Vidiauto Testovi Testirali smo... MG EHS Plug-in Hybrid TEST

Autor: Mario Šešlek Objavljeno: 27.03.2023. 15:41

Pali i vozi 

TEST: MG EHS Plug-In Hybrid  

MG EHS Plug-in Hybrid TEST

Kako izgleda top model brenda MG nekad poznate i kao Morris Garage,  koji se odnedavno počeo sve češće nalaziti i na našim ulicama? Priliku da ga isprobamo smo naravno iskoristili do maksimuma.

Kako izgleda top model brenda MG nekad poznate i kao Morris Garage, koji se odnedavno počeo sve češće nalaziti i na našim ulicama? Priliku da ga isprobamo smo naravno iskoristili do maksimuma, a ukupno iskustvo gledamo i kroz cijenu koju MG traži za svoje modele. Podsjetimo, MG je kao brend već dulje vrijeme u rukama kineskog SAIC Motorsa koji sada proizvodi vlastite automobile i aktivno osvaja europsko tržište cjenovno atraktivnim modelima, s obzirom na kategoriju koju zauzimaju.

MG eHV-1-11

MG HS model kod nas dolazi u dvije verzije pogona, a to je standardni 1,5l benzinac od 162 KS ili u obliku MG EHS plug-in hibrida koji spomenutom 1,5l benzincu dodaje i električni motor snage 122 KS. Dolazi s impresivnom listom opreme, pogotovo za traženu cijenu u svojoj klasi, no oko izbora nema puno priče s obzirom da dolazi u dvije verzije opremljenosti i jednim modelom pogona.

strana 2

MG EHS dolazi u dvije verzije, a to su “Comfort” i “Luxury”, a Luxury izvedba s kožom dolazi i u verziji sa crvenom unutrašnjosti, koju smo upravo i mi imali priliku provozati.

Dizajn i praktičnost

Po standardu se smjestio kao kompaktan SUV, a bome lagano ispuni parkirno mjesto sa svojih 4.574 mm duljine, 1.876 mm širine (2.078 s retrovizorima) i 1.664 mm visine.

MG eHV-1-4

Koristi dizajn s kojim je predstavljen 2018. Godine, a zaobljenim linijama i blagim detaljima vrlo je neutralan pa vjerujemo da će se kupci i prolaznici najviše okretati radi novog brenda na tržištu i impozantnog prednjeg dizajna.

MG eHV-1-9

Luxury model ima full LED osvjetljenje, od glavnih i dugih svjetla, jedinstveno dizajniranih dnevnih svjetla koja su ujedno i dinamični animirani žmigavci sprijeda i straga.

MG eHV-1-5

Stražnja stop svjetla imaju zanimljiv dizajn, no po nama nedostaje modernih oštrijih linija. Spomenimo kako je nedavno predstavljen facelift ovog modela koji će upravo te detalje malo zaoštriti, no još nije u svjetskoj ponudi.

MG eHV-33

Velika prednja maska najviše ističe ovaj SUV i svakako je atraktivna na cestama. Odmah ispod prednjeg znaka je i prva kamera za pomoć u prakiranju, među ostalim senzorima za pomoć u vožnji. Kromirane detalje održavajte za dobivanje maksimalnog “wow faktora”.

MG eHV-1-7

Kada pričamo o bojama, tu je tzv. dijamantno crvena kao glavna boja auta. Ostale boje su daleko konzervatnivnije, a u ponušenoj paleti možete odabrati crnu, bijelu ili srebrnu boju. Neovisno o vanjskoj boji automobila, unutrašnjost je standardno crna sa svjetlim krovom, a u Luxury paketu imate opciju i crvene kože s crnim detaljima i crnim stropom automobila.

MG eHV-24

Dolazi s 18-inčnim kotačima i alu felgama različitih dizajna ovisno o verziji koju odaberete, a koristi 235/50 R 18 V gume. Generalno bismo voljeli malo veće kotače da upotpune sliku modernog SUV-a, no taj detalj „lagano“ je ispraviti nakon kupnje automobila.

