Vidiauto Testovi Testirali smo... Citroen C4 1.6 HDi 90 Medveščak TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 28.12.2012. 15:19

Bijeli kompakt

Citroen C4 1.6 HDi 90 Medveščak TEST

Citroen C4 1.6 HDi 90 Medveščak TEST

Na test smo dobili snježno bijeli Citroen C4 Medveščak, s turbo-dizelskim 1.6 motorom snage 92 KS.

Testirao: Krunoslav Ćosić

Ledeno ludilo u Zagrebu nadahnulo je Citroen da dadne i svoj obol uspjehu zagrebačkih Medvjeda, a to su napravili izdavanjem specijalne serije Medveščak, i to za tri Citroen modela – C3, C4 i C4 Picasso.

Testirali smo Citroen C4 Medveščak baš u vrijeme kada je cijela Hrvatska bila zakopana pod snijegom, a testni automobil ima snježno bijelu boju. Naravno, isprobali smo vožnju i po ledu i po snijegu, ali naravno i po očišćenoj cesti, bez snijega.

Model C4 na papiru ne izgleda snažan, pomislit ćete, pa to je 1.6 turbo dizel koji ima samo 92 KS. Ali, grdno se varate, ukoliko ste pomislili da je ovo dosadan i lijen automobil. Naprotiv, Citroen C4 nam se na testu pokazao i te kako zanimljivim, i iskreno imali smo dojam kao da vozimo motor sa 120 KS. Automobil je agilan, voli povući i pokazati više nego što mislite da može.

Vanjski izgled

Prošle godine je Citroen redizajnirao svoj model C4, a već smo imali prilike voziti 1.6 motor, ali s benzinskim motorom snage 120 KS. U odnosu na prethodnika, još uvijek novi C4 je u potpunosti promijenjen – i izvana i u unutrašnjosti vozila. Sve je novo i više ništa ne podsjeća na stari dizajn koji je inače bio jako originalan i imao svoj identitet.

IMG_0400
IMG_0408

I novi C4 ima identitet, vrlo je ugodan za gledanje i osvaja velikim brojem detalja koji se primjećuju na svakom dijelu vozila, ali nam se čini i da je dizajn smireniji nego kod prethodnika. Pri tome mislimo na ukupni dojam, iako pojedini dijelovi kao što je prednja maska i te kako dinamično izgledaju.

Pogledajte prednja svjetla nekoliko sekundi i vidjet ćete kako iz njih izvire neka snaga. I veliki Citroenov znak daje naznaku kako se tu radi o nečemu velikome. Istina, C4 je solidno velik kompaktni automobil koji ima jako puno mjesta u unutrašnjem dijelu kabine, a ima i jako veliki prtljažnik zapremine 408 litara.

IMG_0431

S bočne strane nam je C4 klasično dizajniran, nećete osjetiti neku navalu emocija, ali stražnji spojler iznad vrata prtljažnika i velika stražnja svjetla daju naznaku kao da se radi o limuzini. U smislu udobnosti, ta pretpostavka i nije daleko jer je C4 i dalje udobno vozilo, kao i prethodnik. Što se naročito osjeti po hrvatskim cestama na kojima nešto tvrđe podešeni Nijemci osjećaju svaku neravninu. Dužina vozila je 433 centimentra.

IMG_0405

Unutrašnjost

Pragovi su dosta visoki i pri ulasku u vozilo osjeti se njihova visina. Vizualno, čim pogledate unutrašnjost, pogled privlače kromirani umetci koji su raspoređeni oko ventilacijskih otvora te na sportski podrezanom upravljaču koji se može podešavati i po visini i po dubini. Isto kao i sjedalo vozača, koje je vrlo udobno i za duže vožnje. Vozili se 10 minuta ili tri sata, umor uopće nećete osjetiti i nećete primijetiti kako vrijeme prolazi, bez potrebe da se zaustavljate i odmorite. Iako se savjetuje obavezan odmor nakon sat i pol vožnje.

Unutrašnjost je klasično dizajnirana, nije se išlo na ekstravaganciju nego na umjerenost, ali opet nekako sa stilom. Sve to prati i kvalitetan materijal koji se koristi za kokpit. Ugodan je na dodir i lijepo izgleda. Kao i materijal koji je korišten na sjedištima, a koji je živopisan.

IMG_0411
IMG_0412

Gumbići su klasični i ergonomski organizirani, a središnji dio zauzima audio i klima sustav. I dok je audio sustav klasičan i ne izaziva nikakvo širenje zjenica niti oduševljenje dizajnom, komande klima uređaja su moderno i luksuzno dizajnirane. I vrlo kvalitetne na dodir, koji je vrlo ugodan.

