Vidiauto Testovi Testirali smo... Mazda MX-30 Launch Edition Luxury Test

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 10.04.2021. 05:00

Strujić na Mazdin način 

Mazda MX-30 e-Skyactiv Launch Edition Luxury Modern Test

Mazda MX-30 Launch Edition Luxury Test

Da svi automobili na struju ne trebaju biti isti dokazuje Mazda sa svojim modelom MX-30, kojeg odlikuje jedinstven dizajn i nešto drugačija filozofija u vožnji, a voljeli bi samo da je doseg nešto veći...

Mazda je oduvijek imala neku svoju filozofiju oko stvaranja automobila, i u tome su dobri, a sada su napravili i svoj prvi velikoserijski električni automobil MX-30. Riječ je o nekoj vrsti coupe SUV automobila koji ima 5 vrata, s time da se stražnja otvaraju u suprotnom smjeru kao na legendarnom coupeu RX-8, a posjeduje i originalan dizajn koji se i dalje veže na ostatak Mazdine obitelji.

Mazda MX-30 Launch Edition Luxury Modern 16

Ovaj model pokreće 145 KS snažan elektromotor koji raspolaže s 271 Nm okretnog momenta, a Mazda ne bi bila Mazda da i tu nije napravila nešto originalno, pa iako svi ostali električni automobili pritiskom na papučicu gasa ''ispaljuju'' s mjesta, kod Mazde MX-30 to nije tako, a razlog tome nije nedostatak snage, već to što je Mazda htjela napraviti što ugodniju vožnju, ali i što više električni automobil napraviti da radi kao klasičan, kako bi prelazak s automobila s klasičnim motorom na unutarnje izgaranje bio što lakši. Čak se iz zvučnika čuje i zvuk kao da automobil ide u više okretaje pritiskom na gas. Ah, Mazda i njena jedinstvenost.

Dizajn i praktičnost

Iako svojim dizajnom ne prati ostale Mazdine modele, MX-30 već na prvu podsjeća na Mazdu. Sprijeda je maska tanka i spojena je sa svjetlima, a u sredini je poveći Mazdin logo. Branik je prilično jednostavnih linija, a donji dio je crni i tamo su smješteni pokazivači smjera. Iako su dosta dugački, primijetili smo kako ih drugi vozači teže uočavaju radi prilično niskog smještaja, pa smo često mogli pročitati s usana ''lijepe'' riječi kada smo skretali. Možda bi ipak bilo bolje da su smješteni bliže svjetlima, gdje ih drugi vozači i očekuju.

Mazda MX-30 Launch Edition Luxury Modern 14

Bočna linija je kombinacija kupeovskih linija i robusnosti zahvaljujući prilično širokim plastičnim oblogama oko čitavog vozila. Stražnja vrata su dobro sakrivena zato što nemaju vanjskih ručica za otvaranje, a srebrni umetak s natpisom Mazda koji spaja C nosač s donjim dijelom karoserije daju ovom modelu jedinstvenost, a ti se već i naziru stražnja svjetla. Šteta je samo što je natpis Electric na bočnom prozoru tek obična naljepnica.

Mazda MX-30 Launch Edition Luxury Modern 18

Kao što smo rekli, stražnja vrata se otvaraju u suprotnom smjeru i ne mogu biti otvorena dok se ne otvore prednja vrata s te strane. Sve to izgleda dobro i jedinstveno, no u praksi nije uvijek savršeno. Ulazak na stražnje sjedalo kada je pored vas parkiran drugi automobil je prava akrobacija. Prvo trebate otvoriti vrata, potom se pomaknuti skroz naprijed, onda otvoriti stražnja vrata i tek tada ući straga. Ako tamo u ovakvoj situaciji trebate smjestiti dijete koje još ne hoda, to postaje nemoguća misija. U ostalim situacijama sve funkcionira besprijekorno, pa će budući vlasnici trebati unaprijed razmišljati gdje će se parkirati.

