Vidiauto Testovi Testirali smo... Hyundai Ioniq hybrid 1.6 GDI 139 TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 15.03.2017. 18:16

Odličan hibrid 

Hyundai Ioniq hybrid 1.6 GDI 139 6DCT Comfort TEST

Hyundai Ioniq hybrid 1.6 GDI 139 TEST

Oduševljeni smo s hibridnim modelom Hyundai Ioniq inače dostupnim samo u nekoj od ekoloških inačica - hibrid, plug-in hibrid i električnoj. Hyundai je napravio ozbiljan automobil.

Hibridi su prava mala čuda u automobilskom svijetu - koriste konvencionalni (najčešće benzinski) i električni pogon. Tradicionalno, nešto tromijim u nižim okretajima, benzinski atmosferski motori uz pomoć električnog motora ponašaju se kao da imaju turbo. Ustvari, ponašaju se kao da imaju dvije ili čak četiri turbine, koliki je trenutni maksimum u konvencionalnom automobilskom svijetu, jer startanje s mjesta doslovce katapultira i vozilo i putnike.

Hyundai Ioniq hybrid 1.6 GDI 139 6DCT Comfort (5)

Naravno, smisao hibrida kod gradskih automobila nije da vas snažno ubrzava, za to su ipak zaduženi sportski automobili s hibridnom tehnologijom. Pravi smisao hibrida je što niža potrošnja goriva, uz što više akumulirane energije proizvedene u gradu - tijekom gradske vožnje stalno, vrlo učestalo kočimo, puštamo nogu s papučice gasa. Upravo u takvom okruženju uživa i najnoviji pridošlica u automobilski svijet - Hyundai Ioniq.

Dolazi u hibridnoj verziji koju smo imali na testu, u plug-in hibrid te električnoj. Dakle, nema inačice s konvencionalnim benzinskim ili dizelskim motorom. Ioniq hybrid ispod haube ima malo veći pogonski sklop koji se sastoji od 1,6-litrenog atmosferskog četverocilindričnog benzinskog motora snage 105 KS sa 147 Nm plus električni snage 32 kW (43,5 KS) i 170 Nm. Sveukupno, kad su baterije napunjene na raspolaganju nam je 139 KS i 265 Nm okretnog momenta. To je znatno više od Toyote Prius sa 122 KS, direktnog konkurenta s kojim čak djelomično dijeli neke vizualne linije. Ali samo siluetu.

Dakle, snaga pogonskog sustava je 139 KS i na toliko možemo računati samo kad imamo dovoljno, tijekom vožnje akumulirane struje u baterijama kapaciteta 1,56 kW smještenim ispod stražnje klupe. U takvoj situaciji Hyundai Ioniq je vrlo energičan, snažan, poletan i spreman na snažnija ubrzavanja, ali i na vožnju samo na električni motor. Potroši li se kapacitet baterija, snaga je znatno manja i to se osjeti u vožnji kao znatan manjak snage, agilnosti i dinamičnosti.

To nam je uspjelo samo kad smo se vozili po cesti do vrha Sljeme na zagrebačkoj Medvednici, jer je tih desetak kilometara vožnje u sportskijem raspoloženju uspjelo potrošiti bateriju skroz do kraja. I odjednom, Ioniq vozi znatno mirnije, staloženije jer nema tako puno snage - treba masu vozila od 1370 kilograma plus vozač od 75 kilograma (visina 173) plus još jedan suputnik od 90 kilograma vući do vrha Sljeme samo uz 1.6 benzinski motor. Strpljivo se vozimo prema vrhu, a zatim slijedi spuštanje prema Zagrebu, uz puno kočenja i maknute desne noge s papučice gasa. Već nakon nekoliko kilometara baterije su pune.

Hyundai Ioniq hybrid 1.6 GDI 139 6DCT Comfort (4)

Slijedi vožnja po gradu uz puno električnog pogona, povremeno hibridnog (istovremeno i benzin i struja), a potrošnja nam nakon desetak kilometara gradske vožnje iznosi samo 2,9 litara. Naravno, vozimo se vrlo oprezno što se tiče pritiska na papučicu gasa, po neravnim cestama je teško zadržati nogu mirnom bez jačeg pritiska na papučicu gasa jer svaki malo nagliji pritisak pokreće benzinski motor. Start s mjesta je uglavnom na benzinski motor. I tako gotovo uvijek počinje vožnja, a nakon što malo ubrzamo nastavlja se u električnom načinu.

