Vidiauto Testovi Testirali smo... Testirali smo: čemu služe 4 kamere i druge tehnologije u Nissanu Juke?

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 10.07.2015. 13:58

Nissan Juke sve vidi 

Testirali smo: čemu služe 4 kamere i druge tehnologije u Nissanu Juke?

Testirali smo: čemu služe 4 kamere i druge tehnologije u Nissanu Juke?

U eri pametnih telefona, pametnih satova, pametnih kućanskih uređaja i interneta stvari pojavili su se i (sve) pametni(ji) automobili. Isprobali smo tehnologije na Nissanu Juke.

I dok se napredne tehnologije očekuju kod premium proizvođača poput BMW-a, Mercedesa ili Audija, iznenađenje stiže iz Nissana koji je na svim svojim modelima ugradio niz naprednih tehnologija koje se tiču ne samo sigurnosti u vožnji nego i naprednih multimedijskih mogućnosti. Tjedan dana smo se družili s Nissanom Juke, zanimljivim gradskim mini crossoverom upečatljivog dizajna koji je pokrenuo jedan potpuno novi smjer u auto industriji, a kasnije su nastavili slijediti i drugi proizvođači automobila.

Na infotainment sustav NissanConnect spojen je još jedan sustav - Around View Monitor s četiri kamere. Osim toga, za Juke se ključ uopće ne koristi nego ga treba imati samo pored sebe - bežično komunicira s centralnom jedinicom u vozilu tako da se vrata otvaraju bez upotrebe ključa i motor se pokreće samo na gumb.

Nissan Juke (2)

Pročitajte detaljan test Nissan Juke 1.2 DIG-T Tekna

Što je to toliko pametno u Nissanu Juke?

Kad smo napisali da Juke sve vidi, nismo vas prevarili. Naime, ovaj automobil ima četiri kamere koje uz pripadajući softver na ekranu u vozilu tvore sliku vidljivu kao iz ptičje perspektive. Kamere su korisne u svakodnevnom parkiranju vozila, a moguće je manipulirati s nekoliko različitih načina pogleda putem kamere - pogled u 360 stupnjeva, podijeljeni pogled na ekranu koji donosi sliku s desne strane vozila kako biste izbjegli oštećenje felgi pored rizola te pogled na cijelu situaciju straga. Tijekom manevriranja s vozilom moguće je aktivirati pogled s prednje kamere, što je vrlo korisno kod vozila poput Jukea koja su povišena pa vozački položaj ne omogućuje da se baš sve vidi iz vozila.

Zamislite stupić ispred vozila, ali vi ga ne vidite s vozačkog sjedala. Nema problema, pritiskom na gumb kamere na ekranu se prikazuje slika ispred vozila. Sustav je vrlo pametan tako da će prilikom nailaska na prepreku i sam aktivirati prednju kameru te bržim ili sporijim bipanjem upozoriti na udaljenost do prepreke. Da se radi o pametnom sustavu pokazuje i kontrola pokreta MOD koju kamere podržavaju - kad smo krenuli prema natrag s vozilom, iza nije bilo nikoga. Međutim, sekundu kasnije iza nas se pojavio pas, a sustav prepoznavanja pokreta odmah nas je zvučno upozorio na to. Možete zamisliti korisnost ovakve tehnologije ukoliko se iznenada, iza vozila, pojavi malo dijete.

Kvaliteta kamera je vrlo dobra, daleko bolja od francuske konkurencije kod koje se koriste kamere slabije kvalitete, slabije osjetljivosti noću i vidljivog kuta. Ugrađene kamere u Jukeu i noću dobro osvjetljavaju situaciju pored vozila, uz vrlo širok vidljivi kut. Kupujete li novi automobil, a živite u gradu u gusto naseljenom dijelu kao što je centar, tada je (minimalno stražnja) kamera itekako dobrodošao dodatak. Testirajući nove automobile na našem web portali VidiAuto.com svjedoci smo korisnosti kada se, na primjer, na poznatom zagrebačkom zelenom valu treba isparkirati natrag na prometnicu s tri vozna traka po kojima je promet izrazito gust.

