Vidiauto Testovi Testirali smo... Opel Astra 1.6 CDTI Cosmo 136 KS TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 24.09.2014. 16:06

Kompakt za višu klasu 

Opel Astra 1.6 CDTI Cosmo 136 KS TEST

Opel Astra 1.6 CDTI Cosmo 136 KS TEST

Testirali smo opako bogatu opremom Opel Astru s novim 1.6 CDTI motorom koji mijenja stari 1.7-litreni.

Testirao: Krunoslav Ćosić

Manji, ali jači – tako bi se ukratko mogao opisati novi motor u Opel Astri. 1,6-litreni EcoTec turbodizelski motor s četiri cilindra zamjena je za dugopostojeći poznati 1.7-litreni motor snage 130 KS. Osim 6 KS više, novi motor u praksi daje i nešto veći okretni moment, koji se itekako osjeti – 20 Nm tako da je ukupni okretni moment na testiranoj Astri 320 Nm.

Astra je Opelov bestseler do sada prodan u više od 11 milijuna primjeraka i dugi niz godina je bila najprodavaniji model u Hrvatskoj, ali i dalje je u samom vrhu. Hrvatski vozači očigledno jako cijene njemački kompakt iz C segmenta u sve četiri dosadašnje generacije. Prva generacija Opel Astre, nasljednica modela Kadett, nosi oznaku Astra F i proizvodila se od 1991. do 1998., a druga generacija Astra G od 1998. do 2004. godine. Treća generacija Astra H slijedi od 2004. do 2009. dok testirana Astra pripada četvrtoj generaciji (Astra J). U međuvremenu, Astra J je sredinom 2012. godine doživjela facelift koji joj je donio sitne promjene u prednjem i stražnjem dijelu vozila.

Opel Astra predstavljena 2003. godine_cleaned

Opel Astra predstavljena 2003. godine

Opel Astra iz 2009. godine_cleaned

Opel Astra iz 2009. godine

Opel Astra na cesti

Testirana Opel Astra jako dobro povuče već na 1500 okretaja i već se pri tim okretajima osjeti da ima dosta snage. Za kompaktni automobil 130 KS je sasvim solidna snaga, a kako se Astre učestalo voze po gradu, imati tako eksplozivan motor i okretni moment svakako je bitno prilikom gradskih vožnji koje se sastoje od stalnih promjena brzine, stupnja prijenosa i kočenja.

Jasno, ako se s Opel Astrom želite utrkivati, i za to ćete imati „šusa“, ali tada zaboravite na niske okretaje jer ćete motor vrtjeti i do 4000 okretaja te tek onda prebaciti u sljedeći stupanj prijenosa putem inače odličnog šesterostupanjskog mjenjača s ručicom obloženom kožom. Očekivali smo i u Astri kratke i precizne hodove, kao i u Opel Merivi 1.6 CDTI Cosmo koju smo imali na testu. I to smo u konačnici i dobili – zabavan i startan automobil koji dobro izgleda na 18-colnim aluminijskim naplatcima. To je samo jedan od detalja koje Astra s novim motorom pruža svojim vlasnicima.

Opel Astra ima i odlične kočnice, odličan upravljač obložen kožom s kojim ćete vješto i precizno voziti po gradu, ali i na otvorenoj cesti. Nakon 7 dana testiranja dobili smo osjećaj kao da vozimo sportski automobil. Motor se baš voli vrtjeti, ali će biti jako dobar i pri vrlo niskim okretajima kako biste smanjili potrošnju goriva.

U gradskoj vožnji možete očekivati potrošnju od oko 7 litara, a isto toliko će Opel Astra trošiti i na autocesti. Izlaskom iz grada, na otvorenu cestu, potrošnja se značajno smanjuje. Moguće je postići potrošnju od 4 litre. Astra ima Start/Stop sustav koji štedi gorivo dok je vozilo zaustavljeno na semaforu ili dok pauzirate u vožnji. Inače, dok se vozilo lagano kreće pri usporavanju, sustav Start/Stop će zaustaviti motor. Aktiviranjem tipke Eco utječe se na potrošnju goriva tijekom vožnje. Emisija CO2 iznosi 104-110 g/km, ovisno o gradskoj ili izvangradskoj vožnji. Motor snage 136 KS je nešto bučniji nego što je bio u Opel Merivi, očigledno je izolacija bolje izvedena u monovolumenu, ali ako volite čuti motor tijekom startanja onda vam to nimalo neće smetati. Buka nestaje tijekom vožnje tako da je Astra u konačnici tiha.

