Vidiauto Testovi Testirali smo... Audi A1 Sportback 1.0 TFSI Design Style TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 09.11.2015. 13:02

Gradski šminker

Audi A1 Sportback 1.0 TFSI Design Style TEST

Audi A1 Sportback 1.0 TFSI Design Style TEST

Premium segment je uvijek zanimljiv za testiranje - provjerite kako je na našem testu prošao Audi A1 Sportback s 1.0 turbobenzinskim motorom snage 95 KS.

Interijer u Audiju A1 Sportback odiše luksuzom i premium detaljima. Jasno je to pri svakom pogledu u bilo koji dio kokpita, ali i pri dodiru na korištene materijale. U ovoj klasi malih gradskih automobila nećete pronaći mekane materijale na kokpitu, nema niti toliko dizajnerskog dodira. Zbog toga je poseban osjećaj sjesti i voziti se svakodnevno bilo prema poslu, do dječjeg vrtića ili pak krenuti na nešto duzi put.

Audi A1 Sportback 1.0 TFSI (1)

Zasigurno najviše pozornosti u interijeru privlače otvori ventilacije s mogućnošću finog podešavanja ulaska zraka, sviđaju nam se i veliki okretomjer i brzinomjer čime kao da se šalje poruka o pripadnosti višoj klasi. Na četiri kruga na upravljaču obloženom kožom i podesivom i po visini i po dubini dobro se dizajnerski povezuje i ekran infotainment sustava. Zgodno je što se ekran može sakriti unutar kokpita, ukoliko ne želite da vam noći svijetli, a taj potez ne isključuje zvuk. Skrivanje ekrana obavlja se ručno, ne koristi se elektrika. Lijepi su i potenciometar te okretni gumb na auto radiju dok su komande ručnog klima uređaja osrednje dizajnirane. Navečer se koristi crveno, ugodno osvjetljenje na svim gumbićima i tipkama dok su satovi okretomjera i brzinomjera bijelog osvjetljenja.

Sjedala obložena tkaninom mogu se dobro podesiti tako da i na dužim putovanjima nema bolova u leđima niti potrebe za češćim stajanjima radi rastezanja. Nakon dva sata vožnje iz Audija A1 smo izašli bez bolova i ukočenosti. Što se tiče prostora ulazak na stražnja vrata je solidan, a straga smo bez problema smjestili tri odrasle osobe. Prekidači prozora na lijevim vratima nisu ergonomski.

Prtljažnik ima obujam 270 litara, a stražnja se sjedala mogu oboriti u omjeru 60:40 (obaranjem oba sjedala obujam prtljažnika se povećava na 920 litara).
Vanjski izgled crne boje Audija A1 Sportback s pet vrata je privlačan za poglede, primjećuje se to po pogledima iz drugih vozila. Jasno, Audijeva LED svjetla naprijed i natrag su pravi magnet za gledanje, i noću i danju.

Stilski je automobil izvana privlačan i zbog srebrnog stražnjeg spojlera te srebrnih retrovizora, velike šesterokutne maske hladnjaka s velika četiri preklapajuća kruga. Sviđa nam se Brillant crna boja karoserije, a paket opreme Design Style obogaćen je aluminijskim letvicama na pragovima vrata, crnim ukrasnim letvicama oko bočnih prozora, u interijeru dekorativnim detaljima od aluminija.

U opremi su nam svakako zanimljivi šest zračnih jastuka, centralno zaključavanje s daljinskim upravljanjem, dnevna svjetla i stražnja svjetla u LED tehnologiji, ručni klima uređaj, putno računalo, sportska sjedala vozača i suvozača podesiva po visini i s bočnim osloncima za bolje držanje tijela, sportski kožni upravljač s tri kraka.

Audi A1 Sportback na cesti

Audi A1 Sportback 1.0 TFSI (2)

Testirani Audi A1 Sportback ispod haube ima 1.0 litreni TFSI Ultra motor snage 95 KS (70 kW), benzinac s tri cilindra kojem u radu odlično pomaže turbo punjač. S jedne strane auto ima onaj poznati i sve češći zvuk "mlinca za kavu", karakterističan za trocilindraše koji se teško može sakriti i prigušiti. Zvuk se u unutrašnjosti uvijek čuje pri startanju i pretjecanjima, ali nestaje kasnije u vožnji. S druge strane, ovo nije lijeni trocilindrični motor nego vrlo agilan u svim modovima vožnje. Pri startu možete vrlo lako sve ostale vozače ostaviti daleko iza sebe, u gradskim promjenama traka je vrlo živahan, a na autocesti će i pri višim brzinama vrlo rado prihvatiti ubrzavanje u petom stupnju prijenosa, bez potrebe da se ručica odličnog ručnog 5-stupanjskog mjenjača prebaci u niži stupanj. Zaista odličan motor u praksi, u svim modovima vožnje, osim ako vam ne smeta što je ispod haube prisutan omanji motor(ić).