Nissan Juke (1)
Rikverc

Uputili smo se s Nissanom Juke i parkirali vozilo na okomito parkirališno mjesto, između dva vozila. Prednja kamera nam je na ekranu pokazivala udaljenost do susjednih vozila. OK, to je jednostavno, to smo mogli obaviti i bez kamere, zar ne, iako je ovaj način ipak sigurniji na tako uskom prostoru. Ali, pravi izazov i velika opasnost za sve sudionike u prometu je izaći u rikverc s parkirališnog mjesta - sjedeći na vozačkom sjedalu nismo ništa vidjeli iza sebe jer su nam pogled zaklanjali susjedni automobili. Prethodno smo kameru prekrili kako bismo probali izaći na prometnicu bez pomoći kamere. Nismo uspijevali ništa vidjeti te smo prvo morali izaći van vozila i čekati dok se kolona vozila nije zaustavila na prethodnom semaforu. Brzo smo ušli u vozilo i krenuli unatrag.

Zatim smo s kamere maknuli prekivač, sjeli u Juke, ubacili ručicu mjenjača u položaj za vožnju unatrag, a na ekranu smo vidjeli cjelokupnu situaciju ne samo iza nas nego i s obje strane vozila, na udaljenosti oko nekoliko desetaka metara. Širokokutna kamera nam je itekako pomogla i sigurno smo izašli na prometnicu, bez da smo ugrozili sebe i druge sudionike u prometu.

Zaspete li, Juke će vas spasiti

Lane Departure

Krećete li na dugi put noću, uvijek postoji opasnost da zaspete tijekom vožnje. Juke će u slučaju da vozač zaspe i vozilo krene prelaziti preko bijele crte (bez uključenog pokazivača smjera, žmigavca) automatski početi zvučno upozoravati vozača. Kamera snima situaciju ispred vozila i stalno prati bijele linije. Naravno, ova se opcija može i isključiti tako da vam ne smeta u gradskoj vožnji, ukoliko krenete preko linije bez uključenog žmigavca.

Vrlo povoljni cijenom Nissan Juke ima još jednu naprednu mogućnost, a to je detekcija vozila u mrtvom kutu, jednom od najvećih problema i izazova s kojima se susreće auto industrija, ali i vozači u svakodnevnoj vožnji. Senzori registriraju vozila u pokretu u mrtvom kutu koja mi s vozačke pozicije ne vidimo na retrovizorima, a ukoliko se odlučimo na pretjecanje sustav nas zvučno i vizualno u retrovizoru upozori na prisustvo drugog vozila.

Mrtvi kut
Mrtvi kut 2

Multimedija

Ekran u Nissanu Juke osjetljiv na dodir ima dijagonalu od 7 inča, sustav je dobro optimiziran za veličinu prstiju, ekran ima i dobru vidljivost na suncu, raznolike boje sučelja, a zgodno je što se pored ekrana nalaze fizičke tipke kojima se direktno pristupa navigaciji s velikim brojem funkcija: prikazuje se pozicija, nadmorska visina, ograničenje brzine, točke od interesa, direktno s ekrana je moguće nazvati restoran u kojem želite večerati ili pak s kućnog računala na aplikaciju u automobilu poslati omiljene destinacije koje želite posjetiti u drugom gradu.

Putem tipki se direktno pristupa i telefonskom dijelu, auto radiju, CD playeru, postavkama i kamerama. I dok neki proizvođači i taj dio komandi stavljaju na ekran, u vožnji se fizičke tipke ipak pokazuju boljim rješenjem jer je u vožnji i treskanju vozila preko neravnina dosta teško pogoditi baš sve tipke na virtualnom ekranu.

U multimedijskom dijelu Juke donosi velik broj postavki i mogućnosti. Uz postavke zvuka (bass, niski tonovi, raspored zvuka) moguće je podesiti i automatsko podešavanje glasnoće zvuka u ovisnosti o brzini vožnje, što je vrlo korisno u gradskoj vožnji kada se često zaustavlja i vozi pa ne morate stalno pojačavati ili stišavati zvuk, ovisno o buci koja dolazi izvan vozila tijekom vožnje.

Telefoniranje

Spajanjem mobitela preko Bluetootha ne dobije se samo telefoniranje bez upotrebe ruku nego i slušanje glazbe pohranjene u mobitelu (putem A2DP Bluetootha) tako da ne morate glazbu niti prebacivati na USB stick i spajati ga putem utora smještenog ispod komandi klime. Zgodno je što se na ekranu prikazuje i fotografija albuma koji se preslušava preko iPoda, na primjer.