MG eHV-1-13

Veliki retrovizori sami se zatvaraju zaključavanjem, a možete ih kako je već standard u ovoj klasi i vi kontrolirati iz unutrašnjosti za lakše provlačenje kroz uže ulice i prolaze. Na dnu retrovizora se sa svake strane nalazi po jedna širokokutna kamera koja će vam uvelike pomoći u parkiranju. Retrovizori nude vrlo širok pogled iznutra koji uvelike pomaže i kod parkiranja.

MG eHV-1-21

Prednja vrata imaju i gumb za otključavanje pa ne trebate niti vaditi ključ iz džepa. Stražnja stakla su sva zamračena, a zajedno s povišenim položajem vožnje možete zaboraviti na probleme loše usmjerenih svjetla autiju iza vas. Napomenimo da sami možete kontrolirati nagib vlastitih prednjih svijetla kako bi izbjegli zasljepljivanje vozila ispred ako je auto natrpan stvarima.

Kako se radi o plug-in hibridu, lijeva strana rezervirana je za točenje goriva, a desna za punjenje strujom.

MG eHV-1-33

Napomenimo da je gumb koji omogućuje otvaranje poklopca otvora za gorivo otključavanjem je vrlo nisko s lijeve strane, odmah pored gumba za otvaranje prednjeg poklopca, a otključavanje traje oko pet sekundi prije nego je automobil spreman pustiti vas da počnete puniti gorivo.

MG eHV-1-36

Utor za punjenje električnom energijom nema takvih sigurnosnih uvjeta te jednostavno pritisne da se poklopac otključa, skinite gumeni pokrov i spremni ste za punjenje.

Straga imamo uvučeno grijano staklo koje dobiva svoj malen brisač. Ispod stakla su velika stražnja svijetla sa svake strane u dva dijela te se protežu na stražnja vrata.

MG eHV-1-12

Stražnja vrata su automatizirana te se otvaraju pritiskom na gumb direktno ispod MG znaka, iznad tablice. Lijevo, odmah pored gumba je i kamera za pomoć u vožnji unazad pa treba paziti da se ne zaprlja ili „zamasti“ prstima pri otvaranju stražnjih vrata. Na dnu naravno dva prava auspuha svakako su dobrodošla u vizuri stražnjeg dijela, zajedno s ukrasnim plastičnim difuzorom između njih.

MG eHV-1-23

Zapravo, cijeli donji rub auta je napravljen od crne mat plastike tako da će oštećenja od kamenčića ili ogrebotina biti puno manje primjetna.

Na kraju imamo krov koji u ovoj izvedbi ima i veliki krovni prozor čija se prednja polovica može i otvoriti te bi vožnju opisali ugodnom s otvorenim krovom i s 1°C vanjske temperature jer mrežica koja se podigne sprječava vjetar u kabini.

MG eHV-1-22

Antena za radio u obliku peraje samo potvrđuje sportski duh ovog automobila.

Vratimo se na prtljažnik koji je naravno kao i kod ostalih hibrida nešto plići te je u ravnini sa spuštenim sjedalima.

MG eHV-1-40

Standardno imate oko 448 litara prostora, a spuštanjem stražnjih sjedala dobivate do 1375 litara prostora.

20230303_152711

Jedino što nemate odvojen prostor za kabel punjača, već on dolazi u svojoj torbi koja je čičkom priljepljena za stranu prtljažnika s jedne strane, a torba s prvom pomoći s druge.

MG eHV-33-2

Podignete li dno prtljažnika, tu vas čeka kuka za vuču, prostor za aparat za gašenje požara i akumulator automobila kao i pumpa sa smjesom za krpanje probušene gume koja će držati barem do prvog većeg mjesta za servis.

MG eHV-1-27

Na kraju, vrata prtljažnika zatvarate jednostavnim pritiskom na gumb koji će svakome biti dostupan u visini glave. Zanimljivo da u sustavu možete postaviti stupanj otvaranja prtljažnika pritiskom gumba pa se on tako može samo malo otvoriti što može biti vrlo praktično u upotrebi kada samo trebate nešto na brzinu ubaciti u njega.