Šteta što ne postoji, kao kod Priusa, tipka EV (Electric Vehicle) koja bi forsirala električni način vožnje. Na ovaj način ipak moramo dosta osluškivati rad motora, paziti koliko pritišćemo papučicu gasa pa da ne uđemo dublje u Eco područje u lijevom dijelu instrument ploče. Desno se nalazi ekran na kojem se u automatskom načinu vožnje prikazuje brzinomjer nacrtan u analognom obliku dok se pomicanjem ručice mjenjača u ručni način na ekranu pojavljuje lijep okretomjer i digitalni brzinomjer. Naravno, to nam je draži izgled, ali takva vožnja nema smisla jer smisao hibrida zaista nije forsirana vožnja nego kombinacija u hibridnom načinu ili pak samo s elektromotorom. Pri tome treba paziti da se ne usporava promet iza nas.

Na samo električni pogon, koji smo uspjeli voziti maksimalnom brzinom od 85 km/h, može se voziti nekoliko kilometara bez problema, ali s obzirom da Ioniqu i dok je zaustavljen benzinski motor povremeno (radi kako bi se baterije punile uz rad benzinskog motora) zaista je teško doći do nekih finalnih brojki što se tiče dosega na baterije. Vožnja je previše dinamična i stalno se tu nešto događa - punjenje i pražnjenje baterija te forsirani način u kojem oba motora udruženo rade kako bismo u ključnom trenutku ipak dobili maksimalnu snagu i moment. Naročito pri startu kada električni motor daje snažan obol ubrzavanju vozila.

Hyundai Ioniq hybrid 1.6 GDI 139 6DCT Comfort (2)

Spomenuli smo automatski mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa koji su vrlo ugodni, iako nisu savršeni kao kod mjenjača oznake 7DCT testiranog u Hyundaiju i40 s dvije spojke, vožnja je izrazito ugodna, a jedina neobična situacija je bila pri vožnji po uzbrdicama od Karlovca prema Rijeci, pri brzini 130 km/h s aktivnim adaptivnim tempomatom kada je bila primjetna neodlučnost treba li se voziti u četvrtom ili petom stupnju prijenosa. Tada je dolazilo do čestih promjena između četvrte i pete brzine, kao da vozilo nije bilo sigurno u kojoj brzini voziti. Nakon vožnje od Zagreba do Opatije i natrag uz troje putnika u vozilu, uz držanje ograničenja na cesti, potrošnja nam je bila 6,2 litre. U gradu potrošnja pada na oko 4,6 litara, u prosjeku. S obzirom da se radi o automatskom mjenjaču, solidno teškom vozilu, za yundai Ioniq možemo reći da nije rastrošan što se tiče potrošnje. Ali ga treba znati voziti, a iskustvo koje imamo s više hibridnih vozila iz Toyote i Lexusa nam je itekako pomoglo.

Hyundai Ioniq hybrid 1.6 GDI 139 6DCT Comfort (1)

Ioniq je pun naprednih tehnologija pa nas može i sam voziti po cesti - uz kameru koja prati dvije bijele linije ili samo jednu bijelu crtu na kolniku plus rizoli s desne strane autonomna vožnja je zaista posebna. Od Grobnika do Lučkog po autocesti smo se noću vozili cijelo vrijeme samo s lagano položenim rukama na kolu upravljača, bez da smo upravljali volanom, a svih više od 120 kilometara ceste Ioniq je doslovce sam vozio. Podesili smo adaptivni tempomat i uživali u vožnji bez korištenja papučice gasa i kočnice. Hyundai je sve sam obavio u vožnji - kočio ako je ispred nas bilo sporije vozilo, ubrzavao kad bi se vozilo maknulo ispred nas, a prepoznavanje bijelih linija je najnaprednije do sada koje smo isprobali na drugim vozilima - Mercedes C klasa Coupe, Peugeot 3008, Kia Sportage. Predobro i vrlo precizno radi. Vozilo će vidjeti i druga vozila u mrtvom kutu te nas o tome obavijestiti u vanjskim retrovizorima. Zaključujemo kako je Ioniq vrlo zabavan u vožnji, agilan je, tih na autocesti, ima dobar upravljač i pomalo neobično mekanu papučicu kočnice, odličan ovjes koji kao da zaboravi na masu i straga smještene baterije.

