Vidiauto Automobili Novi automobili na hrvatskim cestama Opel Rocks Electric: održiva urbana mobilnost

Autor: MJ Objavljeno: 03.07.2023. 17:04

Opel Rocks Electric: električno vozilo za 10.000 eura

Opel Rocks Electric: održiva urbana mobilnost

Novi Opel Rocks Electric predstavlja održivu urbanu mobilnost (Sustainable Urban Mobility) te popunjava prazninu između skutera i osobnog automobila.

Opel Rocks Electric je malo vozilo za dvoje, koje treba malo prostora u gradu i bez lokalne emisije ispušnih plinova. Dugačak je samo 2,41 m, širok 1,39 m (bez vanjskih zrcala) i teži tek 471 kg (uključujući bateriju) što znači da je službeno kategoriziran kao lako motorno vozilo.

U Njemačkoj i Hrvatskoj tinejdžeri već od 15 godina starosti smiju upravljati njime uz vozačku dozvolu kategorije AM.

Opel Rocks Electric_01

Maleni električar nudi doseg do 75 km (prema WLTP-u) te najveću brzinu do 45 km/h i zbog toga je idealan za svakodnevni gradski promet jer sa samo 7,20 m potrebnih za okretanje i malim dimenzijama lako rješavan problem parkiranja

Baterija je kapaciteta 5,5 kWh, a u potpunosti se napuni za 3,5 sata iz standardne utičnice u kućanstvu.

Opel Rocks Electric_02

Uz vozilo dolazi i tri metra dugi kabel za punjenje koji se jednostavno izvlači iz suvozačevih vrata. Kao dodatna oprema se nudi nudi adapter za punjenje na javnim punionicama.

Električni motor ima kontinuiranu snagu od 6 kW (8 KS) te vršnu snagu od 9 kW (12 KS).

Opel Rocks Electric_04

Simpatičan dizajn ima i specifična rješenja, a sve s ciljem smanjenja cijene. Tako su prednji i stražnji dio identični (proizvodi se samo jedan dio) kao i vrata, a budući su identična onda se lijeva otvaraju prema naprijed, a desna prema natrag.

U unutrašnjosti su dva sjedala jedno pored drugog pri čemu se vozačevo sjedalo može pomicati. Prostora po visini ima dovoljno, čak i za one više od 1,90 m.

Opel Rocks Electric_06

Također, Rocks Electric nudi obujam prostora za prtljagu do 63 litre u suvozačevom prostoru za noge kao i pametnu kuku za torbu za kupovinu.

Sve ostalo je vrlo jednostavno, instrument ploča s osnovnim informacijama te prekidači uz vozačevo sjedalo koji služe kao mjenjač.

Opel Rocks Electric_07

Ne postoji klasični radio-uređaj već je ideja da bluetooth vezom povežete telefon s prijenosnim zvučnikom (koji je dio opreme) i puštate glazbu koju želite.

Također, iako ima grijanje kabine, Opel Rocks Electric nema klima uređaj pa na krovni otvor možete staviti sjenilo ili foliju kako bi se smanjilo zagrijavanje.

Opel Rocks Electric_05

Rocks Electric je dostupan u tri razine opreme: kao Opel Rocks Electric, Opel Rocks Electric "Klub" i Opel Rocks Electric "TeKno".

Cijena za Opel Rocks Electric je 9.990 €, dok druga dva modela imaju istu cijenu od 10.740 € te se razlikuju po boji dodataka koja može biti žuta (TeKno) ili crna (Klub).

Prodaja počinje tijekom srpnja, a bit će isključivo on-line dok će Opel trgovci samo isporučivati vozila

Opel Rocks Electric_08

Predstavljena je i izvedba Opel Rocks Electric KARGO, odnosno mikro dostavno vozilo koje nema desno sjedalo već je taj prostor iskorišten za teret.

Na raspolaganju je više od 400 litara prostora dok je težina tereta do 140 kg. Cijena za Kargo izvedbu je 10.200 €.

Opel Rocks Electric_09
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.