Unutrašnjost

MG eHV-1-26

Unutrašnjost automobila najviše se razlikuje na temelju vašeg odabira linije pri kupnji. Ako se odlučite za Luxury verziju, ona standardno dolazi s crnom kožom i svijetlim krovom iznutra, a opcija Sardana crvene za svega 243 eura više nudi vam crvenu kožu s crnim detaljima i crnim krovom iznutra.

MG eHV-1-41

Ova verzija unutrašnjosti dolazi s sportskim sjedalima, ako pod sportska mislite na još udobnija s više postave za ramena s kojima ćete u vožnji uistinu uživati. Sjedala su elektronski podesiva u nagibu naslona, visini i dubini u odnosu na upravljač.

MG eHV-1-19

Prednja sjedala imaju i grijanje koje će svakako pomoći za vrijeme hladnih noći. Kod ovakvih automobila naravno nema problema s prostorom za glavu ni kod najviših vozača bilo da ste sprijeda ili straga.

MG eHV-31

Pogledajmo što sve možete kontrolirati kao vozač. Prvo, na vašim vratima pored kvake za otvaranje su gumbi za zaključavanje i otključavanje svih vrata koja se automatski zaključavaju kako izvana netko ne bi mogao ući u automobil jednom kada vožnja krene.

MG eHV-25

Ispod njih na naslonu imamo gumbe za određivanje strane na kojoj želite kontrolirati retrovizor i sam upravljač za usmjeravanje retrovizora. U istom sklopu su i gumbi za zatvaranje retrovizora kao i zaključavanje pozicija svih prozora da zaustavite naporno ponašanje pojedinih suvozača.

MG eHV-17

Zatim standardno imamo i četiri gumba za kontrolu sva četiri prozora, gdje je vaš i automatiziran da ga ne morate držati, već će malo dulji pritisak sam do kraja zatvoriti li otvoriti prozor.

MG eHV-1-37

S lijeve strane, blizu upravljača imamo malen valjak za postavljanje visine glavnih svijetla koje idealno usmjerite prema podu što je stražnji prostor automobila teži kako ne biste osljepljivali vozače ispred sebe. Ispod njih, na razini vaših koljena su gumbi za otvaranje prednjeg poklopca motora kao i gumb za otključavanje vratašca za punjenje goriva.

MG eHV-1-34

S desne strane imamo automatski mjenjač s električnom ručnom kočnicom kao i dodatni gumb za startanje automobila iz Park pozicije na samoj ručici.

MG eHV-1-16

Oko samog mjenjača imamo gumbe za paljenje EV načina rada kojim će automobil raditi samo na električni pogon. Tu su još gumbi za paljenje 360° pogleda kamera, no morate stajati ili se vrlo sporo kretati za pokretanje ovog sustava.

MG eHV-1-17

Također ovdje je još i gumb za otvaranje i zatvaranje prtljažnika, držanje pozicije vozila na kosini, automatsko paljenje/gašenje motora kod zaustavljanja te još jednom gumb za ručnu kočnicu. Sam automobil se pali na gumb koji je s desne strane upravljača.

MG eHV-27

Na samom upravljaču imamo s lijeve strane gumbe za kontrolu multimedije (glasnoću, slijedeća/prethodna pjesma, itd.) kao i javljanje te završavanje poziva ako imate na sustav spojen mobitel.

MG eHV-1-15

S desne strane možete pokretati glasovne naredbe automobilu koji prepoznaje konkretne nazive sustava kao okidače za pokretanje radnji, a možete ih pročitati u priručniku ili naravno još bolje na internetu. Također možete prolaziti kroz menije koji se prikazuju na zaslonu vozača, a riječ je o konkretnim korisnim informacijama o stanju vozila kao i animacijama o punjenju ili praćenju prometa.

MG eHV-1-25

Kada pričamo o naprednijim funkcijama praćenja vozila, spomenimo i ručice iza upravljača. Ima ih tri komada, s dvije standardne s lijeve i desne strane kojima upravljate svijetlima i žmigavcima s lijevom te brisačima i pranjem stakla s desnom.