Upravljač na sebi ima kontrole tempomata i limitatora brzine te komande kojima se upravlja audio sustavom. Sviđa nam se što na upravljaču postoji tipka Mute, kojom se trenutno stišava zvuk na zvučnicima.

Upravljanje putnim računalom ide putem tipke na ručici brisača, što je vrlo ergonomski postavljeno. Dodir na ručicu omogućuje mijenjanje vizualnog postava na monokromatskom ekranu solidne veličine, koji na tamnoj pozadini prikazuje narančasti font znakova ispisanih na ekranu.

Jedna zanimljivost vezana uz novi Citroen C4: u postavkama je moguće podesiti zvuk pokazivača smjera (žmigavaca), a na izbor se nude četiri različita zvuka koja će vas razveseliti svaki put kada mijenjate pravac. U ponudi su polifone melodije koje imaju nazive: Classic, Crystal symphony, Urban rythmik i Jungle fantasy. U zvukovima će zasigurno uživati i suputnici koji će se u prvi mah iznenaditi, a oni nasmijati kad shvate da u novom C4 zvuk nije samo jedan, onaj klasični.

Citroen C4 1.6 HDi 90 Medvescak (6)
Citroen C4 1.6 HDi 90 Medvescak (8)

U postavkama izbornika moguće je podesiti još neke opcije kao što je oštrina, uključivanje lampi prilikom dolaska do vozila i izlaska (s podešavanjem vremena, koliko će svjetla dugo biti uključena)…

Instrument ploča s okretomjerom, brzinomjerom i prikazom količine goriva u rezervoaru su vrlo moderno dizajnirani, a unutar brzinomjera se nalazi i digitalni prikaz brzine vožnje, s velikim brojkama. Nešto je manji okretomjer, po našem mišljenju bez razloga, jer vozači trebaju uvijek znati na koliko okretaja se motor vrti. Te pravovremeno mijenjati brzine.

10022012808
IMG_0418
10022012806

Ovdje je Citroen uskočio s nečim vrlo korisnim, a to je predlaganje sljedećeg stupnja prijenosa mjenjača  kad je vrijeme za sljedeću brzinu na ekranu unutar okretomjera prikazat će se brojka, a pored koje se prikazuje i strelica koja označava treba li stupanj mijenjati na više ili na niže. Naravno, svrha je ušteda goriva i svojevrsna zaštita motora.

Zadržimo se još malo na unutrašnjosti, a onda idemo na vožnju. Citroen C4 ima nekoliko pretinaca raspoređenih po kabini tako da je zgodno smještanje mobitela ispred ručice mjenjača, u prostor ispred suvozača (koji nije baš velik) te u pretinac ispod naslona za ruku smještenog između sjedišta, a koji se može i pomicati. Super stvar kada se vozite po autocesti, kada se brzine ne mijenjaju često i pri tome se desna ruka uglavnom odmara.

IMG_0423

Citroen C4 u vožnji

Kao što smo već spomenuli na početku teksta, Citroen C4 je solidno snažan, a snagu počinje pokazivati već pri 1500 okretaja, kada se osjeti turbo. Moment od 230 NM, maksimalno dostupan već pri 1750 okretaja, i te kako se osjeti pri nižim okretajima tako da je C4 fenomenalan za grad kada imate vrlo malo prostora do sljedećeg semafora i ubrzanje treba biti što brže.

4-cilindarski motor s direktnim ubrizgavanjem se vrti do gotovo 5000 okretaja, kada nastupa blokada motora, a maksimalna snaga od 92 KS je dostupna pri 4000 o/min. Od 0 do 100 km/h Citroen C4 ubrzava za 12,9 sekundi, s masom od 1205 kg. Emisija CO2 iznosi 110-113 g/km.

IMG_0437
IMG_0436

Osim dizelskog motora snage 92 KS, C4 je dostupan s HDi motorom snage 112 KS i 150 KS te s nekoliko benzinskih VTi motora – 95 KS, 120 KS i 156 KS.

Isprobali smo automobil i po zavojima, na autocesti, po gradu. Ovo je automobil za sve spomenute uvjete vožnje – po gradu je dovoljno brz i dovoljno kratak za manevriranje između traka, na autocesti je dovoljno snažan za brzinu do maksimalnih 180 km/h, pri čemu je vrlo tih, dok je pri zavojima i usponima dovoljno snažan i stabilan. Ima odlične kočnice – naprijed su samoventilirajući diskovi, a straga diskovi.