Mazda MX-30 Launch Edition Luxury Modern 12

Dizajn stražnjeg dijela Mazde MX-30 je također jedinstven, a izgled jako dobro. Stražnji branik je u potpunosti crn, no zahvaljujući dizajnu, to ni ne primijetite. Testni model je bio pobojan u troslojnu Ceramic metalik boju (10.800 kn doplate), a s crnim krovom, srebrnim umetkom i tamnim aluminijskim naplatcima veličine 18 inča, auto izgleda jednostavno dobro i često privlači poglede.

Mazda MX-30 Launch Edition Luxury Modern 06

Vrata prtljažnika su široka i kad se otvore omogućuju lak utovar stvari u prtljažnik koji u osnovi zaprima 366 litara prtljage. Naravno, stražnja sjedala su djeljiva i preklopiva, a njihovim preklapanjem prtljažnik raste na 1.171 litru. Sasvim dobar rezultat za električni automobil kojemu je na prvom mjestu dizajn, a ne prostranost.

Unutrašnjost

Kad sjednete na vozačko mjesto prepoznat ćete kako je riječ o tipičnoj Mazdi. Jedini detalj koji odskače od ostalih Mazdi je treći zaslon, koji je smješten ispred ručice automatskog mjenjača. Na njemu se podešavaju sve postavke klimatizacije, a iako ne volimo podešavanje klimatizacije putem dodirnog zaslona, ovdje sve funkcionira dobro. Zašto? Prvo zato što su sve virtualne tipke za podešavanje na istom mjestu i uvijek su dostupne, no ono što je još bolje rješenje su i fizičke tipke oko zaslona koje imaju istu funkciju. Mazda je napravila odličnu stvar – ponudila je fizičke i virtualne tipke, pa neka si svatko sam izabere koje želi koristiti.

Mazda MX-30 Launch Edition Luxury Modern 24

Instrument ploča je poznata iz Mazde 3 i ostalih modela, a to znači dva okrugla fizička instrumenta koji okružuju digitalni zaslon u sredini. Jednostavno, pregledno i lako za korištenje. Onako kako treba i biti. Volan je također preuzet iz ''trojke'', kao i središnji infotainment zaslon koji je i dalje jednostavnoj izgleda. Voljeli bi vidjeti malo boje na njemu, no valjda će Mazda u budućnosti poraditi i na tome.

Središnjim zaslonom se upravlja putem fizičkih tipki i kotačića koji su smješteni između ručice mjenjača i naslona za ruke, i ruka vozača prirodno pada na njih. Funkcije su logične za korištenje, pa je privikavanje brzo, kao i kretanje po izbornicima.

Mazda MX-30 Launch Edition Luxury Modern 20

Mogli bi reći i kako središnja konzola ''lebdi'' jer ispod nje postoji dodatna polica, koja je napravljena od pluta, kojeg ima na mnogo dijelova u unutrašnjosti, gdje možete postaviti mnoge predmete, a tamo su i priključci za punjenje gadgeta. A ako se pitate zašto pluto, razlog je jednostavan. Mazda se od početka bavila proizvodnjom pluta, pa je ovo, u neku ruku, podsjećanje na povijest.

Mazda MX-30 Launch Edition Luxury Modern 08

Što se pak prostranosti tiče, sprijeda je raskošno u svim smjerovima, a i sjedala se dovoljno mogu podešavati, pa će pronalazak idealne pozicije biti lak. No straga je tijesno, i to u svim smjerovima, pa će se tamo dobro osjećati jedino djeca. Prostora ima kao u gradskom automobilu tipa Mazde2, a danak je to atraktivnom dizajnu.

Motor i vožnja

Električni motor koji pokreće Mazdu MX-30 razvija maksimalnu snagu od 107 kW, odnosno 145 KS i razvija dovoljnih 271 Nm okretnog momenta, a koji se moraju boriti s karoserijom teškom 1.720 kg. Uz to, ugrađena je i baterija kapaciteta 35,5 kWh koja bi mogla lomiti koplja i biti čest predmet rasprave.

