Vidiauto Automobili Oldtimeri Umro je Marcello Gandini

Autor: MJ Objavljeno: 14.03.2024. 09:39

Preminuo legendarni dizajner Marcello Gandini

Umro je Marcello Gandini

Jedan od najpoznatijih dizajnera automobila u povijesti, Marcello Gandini, preminuo je u 85. godini, a tijekom iznimne karijere dizajnirao je neke od najpoznatijih automobila našeg vremena.

Marcello Gandini rođen je u Torinu 1938., a bio je glavni dizajner i direktor Bertonea, jedne od najpoznatijih dizajnerskih kuća.

Najpoznatiji je po svojim kreacijama za Lamborghini te ga se najčešće povezuje s legendarnom Miurom, ali je u stvari samo završio izvorno Giugiarov dizajn, nakon što je ovaj napustio Bertone.

Lamborghini_Countach

Iz njegovog pera izašao je Countach, možda i najdojmljiviji dizajn u povijesti, ali i Diablo, Espada, Urraco. Radio je i za Ferrari za kojeg je napravio Dino 308 GT4.

Osnovne ideje Countacha daju se prepoznati i u Lanciji Stratos, kao i u Fiatu X1/9 te donekle i u Bugattiju EB 110.

Lancia_Stratos

Također, Gadnini potpisuje i Alfra Romeo Montreal te Maserati Khamsin, ali također radio i na stvaranju Citroëna BX, Renaulta 5 Turbo. Možda je manje poznato kako je on i tvorac prvog Volkswagen Pola, Audija 50 te BMW-a serije 5

Nastavio se naviti dizajnom i u poznim godinama pa je tako surađivao i s Tata Motor te 2017. dizajnirao TaMo Racemo koncept sportskog automobila.

Volkswagen_Polo

Također se bavio dizajnom industrijskih prostora i namještaja, a također je 1990. dizajnirao i Renault AE, kojeg se smatra prvi modernim kamionom u Europi

U siječnju je dobio počasnu diplomu iz strojarstva na Politehničkom institutu u Torinu.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 22. travanj 1970.

4-22-1970 Prvi Dan planeta Zemlje

Prvi Dan planeta Zemlje

Prva proslava Dana planeta Zemlje (Earth Day) održana je u zajednicama diljem SAD-a. Earth Day je kreacija senatora Gaylorda Nelsona, stvorena zbog rastuće zabrinutosti o stanju okoliša jer veliki doprinos zagađenju okoliša imaju i automobili.

vs

.::.