Opel Astra 1.6 CDTI (4)_cleaned

Astra se dobro ponaša u svim uvjetima vožnje, s njom se možete voziti i po neravnim cestama, a ovjes će sve spremno prihvatiti i ublažiti. Prednji kotači imaju trag 1541 mm, dok su stražnji 1551 mm dajući tako Astri dodatnu stabilnost tijekom vožnje po zavojima. Međuosovinski razmak je 2685 mm (isti je i za sedan verziju s četvora vrata kao i za karavansku Sports Tourer verziju). Odličan automobil i za mlađe i za starije vozače koji će znati kako iskoristiti potencijal koji Astra nudi. Pregledna je u vožnji, a tijekom parkiranja dobro će vam u skučenim situacijama doći prednji i stražnji parking senzori.

1.6 CDTI Ecotec Start/Stop motor maksimalnu snagu od 100 kW odnosno 136 KS postiže u području od 3500 do 4000 okretaja, dok će maksimalni okretni moment od 320 Nm postići daleko prije, pri 2000 okretaja u minuti. Maksimalna brzina u Opel Astri s ovim motorom je 200 km/h, dok ćete s mjesta do 100 km/h stići za10,3 sekundi.

U ponudi dizelskih motora Astra dolazi s 1.3 CDTI snage 95 KS s mjenjačem s pet stupnjeva (sve ostale verzije motora su dostupne sa šest stupnjeva), a 1.6 CDTI dostupan je u verziji sa 110 i 136 KS. 1,7-litreni CDTI motor nudi snagu od 110 i 130 KS, dok je 2.0 verzija sportski orijentirana sa snagama 165 i 195 KS. Verzija 2.0 snage 165 KS dostupna je i s automatskim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa.

Benzinsku ponudu počinje 1.4 motor snage 87 KS, a 1.4-litreni motor dostupan je i u verziji sa 100 KS, dok u kombinaciji s turbinom snaga raste na 120 odnosno 140 KS. 1,6-litreni benzinac na prednje kotače daje 115 KS. Ugradnjom turbine ispod haube, 1.6 motor daje snagu od 170 i 180 KS. Motori su upareni s petero i šesterostupanjskim ručnim mjenjačima kao i s automatskim sa šest stupnjeva prijenosa.

Vanjski izgled

Vizualno, Astra u predivnoj plavoj boji izgleda odlično na cesti. I dok ćete u Cosmo opremi dobiti 17-colne naplatke, mi smo na test dobili model s 18-colnim, a gume su dimenzija 235/45 R18. Već ovaj detalj astri daje dinamiku i što se tiče izgleda, ali i što se tiče voznih performansi, s tim da u vožnji nećete trpjeti rupe niti grubosti koje inače 18-colni naplatci znaju uzvratiti.

Astra dobro izgleda u prednjem dijelu, prepuna je detalja koji joj daju i sportski štih – svjetla djeluju „opasno“ s pogledom koji asocira na grabežljivca (što je, naravno, pozitivno), a ksenoni i istaknute LED-ice jako dobro izgledaju noću. Donji dio maske djeluje kao da vam se smije, a unutar „nasmiješene“ maske hladnjaka nalazi se grafički zanimljiva struktura koju prati kromirana linija. Prostor oko prednjih maglenki također je prožet kromiranim materijalom. Na zanimljiv je način na obje strane završena središnja kromirana traka koja nosi Opelov znak.

Niti straga Opel Astra nema manje zanimljiv izgled koji će najbolje do izražaja doći noću kada ugledate dva omanja bumerang pozicijska crvena svjetla. Bočnom stranom proteže se 3D efekt palice za golf, a kromirane obloge oko svih stakala na boku daju Opel Astri imidž ozbiljnog automobila.

Interijer

U unutrašnjosti očekujte kvalitetne materijale na dodir, predivno dizajnirane instrumente (okretomjer, brzinomjer, od temperature vode i nivoa goriva u rezervoaru) koji noću svijetle bijelom bojom. Jako lijepo dizajnirani okretomjer i brzinomjer naprave otklon do maksimuma svaki put kad se pokreće motor. Efektno, kao da sjedite u OPC verziji Opel Astre.

Vjerojatno će noću malo prenapadno izgledati crveno osvjetljenje na unutarnjim oblogama vrata dajući vam putokaz za kvaku i prekidače svjetala, a isto crveno pozadinsko osvjetljenje Opelovi su dizajneri smjestili i oko ručice mjenjača. Crvenim pozadinskim osvjetljenjem osvijetljene su i mnogobrojne tipke u središnjem dijelu konzole.

Kad već spominjemo prekidače na vozačkim vratima, zamolili bismo dizajnere da prekidače smjeste za koji centimetar prema natrag jer se do prekidača za staklo na suvozačkim vratima nešto teže dolazi. Pozicija nije nedostupna, ali djeluje pomalo skrivena iza rukohvata na vratima.

Sjedala su udobna, a oba prednja sjedala dolaze s opcijom podešavanja i po visini, a možete si podesiti i lumbalni dio sjedala. Mjesta ima sasvim solidno, jer tijekom godina Astra je dosta i narasla.