MG eHV-44

Lijevi ima dodatan gumb na vrhu kojim se pali sustav za praćenje linija na cesti gdje vas automobil može upozoriti ako “zalutate”, pa čak i lagano vratiti na pravi put između linija. S lijeve donje strane je treća ručica kojom upravljate s pametnim sustavom automobila koji prati promet kao i cruise kontrolom. Gumb na vrhu ručice aktivira sustav ako je u ispravnoj poziciji (više o tome uskoro) te će vašu trenutnu brzinu uzeti kao maksimalnu. Prati automobil ispred te naravno prilagođava brzinu vožnje.

MG eHV-32

Zakretanjem ručice možete određivati tri razine “blizine” koju će automobil držati s vozilom ispred, ovisno o uvjetima u kojima se vozite. Ako pogurnete lagano ručicu od sebe, ona će pauzirati rad sustava. Daljnjim guranjem, sustav se isključuje. Suprotno, ako povučete ručicu prema sebi sa standardne pozicije, ponovno se pokreće pauzirani rad sustava praćenja prometa.

Puni MG Pilot sustav aktivirate duplim povlačenjem ručice prema sebi, a on funkcionira jednom kada automobil da zeleno svijetlo da jasno vidi automobile i trake na cesti. Funkcionira tako da sam prati traku u kojoj se nalazi, okrećući volan i prateći brzinu automobila ispred. Sustav će vrlo aktivno od vas tražiti da ruke držite na volanu ili u suprotnom zaustaviti vozilo kako biste i dalje bili aktivni sudionik prometa, a ne spavali.

Dashboard odnosno kontrolna ploča ima jedinstven dizajn modernog pristupa koji dijeli informacije na tri stupca. Lijevi pokazuje vašu trenutnu brzinu kao i malene ikone različitih sustava praćenja (promet, vožnja, poledica, itd.), a pri dnu imamo trenutnu količinu benzina u spremniku, procijenjenu udaljenost koja nam preostaje kao i procijenjena kombinirana udaljenost uključujući i električni pogon.

MG eHV-6

Desna strana pak pokazuje trenutnu snagu ukupnog pogona koju sustav koristi, od 0 do 100%, koja također može otići u negativne vrijednosti, do –25%, a označava rekuperaciju električne energije osjetnim usporavanjem vozila. Pri dnu ove strane imamo postotak napunjenosti električnog pogona kao i procijenjenu udaljenost koju možete prijeći u EV načinu vožnje, odnosno samo na struju. Centralni dio, odnosno informacije koje pruža, možete sami mijenjati tipkama na upravljaču, a prati sve uobičajene vrijednosti od prosječne potrošnje kombiniranog sustava, trenutnih statistika, napunjenost guma, sigurnosni sustavi poput praćenja prometa, itd.

MG eHV-1-29

Što se tiče unutrašnjosti treba spomenuti stražnja sjedala koja mogu komotno koristiti dvije veće osobe ili tri manje i osjećati se ugodno.

MG eHV-46

Srednji dio naslona može se spustiti za dijeljenje dva stražnja sjedala, a dobivate i držaće za dva pića kao i za odlaganje mobitela ili manjih stvari.

MG eHV-34

Stražnja sjedala se mogu i standardno spustiti u 2/1 omjeru, a kada ih vraćate otkriti ćete da ih se može postaviti u više razina nagiba pa si suputnici mogu prilagoditi naslone kako im najviše paše što je iznimno bitno za komfor putnika posebno pri dugim vožnjama.

MG eHV-1-26

Suputnici straga imaju i najbolji pogled kroz krovni prozor, kao i zatamnjena stakla sa strane.

Infotainment

Središnji zaslon infotainmenta u stilu je tableta koji viri iz centralne ploče, a ima dijagonalu zaslona od 10,1” te mu omjer pruža vrlo pregledan prikaz sadržaja, pogotovo navigacije. Podržava touchscreen funkcionalnost za kretanje kroz menije, no ovisno o zadacima mu ipak trebate dati malo vremena da “prožvače” pokretanje primjerice navigacije ili prebacivanje na neki drugi zadatak.