Pri skretanju u zavojima uključuju se svjetla za maglu koja nude bočno osvjetljenje i tako pomažu pri vožnji noću, kada su zavojite ceste bez rasvjete. Prolazak kroz zavoje je puno brži i sigurniji, a za stabilnost se naprijed brinu MacPherson opruge s donjim trokutastim ramenima, hidrauličkim teleskopskim amortizerima i stabilizatorom.

Straga je deformabilni poprečni nosač, također s hidrauličkim teleskopskim amortizerima i stabilizatorom.

Automobile je i udoban, naravno. Udobnost se osjeti prilikom vožnje po ležećim policajcima. Upravljač presvučen kožom je dovoljno precizan i omogućuje ugodnu vožnju po zavojima, dok je mjenjač s pet brzina dosta dugih hodova i nije baš čvrst. Nakon određenog vremena se naviknete na to, ali na prvi mah nam nije legao.

Citroen C4 1.6 HDi 90 Medvescak (37)

Za vrijeme testa su mnoge ceste bile pod snijegom, a tada na scenu stupa fenomenalna kontrola proklizavanja kojom C4 raspolaže. Moramo priznati da smo oduševljeni ponašanjem automobila koji se junački bori sa snijegom i ledom i sa stalnim proklizavanjem kotača.

Vozilo u niti jednom trenutku ne gubi kontrolu, nemoguće je izgubiti pravac niti izaći van iz putanje koju ste si zacrtali. Oduševilo nas je na autocesti, koja je bila pod snijegom, a automobil niti jednom nije proklizao niti izgubio pravac. Kao da se vozimo po mokroj cesti, a ne po snijegu. Svaka čast!

Što se tiče potrošnje, 1.6 motor po gradu troši oko 9 litara, na autocesti potrošnja je 8 litara, a na otvorenoj cesti 6 do 7 litara. Na kraju nam je prosjek testa bio 7,3 litara. Fascinira doseg rezervoara zapremine 60 litara od 800 km, nakon što se u rezervoar nalije gorivo do vrha.

IMG134
10022012807

Što se tiče sigurnosti, C4 ima 6 zračnih jastuka, ABS+REF+AFU+ESP+ASR, ISOFIX, a vozač ima dobru vidljivost i kontrolu nad vozilom. Paket City uključuje pomoć pri parkiranju straga, ima preklopive retrovizore te kromiranu letvicu na stražnjem braniku.

Multimedija

IMG_0413
10022012810
IMG_0415

Citroen C4 Medveščak, koji se proizvodi u Francuskoj, nije bogat multimedijom, nudi klasični audio sustav i ekran na kojem se prikazuju samo osnovne informacije. Audio sustav može čitati i CD diskove s MP3 zapisima, a u postavkama zvuka moguće je podesiti osnovne parametre zvuka koji je solidne kvalitete.

U dodatnoj opremi nudi se paket HiFi koji uključuje navigacijski sustav eMyWay (sadrži USB Box i Bluetooth) te audio HiFi sustav Denon (digitalno pojačalo i bas zvučnik u prtljažniku).

Citroen C4 – cijena 119.000 kuna

U cijenu od 119.000 kuna (15.866 EUR) uključen je dosta velik popis serijske opreme, tako da je Medveščak edicija i te kako privlačna i povoljna. Usput spomenimo i cijenu za Medveščak verziju kod modela C3, koji je dostupan za 79.900 kuna, također s bogatom opremom.

Tehničke karakteristike

Vrsta motora: ---
Obujam motora: ---
Broj cilindara: ---
Snaga u KS: --- pri ---
Snaga u kWh: --- pri ---
Okretni moment: --- pri ---
Mjenjač: ---
Pogon: ---
Ubrzanje 0-100 km/h: ---
Maksimalna brzina: ---
Potrošnja (grad): ---
Potrošnja (otvorena cesta): ---
Potrošnja (kombinarano): ---
Potrošnja (tijekom testa): ---
CO2 emisija: ---
Duljina: ---
Širina: ---
Visina: ---
Međuosovinski razmak: ---
Obujam prtljažnika: ---
Masa vozila: ---
Gume: ---
Euro NCAP ocjena: ---
Cijena: ---
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 17. listopad 1994.

10-17-1994 Najduža vožnja taksijem

Najduža vožnja taksijem

Nakon 42.350 prijeđenih kilometara vozač taksija Jeremy Levine i dvoje putnika Mark Aylett i Carlos Aresse vratili su se u London s puta do Rta dobre nade u Južnoj Africi. Putnici su za avanturu platili nevjerojatnih 40.000 funti (oko 65.000 eura).

vs