Središnji naslon za ruku dobro dođe u svakoj situaciji, a ispred njega se nalazi pretinac koji se može i sakriti povlačenjem rolete, što istovremeno ljepše vizualno izgleda. Na toj poziciji smještena je i električna parking kočnica koja se ne podiže automatski nakon gašenja motora nego ju je potrebno ručno aktivirati. Prilikom pak pokretanja motora i kretanja s mjesta parking kočnica se automatski deaktivira. Komande automatskog dvozonskog klima uređaja su praktično smještene ispred ručice mjenjača i dostupne na dohvat ruke tijekom vožnje.

Prtljažnik obujma 370 litara (za 10 litara je manji nego što nudi Volkswagen Golf 7) nudi veliki otvor jer je prtljažnik kod verzije s pet vrata uvijek praktičniji. Jasno, verzija s četvora pak vrata nudi više ukupnog obujma (460 litara), dok karavanska verzija Opel Astre Sports Tourer ima 500 litara. Ukoliko se na verziji s pet vrata, koju smo imali na testu, spuste stražnja sjedala, obujam prtljažnika raste na 795 litara, a želite li u Astri prevesti nešto zaista veliko tada računajte na čak 1235 litara, ukoliko maksimalno iskoristite prostor sve do krova i prednjih sjedala.

Opel Astra 1.6 CDTI (3)_cleaned
Opel Astra 1.6 CDTI (2)_cleaned

Multimedija

Sviđa nam se smještaj tipki na upravljaču putem kojih se možete i glasovno sporazumijevati s infotainment sustavom u vozilu. Preko tih tipki obavljat ćete javljanje na telefonske pozive, putem Bluetoothom spojenog telefona.

Na multimedijski sustav preveden na hrvatski jezik se mogu spojiti USB stickovi tako da sa sobom možete imati tisuće pjesama i raznih glazbenih žanrova, ovisno kakvu glazbu želite slušati tijekom vožnje. U središnjem dijelu konzole, ispod ekrana, smješten je poveći broj tipki tako da će u ovome uživati svi koji obožavaju velik broj tipki. Istovremeno, s gustoćom tipki gubi se na fokusu. Tipke za kontrolu glasnoće i za kretanje po izbornicima, koji se mogu prema vlastitim željama poslagati na početni ekran, ugodne su za korištenje. Sam sustav je dobro složen, sastoji se od velikog broja opcija.

Testirana Astra ima navigaciju, a u opcijama se mogu pronaći i zanimljive poput biranja rute prema uvjetima u prometu. Jasno, ova je opcija vezana uz prometnu podršku u zemlji u kojoj se nalazite.

Cijena za Opel Astra 1.6 CDTI Cosmo

Početna cijena za benzinski 1.4 Ecotec motor snage 87 KS uparen s ručnim mjenjačem s pet stupnjeva je 111.908 kuna, što je niže od direktne konkurencije iz Njemačke. Osnovna dizelska inačica s 1.3 CDTI Ecotec motorom košta 128.398 kuna.

Testirana Astra s 1,6-litrenim dizelskim motorom snage 136 KS ima cijenu od 136.976 do 151.022 kuna, a potonja cijena se odnosi na paket opreme Cosmo, inače najjači u ponudi.
Astra ima mnogobrojnu konkurenciju i iz Njemačke te iz mnogobrojnih drugih zemalja svijeta u kojima se proizvode kompaktni automobili koji su najtraženija kategorija vozila.

©VidiAuto.com, rujan 2014.

Tehničke karakteristike

Meriva 1.6 CDTI 136 KS Cosmo
Vrsta motora: Turbo diesel
Obujam motora: 1598 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 136 KS pri 3500 o/min
Snaga u kWh: 100 kWh pri 3500 o/min
Okretni moment: 320 Nm pri 2000 o/min
Mjenjač: 6 stupnjeva
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 9,90 s
Maksimalna brzina: 197 km/h
Potrošnja (grad): 4,80 l/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 4,20 l/100 km
Potrošnja (kombinarano): 4,40 l/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 5,90 l/100 km
CO2 emisija: 116 g/km
Duljina: 4300 mm
Širina: 1812 mm
Visina: 1615 mm
Međuosovinski razmak: 2644 mm
Obujam prtljažnika: 400 l
Masa vozila: 1428 kg
Gume: 205/55 R16
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 141174 kn
Ključne riječi:
Astra CDTI cijena dizel Opel test
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 17. rujan 1986.

9-17-1986 Bentley Turbo

Bentley Turbo

Na današnji dan predstavljena je turbo verzija Bentleya nazvana Bentley Turbo R. Automobil je osim povećanja snage, prošao i opširne promjene na ovjesu.

vs