MG eHV-15

Početni zaslon je jednostavan i nudi brzi pristup najbitnijim sustavima. Napomenimo da je MG zadržao i fizičke gumbe nešto ispod zaslona koji su uglavnom dodatne kratice za brzi pristup raznim menijima sustava što je hvalevrijedno jer su i mnogi drugi najavili pvoratak na gumbe radi boljeg user expiriencea.

Dakle izbornik centralnog ekrana nudi tri odjeljka: glazbu, navigaciju i kontrolu klime. Klik na bilo koji će proširiti pogled i omogućiti vam kontrolu tog sustava. Gornji rub zaslona uvijek vam pokazuje bitne podatke poput povezanog mobitela, izvor audio signala, trenutne postavke klimatizacije automobila, temperaturu vani i na kraju vrijeme.

MG eHV-5

Na dnu zaslona imate dodatne, rjeđe korištene menije poput postavki automobila, 360° pogleda kamera koji možete uključiti samo dok je automobil u mirovanju i za vrijeme sporog kretanja. Osim njih, tu je opcija povezivanja mobitela kroz Android Auto sustav kao i Appleov CarPlay.

MG eHV-42

Korištenjem USB-a, dodatno možete prikazati slike ili pustiti video, ali ne tijekom vožnje. Za puštanje glazbe s mobitela potreban vam je Bluetooth za povezivanje, a osim njega auto nudi i klasične AM/FM frekvencije kao i novi digitalni DAB radio.

MG eHV-7

Pritiskom na “Audio” izbornik, možete prilagoditi glasnoću zvučnika u automobilu pomicanjem centra tamo gdje želite da je najglasniji. Tu je i ekvilajzer kojeg preporučamo da postavite u klasičan “V” oblik za najbolje iskustvo slušanja glazbe.

MG eHV-9

Napomenimo da smo dobar dio putovanja slušali glazbu i moramo reći kako sustav može biti veoma glasan, jedino na što se morate naviknuti je da treba klikati za podizanje i spuštanje jačine pa taj postupak može malo trajati. Glasnoću prilagođavate klikanjem na fizičke gumbe ispod zaslona ili pomoću gumbi na upravljaču.

MG eHV-12

Pritiskom na gumb s nacrtanim automobilom ispod zaslona ili na ikonu automobila na samom početnom zaslonu, imate pristup mnogobrojnim opcijama kojima automobil prilagođavate sebi.

MG eHV-10

Prvi izbornik nudi opcije pomoći u vožnji, od upozoravanja za limit brzine na trenutnoj cesti preko sustava za pomoć držanja ispravne trake za vrijeme vožnje koji vas može samo zvučno upozoriti i lagano zatresti upravljač kada počnete prelaziti crtu bez da ste tu namjeru prvo potvrdili paljenjem žmigavca do fizičkog pokušaja vraćanja automobila u sredinu trake. Sustav u svim opcijama radi zadovoljavajuće te će vas svakako naučiti ispravnoj vožnji u više traka. Na kraju tu je i opcija paljenja “MG Pilot” opcije koja uključuje već spomenuti sustav za praćenje prometa i prilagođavanje brzine.

MG eHV-13

Drugi izbornik kontrolira sustav osvjetljenja, od RGB trake za ambijentalno osvjetljenje, paljenja žmigavaca kada otključate auto ili pak automatskog paljenja dugih svjetala. Zanimljivo je da su gotovo sve boje ambijentalnog osvjetljenja poprilično blijede, osim crvene zelene i plave koje su iznimno istaknute te ih se isplati potražiti na slideru boja za ambijentalno osvjetljenje jer će vam dati atraktivan ugođaj.