I u interijeru je Ioniq odličan - ma ovo je definitivno najbolje i najljepše uređeni interijer u nekom Hyundaiju koji smo vozili. Materijali su ugodni, mekani na dodir u većem dijelu interijera, ekran osjetljiv na dodir od 8 inča lijepo smješten bez da strši iznad kokpita. U većem dijelu unutrašnjosti je siva-krem boja - i na kožnim sjedalima (prednja su grijana i zrakom ventilirana za hlađenje), vozačko ima električno podešavanje, dvije memorije koje nevjerojatno brzo namještaju predefinirani položaj kad ga drugi vozač promijeni, a pri izlasku iz vozila vozačko se sjedalo pomiče natrag i zatim vraća u svoj položaj. Mjesta u vozilu ima sasvim dosta za jedan kompakt, jer Ioniq pripada kompaktnoj klasi. Straga će visokim osobama ipak nedostajati prostora jer silueta vozila je orijentirana kupeovski, a straga prostor "krade" i pomični panoramski krov koji se električno pomiče prema glavama putnika na stražnjoj klupi.

Hyundai Ioniq hybrid 1.6 GDI 139 6DCT Comfort (3)

Izvana je Hyundai Ioniq vrlo moderan, uz prednja LED svjetla, horizontalnu masku hladnjaka odličnog dizajna s neobičnim postavom logotipa Hyundai koji je nacrtan na pločici. Bočna silueta u totalno kupeovskom stilu pomalo asocira na Prius, ali puno više na treću nego na aktualnu četvrtu generaciju Priusa. Ipak, detaljnijim pogledom nestaje sličnost s Priusom jer Ioniq ima previše svojih detalja koji nisu kao na drugim današnjim vozilima, a nema niti CVT mjenjač kao što ima Prius. Sviđa nam se i stražnji kraj vozila opet s LED svjetlima, s poklopcem prostranog prtljažnika na kojem je stražnje staklo (kao kod Priusa i Honde Civic) podijeljeno u dva dijela - vjerojatno kako bi se dobila veća torziona čvrstoća karoserije koja mora podnijeti veći teret (nema nikakvih uvijanja karoserije i šasije).

Na kraju testa Hyundaija Ioniq, za koji još nije formirana cijena ali bi s paketom opreme Comfort koji smo imali u test vozilu trebala biti oko 207.000 kuna, zaključujemo kako se radi o odličnom i zabavnom hibridnom vozilu modernog izgleda, naprednih tehnologija, sigurnom (Euro NCAP je Ioniq proglasio najsigurnijim malim obiteljskim automobilom testiranim u 2016. godini), kvalitetne unutrašnjosti lijepog dizajna, kvalitetnog zvuka multimedije uz Infinity brand, dobrog mjenjača i prostranosti za obitelj s malom djecom te jamstvom na bateriju osam godina ili 200.000 km. Na Ioniqu vidimo uglavnom sve plusove, voljeli bismo imati EV tipku za više forsiranje električnog načina vožnje, ali sve se to da naučiti nakon duže vožnje. Iz Kije su predstavili model Niro, hibridni crossover s kojim Ioniq dijeli puno toga, ali ne i dizajn. Čeka nas zanimljiva budućnost.

Tehničke karakteristike

Ioniq hybrid 1.6 GDI 139 6DCT Comfort
Vrsta motora: Hibridni
Obujam motora: 1580 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 139 KS pri 5700 o/min
Snaga u kWh: 103 kWh pri 5700 o/min
Okretni moment: 265 Nm pri ---
Mjenjač: automatski
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 9,90 s
Maksimalna brzina: 185 km/h
Potrošnja (grad): ---
Potrošnja (otvorena cesta): ---
Potrošnja (kombinarano): 3,40 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 5,50 (kWh ili l)/100 km
CO2 emisija: 79 g/km
Duljina: 4470 mm
Širina: 1820 mm
Visina: 1450 mm
Međuosovinski razmak: ---
Obujam prtljažnika: ---
Masa vozila: 1370 kg
Gume: 225/45 R17
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 207000 kn
Ključne riječi:
cijena u Hrvatskoj hibrid Hyundai ioniq test
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.