Mazda MX-30 Launch Edition Luxury Modern 05

Naime, prema tvorničkim podacima, kapacitet baterije je dovoljan za prelazak do 200 km, no u praksi je to ipak puno manje. Nama je potpuno napunjena baterija nudila doseg od 168 km, što će svi odmah reći kako nije dovoljno. I mi smo među njima, no u Mazdi se ''pravdaju'' kako prosječan vozač dnevno prijeđe do 48 km i kako je baterija dovoljna za višednevnu vožnju, no to će cijeniti samo oni koji imaju garažu ili lak pristup punjačima, dok će ostalima to smetati.

Mazda MX-30 Launch Edition Luxury Modern 04

Ako ste među ostalima, treba pričekati dolazak plug-in hibridne inačice, koja je već predstavljena u Japanu, a trebala bi stići i u Europu, a tada kombinacija benzinskog i električnog motora daje laku odluku s modelom MX-30 otići i na malo dalje izlete.

Mazda MX-30 Launch Edition Luxury Modern 03

Ono na čemu je Mazda puno radila je udobnost, i moramo priznati kako su je uspjeli riješiti jako dobro. Iako je vozilo teško, prelasci preko neravnina nisu nimalo neudobni, a i vozi se drugačije nego ostali električni automobili. Kao što smo rekli i na početku teksta, MX-30 nema hirovita ubrzanja, već su ona fluidna.

Mazda MX-30 Launch Edition Luxury Modern 09

Tako joj za ubrzanje od 0 do 100 km/h treba 9,7 sekundi, dok je maksimalna brzina elektronski ograničena na 140 km/h. Međuubrzanja su dobra, kako i priliči električnim automobilima.

Zaključak i cijene

Mazda MX-30 Launch Edition Luxury Modern košta 270.700 kuna s troslojnom metalik bojom i nalazi se na vrhu ponude. Moguće je doplatiti jedino za paket Premium i krovni otvor, a već serijski dolazi s jako bogatim paketom opreme.

Mazda MX-30 Launch Edition Luxury Modern 22

Najpovoljnija električna Mazda MX-30 košta 248.900 kuna i dolazi s GT paketom opreme, a već i on dolazi s 18-inčnim aluminijskim naplatcima, LED svjetlima, tri zaslona u unutrašnjosti, adaptivni tempomat i nizom ostale opreme.

Mazda MX-30 Launch Edition Luxury Modern 01

Za Mazdu MX-30 bi mogli reći kako nema klasičnog konkurenta, jer je jedinstvena u mnogim stvarima, i to će privući mnoge kupce. Kao i svaki automobil ima svojih mana, no prednosti je ipak više. Ako vam je doseg dovoljan za vaše potrebe, s ovim modelom sigurno nećete pogriješiti, no ako je doseg važniji, a ipak želite automobil ovakvog izgleda, pričekajte dolazak plug-in hibridne izvedbe.

Mazda MX-30 Launch Edition Luxury Modern 15

Tehničke karakteristike

MX-30 Launch Edition Luxury Modern
Vrsta motora: Električni
Obujam motora: ---
Broj cilindara: ---
Snaga u KS: 145 KS pri ---
Snaga u kWh: 107 kWh pri ---
Okretni moment: 271 Nm pri ---
Mjenjač: automatski
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 9,70 s
Maksimalna brzina: 140 km/h
Potrošnja (grad): ---
Potrošnja (otvorena cesta): ---
Potrošnja (kombinarano): 19,00 l/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 16,30 l/100 km
CO2 emisija: ---
Duljina: 4395 mm
Širina: 1848 mm
Visina: 1555 mm
Međuosovinski razmak: 2655 mm
Obujam prtljažnika: 366 l
Masa vozila: 1720 kg
Gume: 215/55 R18
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 270700 kn
Ključne riječi:
Mazda MX-30 Launch Edition Luxury Modern
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 16. svibanj 1956.

Otvoren GM-ov centar

Na današnji dan 1956. godine General Motors je svečano otvorio svoj GM Technical Center u Warrenu, Michigan, vrijedan 125 milijuna dolara. Taj je centar bio djelo Alfreda Sloana i GM-ovog dizajnera Harleya Earla.

vs