USB stick

USB stick je postao standardni dodatak u današnjim automobilima

Ukoliko se pametni telefon spoji na infotainment sustav, možete koristiti Facebook i Twitter aplikacije (praćenje novih postova, ostavljanje statusa direktno preko ekrana, praćenje događaja, checkiranje...) te Googleov servis za pretraživanje raznih informacija. Prethodno je potrebno na pametni telefon skinuti aplikaciju NissanConnect veličine 2,8 MB te se registrirati ili pak koristiti neke od servisa kao gost. U tom slučaju, Facebook se ne može koristiti tako da je obavezna registracija na Nissanov servis. Tu je i popularna putna aplikacija TripAdvisor.
Korisničke navike s pametnih telefona i tableta sele se i u nove automobile, sve postaje povezivo i pametno, pa i automobili.

Automobili su sve pametniji. Iako je neobičnog dizajna, Nissan Juke je istovremeno i jako pametan, zaključujemo naš test.

Aplikacije 2
Aplikacija

Nissan Qashqai - sam upravlja upravljačem pri parkiranju, raspoznaje prometne znakove

Nissan Qashqai 1.6 DIG-T Tekna (11)

Na većem crossoveru Nissan Qashqai isprobali smo jednu vrlo naprednu funkciju, a to je parkiranje u kojem Qashqai preuzima kontrolu nad upravljačem dok smo mi upravljali ručicom mjenjača i nožnim papučicama. Prvo smo pored parkirališnog mjesta prošli s uključenim pokazivačem smjera i u tom je procesu Qashqaijev inteligentni sustav snimio situaciju te na ekranu krenuo s uputama. Ubacili smo ručicu mjenjača u rikverc te se počeli kretati natrag s vozilom, a sustav je samostalno upravljao upravljačem. U tom trenutku su svi putnici u našem testnom vozilu bili ushićeni i širom otvorenih očiju pratili kako se kolo upravljača vrlo brzo okreće. Kad smo s vozilom zauzeli položaj za parking, na ekranu se pojavila obavijest da možemo zaustaviti vozilo. I to je to. Zatim smo odlučili malo zakomplicirati situaciju te smo s vozilom u garaži prošli blizu stupova, a vozilo nam je sugeriralo dvije promjene smjera vožnje, da bi nakon nekoliko trenutaka bili parkirani na željenom parkirnom mjestu.

Nissan Qashqai 1.6 DIG-T Tekna (01)
Nissan Qashqai 1.6 DIG-T Tekna (03)

Nadalje, u vožnji po otvorenoj cesti na ekranu kod instrumenata Qashqaija pojavit će se jedan do dva prometna znaka pored kojih se prođe (recimo, ograničenje brzine i zabrana pretjecanja). Zgodno je što će Qashqai zapamtiti posljednji prometni znak ograničenja brzine; ako se prođe znak ograničenja od 60 km/h, a zatim znak 40 km/h te zatim prekriženi znak 40 km/h, na ekranu će se pojaviti znak od 60 km/h.

Tehničke karakteristike

Juke 1.2 DIG-T Tekna
Vrsta motora: Turbo benzinski
Obujam motora: 1197 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 115 KS pri 4500 o/min
Snaga u kWh: 85 kWh pri 4500 o/min
Okretni moment: 190 Nm pri 2000 o/min
Mjenjač: 6 stupnjeva
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 10,80 s
Maksimalna brzina: 178 km/h
Potrošnja (grad): 6,90 l/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 4,90 l/100 km
Potrošnja (kombinarano): 5,60 l/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 7,50 l/100 km
CO2 emisija: 129 g/km
Duljina: 4135 mm
Širina: 1765 mm
Visina: 1565 mm
Međuosovinski razmak: 2530 mm
Obujam prtljažnika: 354 l
Masa vozila: 1236 kg
Gume: 215/60 R17
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 169090 kn
Ključne riječi:
infotainment Juke multimedija Nissan test
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 1. siječanj 1942.

1-1-1942 Zabranjena prodaja automobila civilima u SAD-u

Zabranjena prodaja automobila civilima u SAD-u

Kongres SAD-a zabranio je prodaju novih automobila i komercijalnih vozila civilima. Do kraja mjeseca svi su se proizvođači u SAD-u prebacili na vojnu proizvodnju te je proizvodnja civilnih automobila u potpunosti zaustavljena.

vs