Osim rasvjete, ovaj izbornik nudi automatsko zaključavanje vrata, automatski sustav klimatizacije i odmagljivanje prozora te drugih sitnica poput zatvaranja retrovizora, sustava otvaranja i zatvaranja vrata prtljažnika te drugih mogućnosti poput dodatnog gumba na upravljaču kojeg sami možete programirati da pokreće neku radnju, a označen je zvjezdicom iliti asteriskom što vam naravno omogućuje da personalizirate neke funkcije koje su vam potrebnije od drugih koje su već ponuđene standardno.

MG eHV-14

Treći izbornik ima samo par opcija, a one su kontrola stabilizacije automobila koja sprječava proklizavanje i slične radnje. Druga opcija je kontrola baterije za hibridni način rada. Ovdje imate tri opcije na raspolaganju koje uvelike utječu na rad sustava, te su jedine koje ovaj auto ima za “kontrolu performansi” s obzirom da se radi o automatiku.

Prvi položaj je standardan te je ideja da sustav kod kuće punite preko noći kako bi svaki dan ili prije svake vožnje baterija bila puna. Ovaj mod će preferirati rad baterije kroz većinu vožnje, gdje će motor pomoći u optimalnim zonama vožnje te se na ovaj način dobiva vrlo niska potrošnja goriva.

Druga opcija, “Medium Battery Level” držati će bateriju oko 50% napunjenosti i preferirati električni pogon do te razine, kada će početi aktivno puniti bateriju i motorom u idealnim sustavima. U ovom modu se baterija rezervira za agresivniju vožnju kako bi sustav uvijek bio spreman na potezanje. “High Battery” ima isti opis, no prestati će trošiti bateriju već oko 75%.

Ovakav način rada omogućuje vam rezerviranje dobrog dijela baterije za kasniju vožnju, primjerice ako idete na dulji put pa želite ostaviti dovoljno baterije za gradsku vožnju na odredištu.

Motor

Kod MG EHS Plug-in modela nemate puno izbora oko toga kakav pogon želite. Ipak je riječ o varijanti HS modela koji možete s istom opremom dobiti u drugačijoj varijanti pogona. Pogon ovog hibrida ima ukupnu snagu 258 KS. Od toga četverocilindrični turbo benzinac razvija do 162 KS s 250 Nm, dok elektromotor pomaže s dodatnih 122 KS i 230 Nm.

MG eHV-35

Automatski mjenjač je detalj s kojim se MG hvali te je riječ o sustavu s deset brzina. Od toga šest brzina ima standardni motor, dok četiri brzine koristi elektromotor. Tako u svakom trenutku imate idealan omjer uložene i dobivene energije, a prebacivanje brzina osjetiti ćete samo ako stisnete pedalu do kraja, kod značajnih ubrzanja. MG izjavljuje da ovom SUV-u koji s nama za upravljačem ima ravno dvije tone treba svega 6,9 sekundi da dosegne 100 km/h što je po nama adekvatno i sasvim prihvatljivo za svakog vozača.

MG eHV-1-42

MG EHS ima i opciju “čistog EV” pogona do oko 52 kilometra, a kako i sam naziv kaže, jednom upaljen, neće aktivirati benzinski motor dok god ima struje u bateriji, no neće ju isisati do apsolutne nule. Ono što smo otkrili i trebate imati na umu je da auto koristi toplinu standardnog motora za grijanje, pa ako kabinu treba zagrijati, izbaciti će vas iz EV načina rada. EHS ima pogon na prednje kotače i nije proklizivao na našem testiranju za vrijeme mokrih i hladnih uvjeta s obzirom da je i dalje bili snijega u Lici.

Vožnja

Sama vožnja je naravno i najzanimljiviji dio testiranja. EHS smo proveli kroz gradsku vožnju s jutarnjim gužvama na putu do posao, pohvatali sve mogućnosti slučajnim odlaskom do Ikeje pa po obilaznici na zapad grada, a na kraju otišli do Gacke na pizzu nakon posla kombinirajući vožnju autocestom do Karlovca te međugradskim cestama do našeg cilja i natrag.