Tijekom testa nam se u Audiju A1 Sportback i ručni mjenjač s pet stupnjeva odlično ponašao, zvuk ručice je klikabilan i ulijeva povjerenje. Upravljač je precizan, ugodan u vožnji, a na autocesti otvrdne. Kočnice s diskovima i naprijed i natrag bez problema će zaustaviti masu od 1135 kilograma ukoliko se ispred nas uključuje žuto svjetlo na semaforu.
Audi A1 je i pregledan u vožnji, nema dijelova koji bi se mogli proglasiti nepreglednima.
Testirani A1 Sportback do stotke ubrzava za 11,1 sekundi, a najveća brzina mu je 186 km/h. Najveću snagu postiže u području između 5000 i 5500 okr/min, a maksimalni okretni moment od 160 Nm u području između 1500 i 3500 okretaja. Emisija CO2 iznosi 97 grama po kilometru. Prosjek potrošnje tijekom testa za Audi A1 Sportback 1.0 TFSI je 6,1 litara.

Audi A1 Sportback 1.0 TFSI (3)

U ponudi su još opcije istog 1.0 TFSI motora s automatskim mjenjačem S tronic sa sedam stupnjeva, a 1.4 TFSI turbo benzinac s četiri cilindra dolazi u opciji s ručnim mjenjačem (snaga 125 KS / 92 kW) te automatskim (snaga 90 KS / 66 kW). Jedini dizelski turbo motor u ponudi 1.6 TDI snage 116 KS (85 kW) također je dostupan s automatskim mjenjačem te s ručnim s pet stupnjeva prijenosa.

Infotainment

Multimedijski sustav na ekranu dijagonale 6,5 inča počinje s pet ikonica koje predstavljaju automobilske postavke (zaključavanje vrata itd.), prometne informacije nepodržane u Hrvatskoj, medije (CD), radio i zvučne postavke. Pregledno je i jednostavno složeno, uz privikavanje na tumačenje (funkcijskih) crtica u kutovima ekrana koji nije osjetljiv na dodir nego se njime upravlja preko tipki. Zvuk je dobar, ugodan i može se smatrati iznadprosječnim u odnosu na klasu gradsku malih automobila. Sviđa nam se što se ekran može smjestiti unutar kokpita ukoliko vam smeta vizualno u vožnji.

Cijena za Audi A1 Sportback 1.0 TFSI Design Style TEST

Audi A1 Sportback s ručnim mjenjačem dostupan je po cijeni od 133.873 kune za opremu Design Style, automatski mjenjač cijenu povećava na 149.085 kuna. Jači benzinac ima cijenu 145.358 kuna odnosno 162.339 kuna za automatski mjenjač dok je cijena za dizelski A1 Sportback 159.887 kuna za ručni odnosno 173.884 kuna za verziju s automatskim mjenjačem.
Audi A1 Sportback se može naručiti i s jačim paketom opreme Design čije su cijene u rasponu od 144.589 do 189.396 kuna.

Audi A1 Sportback 1.0 TFSI (4)

Tehničke karakteristike

A1 Sportback 1.0 TFSI Design Style
Vrsta motora: Turbo benzinski
Obujam motora: 999 ccm
Broj cilindara: 3
Snaga u KS: 95 KS pri 5000 o/min
Snaga u kWh: 70 kWh pri 5000 o/min
Okretni moment: 160 Nm pri 1500 o/min
Mjenjač: 5 stupnjeva
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 11,10 s
Maksimalna brzina: 186 km/h
Potrošnja (grad): 5,00 l/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 3,70 l/100 km
Potrošnja (kombinarano): 4,20 l/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 6,10 l/100 km
CO2 emisija: 97 g/km
Duljina: 3973 mm
Širina: 1746 mm
Visina: 1422 mm
Međuosovinski razmak: 2469 mm
Obujam prtljažnika: 270 l
Masa vozila: 1135 kg
Gume: 215/45 R16
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 140016 kn
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 4. srpanj 1984.

200. pobjeda Richarda Pettya

Richard Petty, kralj NASCAR utrka ubilježio je svoju 200-tu pobjedu u karijeri na utrci Firecracker 400 race u Daytoni. Utrci je prisustvovao rekordan broj gledatelja među kojima je bio i tadašnji predsjednik SAD-a Ronald Reagan.

vs