva. Putnici koji po prvi put vide ovakav način otvaranja stražnjih vrata na prvi mah ostaju zbunjeni. Ipak, svi odmah primjećuju prednost ovakvog načina otvaranja.

Opel Meriva 1.6 CDTI (4)

Prtljažnik nije prevelik kakav biste možda očekivali od monovolumena, ipak je ovo manji monovolumen, ali nije premalen. Obujma je 400 litara, s dvostrukom podnicom ispod koje se nalazi dodatno mjesto za sitnice. Maksimalni iskoristivi prostor sa spuštenim stražnjim sjedalima je 1500 litara.

Multimedija

Na infotainment sustav sa 7-inčnim ekranom u boji možete spojiti USB stick i imati sa sobom na tisuće pjesama. Stick se spaja na utor smješten unutar tračnica. Upravljanje multimedijom je dostupno i preko tipki na upravljaču, a sve su tipke ergonomski postavljene. Sučelje sustava se sastoji od prečaca kojima se pristupa s početnog ekrana, a prečaci se mogu organizirati prema vašim željama.

Infotainment sustav my Opel Meriva preko IntelliLinka podržava spajanje telefona putem Bluetootha, a testiranje smo napravili s novim LG G3 s kojeg se na sustav može prenijeti kompletan telefonski imenik kao i povijest posljednjih poziva te SMS poruke. Glazbu pohranjenu na telefonu možete slušati također preko zvučnika, uz korištenje Bluetooth tehnologije. Sustav preveden na hrvatski jezik ima navigaciju, podešavanje zvuka u više parametara, glasovno upravljanje.

Cijena za Opel Meriva 1.6 CDTI Ecotec Cosmo Plus

Cosmo Plus oprema je najjača u Opelovoj ponudi. Početna cijena za testirani 1.6 turbodizel snage 136 KS je 128.302 kune, dok Cosmo Plus verzija košta 141.174 kuna

Najjeftiniju Merivu s 1.3 CDTI motorom dobit ćete za 128.302 kune, dok je benzinska verzija s 1.4 motorom još povoljnija – cijena je 115.329 kuna.

Konkurencija za Opel Merivu nekada je bio Mitsubishi Space Star (koji je i pokrenuo mini MPV kategoriju 1998. godine; kasnije je smanjeni Space Star zamijenio Colta i tako ušao u kategoriju manjih vozila), a danas su to Ford Fusion, Kia Venga, Škoda RoomsterFord B-maxNissan Note, Hyundai ix20, Fiat 500 L.

©VidiAuto.com, rujan 2014.

Tehničke karakteristike

Meriva 1.6 CDTI 136 KS Cosmo
Vrsta motora: Turbo diesel
Obujam motora: 1598 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 136 KS pri 3500 o/min
Snaga u kWh: 100 kWh pri 3500 o/min
Okretni moment: 320 Nm pri 2000 o/min
Mjenjač: 6 stupnjeva
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 9,90 s
Maksimalna brzina: 197 km/h
Potrošnja (grad): 4,80 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 4,20 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (kombinarano): 4,40 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 5,90 (kWh ili l)/100 km
CO2 emisija: 116 g/km
Duljina: 4300 mm
Širina: 1812 mm
Visina: 1615 mm
Međuosovinski razmak: 2644 mm
Obujam prtljažnika: 400 l
Masa vozila: 1428 kg
Gume: 205/55 R16
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 141174 kn
Ključne riječi:
CDTI cijena u Hrvatskoj Meriva monovolumen MPV Opel test
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 24. travanj 1995.

4-24-1995 Posljednja Corvette ZR-1

Posljednja Corvette ZR-1

Posljednja Corvette ZR-1 proizvedena je na današnji dan 1995. godine. Od 1990. do 1995. godine, proizvedeno je 6939 primjeraka Corvette ZR-1. GM-ova namjera je bila stvoriti ultimativni sportski automobil u pogledu cijene i performansi.

vs

.::.