MG eHV-3-2

Ono što ćete otkriti je da automobil može sam napuniti bateriju do oko 50% nakon nekoliko sati vožnje, kombiniranjem rekuperativnog kočenja koji sami morate aktivirati kao i punjenja baterije radom benzinskog motora kada su uvjeti za to idealni, odnosno kada dođete na konstantnu brzinu ili pak stojite na mjestu a isključili ste automatsko gašenje motora.

MG eHV-1-31

S obzirom da nemamo punjač kod kuće, a automobilu treba oko četiri sata da se napuni, većinom smo sustav držali na 50% baterije, osim testova “standardnog” hibridnog rada gdje preferira bateriju i trošiti će ju do 0 %, kao i čistog EV načina rada koji radi očekivano. Automobil ima dovoljno snage za rad samo na struju po gradu, a može potegnuti i do oko 135 km/h bez paljenja motora.

MG eHV-1-20

Ovo ističemo jer dok kod standardnog načina motor po jutarnjoj gradskoj vožnji uistinu troši oko dvije litre na 100 km, ako imate upaljeno održavanje baterije na 50% i baterija je negdje oko te vrijednosti, potrošnja nam je u prosijeku bila 4 do 4,5 litara u gradu s tim da smo uglavnom imali gužvu bez puno naglijih startova.

Naravno na autocesti, ako ste vozač koji želi dinamičniju vožnju, potrošnja brzo prijeđe u dvoznamenkaste vrijednosti litara na 100 km s tim da smo mi na autocesti uvijek bili u modu održavanja baterije na 50 %. Na kraju, cijeli put od Zagreba do Gacke i natrag s vožnjom po autocesti Karlovac-Zagreb (vožnjom dozvoljenom brzinom +/- 10 % na autocesti i u međugradskoj vožnji) dobili smo rezultat potrošnje od prosječno 6,7 litara na 100 km što je solidan rezultat pogotovo s obzirom na oblik karoserije koji će se odupirati vjetru na višim brzinama ali i njegovu težinu. Imajte na umu i da je automobil elektronski limitiran na maksimalno 190 km/h.

MG eHV-4

Samu vožnju bismo opisali kao izuzetno udobnu s obzirom da se radi o SUV-u tek s malo podnošljivog ljuljanja u situacijama brze promjene vozne trake na autocesti, vraćanja u traku nakon pretjecanja, ili S zavoja. Sve prepreke na cesti prešao je bez trzanja, a dok je prolaz kroz zavoje mekši od nižih automobila, doživljaj na svim pozicijama, bilo da ste naprijed ili se vozite straga vrlo su udobni i za dulje vožnje.

Prostora ima dovoljno za vrlo komotnu vožnju četiri odrasle osobe veće građe, a panoramski krov s kojim dolazi Luxury opcija svakako povisuje ne samo ugođaj, već i prostor za glavu. Panoramski krov se može i otvoriti za dobivanje svježeg zraka bez vjetra u kabini, a zvukove uvijek možete nadjačati glazbom.

Dok ste za volanom, lagano je zaboraviti na brzinu kojom idete pa svakako savjetujemo da ju pratite pri čemu će vam pomoći i sustav praćenja znakova brzine na cesti koji vam se nalazi pored vaše trenutne brzine. Za putovanje smo dodatno koristili navigaciju Google karata da isprobamo Android Auto, no koristili smo i MG-jevu navigaciju kroz grad koja ima 3D mapirane karte no nedostaju podaci o trenutnom prometu pa odabir ostavljamo vama. Za spajanje Android ili iOS sustava treba vam USB žica povezana s mobitelom i lijevim USB-om na dnu prednje centralne konzole.

MG eHV-1-11

Drugi dio je vožnja sa MG Pilotom, odnosno automatsko praćenje prometa gdje će automobil kočiti i ubrzavati sam na temelju prometa, a vi samo trebate upravljati volanom. Na autocesti je sustav odličan jer vam omogućuje da odmorite nogu držeći konstantnu brzinu, a i na međugradskim cestama lagano može držati brzinu i razmak s vozilom ispred za vrlo jednostavno iskustvo vožnje.

I kod naglog skretanja na križanju neće dati gas ako automobil nije ispred vas dok radite luk skretanja pa ga ne treba konstantno paziti. No, u gradu smo ipak preferirali malo vlastitog inputa za idealnu vožnju.

MG eHV-1-28

Naime, preferira ugodno ubrzanje što nije uvijek idealno u gradskom okruženju pa ga možete “potaknuti” da ubrza pritiskom na papučicu gasa bez da se sam sustav isključi, već kad pustite gas on nastavlja pratiti promet normalno.

Idealna situacija za ovo je recimo ako se taman pojavilo zeleno svjetlo na semaforu i kolona tek kreće, a sustav koči jer se približavate zadnjem autu koji upravo kreće sa svoje pozicije. Kako bi održali razmak malo dodamo gasa da sustav prestane usporavati, već odmah uskladi brzinu s autom koji sada već ubrzava.

To su male sitnice, no pojaviti će se u gradskoj vožnji, a sustav može nastaviti sam raditi te mu ovako samo malo asistirate prema svojim željama za gradsku vožnju. Imajte na umu da ako odaberete maksimalnu udaljenost sustava praćenja od auta ispred, ostavljate dovoljno prostora za ubacivanje automobila drugih traka koje će drugi vozači naravno iskoristiti pa tu ima dosta kočenja.

MG eHV-1-10

Za gradsku vožnju savjetujemo da stavite barem srednju udaljenost kod praćenja za ugodnije iskustvo. Imajte na umu i da vozilo neće rekuperirati bateriju kod samostalne vožnje jer pritisak kočnice aktivira kočnicu, a ne rekuperaciju te u ovom modu vozilo koči samo kada treba, pri tome ne gleda unaprijed crvena svijetla za puštanje gasa.

Zaključak i cijene

Na kraju druženja, zaključak je jasan. Ovo je vrlo moćan auto za naše ceste i uvjete vožnje koji može vozaču pružiti zabavnu vožnju, a jednom kada je cijela obitelj na okupu, nitko se neće žaliti na udobnost.

Hibridni sustav osjetno će vam uštediti mjesečne troškove na gorivo, ako ga možete puniti kod kuće. MG nudi velikodušnih 7 godina jamstva, uz standardne uvjete korištenja njihovih ovlaštenih i redovitih servisa, a zamjenski dijelovi imaju 24-mjesečna jamstva.

Sam model EHS je verzija modela HS, jedina je razlika u hibridnom pogonu i prilagođenom sustavnu da ponudi dodatne informacije koje ga se tiču. Tako model MG EHS dolazi sa jednim pogonskim sustavom kojeg smo već spomenuli, te dvije opcije unutrašnjosti koje se dijele na osnovni Comfort i onaj koji smo mi testirali, a to je Luxury paket koji dodaje panoramski krovni prozor i bolja sjedala s elektronskim podešavanjem kao i drugim aluminijskim detaljima i LED prednjim svjetlima.

Comfort model koštati će vas 38,390.00 € / 289,249.46 kn, a Luxury model iznosi 41,190.00 € / 310,346.05 kn s dodatnom opcijom crvenog interijera za 243,60 €.

Tehničke karakteristike

EHS Plug-In Hybrid
Vrsta motora: Plug-in hibrid
Obujam motora: 1490 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 162 KS pri ---
Snaga u kWh: 119 kWh pri ---
Okretni moment: 250 Nm pri 1700 o/min Nm pri ---
Mjenjač: automatski
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 6,90 s
Maksimalna brzina: 190 km/h
Potrošnja (grad): 4,60 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 8,20 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (kombinarano): 1,80 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 6,40 (kWh ili l)/100 km
CO2 emisija: 43 g/km
Duljina: 4574 mm
Širina: 1876 mm
Visina: 1664 mm
Međuosovinski razmak: 2720 mm
Obujam prtljažnika: 448 l
Masa vozila: 1775 kg
Gume: 235/50 R18
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 310346 kn
Ključne riječi:
2023 MG EHS Plug-In Hybrid
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs

.::.